Ce legătură au AMP, SIE, Rusia, Bodnariu și manifestările de protest cu Nechifor Crainic?

Indiferent de convingerile pe care le au unii și alții dintre evanghelicii români cu privire la oportunitatea manifestărilor din cazul Bodnariu, nu cred să fie mulți care să nu fi auzit de valurile făcute de Alina Mungiu-Pippidi cu al ei articol: SIE, trezește-te! Rușii sunt în spatele campaniilor antioccidentale sub pretextul protecției copiilor, publicat pe un site al cărui titlu îmi stârnește ceva fiori: România curată, având deviza Cu ochii pe voi! După ce a terminat de făcut curat în Parlament, Guvern, Partide, Universități, Fonduri Europene etc etc mă tem că doamna AMP vrea să-și extindă zona de lucru.

Deși empatizez 100% cu tragedia familiei Bodnariu și a familiilor care trec prin aceeași situație, totuși nu pot diagnostica Norvegia drept o țară nazistă și nici nu cred în vreo teorie a complotului, așa cum se tot vehiculează. Realitatea este că în Europa există zone unde civilizația post-creștină se manifestă mai strident ca în alte părți, lucrul care e doar o avertizare a ceea ce ne așteaptă. În acest context consider că, deși era nevoie de o mișcare de protest mă tem că modalitatea aleasă pentru a protesta nu a fost cea mai fericită. Tiparul ales pentru proteste induce în eroare până și persoane de genul AMP. Doamna vine din mediul societății civile și vede niște manifestări de protest organizate ca la carte după tiparul societății civile. E de la sine înțeles că dumneaei a putut trage asemenea concluzii, fiindcă nu și-a putut imagina că fără o mașinărie de propagandă experimentată s-ar putea organiza așa ceva. Și cine ar avea interes să atace Norvegia? Is that simple! Cred din toată inima că niște proteste ample care n-ar fi imitat #SalvațiRoșiaMontană! #Colectiv și #21-22Cine-aTrasÎnNoi? ci ar fi fost organizate după un calapod total diferit, n-ar fi indus confuzie și impresia făcută ar fi fost mai profundă. Din păcate modalitatea aleasă dă conotații agresive revendicării și induce intenționat sau nu agresivitate în limbaj, ton și atitudine. Nu asta ar trebui să ne caracterizeze și nu cu asta ar trebui să ieșim noi în lume.

En fin, nu de asta am vrut să scriu aceste rânduri, constatările mele sunt oricum tardive. Am dat azi din întâmplare peste un articol al lui Nechifor Crainic publicat în ziarul Universul prin vara anului 1937 și reblogged :) în Revista Teologică din toamna aceluiași an. Era epoca când unii și alții voiau să facă România, cum altfel, tot curată, fiind patrioți nevoie mare!

Tot cam atunci, un an mai târziu probabil, când mama mea avea vreo 8-9 anișori, believe me or not, ea a fost dusă spre a fi judecată împreună cu un grup de tineri din orașul Cahul, Basarabia, la Tribunalul Militar din Galați, exact în clădirea de mai târziu a Universității, acolo unde am avut și eu adesea cursuri în tinerețe. Acești tineri, mai degrabă copii, cea mai mică fiind mama, cel mai mare având până în 16 ani, fuseseră învinuiți că au intonat pe stradă ceva imnuri creștine, să audă și bunicul mamei, doar, doar i s-o înmuia inima și lui. Informat cu promptitudine, preotul, vrând să curețe „România lui”de sectanți, a făcut plângere cum că aceștia ar face propagandă comunistă. Procurorul, un om cu scaun la cap, când a văzut-o pe mama în grupul „acuzaților”, a luat-o în brațe și s-a dus prin toate birourile să prezinte colegilor cu ce „infractoare periculoasă”are el de furcă! Aducându-i pe toți în fața completului, le-a cerut să povestească ce au făcut pe stradă și, ca să vadă „nocivitatea”cântecelor, le-a cerut drept mostră să cânte acolo, în sala de judecată unul dintre respectivele imnuri. Lucru pe care l-au făcut fără probleme, fiindcă aveau antrenament, nu glumă. După ce au cântat, procurorul l-a certat pe preot, făcându-l de rușine, fiindcă versurile imnului n-aveau nici în clin, nici în mânecă cu propaganda comunistă.

Uite-așa a ajuns mama mea comunistă fără voie și, cam tot așa, au ajuns și evanghelicii români înrolați în mașinăria de propagandă a Kremlinului. Poate dacă cineva ar chema-o la biserică pe doamna AMP să vadă mai de-aproape cum se manifestă „putinismul”evanghelicilor, ar avea șansa să realizeze că a luat plasă nu doar cu UTC-ul. Poate ar refuza o asemenea invitație, dar cine știe?

Includ mai jos articolul lui Nechifor Crainic. Minunați-vă!

crainic1crainic2crainic3crainic4

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.