BOR – Biserica Nationala!

„Biserica Ortodoxa Românã este naþionalã ºi majoritarã, potrivit vechimii apostolice, tradiþiei, numãrului de credincioºi ºi contribuþiei sale deosebite la viaþa ºi cultura poporului român. Biserica Ortodoxã Românã este Biserica neamului românesc.“ Aceasta este definiþia cuprinsã în articolul 5 al noului Statut, care accentueazã, implicit, întâietatea pe care Biserica Ortodoxa o pretinde faþã de celelalte culte recunoscute de lege.

Deci dupã ce s-a luptat 16 ani, încercând sã obþinã statutul de Bisericã Naþionalã precizat în legea cultelor ºi nu a reuºit, iatã cã BOR nu se lasã ºi se autoproclamã ea singurã, prin statutul de funcþionare, aprobat recent de guvern, ca Bisericã Naþionalã.

Mã mir cã Guvernul a acceptat sã valideze acest statut… dar de ce sã mã mir… doar trãim în România, nu?

13 thoughts on “BOR – Biserica Nationala!”

 1. Intaietatea fata de alte culte ca intaietatea fata de alte culte, dar cred ca BOR comite linistita un abuz la adresa cetateanului, care poate ca nu vrea sa fie “reprezentat” in nevoile lui spirituale, ca parte a “neamului romanesc”, de catre BOR.

 2. Dintr-un motiv logik! Daca ar fi Biserica Nationala, asta ar insemna ca cine nu e ortodox este anti-national… la fel si bisericile care nu sunt ortodoxe. Cam asta a fost si doctrina Miscarii Legionare, care a dat-o cu oistea-n gard…

 3. Titulatura de Biserica Nationala este una mi mult simbolica. Nu vad de ce reactionati asa. Majoritatea este covarsitor ortodoxa. Si asa a fost de la inceputuri. Da, cumva inseamna ca este anti-national, dar nu se intrevad masuri reprimatorii. O sa va duceti linistiti viata inainte, nu va faceti griji, n-o sa va scalpeze nimeni. Apropos de ML stii ca din ea au facut parte si catolici si chiar evrei? Nu sunt legionar asa incat nu-ti pot oferi detalii pe tema asta. Am citit intr-o carte unde erau date si nume, insa nu-mi mai amintesc care…

  Trecutul Romaniei nu poate fi separat de Biserica. Priveste in istorie si renunta la gandirea politic-corecta. Catolicismul si protestantismul au fost aduse mai ales in Ardeal cu scopul divizarii religiose pentru cucerire politica. Ce-au facut austriecii cu Bucow in frunte? Pentru ce Sfant Stefan al Ungariei? pentru daramarea asezamintelor ortodoxe si voi vreti acum drepturi egale…

  Usurel taica….

 4. Intr0 tara ortodoxa in care preotime a facut ceea ce trebuie,se poate sa existe atata prostitutie si decadere?
  daca intr-o tara cu procentaj atat de mare,e atat pacat,poti spune ca BOR si-a facut datoria?

 5. Dragilor,dati-mi voie sa intervin:

  1).Marele nostru istoric Nicolae Iorga n-a fost ucis de legionari numai pentru convingerile lui politice dar si religioase,afirmand ca:”ortodoxia a fost pentru poporul roman factorul principal de stagnare sociala si culturala” si ca ortodoxismul nu are absolut nici o legatura cu inceputurile poporului roman.Acelasi lucru a fost sustinut de un alt colos al culturii noastre ,marele istoric roman,A.D.Xenopol.
  2).De cate ori ati auzit expresia “ortodox m-a nascut mama,ortodox vreau sa mor!”? Asta spune aproape totul despre “majoritatea ortodoxa” a carei viata crestina se reduce la niste obiceiuri(multe precrestine sau mai corect pagane) si datini nebiblice .Unde este decizia personala,de care ne vorbeste Domnul Isus…”daca doreste cineva sa ma urmeze,sa se lapede de sine,sa-si ia crucea in fiecare zi si ma urmeze!!”????

 6. Din pacate exista minoritatea doar,care cunoaste adevarata Cale,care cunoaste adevarul(cu toate cele care sunt plus traditia,dar baza e aceeasi,credinta cu fapte,mantuirea prin jertfa Domnului Isus,lasarea “lumii”urmarea lui Hristos)

  Apoi e majoritatea care merge la biserica ca sa-si adoarma constiinta,nu renunta”la religia parinteasca,dar nici nu o au.

  Am prieteni ortodocsi ,care sunt f/seriosi,chiar daca au ci acele lucruri,care nu tin de matuire,dar le fac,Domnul ii va lumina,pe cei sinceri.

 7. pt.dani scurt si adeptii.
  Sincer,n-am reusit sa parcurg vreodata marea opera a lui N Iorga,dar am mari indoieli ca marele istoric roman s-a gandit vreo clipa ca ortodoxia stagneaza dezvoltarea poporului roman… dar ma rog ,sa admitem ca ar fi zis:daca ortodoxia stagneaza dezvoltarea (a propos ,care dezvoltare?),cine ne ajuta ,catolicismul ,neoprotestantismul ,martorii lui iehova sau mormonii?mai fratilor ,cititi operele marilor nostri duhovnici si mai ales ale celor care au suferit pt acest crez si pe care lumea nu i-a uitat ,vezi doar parintele arsenie boca ,staniloae ,si e de ajuns ca sa iti dai seama cine stagneaza si cine nu si intreb inca o data despre care dezvoltare vorbim?pana acum poporul asta a trait bine mersi si fara ajutorul altor religii despre care ,sa ma scuzati am uitat cand si cum ne-au sprijinit in existenta noastra …atentie la coca -cola ,caci vad ca nu face bine la memorie si sentimente…Dumnezeu sa ne ajute sa ramanem in credinta noastra asa cum e ea ,veche ,demodata ,dar din fericire ,foartea grea si frumoasa…a,si era sa uit mai dai ,care cruce si-o ia cei care nici macar nu stiu cum mai arata?

 8. Ioane,

  Este foarte simplu. Uita-te pe harta tarii si vezi care sunt zonele mai dezvoltate si care sunt cele mai inapoiate.

  Uita-te pe harta Europei si fa aceeasi observatie.

  Concluziile sunt extrem de simplu de tras. Singurul lucru pe care nu-l inteleg este cand poporul acesta a trait bine mersi, cum zici tu?… Cunosc destul de bine istoria nationala si nu-mi aduc aminte ca noi românii sa fi trait vreodata bine mersi… D’aia avem si imnul asta cu “Desteapta-te romane…” Dar-ar Dumnezeu sa ne desteptam odata.

 9. pentru ion,
  Pai asta cred si eu…care dezvoltare? Atitudinea delasatoare romanilor cand vine vorba de viata spirituala (“asa m-am nascut,asa mor ! “)se regasea si in viata sociala.Lipsa caracterului la natia asta romana nu o putem ascunde in spatele “credintei noastre milenare” sau a “religiei strabune” (vezi Petre Tutea)! Mai omule mentalitatea noastra comunista a ramas la fel de vie datorita nepasarii mai marilor nostri “sfinti parinti”dar si datorita ignorantei celor mai multi.Cand ii aud pe unii ortodocsi ca se lauda “ce credinta minunata avem…ce buni sunt romanii….ce religiosi…ce multi sfinti parinti avem….!…ce biserici vechi si valoroase..”,parca ii aud pe comunisti cum se laudau cu recoltele minunate , cu depasirile de plan….cu minunata purtare de grija a marelui conducator.Pana nu ne vom trezi cu adevarat la realitate si sa vedem ca Romania ocupa locurile fruntase la mai toate sondajele privitoare la coruptie,la violenta casnica,la folosirea bauturilor alcoolice,la AVORT,nu vom putea propasi…INTELEGI?

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.