Revoluþie în Internet

Recent ICANN a adoptat o hotãrâre istoricã care revoluþioneazã viitorul Internetului. Cred cã cei mai mulþi dintre împãtimiþii netului au fost frustraþi nu odatã, dorind sã înregistreze un nume de domeniu, vãzând cã cel preferat de ei nu era disponbil. Pânã în prezent aveam doar câteva opþiuni, fie un domeniu cu terminaþia naþionalã (ro pentru români, de pentru nemþi, fr pentru francezi ºamd) fie un domeniu în area gtld, anume com org sau net… ori cele cu terminaþii mai nãstruºnice, gen biz, info, name, mobi, etc.

Ce se întâmplã de acum?

“Internetul va trece prin cel mai mare proces de schimbare din ultimele decenii”, spune Paul Twomey, preºedintele Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), autoritatea de reglementare în domeniul adreselor web. “Impactul acestei schimbari presupune cã în principiu orice companie, individ sau comunitate localã îºi poate crea propria identitate pe internet.”

Schimbarea despre care vorbeºte Twomey este rezultatul relaxãrii, la reuniunea de sãptamâna trecuta a ICANN, a restricþiilor în ce priveºte terminaþiile numelor de site-uri. De la anul pot fi folosite drept domenii orice fel de cuvinte sau combinaþii de cel mult 64 de caractere, cu condiþia sã fie înregistrate la ICANN.

Cu alte cuvinte, în curând vom putea vedea situri de genul www.blog.ciuca, www.emanuel.church, www.prodemocratia.ong, www.asigurari.aig  sau www.tiesetebea.coke… Ce-i drept pentru a putea avea dreptul sã înregistrezi propria terminaþie va fi costisitor… se estimeazã cã undeva la nivelul zecilor de mii de dolari, dar totuºi este un pas uriaº care va dinamiza piaþa numelor de domeniu ºi activitatea pe Internet.

One Reply to “Revoluþie în Internet”

  1. Am auzit si eu despre vestea aceasta si sincer abia astept sa se intample. Desigur ca o sa mai dureze pana cand noi, oamenii de rand o sa ne permitem luxul.

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags: , ,

Statisticile zilei

  • 134
  • 33
  • 23,238
  • 379

Archives

Categorii

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Copyright, re-blogging etc…

Pentru re-bloging, folositi dintre icoanele de Social Media pe cea verde, din dreapta. Click, apoi alegeti dintre optiuni, WordPress sau ce mediu utilizati. In prealabil trebuie sa fiti logat in blogul personal, in alt Tab sau fereastra. Altfel nu merge procedura.

Rog a nu se prelua articolele integral, prin „copy and paste”, ci max. 25%, recomandabil 500 de semne, cu indicarea autorului si a sursei, cu un link viabil. Imi asum dreptul de a activa periodic protectia la copiere, pentru descurajarea tentativelor.