Facebook
existentiale / personal

Anul sabatic s-a terminat!

Peste doar vreo 10 zile aniversez un an de la ultima postare pe blog. A fost un fel de an sabatic pe care mi l-am impus ºi l-am dus la bun sfârºit, fãrã eforturi ºi fãrã pãrere de rãu. Se pare cã, între timp, majoritatea prietenilor m-au considerat pierdut pentru totdeauna pentru cauza blogging-ului, întrucât am fost curãþat aproape din toate blogroll-urile. Mi se pare ºi normal… un an fãrã roadã în acest domeniu înseamnã foarte mult.

Nu ºtiu dacã a fost o raþiune anume pentru aceastã pauzã… cumva s-au înmulþit duhurile întãrâtate în arealul blogurilor evanghelice ºi chestia asta m-a cam obosit, mai ales cã unele dintre ele din când în când par de-a dreptul turbate. A fost mai mult o formã de protest pentru uzul din ce în ce mai impropriu al cuvintelor. În jurul meu lumea þipã, rãcneºte, bârfeºte, acuzã, zbiarã, criticã, minte, comploteazã, trage sfori, manipuleazã, ºamd. Mã înfioarã spectacolul acesta cãruia i-au cãzut pradã jurnaliºti, politicieni, oameni de culturã, ba chiar ºi oamenii Bisericii. Aºa cã mã gândesc serios la un rebranding al acestui blog, plecând de vechea lui titulaturã de “blog al unui duh întãrâtat”. Nu spun cã nu mã mai întãrâtã anumite lucruri pe care le vãd, vreau sã încerc totuºi sã mut focusul un pic. Mã gândesc la cuvintele Apostolului: “Încolo, fraþii mei, tot ce este vrednic de… aceea sã vã însufleþeascã!” Cine ºtie ce se aflã în locul rãmas gol sã împãrtãºeascã ºi cu cine nu ºtie! În perioada urmãtoare cred cã s-ar putea sã mai vedeþi ceva schimbãri pe aici din aceastã cauzã.

În aceastã perioadã am îmbrãþiºat din nou o pasiune pe care am abandonat-o dupã absolvirea facultãþii, anume fotografia. Am lucrat în tinereþe mii ºi mii de fotografii într-un laborator improvizat, evident alb-negru. Ajunsesem sã îmi fac singur soluþiile de revelare ºi de fixare din substanþe disparate, pentru a reduce costurile ºi pentru a face tot felul de experimente. Aveam timp, energie ºi entuziasm pe atunci. Au dispãrut toate dupã repartizarea în “câmpia muncii”. Nu aº putea sã spun ce s-a întâmplat, dar dupã 20 de ani, m-am sculat într-o zi cu o idee fixã. Aºa cã am început sã sap pe net, sã caut informaþii pe forumuri de specialitate ºi, în cele din urmã am optat pentru aparaturã DSLR din gama Nikon. A fost interesant sã plec la drum în fotografia digitalã, pe un aparat care are mii de setãri, având ca experienþã cele câteva reglaje de pe aparatul meu pe film. Însã bazele fotografiei nu s-au schimbat, aºa cã am început sã mã descurc cu noul echipament. Spre deosebire de mijloacele de comunicare folosite în jur, fotografiile sunt un mod de exprimare non violent. Mã ajutã sã-mi regãsesc echilibrul în timp ce exist într-o lume alienatã. Dacã cuvintele sunt folosite din ce în ce mai mult pentru a scoate rãul în evidenþã, fotografiile pun în luminã lucruri pozitive ºi te ajutã sã gãseºti urme de Creator privind la Creaþie. Nu degeaba orice fotograf tânjeºte dupã o luminã bunã.

Aºa cã un an de blogging lipsã mi-a readus o pasiune specialã ºi mi-a distrus bugetul. Dar meritã, zic eu!

În ultima vreme chiar am început sã lucrez la alcãtuirea unui fotoblog. Este încã în durerile facerii, dar sigur vom mai vorbi despre asta.

Un ultim aspect – am trecut la haine noi pe acest blog. Am zis cã, înþelepþindu-mã cu trecerea anilor, este cazul sã adopt o soluþie mai sobrã, orientatã pe simplitate ºi funcþionalitate. La urma urmei dacã mã va citi cineva o va face pentru ce scriu ºi nu pentru cât de multe butonaºe colorate gãseºte pe site. Am ales o variantã care sper sã încurajeze interacþiunea. Evident, asta dacã va mai descoperi cineva motive sã interacþioneze.

Deci, bine v-am regãsit dragi prieteni, oriunde aþi mai fi!

8 Comments

 1. Bine ati revenit, duhule reinsufletit!

  Hainele cele noi ale blogului sunt cusute cu fire helvetice, ceea ce ingreuneaza descalcitul randurilor de prologos.

  Eu am folosit repede Firebug sa pun fontul pe good ol’ Georgia. Helvetica arata destul de rau pe XP cel putin.

 2. Bunã Vasile,
  Mulþumesc frumos de întâmpinare ºi, aºa cum m-ai obiºnuit deja, cu feed-back constructiv.
  Am facut un test cu browserlab.adobe.com pentru Firefox 3.0 sub XP ºi nu am vãzut nicio diferenþã faþã de ce vãd eu în Vista.
  Mã gândesc sã nu fie în legãturã cu rezoluþia pe care o foloseºti la afiºare.
  Oricum, am în vedere sã testez un alt font, dar aº aprecia tare mult o capturã de ecran trimisã pe mail.

 3. Bun venit Mihai.
  Am mai dat pe aici …destul de des.Nu am stiut de hotararea ta–An sabatic.
  Acum ca ai revenit ,salut si eu noile intentii pentru viitor.La prima vedere , ma bucur ca ai schimbat poza.
  –privesti in fata ..si asta-i bine si pentru cei ce te viziteaza din prietenie si pentru ceilalti.
  Nu in ultimul rand ,salut trecerea spre ,,constructiv”-ziditor ,bazat pe indemnul ap.Pavel prin Duhul Sfant.[Filipeni 4;8]
  ,,Doamne ajuta .Doamne da izbanda”!

 4. Mitica,
  Vizitele tale nu pot decât sa ma onoreze, chiar atunci când par plecat de acasa :-) Interesant punctul de vedere cu poza: sper sa ai dreptate! Si sper ca si cealalta schimbare pe care o saluti va fi efectiva si eficienta.
  Doamne ajuta!
  PS Ce ar fi daca ti-ai face un gravatar, sa iti vedem si noi poza cand mai comentezi? Este extrem de simplu…. vezi la http://www.gravatar.com

 5. Mihai,
  bine ai (re)venit. Prezența ta ne lipsea. Sper sã ai timp sã postezi regulat și ca de obicei, interesant. Blegi sunt destui în blogosferã… avem nevoie de câțiva oameni întãrâtați! Și, sã știi cã abia aștept fotoblogul tãu! Sã vãd prin ce prosme vezi tu viața ce te înconjurã. Și sã știi cã de pe blogrolul meu, nu te-am șters! Sã fi fost oare vreun semn…? Nu știu. Poate doar o speranțã! Iatã, împlinitã!

 6. @Mitica
  eu am tot fost receptat drept nonconformist, dar imi place modul in care te “conformezi” tu! Serios, parca e mai personala comunicarea cand ai poza in fata! De aia vorbim cu Domnul dupa ce citim Cuvantul! Altfel batem câmpii!

  @Ted
  Boierule, ma bucur sa te simt aproape! Si nu-ti lipseste de loc darul incurajarii, ceea ce nu gasesti pe toate drumurile in ziua de azi! Fotoblogul l-ai “ginit” deja. Mie-mi place sa pozez oamenii… cat mai original, in mediul lor, sa surprind expresii naturale, pozitii “nepozate”, relaxate… Daca nu pozez oameni imi place macar sa pozez subiecte care au legatura cu oamenii.
  Faine imaginile de pe situl recomandat dar nu stiu daca sunt genul cautat de mine. Multe sunt photoshopate la greu. Au valoarea lor, dar pentru un alt grup tinta.

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: