Cele mai nesigure tari pentru crestini

Conform unui raport al organizaþiei creºtine Open Doors, anul acesta e cel de-al ºaselea în care Coreea de Nord figureazã pe primul loc în topul þãrilor care persecutã drastic persoanele de confesiune creºtinã. Mai mult, în 2007 au fost mai multe arestãri pe motive confesionale decât anul anterior, susþine publicaþia „The Christian Post“ din Washington. Cei de la Open Doors susþin cã în patria socialistã a lui Kim Jong-il, creºtinismul este perceput ca un „element negativ“, singurul cult permis fiind cel al personalitãþii. În plus, „existã relatãri privitoare la torturi ºi execuþii publice doar pe baza confesiunii“, relateaza The Christian Post.

Nici în regatul Arabiei Saudite, aflat sub controlul islamiºtilor wahabbiþi, creºtinii nu o duc prea bine. Legea islamicã din acest stat spune cã cei care se convertesc la altã religie trebuie condamnaþi la moarte. Totuºi, raportul observã cã anul trecut nu au existat execuþii pentru apostazie, dar cã sunt interzise slujbele publice ale nemusulmanilor. Iranul ocupã cel de-al treilea loc printre þãrile ce prigonesc creºtini. „Bisericile armenianã ºi asirianã nu au permisiunea de a propovãdui învãþãtura persoanelor de origine musulmanã, adica vorbitorilor de limba farsi“, informeazã Open Doors.

Interesant este cã ºase dintre primele zece þãri care pun cãluº creºtinilor ascultã de legea islamului, aºa cum se întâmplã ºi cu Insulele Maldive, dar fundamentalismul religios nu acþioneazã doar în interiorul religiei islamiste. Budismul Mahayana este literã de lege în statul himalayan Bhutan. Se aproximeazã ca în aceastã þarã ar trãi 13.000 de creºtini. Slujbele religioase le sunt interzise, iar copiii creºtini sunt discriminaþi la ºcoalã. „Existã o presiune constantã ca ei sã ia parte la festivalurile budiste“, se arata in raportul Open Doors. Pe cel de-al zecelea loc din clasamentul celor mai neprimitoare þãri se situeazã China, care are o poziþie inconstantã faþã de creºtini. „Uneori sunt trataþi cu o politeþe fãraã precedent, alteori se consemneazã raiduri în biserici ºi arestãri“, se aratã în acelaºi raport.

3 thoughts on “Cele mai nesigure tari pentru crestini”

 1. OK, incepand cu secolul 12 si pana prin secolul 18, crestinii au torturat, ars pe rug, ucis fara judecata, excomunicat, expatriat si scos in afara legii, milioane de oameni, mai mult sau mai putin de alte religii sau chiar crestini.
  Mama, ce contrariat sunt ca, pe undeva, s-a intors foaia!:)))

 2. Ar fi de dorit sa facem deosebire intre religiosi si credinciosi.
  Nu conteaza cum se numesc ,de obicei religiosii ii vaneaza pe credinciosi !

 3. Din pacate asa este. Si se pare ca va mai fi pentru multa vreme. Religiile intotdeauna au creeat dispute intre natiuni intregi. Sa nu uitam de americani si islamisti, WTC, amenintari, etc…

  Tudor, care este diferenta intre religiosi si credinciosi? Banuiesc ca esti vreun adept al unui cult crestin, nu? Si tu ai religia ta, esti religios dar si credincios in acelasi timp. Care ar fi deosebirea? Poti fi religios fara a fi credincios – din punct de vedere “spiritual” – sau invers?

  E vorba de fanatism aici, dar si de anumite treburi politice in spate. Oricum, nu-i corect, indiferent de religia fiecaruia, omul are dreptul la libertatea de constiinta, are dreptul la orice credinta religioasa sau ideologie atee, ce ar trebui sa fie egale in fata autoritatilor publice si nu ar trebui discriminat indiferent de religia sa!

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.