Un sfânt sifilitic

Mut de uimire, aflu de la HotNews cum cã Liga Scriitorilor din România, în panã de inspiraþie, a înaintat o propunere Patriarhului BOR, privind canonizarea lui Mihai Eminescu ca sfânt în calendarul român. Încep sã cred cã am greºit fiindcã n-am emigrat când eram mai tânãr ºi mai în putere.

Dar, nu-i aºa? fiecare bisericã îºi alege valorile care o reprezintã! Doar trãim într-o þarã liberã. Liberã de bun simþ.

5 thoughts on “Un sfânt sifilitic”

  1. Vizavi de Eminescu am sentimente impartite. Il consider o emblema culturala a Romaniei, recent am recitit viata lui pe scurt si abia acum incep sa gust poezia lui. Treaba cu sifilisul este destul de confuz documentata, as zice. Totusi, e clar ca era afemeiat. Absolut de acord ca locul lui nu e in galeria eroilor crestini, in acest sens ar fi interesant de facut un studiu in poezia lui vizavi de optiunile sale religioase (‘Eu nu cred nici in Iehova…’). Poanta e ca nici Eminescu nu cred ca era interesat sa fie canonizat :) Din aceste motive, nu l-as blama pe Eminescu ci i-as blama pe cei care vor sa-l capitalizeze in contul lor sau in contul BOR.

  2. De acord cu meritele culturale. Treaba cu sifilisul este perfect documentata, doar ca nu se face caz de ea… cum sa bati toba ca eroul tau national a murit nebun si grav bolnav de sifilis, pe cand boala era netratabila? Eminescu nici macar nu arata precum in poza “de manual”… Nu foloseste nimanui sa prezentam un alt fel de Eminescu decat acela care a fost in realitate. Masina propagandei insa continua sa functioneze si sa debiteze ineptii pe banda.

  3. Eu cred ca Eminescu nu a fost nici bolnav nici nebun, ci un roman de nadejde care a patit cam ce a patit si Iorga, a fost eliminat pentru ca deranja. Nu ca Iorga, dar tot cam pe acolo.

  4. Dragilor, se pare ca prea multa “carte” strica unora….cititi si ceea ce nu vi se da la scoala.
    Eminescu a fost omorat pentru superpatriotismul sau care de altfel era in limite normale nu hipertrifiat.Sifilisul a fost inventat de cei ce i-au facut felul iar noi am muscat.

  5. Si pe noi ne numeste Hristos sfinti , e clar ca nu meritam , dar asa este El bun….iar ochiul nostru rau , poate.
    Va intreb Constantin si Ileana lui sunt sfinti mai buni decat Eminescu sau….Stefan cel mare?

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.