Category

Cumanii Negri

Istoricul Neagu Djuvara a publicat recent la Editura Humanitas o carte care, în viziunea lui, revoluþioneazã istoriografia româneascã: „Thocomerius – Negru Voda. Un voivod de origine cumana la inceputurile Tarii Romanesti“

Citind un interviu publicat în Cotidianul, aflãm cã originea daco-romanã a poporului român este un banc de adormit copiii. Poporul român de azi este produsul unui adevãrat ‘melting pot’ ºi pe cocoaºa dacilor s-au altoit tot felul de seminþii care s-au vânturat pe aici, feluriþi barbari care au fugit de alþi barbari, ºamd.

De la coloniºti romani din nordul Africii (mameluci) ºi pânã la slavi ºi cumani, o sumedenie de migratori ne-au îmbogãþit pedigree-ul ºi fondul lingvistic. Se pare ca un rol important l-au avut cumanii, care s-au vânturat pe plaiurile mioritice cam tot atât cât s-au vânturat ºi romanii, dar cu o mie de ani mai târziu. Mai mult, tipul ãla de treabã de care am învãþat la ºcoalã cã ar fi fost tatãl lui Basarab, anume Tihomir, era cuman pur sânge, numele lui adevãrat fiind Thocomerius… ªi multe familii boiereºti au fost de sorginte cumanã. Mai mult, înainte de a fi Valahia ºi Moldova, zona asta s-a numit Cumania Neagrã!

Ce este interesant este cã Neagu Djuvara aratã clar cã aceºti cumani au fost creºtinaþi, nu de poporul român cel propagandistic nãscut creºtin, ci de unguri ºi s-au înregimentat în Biserica Catolicã. Doar Genghis Han e de vinã cã episcopatul de Milcov nu a durat ºi, se pare cã întreaga noastrã istorie a fost marcatã de acest aspect.

Noroc cu Revoluþia asta de la 89 cã încet încet aflãm ºi noi lucruri care altfel nu ar fi fost spuse niciodatã.

4 thoughts on “Cumanii Negri”

  1. Si Neagu Giuvara este omniscient, nu se poate insela? Cred ca se cade prea usor in extrema acceptarii oricaror teorii noi despre evenimentele istorice. Iar daca pe tatal lui Basarab il chema Thocomerius, aceasta inseamna ca era latin – sau dumneavoastra Thocomerius vi se pare un nume turcic? Thocomerius este in mod evident o forma latinizata, asa cum sunt pastrate multe nume in documentele vremii, o forma care nu ne poate spune nimic sigur despre originea etnica a purtatorului. Mai multa precautie!

    1. Nu e vorba de cum mi se pare mie numele, fiindca nu e specialitatea mea, dar se pare ca lingvistii sustin ca este un nume cuman – acum daca cumanii au venit din Asia, nu stiu de ce ar trebui considerati turci… Si ungurii sunt veniti din Asia si nu sunt turci :-)

      Legat de Neagu “Giuvara”… nu el a inventat teoria asta ci el a fost primul istoric care a avut curajul sa o articuleze in scris, intr-o istorie a romanilor. El il citeaza pe Iorga care a ajuns la aceeasi concluzie, doar ca Iorga s-a multumit sa-si prezinte teoria intr-un discurs la Academie si, din motive de nationalism, nu le-a trecut si in opera scrisa. L-am auzit si pe Razvan Theodorescu, dupa publicarea cartii lui Djuvara, afirmand ca nu e o mare scofala, ca lucrurile astea sunt bine cunoscute de istorici. El nu a negat nicicum autenticitatea teoriei lui Djuvara. Si n-a facut-o niciunul dintre istoricii cu staif pe care ii avem la ora actuala, lucru care este foarte graitor.

  2. Sal’tare!Cumanii nu sunt turci,cum nici tatarii sau ungurii nu sunt. Ei sunt de neam turciC , la fel ca si avarii si pecenegii…care si-au facut veacul pe aici…La mine pe blog la “Cuprins” “Istorie” gasiti un interviu audio cu Neagu Djuvara si multe alte informatii despre lumea turcica…asta daca sunteti interesati.

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.