Patriarh în nefiinþã

Oridecâteori moare câte o personalitate,  imediat vedem  o avalanºã de  declaraþii, comunicate ºi telegrame, exprimând care mai de care  regretul, simpatia, sentimentele,  etc, faþã de cel mort.  Multe din aceste  manifestri sfideazã ridicolul prin formulare cabotinã, limbaj de lemn, nonsens sau chiar prin idioþenie Nu ºtiu cum poate fi etichetatã telegrama adresatã de liderii partidului democrat,  cu ocazia  morþii patriarhului Teoctist.  Printre altele, ea stipuleazã:  „PD îºi exprimã regretul pentru trecerea în nefiinþã a Patriarhului Teoctist”. A spune despre Patriarhul þãrii cã a trecut îân nefiinþã este ceva impardonabil. Poate în cazul lui Mao Tze Dun aºa ar fi trebuit sã spui, deºi nici el nu a trecut în nefiinþã, dar Patriarhului… Doamne, iartã-i cã nu ºtiu ce fac!

4 thoughts on “Patriarh în nefiinþã”

 1. Pe undeva, interesul poarta fesul…putini sunt cei afectati in mod real de plecarea dintre noi a acestui om dar multi sunt cei care vor sa isi faca putina publicitate dand declaratii care sunt preluate si citate in mass-media din abundenta, data fiind pozitia celui disparut…si cumva, este deja o moda sa dai o declaratie, comunicat sau orice altceva, cand mai trece pe lumea cealalta vreunul sus pus…da bine…vorba aceea, gestul conteaza, nu faptul ca il treci in nefiinta pana si pe bietul patriarh…

 2. de acord cã este o modã sã dai comunicate, totuºi meritã cumpãnite mai bine cuvintele, mai ales cã aceste comunicate sunt vânturate în mass-media. Chestia cu trecerea în nefiinþã mi se pare o gafã grosolanã, dar se pare cã în asemenea situaþii se spun multe lucruri pe care nimeni nu le ascultã!

 3. Ce ziceti de comunicatul si mesajul de condoleante pentru patriah ale unui cult evanghelic, cel baptist?
  Sunt autentice, credeti-ma, au fost confirmate de secretariatul cultului in cauza.

  Cãtre Patriarhia Bisericii Ortodoxe din România,

  Primind vestea morþii Preafericitului Patriarh Teoctist, credincioºii creºtini baptiºti din România se alãturã regretului credincioºilor creºtini ortodocºi. Slujirea pentru o perioadã de 21 de ani a Patriarhului Teoctist ca pãstor al credincioºilor ortodocºi, precum ºi în calitate de cârmuitor al Bisericii Ortodoxe reperezintã un exemplu de dedicare ºi de jerfã personalã.

  Am avut oportunitatea sã îl cunosc personal în mai multe rânduri pe Preafericitul Patriarh Teoctist ºi am fost mereu miºcat de cordialitatea ºi cãldura cu care m-a întâmpinat. Deschiderea ºi înþelepciunea Patriarhului Teoctist constituie o mãrturie a exemplului pe care l-a dat prin viaþa sa precum ºi a contribuþiei pe care a adus-o în cadrul Bisericii Ordotoxe ºi în afara acesteia.

  În numele credincioºilor baptiºti din România, Uniunea Bisericilor Creºtine Baptiste exprimã condoleanþele acestora pentru pierderea suferitã. Ca ºi credincioºi creºtini suntem convinºi cã Dumnezeu este cel care conduce atât istoria cât ºi vieþile copiilor sãi. Chiar ºi în aceste momente de durere ne rugãm ca Dumnezeu sã îºi arate slava sa ºi numele lui Isus Hristos sã fie înãlþat în mijlocul poporului Român.

  Bucureºti, 30 iulie 2007
  Otniel Ioan Bunaciu, Preºedintele Uniunii Bisericilor Baptiste din România”

  si

  “COMUNICAT AL CULTULUI CREªTIN BAPTIST CU PRIVIRE LA MOARTEA PREAFERICITULUI PATRIARH TEOCTIST

  Vestea morþii Preafericitului Patriarh Teoctist a fost primitã cu regret de cãtre credincioºii creºtini baptiºti din România. Slujirea Patriarului Teoctist care a cârmuit Biserica Ortodoxã timp de 21 de ani, dedicarea ºi înþelepciunea sa consituie o mãrturile a contribuþiei pe care a adus-o în cadrul Bisericii Ortodoxe din România ºi în afara acesteia.

  În numele credincioºilor creºtini baptiºti din România, Uniunea Bisericilor Creºtine Baptiste exprimã condoleanþele acestora pentru aceastã pierdere. Ca ºi credincioºi creºtini suntem convinºi cã Dumnezeu este cel care conduce atât istoria cât ºi vieþile copiilor sãi. Chiar ºi în aceste momente de durere ne rugãm ca Dumnezeu sã îºi arate slava sa ºi numele lui Isus Hristos sã fie înãlþat în mijlocul poporului Român.

  Bucureºti, 30 iulie 2007

  Uniunea Bisericilor Creºtine Baptiste din România”

  Ce se poate spune? Cand l-am citit prima oara, nu mi-a venit sa cred ochilor. Parca traiam cu douajdeani in urma, si citema in scanteia mesajele capilor bisericilor, de toate felurile, trimise lu’ Ceasca. Doamne, cat de mult seamana… O fi aceeasi scoala, sau aceleasi limbi?

 4. Cristi,

  Sunt de acord cã formulãrile adoptate de conducerea cultului baptist nu au fost cele mai inspirate în situaþia datã.

  Personal cred cã marea greºalã constã în faptul cã un asemenea cult nu îºi permite sã aibã un purtãtor de cuvânt calificat, specializat în PR, care sã filtreze mesajele emise cãtre mass-media, în situaþii de genul acesta.

  Evident cã se cuvenea emiterea unui comunicat de presã – eticheta solicitã acest lucru ºi e de bun simþ respectarea ei – dar conþinutul acestui comunicat lasã de dorit.

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.