A plecat la Domnul inca un om pe care românii nu l-au meritat: Petrica Dugulescu

În urmã cu câteva ore, ca urmare a unui stop cardiac, a plecat la Domnul pastorul Petricã Dugulescu. În ultima vreme el a fost victima unor atacuri denigratoare de joasã speþã care, folosind surse dubioase afirmau cã el ar fi colaborat cu securitatea. Am cunoscut îndeaproape activitatea sa între 1975 – 1995, el vizitând foarte des biserica în care am crescut, fiind prieten apropiat al pastorului nostru. A fost unul dintre cei mai curajoºi predicatori români, vorbind deschis împotriva regimului ateu, fiind ºi victima unui atentat care a urmãrit suprimarea sa.

La Revoluþie s-a remarcat vorbind mulþimii de la balconul Operei din Timiºoara ºi conducând zecile de mii de oameni îngenunchiaþi în rugãciunea Tatãl Nostru. Ulterior a iniþiat Marºul Învierii, a fost parlamentar în douã sesiuni consecutive, iniþiind împreunã cu Ioan Alexandru întâlnirile de rugãciune ale parlamentarilor creºtini care au debutat în fostul cabinet 2 al Elenei Ceauºescu ºi a fondat Asociaþia “Isus Speranþa României”. Meritele lui au fost mult mai bine recunoscute pe plan extern, fiind de nenumãrate ori invitat la National Prayer Breakfast de cãtre preºedinþii americani George Bush, Bill Clinton ºi George W.Bush.

În primii ani de dupã revoluþie am avut harul de a colabora îndeaproape cu domnia sa în organizarea celor douã festivale de poezie: “La început era Cuvântul”, unde, datoritã dânsului l-am avut ca preºedinte al juriului pe regretatul Ioan Alexandru, care i-a fost prieten apropiat ºi colaborator în parlament, fiind amândoi deputaþi PNÞcd.

Una din poeziile sale, pline de sensibilitate ºi-a gãsit împlinirea acum.

Aª VREA SÃ FIU

Aº vrea sã fiu ce azi n-am fost
În ziua mea pierdutã:
Înþelegînd al vieþii rost,
Aº vrea sã fiu strãjer în post,
ªi chiar plãtind al jertfei cost,
Eu sã rãmîn în luptã.

Aº vrea sã fiu ce n-am fost ieri
ªi nicicînd înainte:
Prin lumea plinã de plãceri,
Sã fiu aºa cum Tu îmi ceri:
Sã nu m-abat spre nicãieri
Din drumul vieþii sfinte.

Aº vrea sã fiu ce alþii nu-s
ªi nici nu vor sã fie:
Mergînd prin viaþã spre apus,
Sã nu mã las de valuri dus,
ªi sã mã `nalþ mereu mai sus,
Din timp spre veºnicie.

Aproape-aº vrea sã fiu oricînd
De cei ce trec prin lume
Sub greul crucii suspinînd,
Dar ºi de cei cãzuþi din rînd,
Rãmaºi în urmã, sîngerînd,
Rãniþi fãrã de nume.

Aº vrea sã fiu un simplu glas
Care sã strige-ntruna,
Cã din al mîntuirii ceas
Secunde doar au mai rãmas.
Iar cei de azi nu vin pe vas,
Se pierd pe totdeauna.

Aº vrea sã fiu acel argat
La care El sã-i spunã
Cînd Se va-ntoarce ca-Mpãrat,
Privind la tot ce am lucrat
Cu-acei talanþi ce mi-i i-a dat:
O, bine, slugã bunã!

ªi aº mai vrea sã fiu ceva:
O razã lucitoare!
ªi strãlucind în lumea rea,
Sã duc luminã undeva,
Sã încãlzesc pe cineva,
ªi sã mã-ntorc în soare.

Petricã Dugulescu este raza care s-a întors în soare. În urma lui rãmânem noi, epigonii care nu ne ridicãm la înãlþimea aspiraþiilor sale, rãmân contestatarii ºi detractorii, care n-au riscat nimic în vremea dictaturii, dar astãzi gãlãgioºi muºcã în jur fãrã sã-ºi dea seama ce fac, rãmân indiferenþii, care nu au înþeles nimic din zbaterea acestui mare om, însã rãmâne ºi multã roadã, pe care nimeni nu poate sã i-o ia, roadã care a adus-o pentru Domnul.

Intrã în bucuria Stãpânului tãu, frate Petricã!

11 thoughts on “A plecat la Domnul inca un om pe care românii nu l-au meritat: Petrica Dugulescu”

 1. As fi vrut sa scrii mai mult de rolul pe care l-au jucat atacurile astea in sfarsitul lui Dugulescu.
  Pacat! A fost un om mare.
  Si mai pacat ca unii zic ca atacurile astea murdare nu au avut nici o vina in moartea fratelui.
  Imi si inchipui la tribunal, avocatul apararii: Stimata curte… clientul meu n-are nici o vina. Atatea zile a avut de la Domnul victima. Clientul meu nu a fost decit instrument al justitiei divine. Domnul i-a pus cutitul in mina si i-a scos in cale victima.

  Penibil. Rusine!

 2. Draga Giani,
  Eu chiar nu stiu prea multe – doar ca am vazut ce se intampla in cruciada asta. Posibil ca intristarile astea mari, de ultima ora sa fi fost o piatra prea grea pentru fratele Petrica. Nu stiu. In orice caz este trist ca a plecat dintre noi in aceste circumstante. Improscat cu noroi de fratii lui dupa ce o viata intreaga a slujit lui Dumnezeu, in ciuda amenintarilor si a opresorilor. Este o ironie amara… au plecat dintre noi calai, instrumente ale opresiunii, sau beneficiarii lor, cum ar fi Brucan, Dinca, copiii ceausestilor… si au fost insotiti de simpatia publicului, iar un om care si-a riscat viata si a fost tot timpul pe baricade… e mare pãcat, ai dreptate.

 3. Am crescut si m-am zidit mereu cu predicile fratelui Petrica,tot fratele Perica ma botezat.
  Lam vazut stand de vorba cu oameni importanti dar si cu batranica de pe ultima banca din biserica si era mereu acelasi.
  A fost intotdeauna disponibil (in limita posibilitatilor normal)pt un sfat,un cuvant e incurajare si de multe ori chiar mai mult.
  Crescand in biserica pastorita de dansul am si auzit prin cate a trecut cu securitatea si cate probleme iau facut… cum poate cineva care probabil nu a facut nici jumatate din ceea ce a facut fratele Petrica,cum poate sa arunce in halul acesta cu noroi in un om al lui Dumnezeu ca si fratele Petrica.
  Personal nu cred nimic din ce se spune despre dansul ca informator si sunt revoltata de faptul ca sa ajuns ca si intre frati sa se manjeasca o camasa pe care Dumnezeu a spalato si a facuto alba.
  Este cineva mai presus de Dumnezeu???Bineninteles ca nu ..atunci nimeni altul nu ar dreptul sa manjeasca ceva ce Tatal nostru a spalat cu mare pret.
  Si apoi CU CE A AJUTAT TOT SCANDALUL ACESTA? CUI A AJUTAT?
  Am auzit ca multi se intreaba daca scandalul acesta a grabit moartea fratelui Petrica….bineinteles ca da… dar nu pt ca tinea la reputatia dansului ci pt ca, cu siguranta a suferit enorm in a vedea ca cei care il judeca sunt cei care ar trebui sa lupte cu el pt a castiga pe altii pt Hristos.Si in loc sa -si canalizeze fortele in acel scop pierd timpul cu lucruri care nu servesc nimanui.
  Pacat ca in loc sa se uite in trecutul fratelui Petrica la lucururile positive si tot binele ce la facut au ales doar ceea ce face scandal.
  Multumesc pentru exemplul de slujire pe care ni l-ati dat frate Petrica.
  Si Domnul sa intareasaca familia indurerata.

 4. Delia,

  Cuvintele tale sunt extrem de emoþionante ºi simt cã nu pot adãuga nimic. Îmi este clar cã ‘rodul’ fratelui Petricã vorbeºte pentru el ºi ce a zidit dânsul pe stâncã, nimic ºi nimeni nu poate mãtura, fiindcã e zidit în Hristos.

  Îþi mulþumesc mult pentru comentariul tãu. Fii binecuvântatã!

  Mihai

 5. Ap. Pavel ne indeamna in scrisoarea sa catre Evrei cap.13:7 sa ne aducem aminte de mai marii nostri, care ne-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu; sa ne uitam cu bagare de seama la sfarsitul felului lor de vietuire, si sa le urmam credinta.
  Dumnezeu sa fie slavit pentru tot ce fratele Petrica a lucrat si ne-a lasat ca marturie. Dumnezeu a fost proslavit si prin moartea dansului.
  Cu adevarat Fr. Petrica ramane un exemplu demn de urmat pentru noi cei credinciosi. Devotamentul sau pentru largirea imparatiei lui Dumnezeu ramane o marturie vie printre cei credinciosi a ceea ce inseamna sa fii Evanghelist.
  In Apocalipsa 14:13 citim: Si am auzit un glas din cer, care zicea: “scrie: Ferice de acum incolo de mortii, care mor in Domnul; “ei se vor odihni de ostenelile lor, caci faptele lor ii urmeaza!”

  Cei ce l-au improscat cu noroi fara temei, ceea ce a dus la scurtatrea vietii sale, se prevaleaza de cele scrise in Ps.139:16, dar sa nu uite ca Dumnezeu a spus ca va cere singele celui ucis din mana ucigasului. Daca ucigasul a ucis fara sa vrea, sa fuga in cetatea de scapare ca s-si salveze viata, ca sa nu-l ajunga razbunatorul sangelui.
  Ap. Pavel ne spune ca noi vom imparatii cu Hristos , daca vom si suferi impreuna cu Hristos. Sunt incredintat ca fr. Petrica benficiaza din plin de aceasta minunata promisiune.
  Ceea ce n-au reusit securistii, au reusit sa faca “fratii, eroii adevarului”. Domnul Sa-si reverse indurarea Sa si peste ei.
  Dumnezeu sa mangaie familia indoliata si s-o intareasca
  Irimie

 6. Draga Irimie,

  Sunt întru totul de acord cu prima parte a mesajului tãu.

  Sunt de acord ºi cu faptul cã atacurile din blogosferã urmate evident de cele din mass-media e posibil sã fi constituit picãtura care i-a fost fatalã fratelui Petricã. Aº vrea doar sã ne ferim sã facem aceeaºi greºalã cu ceilalþi pe care îi acuzãm ºi sã ne manfestãm justiþiar la adresa celor greºiþi. E mai bine sã-i lãsãm pur ºi simplu în plata Domnului.

  Hai mai bine ca zilele astea sã plângem cu cei ce plâng.

 7. Un om minunat adevarat copil a lui Dumnezeu,,oameni poate sa comenteze fratele Petrica este la Domnul.

 8. Ps 12,1:
  Vino în ajutor, Doamne, cãci se duc oamenii evlavioºi, pier credincioºii dintre fiii oamenilor.

 9. Febr.21/2008
  Am fost surprins ieri cind din intimplare am dat peste
  articole de denigrare…
  Este trist ca unii au darul Fiarei descris in Biblie.
  …”si fiarei i sa dat putere sa vorbeasca si graia cuvinte de hula”…
  Cu acest gind care imi venise in minte cind citeam Satanicele rinduri ale celor rai mau linistit.
  Eu nu sint Baptist dar am avut si am tot respectul pentru oameni ca fostul Petrica Dugulescu.
  Sint in America si pot sa va spun ca relatiile predicatorillor cu sistemul sint mai triste ca la Comunisti.
  Daca nu-ti vezi de nasul tau astia te dau pe mina legii si nu mai iesi teafar din miinile lor.Ma abtin sa dau detalii mai multe,pt.motive de “Securitate,si siguranta”.
  n-o spun ca birfa ci asa ca sa stiti realitatea lucrurilor pe scurt. Va doresc MARANATA la toi cei ce asteptam venirea lui Mesia,Regale, regilor…Domnul Pacii!

 10. DA DUGULESCU A FOST UN OM MARE AL LUI Dumnezeu,a avut si el slabiciuni omenesti,poate ca ,zic unii a dat doar informatii nesemnificative,doar spre a induce in eroare securitatea,oricum,important este ca dupa el au ramas atitea suflete mintuite,atitea poezii,pe care personal le recit si,mai ales ,un caracter frumos.

 11. Un amanunt scurt; Cind Fr. Petrica Dugulescu a compus poiexia”Dusmanii Mei”…
  La ce credeti cei ce-l condamnati de relatii securiste,ca dinsul s-a referit?

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.