Richard Wurmbrand – un Mare Român

Foarte interesant, intrarea lui Wurmbrand în top 10 a produs cele mai aprigi controverse. S-a spus ca nu-i român, fiind evreu de nationalitate, dar oare Carol I de Hohenzollern e mai român decât Wurmbrand? Ce sa mai spunem despre Cuza sau chiar despre poetul national Mihai Eminovici?

Tot asa s-a spus ca a fost introdus în top ca sa dea bine, un evreu sa balanseze cu prezenta maresalului Antonescu!… Ca de obicei, românul vede peste tot combinatii malefice, trucaje, jocuri de culise…

Altii s-au simtit deranjati de includerea în acest top a unei persoane de religie protestanta, reiterând teorii mai vechi, de sorginte legionara, cum ca a fi român înseamna musai a fi ortodox.

În fine, obiectia cea mai întâlnita este ca n-a auzit nimeni de el. Odata ce a fost votat masiv, se pare ca nu stau lucrurile chiar asa. Daca opera lui a fost tradusa în vreo 80 de limbi, ar trebui sa ne dea de gândit. Daca americanii cunosc despre România doar ca e tara Nadiei Comaneci, a lui Ceausescu, Eliade, Dracula, Ilie Nastase si Richard Wurmbrand, începem sa ne întrebam cine e de vina ca nu cunoastem pe unul dintre cei mai de seama fii ai acestor meleaguri?

În fine, daca tot ne-am sesizat ca despre acest Mare Român nu se cunoaste prea mult, ar trebui ca cei responsabili cu massmedia sa îsi aduca aminte ca rolul lor este de a oferi informatie de calitate publicului larg si nu acela de a scormoni în groapa de gunoaie a societatii, în speranta de a mai dezgropa vreo bomba cu potential pestilential. Ce ar fi sa începeti domnilor sa va faceti treaba, popularizând viata si opera lui Richard Wurmbrand? Sunt sigur ca asa v-ati mai spala multe pacate.

Nu de alta, dar Wurmbrand chiar este un mare român, indiferent de pozitia pe care o capata datorita voturilor noastre. Si cei care ar avea de câstigat de pe urma recuperarii mostenirii spirituale pe care a lasat-o am fi chiar noi. Nu Silviu Brucan, nu autorii scrisorii celor sase, nu Ion Iliescu sau alti politruci trasi pe linie moarta, ci acest Pavel al Cortinei de Fier, dupa cum a fost supranumit, este cel care a marturisit în fata lumii întregi ce înseamna teroarea temnitelor comuniste. Cu toate acestea, de buzele lui nu s-a departat apelul la dragoste si iertare!

Având în vedere faptul ca peste doi ani si câteva luni se va comemora centenarul nasterii lui, Asociatia ProLogos din Braila propune ca anul 2009 sa fie Anul Wurmbrandt în România.

One Reply to “Richard Wurmbrand – un Mare Român”

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.