Iosif Þon la borna 75

tonDe felul meu nu pun prea mare preþ pe aniversãri. Mã opresc doar accidental asupra unora mai speciale. Între acestea se numãrã ºi împlinirea a 75 de ani de cãtre pastorul Iosif Þon.

În anii copilãriei mele, Þon s-a impus ca un titan al baptiºtilor români. Mi-aduc aminte cã pe vremea când era pastor la Ploieºti, venea joia, de câteva ori pe lunã, la Galaþi, pentru a predica Cuvântul. A fost primul predicator care a lãsat o amprentã puternicã, prin mesajele lui, asupra fiinþei mele necoapte. Mai târziu i-am descoperit cãrþile, atât cele scrise de el cât ºi cele traduse ºi tipãrite prin lucrarea lui, ºi m-au fascinat. La seceta informaþionalã care exista în România acelor ani, o carte de-a lui Þon putea fi echivalatã în aur. Dintre ele, Credinþa Adevãratã a fost de un impact extraordinar. În aceeaºi vreme i-am redescoperit predicile în emisiunea duminicalã de la Europa Liberã. De pe atunci unii îl acuzau cã face politicã… ªi ce politicã fãcea Iosif Þon! Mi se fãcuse pielea de gãinã când l-am auzit prevestind prãbuºirea comunismului ºi avertizând credincioºii români cã trebuie sã fie gata pentru asta. Eu unul am luat de bunã proorocia lui ºi am fost ferm convins cã se va împlini. În vremea aceea eram fervent ascultãtor al posturilor de radio clandestine… Deºi vorbeau furibund împotriva comuniºtilor ºi a comunismului, nu-mi aduc aminte ca vreodatã careva sã fi vorbit mãcar ipotetic despre sfârºitul regimului. Nu cred cã ei credeau cã este posibil aºa ceva. Þon a crezut-o!

A venit dupã Revoluþie înapoi în România, în primul val, când încã nu se uscase sângele martirilor pe strãzi. S-a apucat de treabã, credincios viziunii sale – era pregãtit pentru noile vremuri ºi a transferat viziunea sa ºi altor minþi luminate. Numele lui este legat de multe lucruri ºi lucrãri importante, unele dintre ele în mod ingrat trecându-l cu vederea acum. L-am auzit predicând la primele congrese þinute la Sala Palatului, cel al Alianþei Evanghelice ºi cel al Uniunii Baptiste. Era inflaþie de vorbitori acolo dar scundul Þon se ridica cu un cap de-asupra tuturor. Ceilalþi þineau predici pocãiþilor, Þon transmitea viziune liderilor.

Regretabil este faptul cã epigonii în loc sã-i arate cuvenitul respect, i-au ponegrit numele ºi reputaþia. Îl acuzã cã a fost omul sistemului ºi un vânzãtor de fraþi. Ni se insinueazã cã cel care ºi-a pus pielea la bãtaie pentru noi ar fi fost o iudã. Nu cred cã Iosif Þon este un om care nu a greºit – cine nu greºeºte. Dar nu pot accepta cã ar fi fãcut asemenea greºeli. Nu se putea ca un om ca el sã nu fie lucrat de securitate. Era de aºteptat ca lucrãturile acestea sã continue pânã în ziua de azi. M-ar fi mirat sã fie altfel – pãcat însã cã alþii care nu-s vrednici sã-i dezlege încãlþãmintea au cãzut în plasã.

În ciuda delatorilor, Iosif Þon continuã sã facã ceea ce a fãcut dintotdeauna. La cei 75 de ani pe care-i împlineºte astãzi ar fi putut sã stea la pensie, bine mersi. El continuã sã ne uimeascã prin scrierile sale, prin predicile sale, prin conferinþele sale.

Mã consider binecuvântat cã, deºi nu l-am cunoscut personal, am fost la umbra lui în câteva rânduri ºi am beneficiat de înþelepciunea-i, fie prin cãrþi, fie pe unde radio, fie prin intermediul internetului. În momente dificile pentru mine, în singurãtate, în frãmântãri, în incertitudini sau pe pat de spital, Dumnezeu s-a folosit de vocea lui pentru a-mi vorbi, în circumstanþe în care alþii nu puteau sã-mi aducã mesajul de care aveam nevoie la ora respectivã. Nu pot decât sã mã rog ca Dumnezeu sã-l întãreascã la vârsta asta ºi sã-l þinã verde ºi roditor pentru toþi aceia care au învãþat de la Mântuitorul cã pomul dupã roadã se cunoaºte. Iar despre detractorii lui nu vreau sã mai spun decât atât: “Doamne iartã-i cã nu ºtiu ce fac!”

11 thoughts on “Iosif Þon la borna 75”

 1. Mihai ,apreciez gestul pe care-l faci prin acest articol aniversar .Esti printre putinii care si-au facut timp ,in aeste zile ,,fierbinti” sa scrie frumos despre un om de care S-a folosit Dumnezeu …si inca o mai face.
  Dumnezeu Sa-l binecuvinteze cu tot ce are de trebuinta …

  1. Pe vrema studentiei mele, cand aveam timp sa citesc de toate, am cochetat o perioada si cu ceva scrieri filosofice. Una dintre ele a fost “Despre frumos si bine”. Ca un duh nativ intaratat care incearca sa se lepede de firea pamanteasca, indrept si eu radarul spre elemente care se incadreaza in grupa “frumos si bine”… chiar daca nu-mi iese de fiecare data. In mod categoric, pentru mine Ton face parte din aceasta categorie.

 2. Sunt Iosif Ton. Multumesc frumos pentru cuvintele generoase la adresa mea. As dori sa va pot scrie personal si poate sa corespondam. Adresa mea: [….]@gmail.com
  Cu gratitudine.
  Iosif Ton

 3. Am fost onorat sa consemnez frumoasa aniversare dar vizita dvs. pe blogul meu ma onoreaza nespus! Va multumesc ca ati lasat un semn de aducere aminte si imi cer iertare ca v-am cenzurat adresa de email, gandindu-ma sa va protejez de mesaje nesolicitate. Mai mult de atat va voi scrie prin email.

 4. Aplaud idea dv. de a pune in pagina, o farama din acest adevarat mare slujitor al Domnului. Eram foarte tanara cand i-am citit “Manifestul crestin” acea brosura care iti dadea fiori, la vremea aceea….Ma bucur sa vad, ca mai exista oameni care respecta ce este de respectat. Oameni ca Ton, sunt din ce in ce mai putini si numarul lor scade vertiginos, deoarece acum si in randul pastorilor crestini ‘Banul vorbeste’.
  Regret ca nu putem multiplica acest om si alti cativa ca el , care ar revigora idea de crestin adevarat in Romania si poate ca nu s-ar mai distruge cu buna stiinta .Lucrarea Domnului, pentru orgoliul nemasurat al omului.
  Va doresc o zi plina de binecuvantarea LUI si multe salutari de la Vrancea!

 5. @Elena,
  Bine ati venit pe aici si va multumesc pentru salutari! Ma bucur ca faceti parte dintre acei oameni care s-au infruptat din rodul muncii lui Iosif Ton si gasiti cu cale sa marturisiti public acest lucru. Haideti totusi sa nu-i judecam pe pastorii contemporani, fiindca nu-i putem ingramadi pe toti in aceeasi oala. Fiti sigura ca nimeni nu va scapa de o evaluare corecta, facuta de Cine are si aceasta autoritate. Ma framanta tot mai tare gandul ca trebuie sa fim atenti fiecare in dreptul nostru – aceasta trebuie sa fie grija majora. Doamne Ajuta!

 6. Pace voua!
  M-am bucurat tare sa gasesc aceste articole postate aici. Probabil ca daca fratele Iosif Ton nu mi-ar fi iesit in cale, acum as fi pierduta, pustie si deznadajduita. Dar Dumnezeu a gasit cu cale sa-mi vorbeasca prin dansul si ma bucur ca traiesc in acest secol, datorita faptului ca l-am putut asculta si vedea. Nu am mai cunoscut pe nimeni care sa infatiseze asa frumos in fata tinerilor fermecatoarea cale a bunanatii, deschisa de Isus prin jerfta sa.
  Ma bucur si mai mult ca v-am gasit, pentru ca am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am avut bucuria si onoarea de a vorbi cu fratele Iosif Ton la Conferinta de Tineret de la Timisoara din acest an. A avut amabilitatea de a-mi spune sa-i scriu un e-mail cu privire la anumite nelamuriri pe care nu am apucat sa le clarificam atunci. Problema a aparut in momentul in care nu am putut sa-i gasesc adresa. Va rog mult, trimiteti-mi adresa dansului pe emailul meu. Va multumesc anticipat.
  Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va rasplateasca pentru tot ce faceti in numele Lui. Sper sa va pot intoarce intr-o zi binele facut.

  1. Ma bucur sa aud marturia ta, Eva! Iti spun si eu bine ai venit pe aici! O sa primesti curand adresa solicitata pe mail. Domnul cu tine!

 7. Multumesc pentru primire si pentru adresa. Intr-adevar, am gasit-o pe e-mail. Chiar era foarte important, asa ca va multumesc cu atat mai mult! :) Va dedic cu recunostinta Psalmul 20. :) Dumnezeu sa va aiba in paza!

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.