La revedere Beni Cocar!

Am aflat o veste tristă, cea a plecării premature Acasă a lui Beni Cocar. Nu cunosc detaliile, dar la cei 62 de ani pe care îi avea era în putere, cel puțin din punct de vedere intelectual.

L-am cunoscut pe Beni când a făcut armata în Brăila, undeva prin 1974-1975. Fiindcă locuiam în apropiere de unitatea militară, el își ținea hainele civile la noi acasă. Așa l-am cunoscut și pe tatăl lui, pastor prin Banat, care a venit să-l viziteze de câteva ori. Beni m-a fascinat pe atunci, eu fiind un puști de vreo 13-14 ani. Era un tip extrem de popular, dar foarte atent cu toată lumea, inclusiv cu unul mic, ca mine.

Avea o memorie fenomenală, cred că știa o grămadă de cărți din Biblie pe dinafară. Pe durata serviciului militar, în timpul vizitelor la noi acasă, extrem de frecvente, a umplut un caiet studențesc cu poezii creștine scrise din memorie. Mă uit acum la CV-ul lui impresionant și nu știu cum mai era la maturitate, dar pe atunci era un nonconformist de top.

În armată i-au fost confiscate mai multe Biblii, fiind luat la ochi și amenințat de politrucul unității. Le cerea superiorilor să-i dea drumul în oraș să meargă la biserică. Uneori îi dădeau drumul, alteori îl refuzau, dar el le spunea în față că oricum va merge. Felul în care o făcea însă era plăcut, nu atrăgea pedepse decât rar. Când era refuzat, sărea gardul de la unitate, venea la noi, intra ca la el acasă, se schimba de haine și mergea la biserică. Venea atât de des pe la noi că devenise unul de-al casei. Uneori primea pedepse pentru plecatul din unitate, dar le accepta cu voie bună, lucru dezarmant pentru superiori. Odată a fost prins pe stradă în civil, fără acte, fără bilet de voie, de Miliție. Le-a spus senin că a plecat de la unitate la biserică, fiindcă el e credincios. Cei doi milițieni au început să discute între ei cum va fi pedepsit pentru treaba asta dacă îl vor duce la unitate, decizând în final să-l lase liber.

El ne-a dăruit o Biblie de masă, nou nouță, cartonată, ceva cu totul rarisim pe vremea aceea. De atunci nu ne-am mai văzut în carne și oase, dar ne-am reconectat prin email, undeva după anul 2000.

Sursa: Tennessee Temple University

Născut la Leșcovița în Banat, fiind fratele mai mic al lui Buni Cocar, fost pastor al bisericii din Giulești, Beni a locuit în Timișoara și Sibiu înainte de a face armata la Brăila. Tatăl lor a fost pastorul Cornel Cocar, acesta având și el doi frați pastori, pe Dușan, respectiv Mircu Cocar. Alți doi veri ai lui Beni au devenit pastori, David Nicola și Daniel Cocar.

După ce a terminat armata în 1976, a dat la Seminar, absolvind în 1980. S-a căsătorit din timpul studiilor cu fiica pastorului Ioan Ștef din Mediaș, biserică unde s-a dus să slujească împreună cu socrul său. În cei șase ani de pastorație, biserica și-a dublat numărul membrilor, cei doi pastori fiind șicanați și tracasați puternic de Securitate. Cazul lor a fost adus în fața opiniei publice internaționale. În 1985, jurnalistul Paul Booth scria despre ei astfel:

The new Baptist Union leaders have made efforts to “regularise” the position of other unlicensed pastors as well. The most prominent among these others are loan Ștef and Beniamin Cocar, of the Baptist Church in Mediaș. Several meetings have taken place between Hușan (and other members of his Executive) and the Mediaș pastors, starting in April, shortly after the Baptist Union Congress. The most important of these meetings was on 10 July, when each pastor (and Bunian Cocar, Beniamin’s brother who is also an unlicensed pastor, working in Bucharest) faced tough questioning. The matter of official recognition was raised as a possibility, but it was clear that this would not happen unless the denominational leadership and the Department of Cults were sufficiently convinced of their “reliability”. A Department of Cults official was present at that meeting. But hand in hand with these’ efforts towards a “negotiated settlement” have gone summonses to the police station and threats of prosecution and imprisonment (as well as a continuation of crude “unofficial” harassment, such as threatening telephone calls). Both pastors were called to the local police on 23 May, and Pastor Cocar was called in again on 7 August. Following these interviews the pastors were informed that the case was in the hands of the Prosecutor and they could face prosecution in October for preaching without licences. (Sursa: Paul Booth, „Romanian Baptists Under New Leadership.” Religion in Communist Lands, Vol. 13, No.1 (1985): 96. )

În aceeași publicație i-a fost pusă o fotografie, lângă aceea a preotului catolic polonez, martirul Jerzy Popieluszko, asasinat de poliția secretă comunistă din Polonia.

Împreună cu socrul său și cu fratele lui, Buni, ei au decis de comun acord să plece în SUA în 1986. Beni și socrul său au preluat în acel an pastorația Primei Biserici Baptiste Române din Detroit, Beni continuând acolo până în 2001, după pensionarea lui Ștef. După care s-a mutat în statul Georgia, fiind pastorul bisericii Eben Ezer din Atlanta.
După ce, în paralel și-a continuat educația teologică, el a desfășurat o activitate academică prodigioasă. Am extras din CV-ul său:

Education
Bucharest Baptist Seminary, BTh
Detroit Baptist Theological Seminary,  M.Div
Grace Theological Seminary, D.Min
Trinity Theological Seminary, Th.D
Tennessee Temple University,  Ph.D. (graduation in August, 2013, by His grace)
Academic Experiences
Adjunct Professor of Bible and Christian Ministries at Tennessee Temple University
Associate Professor,  Luther Rice University
VP for Academic and Student Affairs, Professor, American Leadership Institute and Seminary
Adjunct Professor  of Greek and Hebrew at Tennessee Temple University
Adjunct Professor  William Tyndale,  Michigan Theological Seminary.
Teaching Specializations
Bible
Theology
Ministerial Leadership
Biblical Languages
Ministry & Professional Experience
Pastor for over 34 years both in Romania and in the USA.
Traveled to Sweden, Germany Switzerland on preaching tours
Radio and internet ministry.
Denominational & Community Service

Translations for Immigration Services, helping new comers to find jobs, education in this country.

Publication & Presentations

God’s Questions to Men,  (1999)
Multimedia Romania; Imago Dei-Being Like Him, (2002)
Multimedia Romania;   God’s Revelation to Jesus,  (1996)
Multimedia Romania. Luther Rice Journal of Ministry:  Why Jesus Taught With Parables, (2011).
Holy Spirit Baptism in Progressive Dispensationalism,  (2013).
Special Recognitions
Who’s Who Among Teachers
SURSA CV
Câteva dintre cărțile lui se găsesc disponibile pe Amazon. Ultima carte, Conversational Evangelism a apărut în a doua ei ediție chiar în Ianuarie 2017. Vezi aici.

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.