Rãzboiul pentru apa Iordanului

 

La Conferinþa Internaþionalã a Apei, de la Kyoto, Japonia, fostul preºedinte URSS Mihail Gorbaciov a arãtat cã în istoria recentã au existat 21 de rãzboaie provocate de controlul asupra resurselor de apã, 18 dintre acestea având ca protagonist Israelul. Celebrul Rãzboi de ºase zile, desfãºurat în 1967 a fost un rãzboi pentru apa Iordanului. Începând din 1964, cu ajutorul unui sistem de conducte, prin care se scurg anual o jumatate de miliard de metri cubi de apa, Israelul a capturat debitul acestui fluviu, care scade îngrijortor de mult cu fiecare an care trece. Sistemul transportã apa de la Haifa pânã în deºertul Negev, alimentând zonele urbane din Ierusalim ºi Tel Aviv, dar ºi Teritoriile Ocupate.

Fostul premier israelian, Ariel Sharon, recunoaºte în autobiografia lui cã: „Disputele pentru infrastructura din zonã erau de o importanþã majorã, dar cea privind apa era o chestiune de viaþã ºi de moarte”.

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Statisticile zilei

  • 143
  • 34
  • 23,247
  • 379

Archives

Categorii

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Copyright, re-blogging etc…

Pentru re-bloging, folositi dintre icoanele de Social Media pe cea verde, din dreapta. Click, apoi alegeti dintre optiuni, WordPress sau ce mediu utilizati. In prealabil trebuie sa fiti logat in blogul personal, in alt Tab sau fereastra. Altfel nu merge procedura.

Rog a nu se prelua articolele integral, prin „copy and paste”, ci max. 25%, recomandabil 500 de semne, cu indicarea autorului si a sursei, cu un link viabil. Imi asum dreptul de a activa periodic protectia la copiere, pentru descurajarea tentativelor.