Influenþa evreilor în lume

Revista mondenã americanã Vanity Fair a alcãtuit o listã cu cei mai puternici 100 oameni din lume, excluzând de aici politicienii. Aºadar bancheri, moguli media, arhitecþi, oameni de afaceri, etc, care influenþeazã semnificativ destinele planetei, se regãsesc în acest inedit Top 100.

ªtiu cã rezultatele nu or sã convinã multora, dar foarte interesant, peste 50 de persoane din acest top sunt de origine evreiascã. Începând cu magnatul media Rupert Murdoch, deþinãtor al primului loc ºi continuând cu fondatorii Google, Larry Page ºi Serghei Brin, care ocupã locul al treilea, lista estã categoric dominatã de evrei.

Sunt convins cã mulþi îºi vor rãci gura vorbind de conspiraþia evreiascã, de masonerie ºi de alte trãznãi, dar mã întreb de ce nu facem ºi noi românii o conspiraþie ceva, sã avem mãcar vreo 5 oameni în acel top 100.

Având în vedere cã în lume existã cam 14 milioane de evrei, aº fi tare curios cum explicã evoluþioniºtii prezenþa masivã a acestora în top 100… Dupã atâtea exterminãri, selecþii a la Mengele, etc, te-ai aºtepta la cu totul alt rezultat.

18 thoughts on “Influenþa evreilor în lume”

 1. Atunci cand intr-un anumut loc geografic (diaspora dintr-un oras din Canada) se aduna mai multi evrei, au un puternic “instinct nativ” de a fi uniti si de a se ajuta unii pe altii. Se ajuta chiar si de la distante mai mari.
  Noi, romanii, suntem la polul opus! Nu acordam ajutor celui de langa noi, nici daca este “la pamant”!

 2. Întrebarea cu privire la evrei trebuie pusã celor ce cred cã Dumnezeu nu mai are nimic de-a face cu evreii ºi cã i-a înlocuit cu biserica…

 3. Eu nu ºtiu cum de unii pot sã spunã aºa ceva. Doar prin accepþia acestui lucru, demolezi una din bazele credinþei, anume aceea cã Dumnezeu îºi þine promisiunile ºi îºi împlineºte planurile. În primul rând istoria ne dovedeºte cã Dumnezeu este consecvent cu ce a zis ºi cu ce a promis.

 4. Da! Niciodata nu m-am gandit la acest argument impotriva teoriei selectiei naturale.

  Dar ce mi se pare mie si mai paradoxal este cum de au reusit romanii sa supravietuiasca pana acum avand in vedere ceea ce spune Rast in comentariul sau de mai sus.

 5. Cred cã tãria unui om ºi a unui popor se verificã cel mai bine în încercãri.

  În ciuda a tot ce li s-a întâmplat în istorie, evreii s-au dovedit a fi o nucã tare.

  Românii când sunt strãmutaþi, nu se simt în apele lor ºi fac eforturi serioase de adaptare. În acel context devin extrem de individualiºti, scoþând la ivealã slãbiciunea noastrã ca naþie.

  Faptul cã am supravieþuit ca popor nu înseamnã cu suntem uniþi. Suntem de-a dreptul dezbinaþi ºi asta se vede în politicã, sport, massmedia, diaspora, etc. Poate cã trebuie sã ne minunãm cum de nu ne-am nimicit pe noi înºine încã!

 6. “Pãtrundeþi, scrie Chateaubriand, în cãminul acestui popor ºi-l veþi gãsi într-o îngrozitoare mizerie, punându-ºi copiii sã citeascã o carte misterioasã, iar aceºtia îºi vor pune, la rândul lor, copiii s-o citeascã. Poporul acesta face ºi acum ceea ce fãcea în urmã cu cinci mii de ani. Iar Freud conchide: ‘De acum înainte, cãrþile sfinte ºi studiul lor au împiedicat acest popor împrãºtiat sã se degradeze.'”
  (Marek Halter, “Ce este un evreu?”, Compania Buc. 2000, p.85).

  În ce priveºte rolul poporului evreu în planul lui Dumnezeu, sunt multe de discutat. Nu am o idee definitivã în vreo direcþie, deºi înclin înspre a crede cã Dumnezeu nu mai are un rol special cu poporul evreu în planul sãu.
  Eu unul cred cã rãmãºiþa despre care vorbeºte Isaia în special au fost primii creºtini, care erau dintre evrei. Nu la întâmplare cred cã ucenicii erau în numãr de 12, evrei toþi, aceºtia reprezentând rãmãºiþa credincioasã (aici vezi pãrerea lui George Ladd, “Prezenþa viitorului”), însumând cele 12 triburi.
  Cred cã în aceastã rãmãºiþã Dumnezeu ªi-a împlinit promisiunile fãcute în vechime, fiind credincios legãmântului Sãu.
  Se poate sã mã înºel. Rãmâne de discutat Romani 11, un text care încã îmi dã bãtãi de cap.

  tibipop

 7. Interesante citatele Tibi. Oricum, eu sunt mai ‘literal’ în ce priveºte rolul lui Israel. De fapt, nu-mi place sã cred cã în locuri unde Dumnezeu face promisiuni foarte clare pentru receptori, noi suspectãm cã El vorbea parþial literal parþial figurativ. Este un principiu care devine periculos. Mie-mi place sã cred cã “He meant what he said”, exact ce a înþeles ºi interlocutorul de atunci ºi de acolo. ªi povestea este mai frumoasã aºa.

 8. Mihai, nu e vorba de limbaj partial literar, partial figurativ, desi Biblia abunda in cele doua tipuri de limbaj.
  E vorba de modul si de timpul in care a fost implinita promisiunea. Daca Dumnezeu Si-a implinit promisiunile facute patriarhilor si lui David, promisiunile legamantului celui nou din Ieremia in Cristos, daca Dumnezeu are un plan in istorie pe care si-L reveleaza in si prin Biserica (vezi Efeseni), atunci care mai este rolul poporului evreu in acest plan? Da, daca evreii Il vor recunoaste pe Cristos – cand si cum e o alta problema; in orice caz, nu cred ca Pavel se refera la o mantuire colectiva in Romani 11, ca atunci dam de alte probleme – atunci vor face parte din Biserica si vor avea un rol in planul lui Dumnezeu.

 9. Evreii au si vor avea un rol important in planul lui Dumnezeu. Cititi cu atentie Apocalipsa. Sunt poporul lui Dumnezeu iar in aceste vremuri parte din ei se vor intoarce la Yeshua si-l vor recunoaste ca Mesia. Au fost binecuvantati in vechime (Deuteronom) si raman binecuvantati si astazi. Ce a binecuvantat Dumnezeu ramane binecuvantat. Drept dovada este faptul ca ei ” conduc lumea “. Daca n-ar fi asa atunci D-zeu i-ar fi lepadat demult.
  ” vei fi cap si nu coada, vei fi sus si niciodata jos….”

 10. Cand citesc Deuteronomul nu gãsesc ceea ce spuneþi dvs. Gãsesc cã Dumnezeu i-a pus poporului Sãu înainte binecuvântarea ºi blestemul, viaþa ºi moartea ºi l-a îndemnat, fãrã sã-l sileascã, sã aleaga viaþa.

  Aþi spus cã: “Ce a binecuvântat Dumnezeu, rãmâne binecuvântat.” Undeva în cartea profetului Ieremia Dumnezeu spune cã: “Deodatã zic despre un neam, despre o împãrãþie, cã-l voi smulge, cã-l voi surpa, ºi cã-l voi nimici, dar dacã neamul acesta, despre care am vorbit astfel, se întoarce de la rãutatea lui, atunci ºi Mie Îmi pare rãu de rãul pe care Îmi pusesem în gînd sã i-l fac. Tot aºa însã, deodatã zic despre un neam, sau despre o împãrãþie, cã-l voi zidi sau cã-l voi sãdi. Dar dacã neamul acesta face ce este rãu înaintea Mea, ºi n-ascultã glasul Meu, atunci Îmi pare rãu ºi de binele, pe care aveam de gînd sã i-l fac” (Ier. 18:7-10).
  Deci, nu sunt prea convins de afirmaþia dvs.

  Apoi, în primul rând nu cred cã ei “conduc lumea”. Asta este o isterie care a început probabil odatã cu publicarea unui document care s-a dovedit a fi unul fals, anume Protocoalele înþelepþilor Sionului.

  Da, îi iubesc pe evrei, citesc cu foarte mare plãcere Talmudul, citesc cu foarte mare plãcere istorisirile legate de înþelepþii evrei (vezi Povestirile hasidice ale lui M.Buber), îmi place spiritul care îi animã, îmi plac vorbele cu tâlc ale rabinilor, cred cã au construit o culturã durabilã, bazatã pe verb (cuvânt) ºi pe istorie (tradiþie), dar nu sunt sigur cã mai au un loc special – ca popor, din punct de vedere colectiv – în planul, în economia lui Dumnezeu.

  Cu stimã

 11. De ce va mira prezenta masiva in topul celor 100 a oamenilor din acest popor? Este promisiunea Domnului Dumnezeu in Deuterom 28.1. “Iti voi da intaietate asupra tuturor neamurilor “iar in vers.13 a aceluias capitol D-zeu ii binecuvanteaza astfel:”Domnul te va face cap,nu coada;totdeauna vei fi sus,si niciodata nu vei fi jos,daca vei asculta de poruncile Domnului Dumnezeului tau pe cari ti le dau astazi,daca le vei pazi si le vei implini,”

 12. Salut Mihai, uite am gasit un articol despre altcineva cu duhul intaratat ca si tine, poate o sa iti placa si tie:”ªi chiar dacã duhul lui era întãrâtat la vederea atâtor altare, nu le-a scos ochii cu idolatria lor, ci pornind de la observaþiile fãcute “cu luare aminte”, ºi, mai ales, de la….”

  Persoana in cauza este evreu, asa ca se leaga si cu articolul tau si cu blogul. : )

  http://soclu.org/2008/09/20/din-atena-in-orasul-meu/#more-21

  1. Multumesc de link… dar stiam deja articolul… “soclul” este o initiativa a unui prieten bun, Vasile Tomoiaga… Oricum, legat de duhul intaratat… n-am inventat eu sintagma!

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.