Facebook
d'ale crestinismului

Demersurile misionare anglicane vizând pe evreii români: 1842-1941

RIER

Recent am aflat că la Editura Hasefer a apărut «Revista de Istorie a Evreilor din Romania» (RIER), nr. 3, editata de d-na Andreea Balaban, unde am contribuit cu un articol intitulat «Demersurile misionare anglicane vizând pe evreii români: 1842-1941».
Este vorba de un istoric al Misiunii Anglicane pentru încreștinarea evreilor din București, care printre misionarii săi i-a numărat pe F. W. Kleinhenn, J. H. Adeney, Harry Ellison și Richard Wurmbrand. Kleinhenn și Adeney au fost și pastori (capelani) ai comunității anglicane din București. Primul a slujit și ca predicator al primei biserici baptiste germane, înființate de Carl Scharschmidt după 1856, până la sosirea lui August Liebig la București, în 1863. Adeney a jucat un rol critic în adoptarea de către Societatea Biblică Britanică, ca versiune standard pentru limba română, a traducerii Bibliei efectuate de Dimitrie Cornilescu. Tot Adeney a fost capelanul Reginei Maria și cel care a realizat construirea clădirii Bisericii Anglicane din București. Mă simt dator să menționez că am ajuns să propun spre tipar respectivul articol la sugestia d-lui Lucian Zeev Herșcovici, cu care am devenit prieten virtual la mijlocul lui septembrie a.c. Aflând de preocupările mele, dânsul m-a încurajat să trimit o colaborare la revistă, întrucât termenul de colectare al materialelor fusese prelungit. Îi mulțumesc și pe această cale! Deși subiectul îmi era familiar, redactarea a fost făcută în mare viteză, așa că se poate să nu fie la înălțimea (tuturor) așteptărilor. Încă nu am primit volumul, dar am înțeles că se poate comanda prin email la difuzare@hasefer.ro. Editura poate fi contactată pentru mai multe detalii la http://www.hasefer.ro/index.php/contact
Menționez cu această ocazie că am finalizat de ceva vreme o lucrare cu titlul: Pe urmele lui Robert Murray M’Cheyne: Istoricul Misiunii Scoțiene pentru evreii din Iași. Manuscrisul l-am propus recent la o editură și, dacă va fi acceptat, sunt optimist dar nu foarte, :) având în vedere că e o temă de nișă, poate o să apară în 2019.

Citește și Pe urmele lui Robert Murray M’Cheyne: Istoricul Misiunii Scoțiene pentru evreii din Iași (ebook gratuit)

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: