Un mitropolit la stâlpul infamiei

Un val de mânie proletarã s-a stârnit în ultima vreme împotriva Mitropolitului Nicolae Corneanu. Acesta e vinovat de “pãcatul capital” cã s-a împãrtãºit în cadrul unei biserici greco-catolice, cu ocazia unei slujbe speciale la care a luat parte ca invitat.

Tot felul de mesaje furioase ale unor popi, protopopi ºi pseudopopi cum e Florian Bichir de la Evenimentul Zilei, genereazã un adevãrat linºaj mediatic la adresa celui mai vârstnic mitropolit al BOR, de parcã ar fi cununat în catedrala metropolitanã un cuplu de gay sau lesbiene, sau de parcã ar fi introdus semiluna turceascã în sfântul altar.

De fapt delaþiunile acestea nu urmãresc decât sã plãteascã ceva poliþe bãtrânului ierarh, care în ultimii 20 de ani a fãcut notã disonantã faþã de marea majoritate a clerului ortodox. Care sunt vinile reale ale lui Corneanu?

În primul rând are vina cã s-a pocãit de colaborarea cu Securitatea ºi a mãrturisit-o fãrã sã fie presat… nu ca ceilalþi ierarhi care nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase.

Apoi Corneanu a fãcut un act impardonabil, dând înapoi greco-catolicilor din eparhia sa bisericile confiscate de comuniºti. Unde s-a mai pomenit la ortodocºii români sã facã aºa ceva?

În al treilea rând, Corneanu este cunoscut pentru spiritul sãu pacifist ºi doritor de colaborare cu celelalte confesiuni creºtine, Timiºoara fiind un model din acest punct de vedere.

Aºa cã împãrtãºirea mitropolitului n-a fost decât picãtura care a dat motive hãitaºilor aburiþi de mirosul sângelui sã sarã la beregata unui om cãruia, din pãcate, nu sunt vrednici nici mãcar sã-i deslege încãlþãmintea.

Oare Daniel jocul cui va face în toatã mascarada asta? Tare-mi-e cã degetul cezarului este îndreptat în jos…

12 thoughts on “Un mitropolit la stâlpul infamiei”

 1. indraznesc sa cred ca –vine ceasul si a si venit–cand aceasta ,,imensa piatra ”va fi faramitata -nu cu lovituri dinafara -ci datorita energiei acumulata in interior,tinuta incatusata multa vreme ,ca o samanta sub o lespede de piatra ..si aceasta datorita EVANGHELIEI si spre binele EI–care este PUTEREA [dinamita ] lui DUMNEZEU.

 2. Sã dea Dumnezeu ca Evanghelia sã-ºi facã lucrarea de ‘dunamis’… Ce mi se pare mie ciudat este faptul cã oficiali ai BOR participã la tot felul de întâlniri ecumenice, evident din interes de politicã bisericeascã, dar când unul se simte îndemnat de îndemnul lui Hristos care le-a cerut ucenicilor sã trãiascã în unitate, ºi conform acestui îndemn vrea sã lase la o parte barierele mãcar la împãrtãºanie… ºi sã fie împroºcat cu pietre tocmai pentru asta… mie nu-mi oferã o perspectivã prea optimistã… dar sã dea Domnul sã mã înºel.

 3. Mihai, totul vine pe fondul unui din ce in ce mai puternic curent ortodoxist. Paradoxal, in contextul in care lucrurile par a se mai domoli oleaca, si oamenii sa priveasca mai relaxat putin ideea de multiculturalitate, in sanul BOR pare a se dezlantui din ce in ce mai aprig acest curent de care vorbeam… Oameni care nu au nimic in comun cu ortodoxia – decat “numele”, dar nu sunt ortodocsi practicanti – se dovedesc a fi unii dintre cei mai aprigi aparatori ai ortodoxiei…

  Cat despre gestul mitropolitului… sa nu uitam ca tocmai impartasania a fost unul dintre motivele marii rupturi de la 1054… Iar PreaSfintitul avea deja o multime de dusmani inclusiv dintre ierarhi… asa ca de-abia au asteptat prilejul…

  Oricum, daca il dau afara din cult si trece la baptisti… si isi face o biserica in Bucuresti… poate-poate ma transfer… :-)

 4. Adrian,
  ªtiu cã pâinea de la cuminecãturã a fost unul dintre merele discordiei… dar mi se pare cã noul preafericit a studiat pe la ceva universitãþi neortodoxe… ºi mie chestia asta mi se pare mai compromiþãtoare decât a participa la împãrtãºanie cu catolicii.

  Well, dacã îl excomunicã pe mitropolit, poate face o bisericã ortodoxã independentã… or mai exista oameni breji care sã vadã unde e adevãrul ºi sã-l urmeze…

 5. Am sentimente foarte amestecate fata de gestul Mitropolitului nostru; Cert este insa faptul ca in perspectiva ortodoxa si catolica traditionala, pentru ca dupa Vatican II catolicii au relaxat mult disciplina sacramentala-si aceasta merge pana in veacul apostolic-comuniunea “in sacris” nu este posibila decat in cazul unei depline impartasiri a credintei, a dogmelor. Cum inca exista destule chestiuni spinoase intre ortodocsi si catolici-intre care prima este problema infailibilitatii si jurisdictiei universale a papei-potrivit canoanelor BO intercomuniunea euharistica nu este inca posibila, iar daca se intampla este ilicita.
  Dvs. si multi altii, din pacate, refuzati sa priviti aceste lucruri in perspectiva teologica, multumindu-va cu destul de banale consideratii sociale si politice.

  1. @CNI
   Dragã CNI,
   eu ºtiu cã Mântuitorul a dat o poruncã nouã ucenicilor, anume sã se iubeascã unii pe alþii ºi sã fie una. Din punctul acesta de vedere, Mitropolitul nu face decât sã asculte de cerinþele Lui, care sunt de-asupra politicii bisericeºti jucate de Bartolomeu Anania ºi ceilalþi clerici ortodocºi.
   Spuneþi ºi dvs. ce este mai pãcat? Sã te împãrtãºeºti la o liturghie catolicã, sau sã te “împãrtãºeºti” o viaþã întreagã cu Securitatea ºi sã rãmâi bine mersi în funcþie, apãrat cu sârguinþã de BOR, de Sinod, de Patriarh, etc?
   ªtiu cã ºtiþi rãspunsul… dar nu ºtiu dacã vã permiteþi sã-l exprimaþi public.

 6. Raspunsl nu-l stii dumneata , care esti un habarnist din punct de vedere al dreptului canonic si al teologiei si iti permiti sa comentezi pe langa, afla ca Biserica Ortodoxa nu e meci de fotbal…iar Nicolae Corneanu a servit securitatea si o serveste in continuare in modul sau serviabil…mai cerceteaza dosarele CNSAS-ului sa vezi ce se spune despre el, mai departe vezi opiniile persoanelor a caror copii au murit pe trepele catedralei din timisoara , in decembrie 89, si mai vezi statisticile care spun despre timisoara ca este orasul cu cele mai multe secte si cu cea mai slaba implicare , de fapt inexistenta a Bisericii Ortodoxe in social!

 7. Mai bine ai tacea ca esti pe langa subiect domnule, esti un simplu privitor de pe margine, cum iti permiti domnule mihai sa faci astfel de afirmatii gratuite… se observa nu numai ca esti obraznic si incult( nici nu stii sa te adresezi unui mitropolit) ba mai ai si pretentii de teolog si esti pluta la acest subiect, istorie esti varza….afla asa ca o informatie ca cumineatura nu e paine.. asta asa sa stii si tu daca are sa te intrebe cineva, poate copii tai, si cauza schismei nu a fost painea euharistica ci mult mai mult de atat, ca sa vezi cum sa pus problema mai citeste-l pe Ioan Rmureanu, Pe Nicolae Chifar- persoane care au cercetat o viata intreaga problema schismei din 1054, nu ca dmneata care vii de la o bere pe terasa cu baietii si faci afirmatii gratuite ca sa vada lumea ce rotund esti dumneata, in plus mai cerceteaza manualele de drept al BOR si vezi ce se spune si acolo si apoi mai cuteaza sa vorbesti!

 8. Domnu’ Cristurean,

  Macar cand eºti în vizitã pe blogul meu, încearcã sã nu mai faci atâtea etichetãri, cã noi doi nu ne tragem de ºireturi… încã!

  Legat de Corneanu, el ºi-a mãrturisit colaborarea, înainte de a exista CNSAS.

  Dar vrei sã susþii dumneata cã a fãcut cineva studii în Elveþia înainte de Revoluþie fãrã sã dea cu subsemnatul? Chiar dacã zici asta, dã-mi voie sã nu te cred!

  În ce priveºte CNSAS-ul, e ultima instanþã vrednicã de crezare… dupã ce s-au ars, spãlat ºi pieptãnat dosarele, CNSAS zice dupã cum i se cântã.

  Eu pe securiºti îi recunosc nu dupã dosare moncher ci dupã nãravuri. Fiindcã lupu-ºi schimbã pãrul, dar nãravul ba.

 9. Stimabile daca ai tupeul sa postezi toate ineptiile pe BLOGUL dumitale trebuie sa ai curajul necesar sa primesti si raspunsuri pe minunatul dv blog, am sa ma iau de fiecare data cand postati vreo tampenie…ma intelegeti…Nu contest faptul ca nu ii mirositi pe securisti foarte bine, vad ca oricum aveti nasu mare din moment ce va perimteti sa vi-l bagati pana si in Biserica si mai mult de atat sunteti pe langa subiect.
  Apoi eu stiu ca nimeni nu mers dincolo fara sa dea cu subsemnatul insa mai stiu si declaratiile facute de nicolae corneanu in anii 40 cand se declara ateu, mai stiu si de faptul ca primea solda pentru serviciile aduse statului, mai stiu ca duce o politica de dizolvare a sentimentului religios in Banat si mai stiu ca in preajma revolutiei a jucat un rol dublu ptr ca nu era sigur cine o sa iasa invingator….dar nu sa dat de partea poporului, mai stiu apoi ca a caterisit( daca intelegeti termenul este vorba de la oprirea definitiva de la slujire a unui cleric) pe Pr Calciu Dumitreas, daca stiti despre cine este vorba, apoi mai stiu ca Mitropolia Ortodoxa a Timisoarei este moarta, nu are nici un fel de implicare pastorala si misionara, cu alte cuvinte in curtea noastra e dezordine dar noi ne dedam la gesturi de fratietate si nu stiu mai ce, nu e mai potrivit sa ne vedem de curtea noastra si apoi sa mai vedem ce v-om face, stiti ca in urma cu doua luni un student de la teologie de la timisoara sa sinucis??? nu stiati, poate nici mitropolitul nu (vrea) stie, ar fi cazul sa il intereseze si treaba asta, e constient de sistemul de invatamant religios din timisoara ca e falimentar, ca e cotat ca cel mai degradat din tara…lui ii convine situatia asta?, ce sa mai vb de cadrele de invatamant care vand licente cu nemiluita, ce ziceti de toate aste…si vi le spun nu in incunostinta de cauza, ci de la fata locului, apoi ca simplu crestin va intreb dupa ce sa impartasit la catolici, act ce inseamna ca le aceptam invatatura lor, atunci de ce se mai declara ortodox, sau eu ce sa mai cred…ca sunt debusolat, e bine si acolo , e bine si aici, nu se poate doar una trebuie sa fie Biserica ADEVARATA, apoi mai e ceva de ce nu a recunoscut de la inceput gestul sau ci a facut o seride declaratii in o mie de feluri.
  Deci bunul meu prieten, mihai, eu iti spun toate astea pentru ca ce a facut el deja a umplut paharul, e prea mult, stii ca e mitropolit de 40 de ani si realizarile nu se prea vad…ma intelegi? Un ierarh are o influenta asupra unui oras, asupra unei zone…insa aici tare mie teama ca e o influenta negativa.
  reactia mea a fost in sensul asta, poate acida, ptr ca nu mai sufar cum il cocoloseste toata lumea cand el este asa de mojic, nu se mai poate… e ca sin cazul securistilor care ei au dus-o bine si in vremea acea si o duc si acum cu salarii bine mersi, si tot aia care au fost persecutati sunt trasi la raspundere(cazul lui Andrei Andeicut-Arhpiscopul Alba Iuliei) stii asta ma deranjeaza…pana cand adormirea asta generala, e cazul sa facem lumina, sa ne trezim, si sa nu ne mai lasam dusi de nas asa de usor de toti mojicii.

 10. Stimate domn Cristurean,
  Sint neutru,nu cunosc nici pe Mihai,nici pe dvs.
  Dar,ca un bun ortodox ce sint,consider ca injositi credinta noastra stramoseasca,jignind pe sfintia Sa,mitropolitul,pe cei din opozitie si pe mereu
  ospitalierul domn Mihai Ciuca.
  O elementara politete cere ca,in vizita la cineva,sa nu te plingi de calitatea serviciilor…
  Noi,adevaratii ortodocsi,detinatori ai sfintelor taine,am fost invatati de parintii pustiei sa primim cu credinciosie si cuviosenie pe orice mirean.
  Ca si pentru neprieteni rastignitu-sa Fiul preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.
  Cu osirdie indraznesc a te mustra pentru nevegherea dumitale in ferecarea buzelor.
  Ca jertfelnica Fecioara poate a aduce la una sfinta si apostoleasca BOR SI PE CEI IMPOTRIVITORI IN ALE Scripturilor.
  Sa nu ne pomenim ca luptam cu mieluseii Domnului de la turmele altor ciobanei.
  Sa te lumineze PREACURATA care pe nimeni n-a grait de rau.
  Sa nu ti le tina in seama Domnul,de viata Facatorul,a tale greseli cu gindul si cu lucrul.
  Carele pentru noi si a noastra mintuire pe Unul nascutul trimis-a.
  Ca iertare se cuvine a cere de toata neprihana vorbelor fara de dumnezeiasca si jertfelnica iubire.
  Sa ma ierti daca vreun cuvint mai indraznet a putut sminti domnia ta de la dreapta credinta.
  In numele Tatalui si Fiului si Sfintului Duh,amin!

 11. Constructiv dialog,vad ca e loc pentru toti pe acest blog,indiferent de confesiune.
  Multu ,Mihai.

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.