Ce mai mâncãm mâine?

lãcuste... cina de mâine...

În seara asta am avut la cinã doi prieteni dragi… ºi pentru prietenii cei mai buni, obiºnuiesc sã fac personal pe bucãtarul. Ei…, ori au fost flãmânzi sãracii, ori le-a plãcut ce le-am gãtit, fiindcã au mâncat fãrã fasoane, deºi eu gãtesc cam picant.

Dupã cinã, au plecat musafirii ºi am zis sã mai rãsfoiesc ºi eu presa de mâine, pe net. Când dau de o ºtire legatã de mâncare, pe Evenimentul Zilei. Mai sã vãrs bunãtatea de alimente abia îngurgitate. Dar sã vedeþi despre ce e vorba:

“FAO vrea sã-i convingã pe occidentali sã consume „vitamine cu picioruºe.

Consumul de insecte precum viespile ºi lãcustele este benefic pentru sãnãtatea oamenilor ºi ar trebui încurajat pe viitor în Occident, susþin oamenii de ºtiinþã, citaþi de cotidianul britanic „The Daily Telegraph”.

Potrivit unor studii efectuate de cercetãtorii de la Universitatea Naþionalã Autonomã din Mexic, aproximativ 1.700 de specii de insecte ajung pe mesele oamenilor din 113 þãri. Aceºtia le preferã de cele mai multe ori cãrnii de porc sau celei de vitã, datoritã nivelului ridicat de proteine ºi nivelului scãzut de colesterol.

În Mexic, lãcustele sunt comercializate la kilogram ºi prãjite înainte de a fi mâncate, iar o farfurie de larve de fluture gigant costã aproape 16 euro în unele restaurante. Columbienii mãnâncã termite ºi furnici, pe care le zdrobesc ºi le întind pe pâine, în timp ce filipinezii sunt mari amatori de cosaºi, greieri ºi lãcuste. Moliile, libelulele ºi gândacii sunt la mare cãutare în Papua Noua Guinee, unde aceste insecte se consumã fierte sau fripte.

ªi împãratul Japoniei era un entomofag declarat, viespile cu orez fiind preferatele fostului împãrat suveran, Hirohito, reaminteºte cotidianul „The Daily Telegraph”.

„Insectele sunt cele mai valoroase, mai puþin utilizate ºi mai delicioase din lume. Poate noi, occidentalii, suntem cei excentrici”, spune naturalistul american David George Gordon, din Seattle.

La începutul acestui an, Organizaþia pentru Alimentaþie ºi Agriculturã a Naþiunilor Unite (FAO) a organizat o conferinþã pe tema beneficiilor consumului de insecte – cunoscut sub numele de entomofagie.

„Nu îi vom convinge pe europeni ºi pe americani sã mãnânce în numãr mare insecte”, însã demersul FAO ar putea trezi interesul celor deschiºi la experimente culinare, afirmã un reprezentant al Organizaþ iei pentru Alimentaþie ºi Agriculturã a Naþiunilor Unite, Patrick Durst.

Felurile de mâncare trebuie pregã tite cu mare atenþie, astfel încât clienþii unui restaurant sã nu fie nevoiþi sã priveascã insecta în ochi atunci când o mãnâncã, precizeazã Patrick Durst, iar maeºtrii artei culinare din Marea Britanie îi dau dreptate.”

Hmm… dacã Ioan Botezãtorul se hrãnea cu lãcuste… or ºti ãºtia de la FAO ce ºtiu! Deja am mâncat creveþi… pe care când îi vezi ‘natur’ sunt de-a dreptul scârboºi… cine ºtie ce cãrãbuºi voi pregãti prietenilor peste vreo câþiva ani! Asta dacã or sã mai vinã prietenii la cinã, cu un asemenea meniu!

3 thoughts on “Ce mai mâncãm mâine?”

  1. trebuie sa recunosc faptul ca …,,nu mi-a lasat gura apa”
    …astept sa mai treaca un timp ,nu prea indelungat ,sa gust din produsele proaspete din gradina noastra-[fara chimicale]- produse care-i faceau deosebiti pe Daniel si prietenii lui.
    ….in privinta ,,zilei de maine ” Domnul va purta de grija .CRED.

  2. Ar fi fost culmea sã-þi lase gura apã!

    Ce bine e de tine cã ai grãdinã. ªi acum duc dorul produselor pe care bunicul meu, apoi mama mea le cultivau în grãdina proprie. Roºii cu acel gust nu am mai întâlnit… ºi nici alte produse. Pãcat cã atunci nu ºtiam sã le apreciez!

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.