Quo Vadis PD-L?
In timp ce unii nu-si revin din soc dupa alegerile locale, pe mine ma amuza cumplit ce se intampla in PD-L. Prezentat amar de vreme ca un partid progresist, reprezentant al “dreptei” românești si singur promotor al valorilor democratice, atribute pe care eu le contest de ani de zile, liderii PD-L isi dau arama pe fata, aratandu-ne fata hidoasa a unei camarile care a condus tara asta, prostind electoratul cum n-a mai facut-o nimeni pana acum. Iata ca in urma dezastrului de la alegerile locale a venit nota de plata si granzii isi dau ghionturi, care mai de care mai veninos, incercand sa arunce pisica de la unii la ceilalti. Este interesant de vazut ce se va intampla in continuare… dar indiferent de scenariu trendul descrescator va continua si, daca nu se intampla o minune, la parlamentare ceea ce va ramane din PD-L va cunoaste un recul pe care “saracii” nici nu-l viseaza acum.
La ora actuala conducerea PD-L reprezinta trei factiuni distincte care se afla in pozitii antagoniste si doar o minune ii mai poate face sa continue in aceasta formatie. Si chiar daca aceasta minune se va produce, nu va fi o carte castigatoare, tot mai multi nemultumiti urmand a pleca cu prima ocazie.
Prima factiune este cea fesenista, a”greilor” partidului, reprezentata de Blaga, Olteanu, Berceanu si acolitii lor. Oameni cu state vechi, care au supravietuit tuturor schimbarilor de culoare, de la FSN la PD si apoi la PD-L, respectiv din Internationala Socialista intr-un partid care se pretinde de dreapta. Evident ca ei se considera a fi cei mai indreptatiti sa detina controlul si vor face totul pentru a-si atinge scopul. Daca aceasta grupare va iesi invingatoare este cea care va fi predispusa cel mai usor sa se lepede de Traian Basescu si sa caute reactivarea prieteniilor si cumetriilor avute in PSD si in PNL, pentru a obtine si ei o felie de tort. Nu m-ar mira de loc, in acest scenariu, o posibila refacere a FSN-ului de alta data, cu PD fara L si fara Basescu si cu PSD, defilând pe mai departe sub acelasi steag, evident fara PNL. Din punctul meu de vedere aceasta ar fi varianta cea mai buna, fiindca ar clarifica apele in politica româneasca si ar ajuta pe cei care sunt cu adevarat de dreapta sa coaguleze.
A doua factiune este a camarilei lui Traian Basescu. Reprezentata de Emil Boc, Elena Udrea, Roberta Anastase, Anca Boagiu samd toti copii de suflet ai presedintelui, aflati in relatii cat se poate de dubioase cu acesta. Oameni pe care el i-a proptit in fruntea partidului, in guvern si in fruntea parlamentului, nu pentru ca ar avea vreun merit ci pe ochi frumosi si pentru a le rasplati fidelitatea. Aparent acestia sunt marii perdanti ai confruntarii pentru putere, asupra lor adunându-se gramezi de invective si reprosuri de la colegi. Totusi nu stiu daca Basescu se va da batut asa usor si va admite ca aceasta gasca sa piarda orice control in partid… e vorba si de orgoliul lui aici, un orgoliu pe care ar fi o gresala sa-l ignoram. Daca s-ar intampla ca aceasta factiune sa iasa invingatoare (o ipoteza careia nu-i dau mari sanse), ma tem ca in curand PD-L se va lupta sa atinga baremul de intrare in parlament… Ceea ce pe mine nu m-ar deranja de loc.
A treia factiune din PD-L, cea mai galonata, este cea a intelectualilor lui Basescu: Sever Voinescu, Theodor Baconsky, Toader Paleologu, Monica Macovei, etc… oameni de care Bãsescu s-a folosit cu consecventa, amagindu-i cu demersul sau de dreapta, anti-PSD-ist, etc… cu scopul de a-si creea o aura de presedinte democrat, anticomunist, sustinator al elitelor… asta desi in paralel ciolanul era permanent impartit in mod exclusiv membrilor factiunii anterioare, cea a copiilor de suflet. Daca aceasta factiune ar avea izbanda, ea ar fi pentru o coagulare cu MRU si, posibil cu NR, doar ca, orice demers ar incerca, fara o lepadare prealabila de Basescu, nu ar avea niciun sort de izbanda in ochii electoratului. Si tare-mi-e ca, dintr-o slabiciune inexplicabila, acesti oameni nu se vor dezice de Traian Basescu, compromitandu-si atat viitorul politic cat si sansele unei coagulari a dreptei in România. Dar poate ca nu va fi asa si acesti oameni care numai prosti nu sunt vor admite ca au facut o eroare grava cand si-au asociat numele de cel al lui Traian Basescu, corijând ceea ce mai poate fi corijat in acest al 12-lea ceas. Doamne ajuta!
In final, ce ma surprinde din lupta asta pe ramasitele PD-L este absenta lui Teodor Stolojan si ai lui Valeriu Stoica, oamenii care si-au compromis cariera politica rupand PNL pentru a aduce legitimitate de dreapta lui Traian Basescu si partidului democrat. Ei sunt marii perdanti ai acestui proces de secesiune, lucru care te determina sa meditezi indelung la consecintele tradarii.
Mihai, cred ca esti nedrept cu presedintele si cu PDL. Comparand guvernarile Boc cu desantarea bugetara a lui Tariceanu si cu caracatita de sub Nastase si inaintaisi apoi cu cu Mica Restauratie care probabil o precede pe cea mare dupa legitimarea completa in toamna, gevernele Boc au fost foarte bune. Si nu numai comparand cu celelalte, ci are cu se lauda si singur, impingand, cam fortat ce e drrept de Basescu reforme clare de dreapta. Nu degeaba in popor PDL e considerat “protector al bogatilor”. Basescu a avut o doctrina politica clara si inca mai tine la ea chiar fara parghiile puterii.
Vasile, iti dau circumstante atenuante, ca si clujean nu poti fi decat fan Boc… Clujul a dus-o foarte bine cu Boc ca primar, ca premier si ca sef de partid… Dirijare de investitii, de fonduri europene, autostrada Transilvania atâta cat e la Cluj e, investitii masive in infrastructura… deh… punga a fost bogata pentru unii. Intreaba si orasele care n-au beneficiat de primari PD-L si nu asa de influenti precum Boc… Ai vazut modul in care MRU a repartizat fondurile de la buget pentru primarii, inainte de a fi demis? Daca USL va aplica aceeasi strategie si tare ma tem ca are toate motivele sa o faca, o sa vedem peste 4 ani cati clujeni or sa mai fie satisfacuti de prestatia lui Boc, daca robinetul de la buget va fi pe pozitia “off” fata de primarii PD-L?… We shall see… dar iti garantez ca nu suficienti ca sa mai obtina un mandat.
Despre presedinte e o alta discutie… dar categoric este cel mai nepriceput presedinte pe care l-a avut tara asta… mai nepriceput chiar si decat Ceausescu. Pe plan extern a dus Romania intr-un con de umbra, in Europa toti ii intorc spatele fiindca este un badaran… uita-te cate vizite de stat, cate invitatii externe are in ultimii ani Basescu si o sa vezi ca si Ceausescu era mai bagat in seama de marii lumii. Pe plan iintern i-a placut sa fie presedinte jucator si si-a bagat camarila si aplaudacii in toate poosturile posibile. Nici macar Iliescu n-a avut tupeul sa faca asa ceva, dara-mi-te ce sa mai zic de Constantinescu. Iliescu a avut slabiciunea ca nu si-a tinut in frau baronii partidului dar nimeni nu-l poate acuza ca si-a promovat propria camarila in structurile puterii.
Iar PD-L nu este partidul bogatilor… este partidul bogatilor proprii carora le-a asigurat contracte preferentiale… pentru mediul economic a daat cu stangul in dreptul. Calitatea PD-L este data de calitatea conducatorilor sai si asta se vede din modul in care se cearta acum… toate amanuntele astea care fac deliciul presei arata calitatea oamenilor de acolo, nu trebuie sa fiu eu drept sau nedrept cu ei, isi dau singuri arama pe fata.
Desantarea bugetara a lui Tariceanu – asta e demagogie pura… doua argumente: (1) Tariceanu a pierdut alegerile fiindca a refuzat sa dea curs cererii cadrelor didactice aflate in greva generala, revendicand majorarea salariilor. La momentul respectiv atat Basescu cat si PD-L delirau peste tot in media ca sunt bani si ca Tariceanu nu vrea sa ii dea… Poti sa recitesti presa vremiii pentru improspatarea memoriei. Au venit alegerile… a venit PD-L singur la putere… ia ghici cati bani au primit profesorii?… (2) Statisticile arata ca Romania si-a dublat datoria externa in ultimii trei ani…. cum explici treaba asta?
In fine, daca vrei sa stii, nu criza economica a pus pe chituci tandemul Basescu – PD-L. Nu dragostea subita a oamenilor fata de PNL si PSD sau apetitul romanului pentru mica-marea restauratie… adevarul gol golut este ca acest regim a devenit impopular, extrem de impopular, datorita unei atitudini nepotrivite, dispretuitoare fata de popor, preocupati prea mult de impartirea cascavalului au etalat un lux sfidator in momente de criza a carei nota a fost inmanata pensionarilor si bugetarilor, exact categoriilor celor mai oropsite… Cand asta iarna am vazut pensionarii protestand in tacere, indurand gerul seara de seara, cu privirea incarcata de disperare, am inteles ca le-a venit sfarsitul celor de la putere. Nu prea m-a crezut nimeni, tot asa cum nu ma cred nici acum cand le spun cat de mici or sa fie in curand…
Multe din acuzele pe care le aduci sunt adevarate si se vad bine. Insa mai e si perspectiva a ceea ce s-a construit: intarirea statului de drept, condamnarea nu doar simbolica a dictaturii, orientarea constanta si predictibila pro-atlantica, promovarea competentei in educatie. Multe din acestea s-au realizat la imboldul presedintelui-jucator ca altfel politicienii sunt prea preocupati baroniada care ii sustine. Ponta impreuna cu, culmea, probabil viitorul presedinte, pregatesc diminuarea puterii presedintelui, tocmai institutia care a fost catalizatorul schimbarilor pozitive din ultimii ani.
Raman ferm la opinia emisa, sub Basescu am avut cele mai ferme manevre de modernizare a Romaniei. Cu un PSD hamesit si un PNL orbit de setea de putere dar mai ales fara un carmaci vizionar care sa doreasca continuarea lucrurilor bune incepute si plasarea Romaniei pe o traiectorie europeana a responsabilitatii si respectabilitatii ma tem ca foarte devreme ne vom cauta noi “mantuitori” politici.
Sigur, perspectivele noastre pot sa difere. Perspectiva mea este ca Iliescu si Constantinescu au facut mai multe pentru integrarea in NATO si EU. Basescu doar a fost in functie cand s-a implinit procesul… dar data aderarii la UE fusese deja stabilita la Salonic in 2003 cand nu era Basescu presedinte. Pentru documentare vezi si http://ro.wikipedia.org/wiki/Integrarea_Rom%C3%A2niei_%C3%AEn_Uniunea_European%C4%83
Departe de mine sa fiu fan Iliescu… dar Iliescu si-a trecut peste trecutul lui, s-a reconciliat cu Regele Mihai si l-a numit ambasador onorific al României pentru integrarea euroatlantica. Spre deosebire TB il numeste pe Mihai drept tradator de tara… chiar daca ar fi fost opinia lui aceasta in calitate de sef de stat trebuia sa se abtina de la asemenea comentarii.
Il numesti pe TB catalizatorul schimbarii… pai tocmai asta e problema ca si-a depasit mandatul… conform constitutiei presedintele are doar rol de reprezentare si e un garant al separatiei puterilor in stat… e treaba parlamentului sa dea legi, e treaba guvernului sa guverneze, e treaba justitiei sa faca dreptate… Cand insa justitia ia in vizor doar pe coruptii celorlalti dar niciun baron PD-L nu este incatusat… (sunt de acord ca Nastase sa fie pedepsit daca e vinovat… dar de ce aceasta graba de a pedepsi inamicul pe cand ministra Ritli prinsa de presa in fragrant e bine mersi?) cand premierul merge ca un mielusel la Cotroceni sa primeasca directie, cand parlamentul da ignore opozitiei si promoveaza doar initiativele PD-L… acesta nu seamana a stat de drept… si chiar daca sunt si ceva lucruri bune facute in aceasta perioada se pierd cand le vezi pe celelalte. Uita-te numai cati bani europeni a pierdut Romania, fiindca guvernul nu a dezvoltat programe viabile…
Iar condamnarea comunismului a fost chiar una simbolica, fiindca nimeni n-a primit vreo pedeapsa… singurul pedepsit a fost Teoctist care a fost decorat cu Steaua României de catre acelasi TB, ulterior condamnarii :) Grea politica asta si nebanuite cararile d-lui presedinte… Cand tuna si fulgera Tismaneanu pe contributors legat de sacrilegiul ridicarii unui bust dedicat unei persoane condamnate de raportul comisiei care ii poarta numele (bustul lui Adrian Paunescu) am postat un comentariu si i-am cerut sa-mi arate si mie cum a protestat el si onorabilii membri ai comisiei sale cand alt “stigmatizat” de Raport a fost decorat de TB cu Steaua României… si a tacut mâlc… pai, da, dreptate dar nu pentru catei… Poate de la Cluj se vede România ca stat de drept… eu nu am aceasta perceptie… si parerea mea este ca in perioada TB s-a ajuns la cel mai ridicat nivel de demagogie.
Dincolo de greselile lui Basescu,indiferent cine ajunge la putere,as vrea sa subliniez ca ,pentru a se realiza ceva in aceasta tara,trebuie ca puterea si responsabilitatea sa apartina unui singur om.
Eu nu sunt de acord cu puterea Parlamentului ,a guvernului,pentru ca acolo nu mai exista resposabilitate.
Nu cred ca se poate realiza asa ceva,insa modelul ideal ar fi ceea ce a facut Salazar in Portugalia.
Numai ca noi nu avem un Salazar.