Gary Chapman la Bookfest: The GOOD, the bad and the ugly (I)

A trecut mai bine de o sãptãmânã de la încheierea Salonului Internațional de Carte Bookfest, manifestare culturalã care, pentru evanghelicii români, ar fi trebuit sã aibe o semnificație specialã, prin prezența extrem de vizibilã a pastorului baptist american Gary Chapman, cunoscutul autor de cãrți pe tematica relației de cuplu, în particular, și a familiei, în general.

Pentru mine a fost o cinste sã am șansa de a intermedia, cu concursul Editurii Curtea Veche, prezența lui Gary Chapman la Bookfest, pentru o conferințã de presã, ceva interviuri, lansarea volumului „Cele cinci limbaje ale iubirii. Ediția pentru bãrbați” și o sesiune de autografe. Și mai mare cinste a fost de a-i fi alãturi în toate aceste momente și a petrece alãturi de el ultima lui searã petrecutã în România, asta dupã 5 zile remarcabile.

Implicarea lui Gary la Bookfest a venit la sugestia celor de la Editura Curtea Veche, niște oameni extraordinari cu care am colaborat în mod excepțional. Ei au fost cei care au pregãtit terenul, au fãcut toate aranjamentele și au mediatizat cum se cuvine acest demers. Cu o searã înainte de eveniment am dat un search pe Google dupã criteriul <Gary Chapman Bookfest> și am rãmas extrem de surprins sã gãsesc peste zece mii de referințe.

Agenții de presã, situri de știri, publicații, situri diverse preluaserã comunicatul editurii sau prezentau articole în concepție proprie legate de evenimentul preconizat. Spicuiesc aici doar câteva care mi s-au pãrut mai interesante.

Șapte Seri anunța într-o știre consistentã:

Curtea Veche Publishing va invita la lansarea volumului „Cele cinci limbaje ale iubirii. Editia pentru barbati” in prezenta autorului Gary Chapman. Evenimentul va avea loc vineri, 27 mai 2011, incepand cu ora 18.00 la standul editurii Curtea Veche din cadrul Targului de carte Bookfest (Pavilionul 14). Lansarea va fi precedata de o conferinta de presa ce va incepe la ora 16.00 la cafeneaua literara Lavazza (Pavilion C5, Romexpo).

Bestseller international, volumul “Cele cinci limbaje ale iubirii. Editia pentru barbati. Cum sa-i arati partenerei ca esti implicat trup si suflet in relatie” a fost tradus in aproape 40 de limbi si vandut in peste 2 milioane si jumatate de exemplare, dupa ce a ocupat numarul 1 in topul New York Times.(…)

BOOKiseala, prin intermediul lui Marius Ghilezean titra: Gary Chapman, misionarul iubirii – la București. Printre altele se menționeazã:

(…) Într-o astfel de comedie a absurdului, soseºte la Bucureºti un moralist autentic. Pastorul Gary Chapman este un practicant al binelui ºi un pasionat al împãrtãºirii iubirii celorlalþi. Pentru cã este autentic, a ºi vândut peste ºase milioane de exemplare din cartea sa Cele cinci limbaje ale iubirii. Cum sã-ți exprimi fațã de partener implicarea trup și suflet.

El nu scrie despre urã, precum alþii, care practicã ceea ce hulesc în scris. Nu face declaraþii de iubire de conjuncturã. Nu se apropie de oameni numai pentru a da bine la public. Acum Gary Chapman vine ºi la Bucureºti. La Bookfest. Sã ne bucurãm.

TimeOut București, referindu-se la evenimentele Editurii Curtea Veche spunea:

Cea mai importantã lansare a editurii la Bookfest este cea a bestsellerului internaþional “Cele cinci limbaja ale iubirii. Ediþia pentru bãrbaþi” în prezenþa autorului Gary Chapman. Bestseller internaþional, volumul “Cele cinci limbaje ale iubirii. Ediþia pentru bãrbaþi. Cum sã-i arãþi partenerei cã eºti implicat trup ºi suflet în relaþie” a fost tradus în aproape 40 de limbi ºi vândut în peste 2 milioane ºi jumãtate de exemplare, dupã ce a ocupat numãrul 1 în topul New York Times.

Publicația Renne, prin intermediul Oanei Mihalache anunța în mod similar:

Targul de carte Bookfest va gazdui pe 27 mai, incepand cu ora 18.00, lansarea volumului “Cele cinci limbaje ale iubirii. Editia pentru barbati”. La standul editurii Curtea Veche va fi prezent si autorul cartii, Gary Chapman. (…)

Gary Chapman este renumit pentru conferintele pe probleme familiale tinute nu numai in Statele Unite, dar si in Anglia, Arabia Saudita sau Hong Kong. Consilierul matrimonial a scris peste 30 de carti dedicate acestui domeniu si a dat cele mai vandute titluri editurii Curtea Veche.

Agenția de Carte titra: Noi volume de Brîndușa Armanca, Peter Nadas și Gary Chapman, la Bookfest 2011.

Dr. Gary Chapman demonstreazã cã oamenii îºi exprimã iubirea în moduri diferite. El susþine cã existã cinci limbaje ale iubirii: timpul petrecut alãturi de femeia iubitã, declaraþiile, darurile, serviciile, contactul fizic. Vrei sã ai o relaþie de cuplu mai împlinitã? Învaþã limbajul de iubire al soþiei tale ºi ajut-o ºi pe ea sã vorbeascã limbajul tãu!

TABU, prin Sânziana Pop, titreazã în mod surprinzãtor (pentru mine): Cele cinci limbaje ale iubirii. Ediția pentru bãrbați.

Bestseller internaþional, volumul “Cele cinci limbaje ale iubirii. Ediþia pentru bãrbaþi” a fost tradus în aproape 40 de limbi ºi vândut în peste 2 milioane ºi jumãtate de exemplare, dupã ce a ocupat numãrul 1 în topul New York Times.

Autorul, dr. Gary Chapman, spune cã existã 5 limbaje ale iubirii bãrbaþilor: timpul petrecut alãturi de femeia iubitã, declaraþiile, darurile, serviciile oferite ºi contactul fizic. Gary Chapman este ºi consilier matrimonial, cu o experienþã de peste 30 de ani în domeniu ºi cu acelaºi numãr de cãrþi scrise. Îl puteþi întâlni vineri, 27 mai, de la ora 18.00, la standul editurii Curtea Veche din cadrul Târgului de Carte Bookfest (Pavilionul 14).

Așadar, citind toate aceste prezentãri favorabile am plecat la Bookfest cu bateriile încãrcate. În seara de dinainte, pe 26 mai fusesem în recunoaștere și standul Editurii Curtea Veche era pregãtit cum se cade pentru evenimentul de a doua zi. Materiale publicitare erau plasate extrem de vizibil și cãrțile lui Gary erau la loc de cinste.

A doua zi, când am ajuns la Romexpo am fost întâmpinați cordial de cãtre domnul și doamna Arsene, proprietarii Editurii Curtea Veche. Dupã câteva minute, împreunã cu Gary și cu Dani Popa, care a avut amabilitatea sã asigure serviciul de translator, ne-am îndreptat spre locul unde era planificatã conferința de presã. Un numãr frumos de jurnaliști, fotografi și cameramani deja așteptau aici.

Reprezentanții TVR Cultural, principalul partener media al Bookfest s-au înfipt și au smuls un mini-interviu lui Gary, deși nu era planificat așa ceva înainte de conferințã. Rolul de gazdã a fost asumat de Miruna Meiroșu de la Curtea Veche. Dupã introducerea lui Gary, acesta a trecut în revistã, cu mult șarm, cele cinci limbaje ale dragostei și modul în care s-a nãscut aceastã carte, precum și varianta ei dedicatã bãrbaților. Nu a omis sã precizeze cã pentru un creștin este mai ușor sã cultive limbajul de dragoste favorit al partenerului de viațã. Au urmat întrebãrile jurnaliștilor, timpul s-a scurs extrem de repede… multe întrebãri au rãmas nespuse. O jurnalistã a întrebat ce se poate face pentru atragerea tinerei generații spre credința creștinã, ocazie cu care Gary a putut sã împãrtãșeascã scopul principal al vizitei lui în România, acela de a învãța pe 150 de pastori și pe soțiile lor cum sã foloseascã uneltele concepute de el, inclusiv pentru adolescenți și pentru copii. Dragostea este cheia.

A fost extraordinar sã vezi cum mãrturia acestui om ajungea în mod natural la jurnaliști din audiovizual, de la TVR, Gândul, Evenimentul Zilei, Tabu, Elle și de la alte asemenea publicații.

A urmat apoi lansarea de carte la standul editurii, aici Gary fiind prezentat de însuși dl.Arsene, care, printre altele este și președintele Asociației Editorilor din România. Totul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Între conferința de presã și lansarea de carte, Gary a stat cu amabilitate la dispoziția jurnaliștilor care au dorit sã-l intervieveze. Chit cã negociasem sã fie doar douã interviuri pentru a-l proteja, fiindcã se afla dupã câteva sãptãmâni epuizante, Gary a avut amabilitatea sã rãspundã cu zâmbetul pe buze tuturor jurnaliștilor care l-au solicitat. Chiar și când se apropia ora lansãrii de carte, când echipa de la Kanal D l-a abordat cu tupeu, nu s-a dat în lãturi de la a rãspunde foarte jovial întrebãrilor.

Zilele urmãtoare am putut vedea și feed-back-ul dupã acest eveniment.

BuyBooks menționa concis:

Am fost astazi la BookFest, unde ne-am bucurat de lansarile programate in aceasta zi.

La editura Curtea Veche ne-am intalnit cu Gary Chapman, un autor foarte carismatic. Acesta si-a lansat nou volum, adresat barbatilor.

Gândul considerã lansarea de carte a lui Gary Chapman drept un highlight al zilei de vineri, zi când au fost lansate peste 60 de titluri în cadrul Bookfest, titrând: Bookfest 2011. Cum îi provoacã un consilier matrimonial american pe preoții (sic) români sã ofere sfaturi practice pentru o cãsãtorie fericitã.

(…) “Eu sugerez sã îþi notezi în ordinea importanþei cele cinci limbaje ale dragostei, aºa cum le vezi tu. Dacã limbajul primar al soþiei tale este ultimul pe lista ta, va trebui sã te strãduieºti mai mult. Dacã nu este important pentru tine, va fi mai dificil sã înþelegi de ce este atât de important pentru ea”, explicã el. Limbajele pot fi învãþate, iar cartea oferã chiar ºi sfaturi practice culese de la soþiile care l-au sfãtuit, de altfel, sã o scrie pentru a-i ajute pe bãrbaþi sã le înþeleagã mai bine.

“Îi provoc pe preoþii români sã se gândeascã mai bine cum sã împãrtãºeascã aceste principii în bisericã”

Chapman spune cã zilele acestea s-a întâlnit cu aproape 150 de preoþi din România pentru a le lansa o provocare. “Din fire, noi sunte egoiºti. Ne iubim pe noi înºine. Aici intervine credinþa, la schimbarea persoanei lãuntrice”, explicã autorul american. El ºi-ar dori ca preoþii diverselor confesiuni sã le vorbeascã deschis credincioºilor despre cãsnicie ºi sã le ofere sfaturi practice care sã-i ajute sã fie mai fericiþi. “Începem în bisericã, iar apoi ar trebui sã le ducem (n.r. învãþãturile) în întreaga societate. În ultimii 15 ani, se întâmplã tot mai frecvent în America”, a conchis el.

Evenimentul Zilei publicã sâmbãtã 28 mai, sub semnãtura Ionelei Sãvescu un interviu provocator cu Gary Chapman, intitulat Bookfest2011: Doctorul de cãsnicii a venit la București, a cãrui introducere precizeazã:

Expertul matrimonial american Gary Chapman a fost, ieri, la Bookfest sã-i înveþe pe români cum sã-ºi iubeascã nevestele.

Americanul Gary Chapman crede cã motivaþia poate face o cãsnicie sã dureze. Expert în relaþii de cuplu, scriitorul ºi-a lansat, ieri, la Bookfest, ultima lucrare apãrutã la editura Curtea Veche: “Cele cinci limbaje ale iubirii. Ediþia pentru bãrbaþi”. ªase milioane de cãrþi a vândut în Statele Unite, doborându-ºi recordul de vânzãri în fiecare an. Deºi destinatã domnilor, mai mult femeile au venit sã-l asculte pe Chapman ºi sã-l întrebe cum pot avea o cãsnicie fericitã. (…)

În fine, Mediafax, fãcând un sumar al plusurilor și minusurilor la Bookfest 2011, precizeazã urmãtoarele:

Potrivit reprezentanþilor editurii Curtea Veche, cel mai bine vândut autor la Bookfest a fost Gary Chapman, iar volumul acestuia “Cele cinci limbaje ale iubirii”, ediþia pentru bãrbaþi, a fost pe primul loc în topul celor mai vândute cãrþi, urmat de “Cartea regalã de bucate” a Principesei Margareta, “Lebãda neagrã” de Nassim Nicholas Taleb, “Manual de NLP” de Joseph O’Connor ºi “Generaþia P” de Victor Pelevin.

Sumarizând, mesajul iubirii adus de pastorul american cititorilor români nu a trecut neobservat. Fãrã a beneficia de mediatizare din partea comunitãții evanghelice, Gary Chapman a demonstrat cã te poți impune, poți impacta cetatea, dacã ai un mesaj de valoare. Și chiar dacã nu toți au priceput asta, (vezi Evenimentul Zilei), Gary a opus modelului falimentar al dragostei de tip holywoodian acea dragoste care a fost menitã de Dumnezeu pentru soț și soție, o dragoste pe durata întregii vieți, o dragoste pentru care meritã sã te lupți, dupã cum spune el.

A fost extrem de reconfortant sã observ ușa deschisã larg pentru Gary Chapman și pentru mesajul sãu, interesul sincer pe care i l-a acordat mass-media și publicul larg și felul extrem de natural în care el a evoluat într-un mediu în care, de regulã, din pãcate evanghelicii se simt stingheriți.

Includ mai jos o galerie de imagini care redau puțin din atmosfera de la Bookfest 2011. The GOOD part of it.

2 thoughts on “Gary Chapman la Bookfest: The GOOD, the bad and the ugly (I)”

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.