Facebook
d'ale crestinismului

“Libertatea de constiinta si de credinta” – Simpozionul ECPM

Cu oarece întârziere semnalez un eveniment mai aparte la care am avut șansa sã particip, desfãșurat între 23-25 iunie la Palatul Parlamentului din București. Sala “Drepturile Omului” a gãzduit Simpozionul “Libertatea de conștiințã și de credințã”, organizat de ECPM (European Christian Political Movement) în parteneriat cu Grupul Ecumenic de Rugãciune din Parlamentul României.

A fost interesant sã particip la acest simpozion, cu o participare extrem de coloratã, de la ministrul de externe Theodor Baconschi la secretarul de stat pentru culte Adrian Lemeni, reprezentanți ai cultelor și organizațiilor religioase, incluzând aici pe Florin Cioabã (care mi-a lãsat o impresie extrem de pozitivã), pastorul Vasilicã Croitor, autorul cãrții Rãscumpãrarea Memoriei, parlamentari, jurnaliști etc. Au fost prezenți foarte mulți invitați din strãinãtate, din diverse țãri europene, reprezentând fie ECPM fie alte organizații cu preocupãri în domeniul libertãții religioase. Demnã de remarcat a fost prezența lui Jeff Fountain, director la Schuman Centre for European Studies din Olanda, fondator al cunoscutei organizații YWAM.

În ciuda acestor prezențe selecte, cultele evanghelice din România n-au catadicsit sã participe – la nivel de conducere mã refer, dar treaba asta nu ma mai mirã… și cu mass media evanghelicã sunt deja lãmurit, așa cã nu am mari pretenții. Se pare cã avem o mânã moartã, cum se spune :-)

Discuțiile au fost interesante și informațiile prezentate din diverse colțuri ale Europei sunt de-a dreptul alarmante, inclusiv cele venite din țãri cu vechi tradiții democratice, cum ar fi Marea Britanie. Concluzia mea și probabil nu numai a mea este cã ne îndreptãm spre un viitor întunecat, în care cultele religioase vor fi apãrate de legi solide și vor beneficia de privilegii de tot felul, inclusiv de fonduri de la buget, fãrã numãr, fãrã numãr… în schimb individul de rând va fi sufocat și libertatea lui de conștiințã și de credințã va fi limitatã extrem, așa cum deja se întâmplã frecvent în noua Europã.

Așadar, oameni buni, dacã pe vechiul regim cultele și-au vândut credincioșii pentru a-și pãstra privilegiile, nimic nou sub soare, tot așa vor face și în noile regimuri când, de dragul acelorași privilegii și subvenții de la stat vor închide ochii la limitarea libertãții de conștiințã și de credințã a individului. V-am zis deja cã niciun cult evanghelic n-a fost interesat sã-și trimitã vreun “lider” la acest simpozion? :-) Tot nu-mi iese din minte afirmația memorabilã a lui Beni Fãrãgãu: “Sunt așa de preocupați cu administrarea nimicului…”

Ceva mai multe imagini de la acest eveniment interesant am postat aici.

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: