nu-i de glumit cu chinezii

Cândva auzisem un banc legat de modul în care se aleg numele bebeluºilor chinezi. Dacã e bãiat, tatãl aruncã pe scãri un lighean metalic… ºi ce zgomot se aude, acela e numele copilului. Dacã e fatã, aceeaºi procedurã, dar cu o cratiþã…Conform unei ºtiri de pe HotNews, chinezii au mai adoptat o lege importantã, care le permite pãrinþilor sã-ºi combine numele pentru a rezolva criza prin care trece naþiunea… De necrezut dar 85% din cei 1,3 miliarde de chinezi împãrtãºesc doar 100 de nume de familie. Astfel 93 de milioane au numele de familie Wang iar 92 de milioane Li, în timp ce 100.000 de chinezi au acelaºi nume ºi prenume: Wang Tao.

Mai mult, Ministerul Siguranþei Publice propune ca pãrinþii numiþi, de exemplu, Zhou ºi Zhu, sã aibã voie sã opteze pentru 4 nume, atunci când îºi vor înregistra nou-nãscutul. Copilul se poate numi: Zhou, Zhu, Zhouzhu sau Zhuzhou.

Asta e în comunism… pe piaþã sunt doar doua-trei tipuri de lighene ºi cratiþe. Aruncate pe scarã se pare cã suna cam la fel! Zhou, Zhu, Zhouzhu, Zhuzhou… Care vã place?

One Reply to “nu-i de glumit cu chinezii”

  1. Mihai, la noi in SUA chinezii adopta prenumele americane. Dar mie mi se pare ciudat cind merg sa ma intilnesc cu un domn, Scott Li sau o doamna Joy Wu. Mi se pare ca si aici ei au preferinta pentru anumite nume prenume. Deformatie de-a lor! Probabil ca ar trebui (in China) sa adopte sistemul web: Zhu.com, Zhu.net, Zhu.info, Zhu. etc…

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Statisticile zilei

  • 138
  • 33
  • 23,242
  • 379

Archives

Categorii

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Copyright, re-blogging etc…

Pentru re-bloging, folositi dintre icoanele de Social Media pe cea verde, din dreapta. Click, apoi alegeti dintre optiuni, WordPress sau ce mediu utilizati. In prealabil trebuie sa fiti logat in blogul personal, in alt Tab sau fereastra. Altfel nu merge procedura.

Rog a nu se prelua articolele integral, prin „copy and paste”, ci max. 25%, recomandabil 500 de semne, cu indicarea autorului si a sursei, cu un link viabil. Imi asum dreptul de a activa periodic protectia la copiere, pentru descurajarea tentativelor.