O problema de perspectiva

Ieri am avut ca oaspeþi la masa de prânz doi oameni de afaceri din SUA. Nu a fost prima mea întâlnire cu cetãþeni americani ºi nici nu credeam cã o discuþie cu yankeii îmi mai poate oferi ceva nou. Mi se pãreau deja ‘fumate’ opiniile lor în multe domenii, dar de data aceasta am avut o surprizã plãcutã.

Desigur, în perioada de tatonãri am fost întrebat cum vãd eu situaþia noastrã actualã. Ca pe o poezie prea des recitatã, am dat la ivealã pe nerãsuflate o perspectivã destul de sumbrã: lucrurile se schimbã foarte greu, corupþie mare, tinerii s-au sãturat ºi pleacã în lumea largã, în curând vom fi o naþie de pensionari, deziluzia mea cã cel mai tare brand românesc este loteria, etc.

Spre surprinderea mea, cu aerul unor persoane care ºtiu ce vorbesc, cei doi m-au asigurat cã lucrurile se vor schimba în bine radical ºi cã vom vedea în viitor pe cei plecaþi din þarã întorcându-se acasã, fiindcã aici va fi al fel de bine ca în restul Europei. Intrigat, am început sã-i întreb pe ce anume se bazeazã aceastã predicþie neobiºnuitã.

Fãrã a jigni, cei doi, care în prealabil au recunoscut cã în 1990 nu ºtiau nici mãcar unde este România pe hartã, mi-au dat de înþeles cã schimbarea în bine nu se va produce datoritã meritelor noastre ci datoritã poziþiei geostrategice, fiindcã acum reprezentãm graniþa de est a UE, respectiv a NATO. La replica mea cã dintotdeauna am fost ‘on the edge’ la ciocnirea civilizaþiilor ºi treaba asta ne-a adus numai daune, ei au dat din cap afirmativ dar au zis cã a venit vremea când lucrul acesta va aduce avantaje. Continuând au exemplificat: România se aflã la douã ore de zbor de punctele cheie: de Golf, de Israel, de Egipt, de Moscova, de Tripoli, de Londra… deci este locul ideal pentru relocarea bazelor americane din Germania. ªi dacã bazele americane vor veni aici, ºi vor veni, m-au asigurat ei, atunci, împreunã cu ei vor veni ºi investitorii. Fiindcã investitorii se mutã dupã US Army, nu fiindcã au nevoie de protecþie, ci fiindcã US Army este un mare consumator: de consumabile, de tehnologie, de mâncare ºi bãuturã, de IT, de mobilier, de îmbrãcãminte, de încãlþãminte, etc. ªi toate acestea e de dorit sã le fie oferite nu prin aducerea din SUA, ci de pe piaþa localã. Vrând – nevrând, a trebuit sã le dau dreptate, dar, paradoxal, mi-am adus aminte de lozinca pe care mi-o zicea tata: “Stalin ºi poporul rus, libertate ne-au adus!” Libertatea era doar în lozincã. Oare prosperitatea care urmãreºte pe cei care primesc bazele americane este realã? Sper din toatã inima mea!

Oricum, discuþia cu distinºii oaspeþi a fost extrem de profitabilã ºi interesantã. Printre altele, ei mi-au spus cã noi avem un potenþial uriaº de dezvoltare ºi am putea atrage investiþii foarte mari, dar trebuie sã prezentãm poveºti credibile potenþialilor investitori. Ca exemplu, au zis cã dacã unul din ei ar vrea sã investeascã în România, nu ar face-o pentru a deveni un om de afaceri de succes. Fiindcã deja ei deþin afaceri de succes în SUA. Dar, dacã ar fi convinºi cã ar investi într-o afacere profitabilã, care ar genera beneficii ºi development local, atunci ar fi motivaþi sã-ºi investeascã banii aici. ªi ca ei sunt enorm de mulþi oameni de afaceri americani. Singurul impediment este cã aceºtia sunt impactaþi mai mult cu poveºti care îi inhibã sã investeascã în România ºi prea puþin sunt expuºi la poveºti cu adevãrat motivatoare.

Desigur cã am discutat mult mai multe cu musafirii mei, timpul trecând foarte repede dar, în orice caz, discuþia m-a ajutat sã înþeleg cã perspectiva noastrã este de multe ori limitatã ºi, uneori este benefic sã fii expus la perspectiva cuiva din exterior.

4 thoughts on “O problema de perspectiva”

 1. E bine sa fii optimist….dar vorba academiei catzavencu “avem o tara – cum procedam?”
  Altii spun pe sleau:” avem o taraa super….pacat ca e locuita”
  Sa inchei optimist: suntem pe drumul cel bun ca si evreii in pustiu….doar ca trebuie sa treaca de tot aceasta generatie cu metehnele ei,adica inca vreo 22 ani !

 2. Da,ne putem noi schimba,fratilor.
  Maica Tereza nu a asteptat schimbarea politica a Indiei,nu.
  Nu a asteptat sa o motiveze liderul de tineret,pastorul,preotul,mamica ,bunica,pisica.
  Daca vrei sa faci un lucru frumos pentru Isus,poti,azi,duminica,ora 7,34.
  De exemplu,astazi sa nu te certi cu partenerul,sa nu bruschezi copilasii,sa nu intirzii la biserica,sa nu te uiti la toaletele vaporoase,mulate,scurtute… cu judecata,invidie sau concupiscenta,sic!
  Sa nu casti in timpul predicii,sa nu ironizezi predicatorul.
  Sa nu tot faci ierarhii ipocrite,care a predicat mai cu har.
  Sa nu te ghiftuiesti singur cu sarmale,gratar,mici,tort cu frisca,sucuri,fructe exotice sau de sezon.
  Ci sa-l inviti la masa pe fratele Poor Lazarus.
  Sa nu mai birfesti la o cafeluta pe rind,membrii comitetului si pastorul principal.
  Doar pe cel secund..
  Sa mai si taci,ca…timpul e obosit de cuvinte…

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.