Sfintii închisorilor

Urmãresc cu interes un serial pe HotNews intitulat Sfinþii Închisorilor. Lucruri extrem de interesante despre oameni care s-au sacrificat în numele credinþei ºi al dragostei de þarã, dovedindu-se integri pânã la capãt, cum ar fi: Andrei Ciurunga, Elisabeta Rizea, Mircea Vulcãnescu, Ion Fluearaº sau Monseniorul Ghika. Din pãcate, nu toþii sfinþii din ºiragul HotNews meritã sã fie incluºi acolo. Ultimul adãugat de exemplu, preotul Dumitru Iliescu Palanca, a fost un legionar notoriu, fiind arestat pentru apartenenþa sa la legiune de cãtre regimul Antonescu, înainte sã fie reîncarcerat de comuniºti. Interesant cã redactorii HotNews, extrem de riguroºi în general, la acest capitol se aflã la limita legalitãþii, punând miºcarea legionarã ºi pe adepþii acesteia în luminã favorabilã. Pãcat!

23 thoughts on “Sfintii închisorilor”

 1. Cred ca nu conteaza daca reprezentantii Miscarii Legionare sunt pusi intr-o “lumina favorabila” au ba. Cred ca ceea ce conteaza este daca cele spuse despre ei sunt adevarate sau nu. Daca adevarul ii pune intr-o “lumina favorabila”, asta e alta poveste…

  Uiti, aparent, ca Cioran, Vasile Lovinescu, Mircea Eliade si altii, nu tocmai mici, au avut simpatii (sau chiar mai mult decat simpatii) pentru Miscarea Legionara… Nu cred ca erau la vremea aceea niste tampiti…

 2. Radu,

  Experienþa mea de viaþã îmi spune cã nu ceea ce spun oamenii este aºa de important sau, oricum, nu e la fel de important cu ceea ce fac. “Dupã roadele lor îi veþi cunoaºte” a zis Isus.

  Nu uit de simpatiile unor intelectuali pentru legionari, cum nu le uit pe ale altora pentru comuniºti (vezi Panait Istrati º.a.) ºi nu cred cã aceºti oameni au fot tâmpiþi.

  Dar, având în vedere pogromurile efectuate de legionari, execuþia lui Iorga, cea a primului ministru I.G.Duca, etc, dovedesc cã ei au fost niºte criminali, sau, dacã vrei, au fost teroriºtii acelei epoci.

  “In this respect” zic eu, este extrem de greºit ca ei sã fie plasaþi într-o luminã favorabilã.

 3. Draga Mihai,

  legionarii n-au fost un grup unitar, trasi la indigo, cum niciun grup politic din lumea asta n-a fost. Este firesc ca in diversitatea asta sa fi intrat si criminali, alaturi de visatori, de profitori, de anti-democrati, de religiosi s.a.m.d.

  Sa nu uitam ca Miscarea Legionara apare intr-un context asemanator oarecum cu cel actual, in care democratia aparea drept ceea ce este, adica o risipa uriasa de energie, o bataie de joc la adresa cetateanului, o premisa a coruptiei endemice. Legionarii au avut o idee buna, sfarsita prost, este drept, cea a readucerii religiei in politica. Ei reprezinta, si asta nu se spune, o alternativa la ideea democratica. Si acestea sunt motive, zic eu, sa-i privim si altfel decat ca pe niste bau-bau ai Istoriei…

 4. Radu,

  Refrenul acesta l-am mai auzit în Anglia, de la un pilot al British Airways. Tipul susþinea cã ºi comunismul e o idee bunã, implementatã prost în România. I-am spus cã îi dau voie sã-l implementeze cu succes la el acasã, dar pe noi sã ne lase în pace. :-(

  Implicarea religiei cu politica nu este decât o asociere forþatã a ceea ce se presupune a fi Mireasa lui Hristos, adicã Biserica, cu o curvã, care este ºi va fi Poiltica. Rezultatul este o hidoºenie, care nu are nimic a face cu Dumnezeu. Istoria este plinã de asemenea exemple.

  Eu unul nu cred cã pe lângã o mare de oameni buni, în Legiune s-au strecurat ºi câþiva criminali acolo, care au pãtat faþa Miºcãrii. Pãrerea mea este cã ideologia legiunii a condus la aceste excese, cu care ºi-au dat consimþãmântul liderii ei marcanþi: Horia Sima, Zelea Codreanu, etc. De aceea ideologia acestei miºcãri trebuie sã fie condamnatã, indiferent dacã unii oameni de valoare, poate din naivitate, s-au asociat ei.

  Faptul cã Charles Lindbergh a avut simpatii pro-naziste nu demoleazã meritele lui ca aviator, însã americanii nu trec cu vederea Holocaustul doar pentru cã unul din eroii lor l-a simpatizat public pe Hitler.

 5. daca comunistii au fost niste oameni atat de rai,cum au bagat in puscarii pe legionari_?_ daca erau “tot ca ei?” nu spune logica altceva?
  nu inseamna ca legionarii erau total opusi comunistilor_?
  satana nu scoate draci cu satana,nu?

  eu am citit despre legionarii de la inceput,care erau cu Dumnezeu si voiau sa faca dreptate, asta a tinut pana in 1938, cat aa trait Zelea codreanu,apoi s au infiltrat comnuistii in organizatia lor(erau experti in asa ceva)
  facande ceea ce le era caracteristic deturnarea adevarului
  le am ascultat cantecele,unele seamana cu ale noastre,
  pana la un punct,legionarii(si tatal meu a fost ,era crestin dupa evanghelie,ei cantau cantari ale lui Dumnezeu)au avut o activitate crestineasca de a face dreptate oropsitilor,

  unde e logica ca si democratii si comnunistii ii considera la fel pe legionari,nu inseamna mai degraba atunci ca democratii si comnunistii is la fel?ori legionarii erau opusii comunistilor?

 6. Pãi este foarte logic. Comuniºtii au reprezentat extrema stângã în timp ce legionarii au reprezentat extrema dreaptã. Comuniºtii erau falanga lui Stalin în România în timp ce legionarii erau avanpostul lui Hitler. A fost meritul lui Antonescu cã i-a scos pe legionari în afara legii, dar nu s-a putut atinge de Horia Sima fiindcã era protejat de Hitler. Dacã România ar fi fost condusã de legionari în al doilea rãzboi mondial, probabil cã am fi asistat la alte dimensiuni ale Holocaustului pe meleagurile noastre ºi, cu siguranþã, am fi ieºit mult mai jumuliþi din rãzboi.

  Excesele legionarilor nu au fost efectuate de comuniºti infiltraþi… asta este intoxicare ieftinã. Dacã studiezi istoria vei vedea cã discipolii apropiaþi ai lui Codreanu ºi ai lui Horia Sima au fost motorul evenimentelor de tristã amintire.

  De altfel, antagonismul dintre cele douã grupãri se vede ºi din faptul cã s-au implicat în tabere opuse în rãzboiul civil din Spania. Comuniºtii i-au sprijinit pe republicani în timp ce legionarii au sprijinit cauza lui Franco, care era fascist.

  Faptul cã ei cântau cântece creºtine… wow… Isus spune despre unii care vor veni ºi vor zice: “Doamne, dar n-am scos noi draci în numele tãu?…” So what?

 7. MIHAI,
  citesc in VIATA PARINTELUI GHEORGHE CALCIU (APARUTA IN 2007)pagina 45-47OMUL CARE A FOST CHINUIT IN INCHISOARE timp de 22 ani,

  care avut o coloana verticala dreapta,pe a carui cuvant e poti baza,
  parerea sa ,cu privire la Miscarea Legionara,
  Pentru curatia sufletelor lor,Dumnezeu i a ales sa fie martiri
  pe Mota si Marin Vasile

  In razboiul impotriva comunistilor,Ioan Mota si Vasile marin ,doctori in drept,au plecat in 1936 sa lupte in Spania alaturi de Frano ,impotriva comnunismului
  In srisoarea testament,Ioan Mota,scrie familieii “nu e o binefacere sufleteasca sa fi cazut in apararea lui Hristos?

  Eu asa am inteles datoria vietii mele.Am iubit pe Hristos si am mers fericit la moarte pentru EL”

  IN 1937 amandoi sunt ucisi in lupta,trupurile lor au fost aduse in tara si in cadrul unei procesiuni impresionante,trupurile lor au fost puse intr un mausoleu,special pregatit.

  Nu putem spune ceva de care nu suntem siguri,citeste te rog Viata parintelui Gheorghe Calciu

  Ce putem spune de doctorii nostrii in teologie ,care au trimis la moarte pe fratii lor,citeste sa vezi,daca nu stii cum a fost chinuit o viata parintele si nu a tradat pe nimeni, e un exemplu demn de urmat,pentru noi cei caldicei,care acum ne pierdem vremea nezidind pe nimeni

  Ne a intrat in cap ceva ,care prea mult timp a fost spus,numai dintr un unghi,studiaza sa vezi macar tot adevarul,nu te contrazic in totalitate,dar nu te pronunta asa de categoric,din ceea ce spun altii,citeste si pe partea cealalta

 8. Mioriþa… tu citeºti ceea ce scrii? Citez:

  “In razboiul impotriva comunistilor,Ioan Mota si Vasile marin ,doctori in drept,au plecat in 1936 sa lupte in Spania alaturi de Frano ,impotriva comnunismului
  In srisoarea testament,Ioan Mota,scrie familieii “nu e o binefacere sufleteasca sa fi cazut in apararea lui Hristos?

  Eu asa am inteles datoria vietii mele.Am iubit pe Hristos si am mers fericit la moarte pentru EL”

  Pãi bine, ori a luptat în apãrarea lui Franco… ori a lui Hristos? Una din douã, cã Franco sigur nu a fost Hristos! Franco a fost aliatul lui Hitler ºi al lui Mussolini. Franco a fost fascist ºi fascismul, alãturi de comunism, a fost cea mai neagrã ideologie din istoria lumii. Fasciºtii au ucis în lagãre 6 milioane de evrei ºi din cauza lor au murit câteva zeci de milioane de civili. Cum a putut muri Moþa de dragul lui Hristos, apãrându-l pe Franco?

  Vorbeºti despre el de parcã ar fi mers în misiune printre canibali ºi ar fi fost martirizat ºi când colo el a fost un mercenar în slujba unui bandit. A omorât pe alþi oameni, fie ei ºi comuniºti, chipurile în numele lui Hristos. Asta cum se potriveºte cu îndemnurile la zidire, sare, luminã… pe care le tot pomeneºti? Ceva nu e în regulã, nu crezi?

 9. nu cred,el a inteles sa lupte impotriva comunistilor,dar de partea Spaniei,pai daca Franco era la putere atunci?
  De ce a fost o multime impresionant la inmormantarea sa din Romania? a facut sincer o daruire la moarte pentru cauza altora,el a inteles ca Hristos il cheama,
  Parintele Calciu nu era un om ,care sa spuna neadevaruri ,iar eu am convingerea asta ,citindu i viata

  taica miu a fost un om f.sincer si voia sa faca dreptate la fel, a inteles ,fiind crestin dupa evang.ca trebuie sa lupte pentru ADEVAR,
  mai tarziu cand s a stricat totul,el nu mai era cu ei,pentru ca a degenerat totul

 10. Nu þine scuza. A lupta de partea fasciºtilor, indiferent de faptul cã de cealaltã parte erau comuniºtii, nu este scuzabil. Nu cred cã existã undeva în Biblie vreun verset care sã ne îndreptãþeascã sã facem aºa ceva. Dacã ar fi fost chemat de Dumnezeu sã lupte împotriva comuniºtilor, ar fi fãcut-o cu armele lui Dumnezeu, aºa cum a fãcut-o Richard Wurmbrand. Cãrþile acestuia le-ai citit?

  Faptul cã pânã la urmã miºcarea a degenerat cu totul, aratã clar cã nu era de la Dumnezeu. Miºcãrile generate de Dumnezeu nu sunt oprite nici de prigoanã, nici de moarte, nici de comunism…. de nimic. ªi… miºcãrile generate de Dumnezeu aduc roadele lui Dumnezeu. Nu vãd asta la miºcarea cu pricina.

 11. Asa o mare greseala se face ca se pun etichete pe o intreaga msicare. Si in cazul de fata una profund spirituala, cu bune si rele, dar care a facut parte din Biserica Neamului. Sa se documenteze aut. articolului despre legionari si sa nu mai pune sabloane fara o minima documentare. Ii recomand carti ca “Sfantul Inchisorilor”, “Viata Parintelui Gheorghe Calciu”, “Marturii din mlastina deznadejdii”, “Intoarcerea la Hristos” si nu filmele cu si de Sergiu Nicolaescu.

 12. I n cei 13 ani(de cand nu mai citesc carti deliteratura,decat crestine) am avut timp sa l citesc pe Wurmbrand,pe spurgeon,JMc Arthur,Tozer(mai ales)Harvey,Samuel Costiuc,Watchman Nee etc
  Asta ca sa sa nu ma simt jignita( noi nu trebuie sa ne simtim decat “sa fim…umili”) adica cartea despre parintele Calciu, a aprut acum,ceea ce inseamna ca eu de 13 ani nu mai citesc,daca nici macar pe Wurmbrand,pe care si mama l a cunoscut…macar pentru asta

  L am cunoscut pe Fr Pit Popovici,Alexa Popovici,Marcu Nichifor,Fr Cure,dar eram un copil

  Oricum era o alta lume,mai “pura”daca se poate spune asa..despre lume.

  Nu era asa un desmat in imbracaminte,tv,pornografie,etc
  dar nici atata rautate la tot pasul,nu erau “asa evoluati”

 13. ptr.Ciprian
  e necesar sa ne documentam bineunteles,eu am citit multe,despre legionari,pentru ca m a intresat, am citit cum traia Valeriu Gafencu in inchisoare,,cum si Wurbrand era cuprins de admiratie si era tot timpul cu ei,ba s a si botezat ortodox,erau asa de uniti in suferinta
  ,noi de multe ori “palavragim “pentru ca nu am suferit

  cand eram mici mama ne spunea sa avem grija ca umbla masina neagra( a comnunistilor) ii era teama ca comunistii care il aveau in vedere pe tata(care avusese o camasa verde) desi el era mort in razboi,puteau sa ne viziteze oricand.
  Nu sunt fericita ca a venit aceasta democratie,care face atat de mult rau prin raspandirea putreziciunii spirituale,cand se comenteaza enorm.

  Apoi orice s ar spune,nu ne pasa ,zica unii ce or vrea,Dumnezeu e cel care cunoaste adevarul.
  E si un blog,parca a lui Danion,cu sfintii inchisorilor,cartea am citit o,mai de mult.
  Oricum s a suferit enorm,dar erau uniti in suferinta si aveau o credinta adevarata,nu spoiala cu multa multa teologie,dar putina putere sau chiar deloc.
  Fiul meu ,nasc in 67 imi da carti,el fiind documentat si f.precis in afirmatii,de altfel e credincios ortodox,serios nu spoit.

  Nu ne suparam,am intalnit caractere cu adevarat crstine in inchisori,acum avem multa libertate dar putina traire,valabil pentru vei mai multi(inclusiv eu)

 14. Stimate-dvoastra faceti cateva confunzii grave ptr un intelectual. Mai intai o confunzie grava intre fascism si nazism (“fascismul a omorat 6 mil de evrei”). Faceti o lectura serioasa despre cele doua doctrina si daca nu v-ati convins mai discutam apoi. “Progromurile legionarilor”???LOOOlll Pai discursul dvoastra e mai rau decat al lui fatu si spalatelu. Legionarii nu aveau cum sa fac vreun progrom fiindca erau in inchisori si vanati ca niste animale in acel moment de Antonescu (ciudat insa ca-i recunoasteti niste merite unui om care chiar a facut numeroase crime-atat impotriva evreilor cat mai ales a romanilor). Infiintarea teatrului evreiesc de Radu Gyr va spune ceva? “Legiunea avangarda lui Hitler”????LOOlll-inca doua ca astea si nu mai citeam postul. Poate uiti ca tocmai Hitler i-a dat mana libera lui Carol II ptr asassinarea lui Codreanu si lui Antonescu ptr scoaterea legionarilor d ela guverare. Poate uiti ca legionarii au fost in lagare in Germania sau ca e singura miscare de dreapta din Europa (alaturi de starjnicii din Bulgaria) care nu a fost condamnata la Nuremberg. vad ca o discutie sincera si reala bazate pe argumente nu se poate inc ain Romania. Prea multi bolsevici sau fii de bolsevici…sau pur si simplu oameni fara coloana.

 15. Lauriere,

  Nu ºtiu cine face confuzii. ªtiþi care e diferenþa între fascism ºi nazism? Cam tot aia dintre marxism ºi leninsm. Sunt tot un drac.

  Wikipedia spune aºa: “Some of the governments and parties most often considered to have been fascist include Fascist Italy under Mussolini, Nazi Germany under Adolf Hitler, Spain’s Falange, Portugal’s New State, Hungary’s Arrow Cross Party, Japan’s Imperial Way Faction, and Romania’s Iron Guard.” Cu alte cuvinte Garda de Fier este pe acelaºi taler cu Germania Nazistã.

  Dacã Wikipedia poate fi contestatã, Enciclopedia Britanicã cred cã e o sursã demnã de încredere. ªi aici nazismul este prezentat drept un pui de-al fascismului: “Fascist parties and movements came to power in several countries between 1922 and 1945: the National Fascist Party in Italy, led by Mussolini; the National Socialist German Workers’ Party, or Nazi Party, led by Adolf Hitler and representing his National Socialism movement (…)”

  Despre faptele de vitejie ale legionarilor, Wikipedia spune:
  “Once in power, since September 14, 1940 until January 21, 1941 the Legion ratcheted up the level of already harsh anti-Semitic legislation and pursued, with impunity, a campaign of pogroms and of political assassinations, not to mention showing their own skill at clientelism and at outright extortion and blackmail of the commercial and financial sectors. More than 60 former dignitaries or officials were executed in Jilava prison while awaiting trial; historian and former prime minister Nicolae Iorga and economist Virgil Madgearu, also a former government minister, were assassinated without even the pretense of an arrest.

  The Iron Guard have become infamous for their participation in the Holocaust. In The Destruction of the European Jews, Raul Hilberg writes, “There were… instances when the Germans actually had to step in to restrain and slow down the pace of the Romanian measures.” The annihilation of the Jews of eastern Romania (including Bessarabia, Bukovina, Transnistria, and the city of Iaºi) had more the character of a pogrom than of the well-organized transports and camps of the Germans.

  The Legion overplayed their hand, however. On January 24, 1941 Antonescu successfully suppressed a Legion-inspired military coup, resulting in the Legion being forced out of a governing role and losing its government protection. During the three-day civil war, eventually won by Antonescu with support from the German army, members of the Iron Guard instigated a deadly pogrom in Bucharest, the capital city. Particularly gruesome was the murder of dozens of Jewish civilians in the Bucharest slaughterhouse. After the victims were killed, the perpetrators hung the bodies from meat hooks and mutilated them in a vicious parody of kosher slaughtering practices.[4] Horia Sima and many other legionnaires took refuge in Germany; others were imprisoned.”

  Se pare cã totuºi nu erau în închisoare când cu pogromurile, care au fost chiar opera lor… ªi se pare cã Horia Sima s-a refugiat la taica Hitler, amicul lui… Ce bãieþi nevinovaþi!

  Dacã te intereseazã domnule, din familia mea, ultimele trei generaþii, adcã toþi trãitorii din sec.XX, absolut nimeni nu a fãcut parte din Partidul Comunist, asta deºi provin dintr-o familie numeroasã. Dar nu ºtiu de ce consideri dumneata cã dacã nu eºti comunist ar trebui sã fii mãcar simpatizant legionar. Uite cã nu e aºa.

  ªi, dacã vrei sã mai ºtii, pe vremea dictaturii legionare, mama mea a fost judecatã la Tribunalul Militar din Galaþi, copil fiind, pentru vina cã a cântat pe stradã cântece creºtine (nu erau ortodoxe…). ªtii care a fost acuzaþia? Cã a fãcut propagandã comunistã!

  Încercaþi sã pãcãliþi pe alþii. Aici nu merge.

 16. nu inteleg de ce imi bagati mie pe email,aceste texte,mi se pare o imixtiune in viata mea,our si simplu,
  nu le+am cerut si nu ma mai intereseaza.
  Mihai in ceea ce priveste Patratosu la fel,
  daca as vrea sa dialogam pe tema asta,as face-o,
  dar nu stiu de ca ai atata ciuda pe acest om.
  Vrei sa te razbuni pe mine,trimtandu-mi dialogurile cu Cristi B
  Daca ai fi onest,ai scrie direct fratelui Marius,care gaseste timp si inima sa raspunda tututror,chiar si pe privat.
  Cun poti acumula ca si “piciorus dorin” atata ciuda,acela macar are o problema,sufera de superbie…
  Nu-ti dai seama cum se vede problema,din afara?
  Da e un tip f.destept,Pataratosu,dar are o si mai mare calitate,e f.smerit.no comment

  ptr.Patratescu, da sunt studenta lui Patratosu,cea mai in varsta dintre toate studentele(am 65 de ani)
  Poate ca vezi acum cum suna gluma ta pentru mine?urat! ce voiai sa insinuezi?
  Elisa(miorita)

 17. Draga Mioriþa,

  Îmi pare rãu cã eºti deranjatã de emailuri… dar nu e vinovat nimeni, fiindcã tu ai decis sã primeºti aceste emailuri.

  În momentul în care postezi un comentariu pe blogul acesta, sub butonul de “Submit your comment” se aflã o cãsuþã unde este bifat cã vrei sã primeºti prin email alte comentarii la acest articol. Dacã nu doreºti, evident trebuie debifatã aceastã opþiune. Cum tu ai presãrat ceva comentarii pe la diferite articole de pe blogul meu, evdent cã acum primeºti ºi comentariile altora, dacã n-ai avut grijã sã debifezi opþiunea respectivã.

  Legat de Patrãþosu… rãmâne cum am stabilit!

 18. Da,numai ca noi doi nu am stabilit nimc.eu gandesc cum ti-am zis,ca e mai cavalereste sa iei legatura cu Marius,ce te retine?mandria?
  El e om demn,caruia ii lipseste aceasta mandrie,care ne face sa nu luam taurul de coarne,ar fi mai benefic pentru o relatie crestineasca1
  Pai ,nu suntem crestini?

 19. Domnule Mihai, citind acest blog am ramas impresionat dar nu in bine.
  Cu tot respectul pentru parul care va albeste pe alocuri ( care ar trebui sa va aduca si intelepciune – nu e o regula) cred ca sinteti intr- o continua ratacire. Nu caut polemica.

  De ce condamnam legionarismul, sa fie executia lui N. Iorga cireasa de pe tort? Dar haideti sa judecam putin in contextul politic si economic al acelor vremuri ai anilor 1920. O tara ravasita politic, lovita de criza economica, miscari de proteste sociale din partea taranilor si a clasei de mijloc. La ce va asteptati sa fi batut din palme, nu eu subscriu miscarii legionare si astazi, si nu m-ar mira sa vedem o regenerare a miscarii legionare imbracind fie si o forma paramilitara pe alocuri. Nu condamn executia lui N Iorga pentru ca din punct de vedere al acelor vremuri mi se pare justa, si corecta. Nu cred ca Misxcarea Legionara poate fi acuzata de apartenenta la fascism, neonazism etc… Va mira de ce mari duhovnici romin au o apartenenta la legionarism. Legionarismul a fost o miscare NATIONAL-RELIGIOASA, ca acesta miscare a imbracat forme extreme de acord. Eu o consider insa autoaparare. Au aparat niste valori niste idealuri chiar cu viata. De ce vi se pare ilegal sa discutam depsre acesta miscare sau sa prezentam si lucruri adevarate….. in contextul actual in care scuzati expresia ( o sugem pe la toate portile Europei) am devenit o natie de umili acre executam cu sirg si devotament toate monstruozitatile ce unii le deseneaza pe hirtie care vorba aceea au jucat hora tirfei rosii impreuna cu Comunismul. Stiti dumnevoastra ca astazi calcam pe osemnitele unor Sfinti, pe singele lor pe durerile si suferintele lor pentru ca astazi sa avem un anumit grad de libertate. sa poti sa te rogi, sa iti faci cruce, sa ai o icoana intr-o sala de clasa, intr-un spital fara sa iti fie frica de nimeni ———–INCA.

  1. Well, imi pare cu regret pentru impresiile negative legate de blogul meu… Nici pe mine nu ma impresioneaza pozitiv comentariul dvs. asa ca suntem chit :-) Iar cu ratacirea, singur Dumnezeu este cel care ne va evalua umblarea si va spune care dintre noi doi rataceste…

   Dumneavoastra va mirati ca eu si altii condamnam legionarismul… cum sa nu o facem cand simpatizantii acestuia nu se sfiesc sa afirme si azi, va citez: “Nu condamn executia lui N Iorga pentru ca din punct de vedere al acelor vremuri mi se pare justa, si corecta”… O asemenea afirmatie singura incrimineaza miscarea legionara si cred ca pe baza ei procuratura ar trebui sa se autosesizeze.

   O miscare national-religioasa ca si o miscare national-socialista si la fel cu o miscare national-comunista reprezinta acelasi drac fiindca, in ultima speta aduc aeeasi roada. Si pe profetii mincinosi, conform invataturii lui Iisus, dupa roada lor ii cunoastem. Asa i-am cunoscut pe legionari, asa i-am cunoscut pe nazisti si asa i-am cunoscut si pe comunisti. Nu degeaba toti se screm sa iasa din groapa de gunoi a istoriei, dar degeaba, nu mai impresioneaza pe nimeni.

   Si, fara doar si poate, de starea in care a ajuns natiunea romana, mare parte din vina o poarta miscarea legionara care prin excesele ei a dat legitimitate dictaturii antonesciene, cea care a defilat la brat cu Hitler pentru a ne abandona in final in bratele bolsevicilor.

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.