Caporalul Musat si capitanul Basescu

Aveam vreo 14 anișori când m-am cãpãtat cu un aparat de fotografiat Smena 8 și cu microbul fotografiatului. Spirit aventuros încã de pe vremea aceea, încercam sã surprind cât mai multe lucruri interesante pe peliculã, prelucrând filmele și developând imaginile împreunã cu cel mai bun prieten de pe atunci. Mi-aduc aminte cã edilii orașului Brãila o mutaserã pe Ecaterina Teodoroiu din parcul Monument într-o zonã mult mai centralã, soclul inițial rãmânând gol multã vreme. Zburdalnicii de noi ne-am cãțãrat pe acel soclu și ne-am fotografiat drept “living statues”. A fost o pozã haioasã rãu, nu știu dacã o mai am, dar parcã o vãd în fața ochilor… aveam pantaloni evazați și o șapcã care aducea cu cea a lui Lenin :) Deh, ale tinereții valuri!

La distanțã micã de casa pãrinteascã era o unitate militarã și în fața ei trona statuia caporalului Mușat, eroul WWI, în mijlocul unui pãrculeț cu mulți copaci, meniți a ridica o barierã vizualã pentru ochii curioși care ar fi scrutat de curiozitate cazarma veche, în podul cãreia se aciuaserã sute de porumbei. Fãrã sã mã gândesc prea mult, într-o zi am dus aparatul foto la ochi sã-l fotografiez pe bravul caporal Mușat. N-au trecut douã minute cã un pichet întreg de soldați m-a luat pe sus, zmulgându-mi aparatul din mânã și îmbrâncindu-mã în unitate, pentru a da socotealã. Au chemat un ofițer cu stele ceva mai rãsãrite pe umãr sã ancheteze încercarea de spionaj, dejucatã cu atâta vitejie de bravii oșteni, pãzitori ai victoriei socialismului. Întrucât pe vremea aceea nu aveam decât rude în URSS, nu și în SUA, am scãpat cu un perdaf zdravãn și cu confiscarea filmului din aparat… obținând clemențã din cauza vârstei fragede.

Au trecut anii și s-au schimbat vremurile, sau cel puțin așa credeam eu, dar nãravurile celor care ne conduc au rãmas aceleași. Citesc dar într-un articol de pe HotNews care relateazã protestele din centrul Bucureștiului și nu-mi vine a crede ce-mi vãd ochii, citez:

UPDATE 22,30 O persoana a fost retiunta pentru ca fotografia fara a avea legitimatie de presa. Jandarmii continua sa actioneze extrem de violent.

Cu alte cuvinte, dacã sunt pe stradã și nu am legitimație de presã, dacã sunt un simplu blogger, sau sunt un civil oarecare, nu am voie sã fotografiez cum jandarmii bat ca la fasole pe civili, cum ar fi în cazul relatat tot în articolul de pe HotNews:

UPDATE 22,25 Jandarmeria a ridicat cel putin patru protestatari la statuia Lupoaicei, doi dintre ei fiind batuti la intrarea in duba, pana cand un comandant al dispozitivului a strigat “Nu mai dati, nu mai dati”. Cordonul de jandarmi a ajuns la magazinul Cocor.

Sunt convins cã pe strãzile capitalei au fost și elemente anarhiste, cu siguranțã cã au existat și provocatori, probabil plãtiți, care sã facã justificabilã brutalitatea forțelor de ordine. Dar tot așa sunt convins, fãrã sã fiu influențat de mass-media, cã oamenilor deja le-a ajuns cuțitul la os și nu mai suportã felul în care acești guvernanți își bat joc de țara asta. În fiecare zi întâlnesc asemenea oameni care își mãrturisesc disperarea cu privire la situația actualã.  Faptul cã pe vremea cãpitanului Bãsescu n-am voie sã-l fotografiez pe caporalul care provoacã pe manifestanții anti-Bãsescu, cu gaze lacrimogene, cu fumigene, cu tunuri de apã și cu bastoane de cauciuc, bãtând ca pe hoții de cai pe cei care îi prind îmi demonstreazã încã o datã, dacã mai era nevoie, cã el nu este baciul nostru ci un lup îmbrãcat în blanã de oaie, o altã emanație a FSN-ului de care neamul acesta obidit n-a reușit sã se descotoroseascã încã.

Am însã convingerea cã acest popor care își vede azi compatrioții batjocoriți de forțele de ordine, fiindcã au îndrãznit sã protesteze contra unei așa zise reforme care ar arunca sãnãtatea în brațele unui sistem mafiot, clientelar actualei guvernãri, va ști sã le dea ceea ce li se cuvine la viitoarele alegeri, trimițându-i la plimbare. Definitiv!

Așa sã ne ajute Dumnezeu!

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.