Iosif Þon la 75 de ani (II)

În urmã cu douã sãptãmâni am gãsit de cuviinþã sã semnalez cum se cuvine împlinirea vârstei de 75 ani de cãtre reputatul lider evanghelic român, Iosif Þon. Nu mi-am închipuit atunci cã acest lucru va iniþia o corespondenþã între noi, lucru care mãrturisesc cã m-a onorat nespus.

caderea_ritualCu ocazia aceasta am aflat de lansarea recent a ultimei cãrþi scrise de Iosif Þon, Cãderea în Ritual, o carte care prezintã o perspectivã revoluþionarã asupra realitãþilor spirituale. Cartea este disponibilã pe situl Editurii Cartea Creºtinã a SMR, unde suntem introduºi în tematica provocatoare prin acest citat:

“Creºtinismul pe care l-a întemeiat Domnul Isus Cristos este o relaþie personalã cu Dumnezeu, în care omul se supune voii lui Dumnezeu. În ritualism, în schimb, existã aºteptarea ca Dumnezeu sã Se supunã voii omului. De la creºtinismul care era o relaþie spiritualã cu Dumnezeu, în cadrul cãruia omul cunoaºte ºi face voia lui Dumnezeu, s-a cãzut la credinþa cã prin diferite ritualuri Dumnezeu poate fi determinat sã faca ce vrem noi.

Cum s-a petrecut lucrul acesta? Care sunt consecinþele acestei cãderi? Cum ne putem întoarce la ceea ce ne-a învãþat Domnul Isus Cristos? Cartea aceasta oferã o succintã istorie a credinþelor pãgâne, antice ºi creºtine, a cãderii creºtinismului în ritualism, a respingerii ritualismului de cãtre Reforma Protestantã, precum ºi o analizã a gândirii româneºti ºi o argumentare a nevoii unei reforme în naþiunea noastrã.”

În plus, am primit de la reputatul teolog o scrisoare pe care a trimis-o tuturor celor care l-au felicitat cu ocazia zilei de naºtere. Întrucât este un mesaj care poate interesa pe multã lume, cu permisiunea dânsului o reproduc în rândurile care urmeazã:

iosif_tonLa șaptezeci și cinci!

Primind atâtea felicitãri de ziua mea de naștere, m-am gândit cã ar fi bine sã le rãspund tuturor cu un singur mesaj. Ce aș putea sã vã rãspund tuturor? Care este lucrul cel mai important în viața mea în acest moment?

De ani de zile mã strãduiesc sã înțeleg ce lipsește mișcãrii evanghelice în România și pretutindeni în altã parte. Lipsa aceasta a fost definitã de cineva drept ”marea omitere din marea trimitere” – adicã facem ucenici botezându-i, dar nu facem și partea a doua: învãțându-i ceea ce ne-a învãțat Domnul Isus și învãțându-i sã trãiascã dupã învãțãtura Lui!

De mulți ani mã strãduiesc sã înțeleg și apoi sã sistematizez învãțãtura Domnului Isus, pentru ca apoi sã o pot preda ca un curs la școalã. Care sunt criteriile dupã care sã fac o asemenea organizare? În ultima vreme am stabilit pentru mine aceste criterii și acum scriu cu spor ceea ce, cu voia Domnului, va fi o carte despre învãțãtura Domnului Isus.

Pentru a defini mai clar situația actualã, am ajuns sã vãd cã existã douã lucruri distincte: crucea Domnului Isus și școala Domnului Isus. Crucea Domnului Isus are funcția fundamentalã de a ne procura iertare de pãcate. Școala Domnului Isus are funcția fundamentalã sã ne transforme într-un alt fel de oameni: în fii ai lui Dumnezeu care seamãnã cu Tatãl lor!

Acum, iatã care este situația. Evanghelicii iubesc foarte mult crucea Domnului Isus, dar nu sunt prea interesați și entuziasmați de școala Domnului Isus. Adicã, oamenii vor iertare, dar nu și transformare!!!

Ceea ce trebuie sã înțelegem este cã scopul principal al Domnului Isus este școala în care vrea sã ne facã cu totul altceva decât ceea ce suntem acum. Nu crucea este scopul Lui principal, cãci crucea este doar poarta de trecere de sub cel rãu sub Dumnezeu. Și poarta aceasta de trecere are ca scop esențial sã fie admiterea în școala Domnului Isus. Noi vrem trecerea de sub cel rãu sub Dumnezeu, dar nu auzim cã Dumnezeu ne strigã: ”Acesta este fiul Meu preaiubit; sã ascultați de El!”

Nu se poate sã zici cã vii sub autoritatea lui Dumnezeu și sã nu asculți ce-ți poruncește El!

Așadar, ce înseamnã sã fii elev sau student în școala lui Isus? Ce fel de om vrea El sã te facã?

Acestea sunt întrebãri fundamentale când începem sã studiem sistematic învãțãtura Domnului Isus. În ultimul an, în cursuri cu pãstorii și cu tineretul și în predici în diferite biserici din România, am dat idei de bazã din aceastã învãțãturã a Domnului Isus. Le puteți obține pe CD sau DVD de la Societatea Misionarã din Oradea, la telefon 0259.436.738.

A scrie o carte cuprinzãtoare despre învãțãtura datã de Cel mai mare Învãțãtor care a trãit vreodatã este un lucru copleșitor de mare. La vârsta aceasta, și la orice altã vârstã, cel ce intreprinde o asemenea lucrare are nevoie majorã de rugãciunile voastre.

Acum știți cu ce mã ocup la vârsta de 75 de ani.

Vã mulțumesc pentru dragostea voastrã și pentru toate urãrile pe care mi le-ați fãcut.

Vã binecuvintez ca Domnul sã facã sã lumineze peste voi Fața Lui , adicã sã se îndure de voi; sã-Și înalțe peste voi Fața Lui, adicã sã vã dea pacea, ceea ce înseamnã belșugul Lui!

Slujitorul vostru în Cristos Domnul,

Iosif Țon

2 thoughts on “Iosif Þon la 75 de ani (II)”

 1. Apologet de prima clasa,IOSIF TON este titanul care traieste ceea ce BIBLIA spune ca nebunia pentru Hristos a lui Pavel trebuie sa fie o realitate.”Hristos in voi nadejdea slavei” insemnand un chip nou care seamana cu Hristos.
  Semanam cu Hristos?
  Iosif Ton,merge la extreme,de la pagansim –idolatrie la “dumnezei” pe pamant.
  Protestantismul si neo s-au diluat peste masura.Vorbitorii de prima clasa dar FARA PUTERE ,umplu Bisericile?Cati vor tresari la spusele fratelui Ton,si vor face un pas ca sa iasa din grozavia chiciului pastoral in care se afla?
  Stefan

 2. la multi ani frate ton! tin sa va zic ca ati reusit sa observati ceea ce lipseste miscarii evanghelica din ro si ca ati reusit sa schimbati ceva in directia asta. am fost la cateva din conferintele d-voastra de la cluj…acolo am intrat in contact cu logia lui D-zeu.sunt o fire realista din fire si ati reusit sa-mi daramat cateva bariere de la nivelul mintii.sunteti primul evanghelist care a reusit asta.tin sa precizez ca sunt penticostala si faceti mare lucrare pentru romania.multumesc mult
  bless

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.