Category

Falitii nostri nu sunt ca falitii lor

Am citit aici cum cã 34 de miliardari americani au promis miercuri cã-ºi vor dona cel puþin 50% din averi în scopuri caritabile, ca parte a unei campanii lansate de investitorul Waren Buffet ºi de fondatorul Microsoft, Bill Gates, transmite Reuters, reluat de HotNews.

Printre cei care au anunþat cã se vor alãtura campaniei se numãrã Michael Bloomberg (primarul din New York), Larry Ellison (unul dintre fondatorii Oracle), magnatul energiei T. Boone Pickens, mogulul media Ted Turner, David Rockefeller ºi investitorul Ronald Perelman.

La polul opus se aflã miliardarii români care, dupã ce au dat tun dupã tun, au început sã-ºi mute afacerile în Bulgaria precum ºi prin alte tãrâmuri exotice, doar doar sã plãteascã taxe mai mici.

2 thoughts on “Falitii nostri nu sunt ca falitii lor”

  1. Doomnuuu Mihai, foarte interesant articolul. Nu stiu daca va mai aduceti aminte, dar acum ceva timp imi spuneati pe aici ca nu exista atei care sa fi facut acte de caritate si ca trebuie sa ai un dumnezeu ca sa faci asta. Ei bine, da, Warren Buffett si Bill Gates nu sunt atei, dar sunt agnostici, iar asta, in mod clar inseamna ca actele lor caritabile nu sunt determinate de credinta in vreun zeu sau de apartenenta la vreo morala religioasa. Sa inteleg ca v-ati revizuit parerea?

  2. Foarte multi din ‘magnatzii americani’ sunt adeptzii ‘responsabilitatzii sociale’ care a fost adoptata inca din era industriei americane de Carnegie, Schwab, ect. Notiunea de ‘responsabilitate sociala’ e tratata si in cartea lui Adam Smith ‘The wealth of nations’ si are ca baza punerea averii in uz spre o cauza nobila si nu risipirea ei pe cheltuieli extravagante. Bill Gates si Warren Buffet sunt adeptzii acestei teorii fiind stiut in mod public ca averea lasata in testament copiilor respectivilor e un procentaj mic in comparatie cu valoarea averii lor totale. Personal nu cred ca se pot compara romanii care sunt precoce in ceia ce priveste ‘responsabilitatea sociala’ pe care o implica averile dobindite. Aria responsabilitatii sociale in Romania e ‘in fasa’ si ca atare extravaganta isi spune cuvintul (masina cea mai tare, vila cea mai mare, petrecerile cele mai tari, etc.) …

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.