O floare pentru Ionatan

Constat cã s-a lãsat o tãcere ca de mormânt asupra poetului Ionatan Piroºcã. Dacã anul trecut, pe vremea aceasta, vestea decesului a acaparat blogosfera evanghelicã, azi, exact la un an de la înmormântarea celui care este considerat cel mai mare poet al evanghelicilor români, nu am dat de nicio menþiune pe vreun blog sau pe vreun site. Absolut nimic. Probabil numele lui nu mai “vinde” bine, nu mai genereazã trafic, nu mai produce salturi în top. Pânã ºi Sorina împarte cu generozitate flori virtuale Florinelor ºi Florinilor, dar niciuna pentru Ionatan.

Ca lucrurile sã fie ºi mai triste, constat cã situl personal lansat cu mai puþin de un an înainte de moarte la www.ionatanpirosca.net este pustiu si gol. Probabil costa prea mult gãzduirea lui. Pe Jurnalul scrierii iubirii, totul este clar, Ionatan a plecat la Al Tãu bal… se pare cã e aºa de bine acolo cã nu mai e cazul sã adauge alte file. Noroc cã WordPress nu ºterge conturile ºi îi mai vedem încã urmele umblãrii printre noi.

Pentru cei interesaþi îi anunþ cã sãptãmâna care vine (da, dupã Înviere!)  se preconizeazã cã livezile de meri vor fi în floare. Flori de Ionatan.

9 thoughts on “O floare pentru Ionatan”

  1. Salut Andrei… Google se pare ca nu m-a ajutat de data asta si nici macar acum nu am gasit unde ai scris… poate pui un link…

  1. Am priceput acum Andrei. La Facebook nu m-am gandit. De altfel m-am referit strict la siturile si blogurile evanghelice, nu la retelele sociale… Chiar daca FB este excelent pentru socializare… eu unul cu greu urmaresc max. 5% din fluxul informational care se perinda non-stop prin intermediul lui…. Si nu am nici 200 de prieteni :-)

   Iti doresc sa ai parte de o celebrare remarcabila a Invierii!

 1. Și eu am pus anunț pe România Evanghelicã, dupã ce pagina despre Ionatan a fost completatã, marți seara.

  Și mai lucrãm și pe alte canale de informație (nu numai pe blog): Twitter, Messenger, Facebook, lista Romania Evanghelica. :)

  Și poate cã unii vor aminti de Ionatan dupã ce trec sãrbãtorile pascale…

  1. Buna Alin,
   Dupa cum i-am scris si lui Andrei, eu m-am referit in mod direct la blogurile si siturile evanghelice. Apreciez demersul Cuvintelor la Schimb pe care il semnalezi… totusi mi se pare cruda tacerea care s-a asternut. Nu ca m-as astepta la parastase sau la osanale… sau ca le-as dori, dar atat omul cat si poezia lui parca merita un pic mai multa consideratie. Si nu ma refer aici la tine, Doamne fereste, fiindca stiu cat de mult i-ai fost aproape… Evanghelicii romani au mare lipsa de modele, de deschizatori de drumuri… fara a fi fost perfect, Ionatan a fost un asemenea deschizator de drum… daca noi nu ne promovam valorile, cine sa o faca?

 2. Draga Mihai,
  Nu cred ca ne cunoastem… Ma bucura faptul ca ti-ai amintit de Ionatan si ca ai amintit si altora de el! Dar incearca sa nu mai judeci, chiar daca intentia ta este mai mult decat onorabila! Daca TU nu ai vazut cum si-au amintit unii oameni de el, nu inseamna ca acest lucru nu s-a intamplat… Personal, am preferat sa depun o floare VIE la mormant si sa il vizitez acolo unde i se odihneste trupul acum (nu ca as fi obligata sa iti dau explicatii; asta e numai asa, ca sa nu ti se INTARATE DUHUL si mai tare decat este ;) )… Apoi, am amintit de el si i-am citit poeziile (timp de cateva zile) impreuna cu oameni care chiar au aratat (si pe timpul vietii lui, si dupa aceea) ce a insemnat Ionatan pentru ei. Cu tot respectul… nu te cunosc, nu cred ca ai fost prea apropiat de Ionatan, nu cred ca ti-am auzit de nume… Totusi… cu atat mai mult apreciez aceasta postare de comemorare, chiar daca nu te-ai numarat printre apropiati…
  Oricum, ideea este urmatoarea: te rog, nu mai judeca oamenii, ca sa nu fii judecat! Si lasa-ma pe mine sa port amintirea lui Ionatan asa cum cred de cuviinta! Eu cred ca atat Ionatan cat si Dumnezeu sunt multumiti de ceea ce fac… Iti multumesc pentru intelegere!

  1. Buna Sorina,
   Nu stiu de ce mesajul tau imi pare defensiv…
   Postul meu nu se refera nici la cat ne cunoastem noi, nici la gradul de apropiere dintre mine si Ionatan si nici nu a fost scris cu intentia de a judeca pe cineva. Nu e vorba nici de o competitie de genul cine si ce a facut pentru comemorarea lui Ionatan. Eu doar am consemnat o realitate trista. Anume ca in blogosfera noastra evenimentul a fost ignorat cu desavarsire. N-as baga mana in foc ca asta chiar ar fi pe placul lui Dumnezeu si al lui Ionatan. Parerea mea. Iar amintirea lui Ionatan o purtam cu totii, nu cred ca este subiectul unui monopol. Iarasi e vorba de parerea mea.

 3. Ai facut afirmatia: “Pânã ºi Sorina împarte cu generozitate flori virtuale Florinelor ºi Florinilor, dar niciuna pentru Ionatan.” Mie asta nu imi suna prea a “de bine”… Desigur, e o parere personala…
  Voiam sa iti atrag atentia ca, daca unii oameni nu fac anumite lucruri in vazul tuturor (poate ca asa au ales!), nu inseamna ca nu fac nimic. Pur si simplu mi se pare indecent sa fac tam-tam pe tema “aniversarilor” lui Ionatan; asa simt si gandesc eu. Cand a fost sa anunt pe toti cei cunoscuti asupra unei stari de fapt (stiind ca era cea mai rapida si sigura modalitate de a le aduce la cunostinta ultimele noutati, pe care le asteptau cu sufletul la gura – chiar daca acestea nu erau deloc bune), am ales aceasta cale. Dar nu imi place sa fac spectacol din lucruri care au semnificatii aparte pentru mine. Si nu cred ca e nici bine, nici frumos, sa judeci astfel de situatii… Daca vrei sa postezi ceva pe aceasta tema, e dreptul tau si consider ca e un gest frumos; dar cred ca ar fi mai potrivit sa nu judeci pe altii (cu atat mai putin pe mine, avand in vedere ca nu ma cunosti si nu ai nici cea mai vaga idee despre cum gandesc si care sunt faptele mele). Inca o data, imi exprim aprecierea pentru faptul ca ai postat randurile din acest articol. Dar… atat… :(

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.