Inca un bun prieten a plecat acasa: pastorul Iosif Stefanuti

Iosif ªtefãnuþi 1948-2010

Aveam 12 ani când a venit la Brãila, direct de pe bãncile seminarului. Primul contact a fost o mustrare bine meritatã, datoritã hârjoanei de pe bancã cu colegii de generaþie. Ceva mai târziu, în experienþa mea de fiu risipitor am beneficiat din plin de atenþia lui. Nu a pregetat sã-mi fie alãturi în momente grele, deºi relaþia mea cu biserica scârþâia rãu de tot. Dupã ceva vreme, la predica lui am avut acel declic care a condus la întoarcerea mea cu faþa cãtre Domnul. Tot el a fost cel care m-a botezat ºi, nu mult timp dupã aceea, vãzându-mã activ, m-a tras deoparte ºi mi-a spus cã râvna nu este suficientã, mai e nevoie ºi de pricepere / pregãtire. M-a chemat acasã la el ºi mi-a trasat câteva direcþii, dându-mi cãrþi pe care sã le studiez, cãrþi la care “muritorii de rând” nu aveau acces în acele vremuri. A avut mereu un ochi aplecat cu atenþie asupra mea spre a mã direcþiona.

Pe când era plecat în concediu, în vara anului 1988, am fost solicitat sã predic în bisericã ºi m-am legat de regimurile atee ºi de crimele stalinismului. A fost declanºatã o anchetã a securitãþii ºi i s-a cerut ºi lui socotealã de “nebunia” mea. Nu mi-a reproºat nimic ºi m-a susþinut cu toate forþele, fãrã sprijinul lui ºi al încã unui prieten drag, nu ºtiu ce s-ar fi ales de mine atunci.

Dupã revoluþie am colaborat strâns la revista Mesaj, lansatã la ideea lui. Au fost ani zbuciumaþi dar cu multe realizãri. Dupã aceea drumurile noastre s-au despãrþit ºi, fãrã sã fiu mândru de asta, n-am menþinut o relaþie prea bunã cu el, ba chiar l-am vorbit de rãu, deºi el a lãsat întotdeauna uºa deschisã pentru mine. A reuºit sã mã învingã în mod magistral, dar nu aºa cum au încercat sã o facã alþii, ci prin dragoste. Dragostea lui pe care mi-a acordat-o necondiþionat în momente în care ar fi putut sã-ºi ºteargã ghetele de mine, a fost cea care m-a fãcut sã capitulez. Au urmat ani în care relaþia noastrã a fost mai bunã decât oricând, fãrã reproº aº putea spune. A continuat sã mã încurajeze ºi sã mã susþinã fãrã preget, pânã la capãt.

Sunt consternat cã a plecat acasã. Ar fi trebuit sã mergem împreunã la conferinþa cu Ravi Zacharias de la Sinaia însã, doar cu câteva zile mai înainte, a fost diagnosticat cu cancer în fazã avansatã. L-am vizitat la spital în seara dinainte de a pleca la conferinþã; arãta mai bine, era bine dispus, îºi încredinþase pe deplin soarta în mâna Domnului ºi, în mod ciudat, el era cel care ne încuraja pe noi. La despãrþire mi-a spus câteva lucruri ca ºi cum ne despãrþeam pentru totdeauna, dar am refuzat sã dau credibilitate acelei presimþiri stranii.

Dupã tratamentul cu citostatice, starea lui s-a înrãutãþit brusc ºi în dupã amiaza zilei de 2 mai, cel care ºi-a sacrificat întreaga viaþã pentru a fi alãturi de semenii sãi, a plecat acasã singur, de pe patul de spital, datoritã unui sistem medical profund inuman, gãunos ºi putred, care nu permite celor grav bolnav aflaþi la terapie intensivã sã fie asistaþi permanent de cãtre un membru al familiei.

Luni seara va fi un priveghi la bisericã (19:00), marþi seara va fi un al doilea priveghi tot la bisericã (19:00) iar miercuri va avea loc serviciul de înmormântare, începând cu ora 10:00. Dumnezeu sã mângâie familia îndoliatã ºi sã se îndure de noi toþi, cei pentru care lumea a rãmas mai sãracã.

11 thoughts on “Inca un bun prieten a plecat acasa: pastorul Iosif Stefanuti”

 1. @ datoritã unui sistem medical profund inuman, gãunos ºi putred, care nu permite celor grav bolnav aflaþi la terapie intensivã sã fie asistaþi permanent de cãtre un membru al familiei.

  Dacã sistemul medical este aºa cum îl descrieþi, faptul cã la terapie intensivã nu sunt permise vizite este un lucru bun. Bolnavii ajunºi acolo sunt dezabilitaþi ºi orice germene adus de rude sau prieteni îi pot ucide pe toþi cei internaþi acolo. Fac parte din acest sistem ºi sunt medic creºtin. Vã rog sã vã cereþi scuze pentru afirmaþia pe care am redat-o mai sus.

  1. Nu am pentru ce sa imi cer scuze. Am cumulat in total aproape un an din viata petrecut prin spitalele romanesti (mare parte din acest timp fiind tratat in mod gresit de boli pe care nu le aveam in detrimentul celor reale), am doua handicapuri majore necorectabile datorate 100% erorilor grosolane de diagnostic ale medicilor romani si pot sa sustin o lucrare de doctorat asupra putreziciunii sistemului medical romanesc, care este cu mult mai putred decat media societatii (asta nu exclude faptul ca exista si cadre medicale oneste si bine pregatite, care fac exceptie de la aceasta regula – cunosc si eu persoane din aceasta categorie). In alta ordine de idei, chestia cu germenii adusi de rude sunt scuze ieftine ca sa nu se vada cum sunt sustrase medicamentele bolnavilor grav (pentru exemplificare, am fost personal internat la terapie intensiva, mi-au fost cumparate de catre familie, la cererea doctorului, pe bani grei, medicamente straine, care nu mi-au fost administrate niciodata…) sau cum sunt tratati cu indiferenta si lasati sa moara fara ca macar sa aibe pe cineva langa ei in acele momente. Apropos de germeni… am vizitat intr-un mare spital american, a doua zi dupa o interventie majora pe cord, pe un amic afla la terapie intensiva. Sotia lui era cu el acolo, permanent, doar in sala de operatie nu a avut acces. Singura cerinta era sa stea deoparte si sa nu intervina in niciun fel la administrarea actului medical. Germenii nu sunt adusi de rude, germenii colcaie in spitalele romanesti. Va invit la Braila sa vedeti jegul si mizeria din spitale si dupa aceea mai vedem cine are de cerut scuze si cui. Apropos… zilele trecute scria pe HotNews ca un italian care a suferit un accident auto a refuzat internarea in spital la Iasi, dupa ce a vazut CONDITIILE de acolo… Il inteleg perfect! Eu am cerut doctorului sa ma externeze direct de la terapie intensiva, pe propria raspundere, doar sa scap de acolo.

   1. Sunt convins cã aveþi motive sã scrieþi atît de dur despre starea de lucruri din sãnãtate, din Brãila. Generalizãrile þin de o abordare pãtimaºã a subiectului ºi nu pot fi de acord cu dvs. Nu toþi suntem la fel, Mihai! Regula care se aplicã în serviciul de terapie intensivã- ºi raþiunea medicalã a acestor mãsuri- este cea pe care v-am scris-o în primul comentariu. ªtiu cã nu e locul sã continuãm discuþia, postarea fiind legatã de trecerea la Domnul a pastorului ªtefãnuþi. Dacã veþi aborda subiectul în viitor, va fi altceva. Am sã vin la Brãila în varã ºi am sã vã caut, pentru cã vã ºtiu de mic ºi vã apreciez, atît pe dvs. cît ºi familia Ciucã din care faceþi parte. Sã fiþi binecuvîntat în tot ce faceþi!

    1. Well, mi-as dori ca Braila sa fie o exceptie, din pacate experientele mele se intind pe raza mai mare. Oricum, ai dreptate Razvan, nu acesta este contextul sa exorcizam sistemul medical romanesc. E mai degraba timpul sa plangem cu cei ce plang… In alta ordine de idei, nu stiu daca chiar ma stiti fiindca eram mai piciulica cand veneati la Braila prin vacante… eu insa insa mi te amintesc perfect,,, nu erau asa de multi care veneau din alta parte in vremea aceea si mama mea era in relatii foarte bune cu sora Elisabeta parca, cea la care veneati… Astept sa ne vedem cu proxima ocazie… pana atunci numai binecuvantari!

 2. Domnilor… il cunosc pe Pastorul Iosif Stefanuti… a fost un om cu caracter puternic, a fost un luptator pana in ultimile clipe ale vietii.
  Nu s-a lasat invins de boala si s-a increzut in Dumnezeu.

  II multumesc lui Dumnezeu pentru ca s-a terminat asa. Consider ca DOMNUL, cel care cunoaste inima si mintea noastra l-a scutit de suferinta care avea sa urmeze. A hotarat ca este suficient cat a suferit, cat a luptat pe acest pamant si a decis sa-l cheme acasa. Nu voi uita niciodata acele momente cand… ne intalneam pe holul bisericii, acea privire, acel zambet, acele imbratisari… multi l-au contestat si multi l-au apreciat. Altfel nu se mai numea STEFANUTI IOSIF!

 3. Draga Mihai, sunt si eu si fratii mei afectati de plecarea fr. Stefanuti, pastorul pe care l-am cunoscut din copilarie si care ne-a botezat. Daca ai posibilitate si daca este deschisa o carte de mesaje de condoleante, te rog scrie din partea noastra, a familiei Ciortuz, un cuvant de “La Revedere!” In plus, da-ne de stire daca slujbele de priveghi si inmormantare se vor transmite cumva online. Cu multumiri, Teofil Ciortuz.

  1. Draga Teofil,
   Din pacate nu cred ca va exista transmisie pe internet desi au existat solicitari din mai multe directii. Cu siguranta ca o sa las un mesaj scris din partea voastra in Cartea de Condoleante. Toate cele bune tie si alor tai!

 4. Suntem Fam.Olariu Petrica si Paraschiva din Washington DC,am auzit de vestea trista a plecarii in vesnicie a Fr. Stefnuti pe care l-am cunoscut si noi inca din tinerete,sotul meu a fost chiar coleg de liceu cu fratele si sunt de aceeasi virsta,ne pare asa de rau,dar planul Domnuui a fost,ca si-a sfirsit alergrea aici pe pamint,si-a terminat lucrarile ,l-a chemat sa se odihnesca.Ne rugam ca Domnul sa mingaie familia indoliata,sa-i intaresca cu putere de sus,in nadejdea ,ca intr-o zi,ne vom revedea cu totii in ceresca Imparatie,care ne este pregatita,de Cel care a murit si a Inviat ne va invia si pe noi in ziua de apoi . cu multa dragoste pentru intreaga familie: Paraschiva si Petrica. ps. am inteles ca nu se va transmite in direct serile de priveghi si chiar inmomintarea,dar totusi poate redati mai tirziu ,asa dupa cum am mai vazut segvente din biserica de la aniversarea bisericii ,de la botezuri,si de la diferit evenimente ,am dori mult de tot,daca s-ar putea sa vedem si aceasta .noi va multumim si Domnul sa va binecuvinteze.daca se reda va rog sa-mi scrieti la adressa mea de email kiva57@gmail.com si situl bisericii unde putem urmari programul.va multumesc incaodata.

 5. Exista transmisie pe internet doar audio!

  Pe yahoo messenger va dau ID-ul: sunetdirect
  Solicitati aici c doriti sa ascultati mesajul

  Sper ca am putut sa va fiu de ajutor

 6. Frate Ciprian,am adaugat la yahoo id-ul sunetdirect ete inca pe pending,dar am deschis sa vad si imi arata reclame nu stiu unde sa dau clik sa se deschida ca sa pot asculta audio si la yahoo trebuie sa dea accept cineva sau cei cu numele asta de la sunetdirect ,am lasat mesaj acolo ,poate imi raspunde fratii de acolo sa -mi dea o adressa unde sa deschid. eu va multumesc mult pentru raspuns. Domnu sa va binecuvinteze.

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.