Category

Lecție de patriotism de la Regina Maria

Între 18 octombrie și 24 noiembrie 1926, Regina Maria a României, însoțită de Principele Nicolae și de Principesa Ileana, s-a dus într-o vizită în Statele Unite. Ei au călătorit spre New York cu vasul Leviathan, plecat din Franța, de unde au plecat imediat la Washington. După ce Maria a depus un drapel tricolor pe mormântul soldatului necunoscut de la cimitirul Arlington, ulterior a participat la un dineu oficial, oferit în cinstea ei de către președintele Coolidge, la Casa Albă. 

Vizita a cuprins opriri în multe orașe, precum Annapolis, New York, Philadelphia, un popas la Academia de la West Point, Albany, Buffalo, Niagara Falls, de unde a trecut în Canada, la Hamilton, Toronto, Montreal, Ottawa etc. Pe drum spre Winnipeg, fiind 29 octombrie, Regina și-a sărbătorit ziua de naștere în tren, primind un tort în culorile tricolorului. A revenit în SUA la Minneapolis, după care a călătorit prin Dakota de Nord. Aici a fost salutată de indienii Sioux, care i-au oferit inițiere ca „războinică a tribului”. Așezată pe o piele de bizon, ea a fost cărată de șase șefi de trib într-un cort unde, în cadrul unei ceremonii, Reginei i-a fost acordat titlul «Winyan Kipanpi Win», semnificând «Femeia care fusese așteptată să vină».

Winyan Kipanpi Win

Trecând prin Montana, Regina a ajuns pe 2 noiembrie la Spokane. De aici și-a continuat periplul la Maryhill, Seattle, Blaine, de unde a trecut din nou în Canada la Vancouver. Reîntoarsă în SUA, prin Spokane a trecut spre Casper și Denver, unde a fost anunțată că se luase decizia de a se atribui numele ei unui munte. Lincoln din Nebraska a fost următoarea oprire, apoi Omaha, St. Joseph, Kansas City, St. Louis, Springfield, Chicago, unde a petrecut câteva zile pline, incluzând o vizită la Gary. De aici a plecat la Indianapolis.

La Indianapolis, ca pretutindeni, oaspeții de os regal au fost tratați cu mare cinste de oficialități, existând însă chițibușari care au comentat că vizita avea motive comerciale, vizând chiar sprijinirea unui împrumut american pentru România. În cadrul unui dineu, conform The Indianapolis Star din 17 noiembrie 1926, Regina nu s-a sfiit să adreseze problema:

Este adevărat, așa cum ați spus despre mine, că am venit ca să pun România pe hartă. Dacă v-a plăcut de mine, vă rog să nu detașați imaginea mea de România. Sunt aici pentru a-mi sprijini țara. Ea este viața mea. România este lucrarea mea, dragostea mea, copiii mei, familia mea, totul, esența existenței mele. Vă rog să nu fiți ironici cu Regina României.

The Indianapolis Star

Jurnalistul care a realizat cronica vizitei preciza și el:

Erau lacrimi în ochii ei pe când a terminat de vorbit și ochii unora dintre ascultători erau umezi. Ea a mărturisit că a venit în America cu scopul de a-și ajuta țara, nu pentru un câștig tangibil, ci pentru a obține o impresie favorabilă de la o țară mare pentru o țară mică. Regina a mai declarat că scopul vizitei a fost acela de a da Americii o față a României. (…) Ea a a trecut în revistă istoria țării ei, vorbind cu mândrie despre implicarea în războiul mondial.

Ce diferență de reprezentare față de clovnul Dragnea care a plătit bani să apară în poză cu Trump…

Regina Maria în vizită la Academia West Point

În timpul vizitei la Indianapolis, Regina a primit vestea că sănătatea Regelui Ferdinand se înrăutățise, fiind nevoită a-și schimba planurile pentru restul călătoriei. A plecat la Louisville, trebuind a renunța la câteva centre locuite de români: Cincinnati, Detroit și Cleveland. După un scurt popas la New York, Regina  s-a îmbarcat pe 24 noiembrie pe vasul Berengaria, plecând spre țară. Nici opt luni mai târziu, pe 20 iulie 1927, Regele Ferdinand avea să moară de cancer intestinal.

Regina Maria, Principele Nicolae și Principesa Ileana

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.