Franklin Graham la Festivalul Sperantei

Între 4 ºi 6 iulie a.c., la Timiºoara se va desfãºura Festivalul Speranþei, o cruciadã evanghelisticã organizatã de organizaþia lui Billy Graham, în colaborare cu bisericile evanghelice din România. Se pare cã acest eveniment va reprezenta cea mai amplã acþiune întreprinsã vreodatã de cãtre evanghelicii români.

Extrem de interesant, lucru care numai la Timiºoara îl putem vedea deocamdatã, printre cei care i-au scris lui Franklin Graham pentru a-l invita la acest eveniment s-a numãrat chiar Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu: “Acum, când ne-am câºtigat libertatea prin sacrificii ºi sânge vãrsat, împreunã cu fraþii din bisericile evanghelice, mã alãtur creºtinilor ortodocºi din þara noastrã ºi vã adresez invitaþia sã susþineþi o cruciadã evanghelisticã în luna iulie 2008.”

Festivalul se va desfãºura pe stadionul Dan Pãltiniºan din localitate ºi va implica eforturi uriaºe de organizare. Un singur exemplu: corul care va cânta va avea în componenþã nu mai puþin de 3000 de persoane.

126 thoughts on “Franklin Graham la Festivalul Sperantei”

 1. Spectacol pe cinste! Tare treaba! Pai au inviat ortodocsii sau am murit noi evanghelicii? Auzi chiar un mitropolit sa invite un evanghelic , tare treaba, dar cu cantec si lautari. Ridicari de maini, statistici modificate, rugaciuni precise, la obiect si din trei cuvinte ca omul sa poata ridica mana repede, altfel se intarzie procesul si implicit spectacolul. Vai de noi si vai de ei. Ce vremuri traim! Sunt convins ca nu se va predica de poarta cea stramta si nici cat de greu se intra in imparatie, versetul cu nevoiti-va nici n-ar rost sa ne gandim. Dumnezeu sa ne cerceteze!

 2. Cine te opreºte sã faci tu ceva mai spiritual, mai biblic, mai profund, mai relevant, mai real, mai grozav, mai autentic, mai…? Am senzaþia cã þi se potriveºte versul din Eminescu pe care-l tot dai cu dedicaþie altora.

 3. Bisericile din Timisoara sunt unite pentru acest Festival. Este o initiativa unica.
  Unora le-ar fi placut sa se tina in alta parte – ca sa aiba control.
  Altora le-ar place sa nu se tina ca sa nu creasca Imparatia.
  Unii doar vorbesc ca sa aiba scuza ca sunt ocupati cu vorbitul si nu pot face nimic (cred ca Vlad face asta pe toate blogurile)

  Noi ne rugam si o sa ne straduim sa fim lumini pentru Domnul!
  Se spune ca pentru Festival (si laud aici initiativa de a alege termenul “Festival”) vor intra in Timisoara 1000 de autocare cu oameni care vin la stadion.
  Domnul sa binecuvinteze predicatorul, organizatorii, participantii.
  Domnul sa binecuvinteze Romania!

  Octavian Ioan

 4. Nea Octavian, postarea s-a facut in “d’ale crestinismului” inspirata pe buna dreptate din “d’ale carnavalului”.
  Vorbesti de control,de altii, imi pare ca la tine se reduce treaba la orgoliu, numere…
  De cele 1000 de autocare imi pare cam devreme, dar cum numerele conteaza…..
  Spectacol lumini, da, lasa chestia cu Imparatia ca n-are farmec.
  Domnul Isus vorbea la mult mai multi decat intra in autocarele ticsite de oameni evanghelizati de prea multe ori, le mai dadea si bucate, voi tarati bietii oameni si aveti impresia ca ati facut o isprava.
  Domnul Isus nu iubea circul, iar evanghelia diluata si lipsita de orice putere se vede. Chiar Spurgeon satul de nestatorinicia baptistilor predica la 5000 in Biserica lui Isus pastorita de el. Voi sunteti o armata si va scrmeti sa scoateti un soarece.

  Chiar nu vezi diferenta intre Evanghelie si spectacol? Intai rufele murdare la curatat, vieti noi si placute Domnului si apoi nu va va mai arde de festival veti “porunci” oamenilor sa se pocaiasca, mai economic si pt Imparatie.

  Sunteti caraghiosi domnule, sau dupa ce ii veti duce la festival, la prima prigoana ii veti vinde asa cum au facut-o “gigantii” in ale predicii si pigmeii furnicizati in ale trairii.
  Cam laudarosi prin unii prin Banat. Sa ininteze Imparatia dar in Hristos si pt El, restul goana dupa vant si distractie pe bani daruiti lui Dumnezeu.

  Marii oameni ai lui Dumnezeu au fost mari stricatori de obieciuri religioase. De la Apostoli, Luther si restul ca sa nu mai vorbim de Domnul Isus, toti s-au impotrivit lipsei de viata, fatarniciei si intrarii in Imparatie in modul usuratic in care propovaduiti voi aceasta.
  Poate veti pricepe odata asta. Din pacate va ziua marii socoteli.Domnul cu mila!

 5. La cat de departe de adevarata Evanghelie se predica, nu m-ar mira sa ne indemne ei la ridicatul mainii, poate si intrebari de genul: daca mai este cineva care doreste sa vanda pe aproapele? Astea vremuri de “prietenie intre popoare”.

 6. Vlad, tu chiar te referi la Franklin Graham cand spui ca “se predica departe de adevarata Evanghelie”? Fiindca eu sunt una dintre cei multi care se roaga in fiecare seara la ora 10 (si nu numai) pentru vecinii, prietenii si colegii pe care intentionez sa-i invit la Festivalul Sperantei. Iar “cap de lista” sunt chiar copiii mei! De asemenea, cunosc unii frati recent convertiti care abia asteapta sa-si invite rudele carora nu le pasa de mantuire. Eu chiar privesc cu speranta acest Festival si din cate stiu nu vor fi acolo teleevanghelisti sau facatori de minuni de duzina, ci oameni dedicati raspandirii Cuvantului in lume. Iti doresc sa nu te trezesti luptand impotriva lui Dumnezeu. Cred ca ar trebui sa incerci sa-ti reversi cumva frustrarile astea in alta parte, nu pe bloguri, unde lupti din rasputeri sa descurajezi atatia oameni sinceri. Daca lucrarea este de la oameni, stii tu, se va alege praful, dar daca nu…? Stii ceva, de cand te vad asa inversunat impotriva acestei lucrari, am mai mare grija sa imi amintesc sa ma rog la ora 10 si ma rog mai fierbinte si cu mai multa credinta. Asa ca, cine stie, Dumnezeu se poate folosi si de impotrivitori ca sa-Si faca lucrarea.

 7. Draga Debora,

  Citind despre credinþa ta ºi de râvna cu care lupþi pentru câºtigarea alor tãi, mã simt încurajat! Mulþumesc pentru exemplul frumos pe care ni-l oferi ºi nãdãjduiesc cã vei avea bucuria sã-i vezi pe copiii tãi predaþi Domnului.

  Poate cã la ora 10 ar trebui sã te rogi ºi pentru Vlad. Uneori cred cã e singurul lucru care ajutã. Hai sã-l ‘deconspirãm’ Domnului!

  Dacã o sã-þi aduci aminte, când va fi sã se încheie festivalul, poate ne oferi câteva impresii, aºa ca de la un simplu participant (nu de la organizatori… cã ei sunt blamaþi de toate relele posibile ºi imposibile…)

  Cu prietenie,
  Mihai

 8. Debora, imi place sa cred ca faci ceea ce faci din sinceritate, dar uneori sinceritatea nu este de ajuns.
  Ce astepti in mod special de la acest festival in care faci lucruri pe care nu cred ca le faci in mod normal pt bisericile din Timisoara, poate ma insel. Totusi, toti cei pe care vrei sa-i inviti de ce crezi ca este prea putin sau prea neizbitor sa-i inviti la umila biserica din care faci parte. Nu crezi ca este caraghios ca ai sperante de la un festival mai mult decat ar trebui sa ai de la slujitorii locali, sa-si fi pierdut harul intra-atat incat sa nu mai fie multumitor pt cei ce au nevoie de pocainta?

  Speri ca-i va izbi in cugetul lor corul? Sau altceva? Daca vei merge pe un stadion, la o repriza de fotbal serioasa, vei intelege ca este foarte usor sa confunzi anumite trairi cu cercetarea Duhului Sfant si anumite hotarari luate in asemenea imprejurari cu convertirea adevarata.

  Domnul sa te ajute sa intelegi ca m-as bucura legat de cei mentionati ca Domnul sa-i cerceteze si sa-i mantuiasca in primul rand. Mi-e groaza de falsele convertiri, atat de specifice acestor moduri de “evanghelizare” in care nu se produc convertiri autentice ci adevarati “morti” ai credintei.

  Iti doresc sa fii o pilda buna pt cei dragi, pt dusmani si acelasi lucru il doresc si pt cel ce poate vesti Evanghelia in biserica voastra ca sa nu fie nevoie de spectacole ca acestea in care sa credem ca Dumnezeu a ramas in urma atunci cand ne spune cat de greu se intra in Imparatie.

  Facem o proba? Sa-mi spui daca in ceea ce se va predica acolo, se va vorbi despre cat de greu intra in imparatie cei bogati, cat de stramta este poarta, ca trebuie sa te lepezi de tine, sa iei crucea si sa-L urmezi, sa te lepezi de pacate, sa cauti sa-L urmezi pe Hristos asa cum o cere in dragoste si ascultare.

  Dupa te rog sa-mi scrii asa ca impresie. Nu te supara, n-am incredere atunci cand le vad mijloacele, atunci cand vad dispretuiti, “bietii” pastori locali, bisericile locale si atunci cand vad ca pt convertire sunt necesare coruri de 3000 persoane si se face un efort financiar in spatele caruia oamenii au dat in Numele Domnului iar cei din locuri unde nu a ajuns Evanghelia si poate nu au ce manca nu ajung acesti “boieri” ai “evangheliei”.

  Gandeste-te Deboara, roaga-te si intreaba pe Domnul si despre mine, ma stie de Vlad pacatosul, mantuit prin Isus Hristos. Cu deschidere, acelasi pacatos mantuit prin Hristos,chiar daca iti par dusman.

 9. Debora draga inca un lucru, frustrarea mea cea mai mare este ca va veni ziua cand multora dintre cei ce au facut lucruri “mari”, pana la scoaterea dracilor, li se va spune: Afara blestematilor, niciodata nu v-am cunoscut!

  De aceea imi doresc pt mine, tine si restul sa nu ne amagim ci sa fim gasiti in randul celor ce si-au spalat hainele in sangele Mielului Isus.

  Nu te pot peria ca mihai si sa-ti doresc sa-ti vezi copiii intorsi la Domnul, dar pot sa-ti spun ca eu nu voi pierde nimic daca voi cat mai multi veti intra in Imparatie, dar sigur voi pierde daca nu v-am avertizat ca nu sunteti pe drumul cel bun, care este Isus.

  Deci iti doresc pe Isus in tine si prin tine sa ajunga si la cei din jur. Restul trece precum balciurile de primavara cu tot cu ursul legat, razboiul se da in a fi marturisitoarea lui Hristos prin trairea in El, nu vorba, cantecul acestea, sunt usor de imitat trairea in Hristos insa este altceva. cam atat…

 10. Draga Vlad,

  Isus a cerut bisericii sa iasa în lume, nu sa aduca oamenii la “biserica”. Evanghelizarea pe stadion este una din modalitatile prin care biserica poate iesi in lume pentru a vesti Evanghelia. Poate ca nu este cea mai eficienta, dar este una din optiuni.

  Evident ca o actiune concertata a tuturor bisericilor din oras, insotita de o lucrare ampla de rugaciune, poate sa fie mai eficace decat un efort disparat al acelorasi biserici.

  Mesajul Evangheliei este Vestea Buna. Noi nu proclamam o religie mai rigida decat cele de pe piata, nu proclamam o partida mai ingusta, ci proclamam o Persoana. Si da, a urma aceasta Persoana presupune lepadare de sine, pocainta, luarea crucii, etc. ATENÞIE! Nu poti sa faci lucrurile astea daca nu te-ai intalnit cu Persoana si daca nu ti-ai incredintat viata in mana Lui. Este ca si cum ai pune caruta inaintea calului. De aceea slujba unui evanghelist este sa mijloceasca intalnirea dintre Isus si omul pacatos. Cand l-a vazut Isus pe Zacheu, nu i-a zis “pocaieste-te si apoi voi intra in casa ta” ci i-a zis pur si simplu ca vrea sa intre in casa lui. Abia in urma acestei apropieri, Zacheu ia niste decizii. Este slujba unui invatator sa invete pe cei evanghelizati cum sa mearga dupa Isus. Asta se face prin ucenicie. Temerea mea este ca acesta este punctul nevralgic al bisericilor românesti, nicidecum modul în care ele fac evanghelizare.

  Tânarul bogat nu era la ora de evanghelizare cu Isus. El stia bine Scripturile, “din frageda pruncie”, doar ca nu le aplica pana la capat. El venise la Isus sa primeasca invatatura, dar nu era dispus sa plateasca pretul. De aceea Isus spune ceea ce spune despre intrarea bogatilor in Împaratie. Nu cred insa ca acesta este un mesaj de evanghelizare a bogatilor, nici a saracilor… Trebuie sa faci diferenta, sa vezi in ce context face Isus anumite afirmatii. Orice text scos din context devine doar un pretext.

  Te deranjeaza efortul financiar din spatele acestor evanghelizari? De ce? Nu e pe banii tai. Tu sigur nu dai bani pentru asa ceva. Daca cineva daruieste bani pentru asemenea cauze si crede in aceste metode, de ce trebuie sa te zgurme pe tine modul in care-si cheltuie oamenii banii. Cine te opreste sa promovezi metode mai biblice si mai eficiente?

  Tu dai cu bâta în acesti “boieri ai Evangheliei” si îi învinovatesti ca ei sunt cauza ca altii n-au ce sa manânce… Câti oameni ai hranit tu? Ai habar cu ce se ocupa organizatia lui Franklin Graham: “Samaritan’s Purse”? Stii ca aceasta organizatie a distribuit milioane de pachete pentru copiii din lumea a treia? Stii ca de 35 de ani organizatia lui organizeaza misiuni medicale acolo unde nici nu visezi vreodata sa ajungi tu si a ajutat oameni disperati in moduri in care nu-ti imaginezi? Uita-te pe pagina asta doar sa vezi tipurile de lucrare în care ei sunt implicati la nivel mondial. Este de-a dreptul nedrept sa-i numesti “boieri ai Evangheliei” cu sensul peiorativ pe care îl oferi. Cu siguranta insa ca ei au un spirit nobil si activitatea lor o dovedeste.

  Un lucru sigur iti spun: nu e de ajuns sa proclami o cale ingusta, trebuie sa manifesti si mai multa decenta in vorbire pentru a proba ca te afli pe acea cale. A da haotic cu piatra in unul si altul doar pentru motivul ca acestia sunt implicati in lucrari pe care tu nu le-ai face, nu reprezinta un lucru intelept. Nu uita ca roada duhului începe cu: dragoste, bucurie, pace…

  Nu te supara, dar cred ca mai ai de invatat pana sa inveti pe altii.

 11. Mihai, ma tem ca nu sunt nici pe departe asa de viteaza pe cat am parut! Dar iti multumesc mult pentru cuvintele bune, au fost o incurajare pentru mine.
  Vlad, nici vorba sa te consider dusman, dupa cum nadajduiesc ca nu ma consideri nici tu! Cand am spus “impotrivitor”, m-am referit la atitudinea ta fata de aceasta lucrare. Nu, nu-i dispretuiesc pe pastorii nostri, chiar avem oameni dedicati si pocaiti. Si nici nu imi pun nadejdea in oameni, ci in Domnul. Imi insusesc critica ta si recunosc ca nu am destula indrazneala sa-i chem pe oameni la biserica, stii de ce? Parca mi-e frica sa nu intru cu “cizmele” in sufletul lor, sa nu interpreteze gresit… Stiu ca nu e bine, asta e unul din multele mele defecte! Nu mi-e greu sa spun in ce cred eu, mi-am afirmat de multe ori credinta, dar nu sunt buna lucratoare, recunosc! Tocmai de aceea mi-e mai usor sa invit oamenii la o manifestare deosebita, intr-un loc “neutru”, adica nu la biserica, pentru a nu le trezi susceptibilitatile. Stiu ca raman putini pe cale dintre cei care “ridica mana”, dar unii raman, si asta e important! Cunosc o familie care s-a pocait la o evanghelizare pe stadion prin anii ’90, evanghelist era Luis Palau, si stii cum au ajuns acolo? O fetita de 5 ani le-a inmanat o invitatie, ei au mers, s-au predat si sunt langa Domnul si acum. Nu mai fi asa sceptic, Dumnezeu lucreaza cand intr-un fel, cand in altul, nu trebuie sa fim noi “pompierii” care stingem duhul. In alta ordine de idei, te rog sa ma ierti ca am pomenit despre “frustrarile” tale, nu aveam nici un drept. Asa patesc cand vorbesc prea mult. Si ca sa nu mi se intample si acum la fel, ma opresc. Va doresc noapte buna!

 12. Debora,

  Cu riscul de a fi acuzat de periere sistematica, nu pot sa nu salut felul tau blând de a spune ce ai de spus. Sincer îmi doresc sã te copii!

  Sa ai o noapte buna!

  P.S. Mai este un argument pentru evanghelizarea pe stadion. La aceasta poate participa si cineva care nu are cine sa-l aduca la biserica. La stadion va veni singur, la biserica cam greu vine cineva neadus… Cazul familiei care a primit acea invitatie.

 13. Debora, nu retin nimic impotriva ta, am inteles ce simti si crezi si ma bucur ca la randul tau ai inteles mesajul pt biserica locala.
  Mihai, tu ramane sa te mai cercetezi putin si sa incerci sa depasesti stadiul de linguseala, nu-ti sade bine si prea este diferit tonul-chiar mieros, invata sa fii om.

  Am avut sansa si nesansa sa fiu in contact cu diferite organizatii de misionari si evanghelisti si crede-ma nu le cunosc de pe net asa cum poate le cunosti tu. Am vazut cel mai adesea in acestia un trai usor, munca destul de simpatica pe langa tribul auca si nu in ultimul rand cum si pe ce se cheltuiesc fondurile. Deci las-o mai moale ca scandalurile financiare in domeniul religios nu sunt inventia mea.

  Chestia cu stadionul a functionat in Romania, sunt oameni care dimpotriva nu merg la o Evanghelizare pt ca se tine pe un stadion. In Romania, festival si stadion te duce cu gandul la meci, bere nu pocainta. Este prezentarea in forma mai “dulce” a Evangheliei, atragerea catre ce? Nu cred ca Evanghelizarea in Biserica este singura forma, dar ea, indiferent de forma, nu trebuie sa lezeze integritatea mesajului si nici sa dea imaginea unei chestii “faine”, usoare. Cat despre convertiri draga Debora, gandeste-te ca deja vor veni 1000 de autocare. Sa fie oare cei necredinciosi deja contractati pt ele? Sunt aspecte care deja vorbesc de numere, de amploare, fara sa aiba in vedere un aspect: Domnul Isus a spus sa vestim Evanghelia dar ne-a spus si ce Evanghelie.

  Mihai poate te uiti cam ce si cum a vestit Domnul Isus si Apostolii ca sa intelegi ca ceea ce se face pe stadion este un spectacol, nu ma refer daca a stat pe o piatra si noi stam pe un scaun. Este vorba de Duhul si mesajul avut. Noi pt ca nu avem putere, avem nevoie de orice alt substitut, coruri grandioase, vorbitori de exceptie si cand vine vorba sora Debora spune un lucru mare:

  “recunosc ca nu am destula indrazneala sa-i chem pe oameni la biserica, stii de ce? Parca mi-e frica sa nu intru cu “cizmele” in sufletul lor, sa nu interpreteze gresit… ”

  asta este problema si in loc sa o tratam nici macar nu intereseaza. Sunt convins ca in Biserica unde merge Debora aceasta problema nu a fost abordata simplu si deschis. Se vede din reactia nevinovata pe care a avut-o. Apare si scuza cu intratul cu cizmele…dar asta este scuza la care trebuie sa renunti. Ii iubesti? Il iubesti si pe Domnul Isus atunci le spui deschis, nu te rusinezi ca si El se va rusina. Sinceritatea si deschidere valoreaza mai mult decat planurile si gandurile noastre. Intr-un fel incerci sa-i inseli, incerci sa-i duci la ceva care sa nu semene cu Biserica, care ar putea sa-i zdrobeasca sub bocancii grei. O chestie placuta chiar distractiva si unde speram ca se va spune si ceva care sa provoace la convertire. Eu cred debora ca sincer este sa le spui oamenilor cu dragoste ca Domnul ii va chema la judecata, ca ii iubeste si nu le doreste pierzarea, Hristos a murit pt ei. Lasa-L pe Domnul sa lucreze tu fii o buna credincioasa, poti sa te scuzi in privinta bocancilor, toate astea Dumnezeu le foloseste si spre deschiderea relatiei. O relatie care Il prezinta pe Domnul Isus, este sincera, deschisa si are curatia, frumusetea pe care trebuie s-o aiba. Sa nu ne jucam cu Evanghelia si cu lucrurile frumoase. O astfel de atitudine te motiveaza si sa fii o pilda mai buna in fiecare zi, te ajuta sa te rusinezi de nepilda ce o dai, iar Dumnezeu este proslavit in sfintii Lui, nu in vedete.

  Mihai, eu de mult nu mai cred statisticile, in ele sunt multe minciuni si nu putini traiesc in urma lor. Acolo unde sunt pregatiri minutioase si costisitoare este obligatoriu ca rezultatele sa fie concrete pe hartie, altfel se taie donatiile si crede-ma unii si-ai facut un mod de viata din asta. Asa Debora nu are ce pierde decat daca nu marturiseste, daca insa marturiseste va cunoaste frumusetea si greutatile celui ce iubeste si marturiseste pe Domnul Isus.

  Rau baiat Marius asta Cruceru, dar daca urmareai ieri am dovedit destul de simplu cum unul din “marii” lucratori este un mincinos. Urmareste postarile de la “Comunicat” se numeste Beni Lup si mai sunt ceva organizatii care il promoveaza pe net, vezi modul in care o fac si intelege si scopul-isi justifica cheltuielie. Deci sa luam aminte si din cazul acesta. Ca sa nu mai spun de realizari si mod de lucru. Interesant caz, dar nu singular. Dupa cum este promovat reiese simplu ca merita ca cei de peste ocean sa investeasca. Cauta walk thru bible si worldteach, este in engleza daca sunt probleme se poate traduce-nu toti cunosc engleza dar sunt buni in alte lucruri, deci nici o rusine. Domnul Isus sa fie slavit!

  Ma gandesc Mihai daca tot zici ca esti baiat sincer si ai partasie cu Dumnezeu sa-L intrebi pe El despre mine ca sa nu crezi ca am ceva de ascuns. Intreaba-L de Vlad, pacatosul care si-a spalat hainele in sangele Mielului, daca spune ceva rau ia-o de buna, daca spune ceva bun, slava este a Lui.

 14. mihai argumentul ca la stadion vine si cel neinvitat iar la biserica nu, asta este din vina ta, ca nu l-ai invitat, deci nu lasa pe nimeni neinvitat si dupa mai vorbim despre stadion.

 15. oamenii n-au nevoie de concerte ci de exemple.

  sa ne sarguim sa atragem Duhul Sfant si Acela va vorbi prin noi.

  maimutareala vezi si pe MTV.

  voi numiti circul asta muzica crestina?

  toata lumea stie cine e IPS Nicolae: e un securist nenorocit care n-are comun cu ortodoxia decat barba si haina neagra.

  vorba voastra, numai la Timisoara poti vedea asa ceva.

 16. Ma iertati ca intervin in disputele intestine dintre “frati” dar prea multa vorba imi pare ca se face pentru o cauza deja pierduta. Chiar nu intelegeti ca protestantismul este ultima forma de disolutie a crestinismului. Nu o spun cu rautate dar faptele vorbesc, existenta a zeci de mii de denominatii, toate avand pretentia de exclusivitate asupra adevarului, oare pentru voi nu inseamna nimic? Unitatea intre crestini sub forma care se vede de o vreme incoace, a ecumenismului, nu e de bun augur, dupa cum vor unii sa creada, ea va fi forma ultima prin care se va globaliza crestinismul si celelalte religii, pregatind inchinarea adusa lui Antihrist.
  In ceea ce te priveste pe tine Vlade, e bine ca esti suparat pe ipocrizia si minciuna care se construieste in jur cu titlu de evanghelizare, dar important este ca nu cumva printre marile tale suparari sa fie inclus si Dumnezeu si adevarata Biserica a Lui sau, ce poate fi si mai rau, ca insusi Domnul Iisus sa nu fie suparat pe tine.
  Ai putea replica la aceasta ca decat o stare caldicica e mai buna o lupta barbateasca chiar cu El, dupa modelul lui Iacov, numai ca nu trebuie uitat ca ea este nu mai mult de mijitul zorilor, timp pe care il avem in dar ca sa transam lucrurile, ori sa invingem ori sa cadem biruiti. Iar pentru unii dintre noi poate ca zorile sunt mai apropiate decat ne asteptam sau dacat am vrea.
  Sa luam, asadar, aminte ca cu cumva mai inainte de vremea pe care o socotim ca o avem in fata sa vedem scris pe zidul constiintei noastre acel Mane Tekel Fares, adica numarat, cantarit, impartit. Altfel spus, ca zilele ne sunt de acum numarate, ca am ajuns sa cantarim prea putin in balanta Domnului si ca ceea ce avem mai de pret -poate talantii nostri, viata noastra- va fi impartit la altii mai vrednici, mai dispusi la pocainta si mai deschisi la glasul Duhului din inimile noastre, care striga cu suspine Ava Parinte, Dumnezeului Adevarat si nu tatalui minciunii.
  Cu iertaciune un ortodox nepocait si neiubitor de evanghelizari sponsorizate si binecuvantate de Ane si Caiafe

 17. Miza e mai mare decat cea a prozelitismului neoprotestant.care ne-ar putea deranja pe noi ortodocsii, Bill Graham face parte din asa-numita miscare crestina sionista, care propaga ideea ca nu vine Imparatia decat daca se consolideaza definitiv statul israelian actual (face abuz de proorociile din psalmi). este deci premergatorul ‘marelui inchizitor’.
  Lucruri dureroase pt unii dar prea putin se stie cine sta in spatele marilor spectacole ale asa-zisei credinte si evanghelizari.
  Jocurile se fac in toate taberele, pt ca in subteran unii “pastori” sunt frati cu sortulete.

 18. Mihai, ce faci prietene? Ai adormit?

  Oricat de binevoitori am fi si unii si altii, ramane intre noi o diferenta larga si adanca precum valea intre doi munti.
  Nu poti fi si pe un varf si pe celalalt in acelasi timp, dincolo de vederea libera sau binoclu. Deci ortodoxia si neoprotestantismul nu pot fi amestecate.

  Intre ortodoxie si neoprotestantism nu exista nici o legatura, nu-i vorba de ura dar nici de lipsa memoriei.
  Fiecare crede ca ceea ce cunoaste este mantuitor si diferentele sunt majore. Este una sa nu ne ucidem si batjocorim pt asta si alta sa ne facem ca ploua.

  Ramane pana la urma clar, evanghelizarea este cea mai serioasa si eficienta cand se face in biserica locala(nu cladirea) prin credinciosi si cand este in concordanta cu mesajul. Cand vorbesti cu un om pierdut in pacate, aceasta se face la nivelul durerii si al constientizarii ca Hristos a murit, deci nici urma de concerte, coruri, spectacol, intr-un cuvant: plcere, ceva ce face intrarea in Imparatie, mai usoara. Iar daca vorbim mai apoi despre inviere, pt cei ce se vor pocai si vor crede aceasta, este deja altceva. Atunci da, bucurie, dar care revarsa dorinta de a te sfinti si de a slavi mai curat pe Dumnezeu, nu de a te simti bine, in sensul firii si usuratatii afisate.

  Atunci insa cand lucrurile se amesteca este semn ca ceva s-a intamplat si rezultatul va fi pe masura.

  Intrebarea ramane, cine s-a trezit si cine a murit?

  Poate ne raspunde Mihai.

 19. Vlad,

  Nu dorm… dar mi-aº dori câteva ore de somn bun. În jurul meu lumea seamãnã a infirmerie… fiul meu a fãcut ‘vãrsat de vânt’, are febra, nu doarme… Pe de alta parte mama are probleme serioase cu inima, m-a chemat de urgenta de cateva ori in ultima vreme… asa ca am redus motoarele sa pot face fata datoriilor de urgenta… Revin cat pot de repede.

  Indiferent de muntele pe care va aflati, ziceti o rugaciune si pentru mine.

  Mihai

 20. Mihai, poate daca schimbi titlul si un pic atitudinea, se vor apropia ingerii Domnului mai usor.

  Nu ma rog sa ia Domnul incercarile ci, sa va dea putere sa le biruiti si sa ramaneti cu ceea ce vrea Dumnezu din ele.

  Deci, pocainta, credinta si curaj, Domnul este bun cu cei ce se incred in El!

 21. Fiecare pretinde exclusivismul asupra adevarului,dar nimeni nu-l traieste,adica si la unii si ceilalti,e trait de foarte putini

 22. pentru bolile de imina,Mihai,am experimentat cu bune rezultateCeaiul de paducel si cel de vasc,macerat la rece,care se recomanda si in tusea convulsiva si in astm,deci e antipastic si da o listire f.buna,o lingurita de planta pusa intr-un pahar,pana a doua zi,minim 6 ore,paducel,infuzie o cana pe zi infuzie cu apa fiarta
  ..dar trebuie luate cu regularitate

 23. Vlad,

  cred ca “marea ta problema” este ca nu esti inteles de nimeni. Mai mult chiar, ataci si critici pe toata lumea. De ce? Tu ce faci pentru Domnul?
  Apoi, prea mult ii dai inainte cu “Biblia, pacatul marturisit, iertarea, smerenia” care iti lipsesc cu desavarsire!
  Apuca-te de altceva baiete!
  Prea dovedesti tu cat de spiritual esti.
  Sti cum se spune in popor…

 24. Draga “optimistule”, problema ta fundamentala este ca ai impresia ca ma duci cu zaharelul.

  Un pesimist este un optimist care stie mai multe. Vezi poate data viitoare te semnezi “pesimistul”, doar iti alegi orice altceva decat numele tau, esti prea las sa te semnezi sau ai un nume gen lup si vrei sa pari mielusel?

  Mai ai un pacat ,venit din trufie. Ai impresia ca doar cel ce face ceva are dreptul sa spuna ceva. Imi pare cam negustoreasca treaba si nu seamana cu ce zice Domnul legat de farisei si mai ales de cei ce fac binele.

  Fariseii aveau aceeasi mentalitate ca a ta. Am facut ceva sunt indreptatit sa critic si asa au ramas si fara facut dar au pastrat critica. Cei care au facut pt Domnul ceva, au ramas asa cum i-a invatat Domnul, smeriti, caci au fost indemnati sa spuna ca, au facut ca robi netrebnici ce erau datori sa faca.

  Nu te mai duc prin Biblie ca vad ca nu-ti place dar am sa-ti spun cat de spiritual sunt, cat de mare, de grozav sunt …Adevarul va va face slobozi si nimic bun nu zace in mine spre deosebire de tine, iar pacatele-mi prin bunatatea lui Dumnezeu imi sunt trecute. Ti-as spune unde in Biblie, dar iar te vei supara asa ca te trimit la festival pt putintica distractie, asa un picut de mangaiere cu niste cantecele, eventual o baie cu evanghelia diluata.

  Iar la urma, poate inveti sa accepti in viata ca oricat de slabi sunt unii, au dreptul sa spuna ce cred, iti este probabil greu sa accepti dupa cum vad. Imi aduci aminte de cei aplaudau “….si poporul, pacea si tricolorul.” -era un munte de armonie acolo.

  Sa fim seriosi, Domnul Isus, Scriptura si Harul lui Dumnezeu sunt suficiente, nu trebuie sa fii o “stea”, un simplu credincios este de ajuns, deci nu fii optimist fii credincios ,ca sa nu te trezesti ca ai dat cu pumnul in vant. Har de la Domnul iti doresc si sa te fereasca de “gloria” oricarei “stele”.

 25. Inca putin si te las:

  “Apoi, prea mult ii dai inainte cu “Biblia, pacatul marturisit, iertarea, smerenia” care iti lipsesc cu desavarsire!”

  Gramatical pare corect, cat despre adevar cred ca nu esti prea onest.

  Biblia, inca mai am de invatat si inteles de la Domnul, dar nu stiu daca chiar lipseste.

  Pacatul marturisit, incerc sa le marturisesc nu numai Domnului ci si oamenilor ,tocmai ca sa nu creada ca sun o “glorie”. Daca vrei iti pot spune si tie cateva, nu am nimic de ascuns.

  Iertarea o cer si o dau, acolo unde este sinceritate, adica parere de rau. Asa face si Domnul, iti pare rau te iarta, incerci sa trisezi, ramane inca vina. Imi ceri iertare, ti-o dau daca iti pare rau, asa cum spune Biblia care nu-ti place.

  Despre smerenie, nu vorbesc caci nu se cade, mai am de invatat si sper sa o fac, ceea ce iti doresc si tie.

  Deci gramatical, as fi de acord, dupa adevar insa, cred ca mai ai de invatat si simtit.

  Cat despre cititori, nu cred ca-i frumos sa-i reduci la zero, spunand ca nu m-ar intelege, chiar daca nu sunt de acord cu ce spun totusi, cred ca inteleg, asa cred eu. Tot in Biblia care nu-ti prea place, spune ca pe cararea Domnului nici chiar cel fara de minte nu se rataceste. Deci fie ca Domnul descopera ca fiind rau sau bun, totusi cei ce sunt pe cale vor intelege de la El, deci nu-mi fac griji in privinta asta.

  Cam atat, am incercat fara Biblie dar nu pot.

 26. Vlad,
  esti sub orice critica.
  Dupa steguletul de langa nume, pare ca esti la cules de capsuni. Si esti frustrat fiindca nu ai primit nimic “de pe la frati”
  Observ in scrierile tale ca te intereseaza mult “cat castiga unii”, “cine plateste”, “de unde atatia bani”, “de ce nu se cheltuie banii asa ..si asa…”
  Suna a Iuda Iscarioteanul.
  Si pe deasupra esti plin de fiere amara (ca Simon Vrajitorul)
  Ia mergi la lucru omule si lasa Festivalul in pace si lasa pe Debora si pe Mihai si pe Beni Lup si pe Franklin si pe Mitropolit, si pe toti cei pe care ii ataci. Nu simti ca ataci pe toata lumea?
  Sti cum spune Scriptura prin Neemia: “Noi ne vom scula si vom zidi, dar tu nu ai nici (macar) parte cu noi.”
  Si poate iti faci timp[ sa te rogi un pic ca se pare ca tu “primesti mesaje de mustrare” pentru toata lumea de la cineva… un domn al dezbinarii si al criticii, al mandriei si al urii. Esti un bun slujitor al acelui domn. Macar ai pasiune si perseverenta – ar fi bine ca si cei care slujesc Domnului Isus sa aiba perseverenta dar pozitiva, nu cum ai tu negativa.
  Maine e Duminica si poate te duci si la Biserica. sa-ti faci o cruce mare si sa dai un acatist pentru iertare.
  Si poate ne spui si noua numele tau si de unde esti – asa ca om de caracter ce esti.

  Celorlalti le doresc mult bine si o Duminica placuta!
  Octavian Ioan

 27. Vlad,
  un pesimist este un optimist bine informat.
  Ma cheama Octavian Ioan si nu mi-e frica sa spun asta.
  Te prea vad tantos si cu pieptul inainte dar cu degetele “incrucisate ” la spate. Cu cine vrei sa te lupti?
  Du-te la un bar si spune oamenilor despre dragostea lui Dumnezeu. Du-te unde vrei, dar du-te.
  Imi este mila de tine fariseule!

  Despre ceilalti care sunt atacati sistematic de tine, ii incurajez sa nu te mai bage in seama. Esti mic si vrei sa tragi si pe altii in jos la inaltimea ta, de unde sa ii poti scuipa. Vezi ca scuipi contra vantului.
  Vorbesti aspru cu doamne, domni, nu conteaza cu cine dar vorbesti – ti-am spus eu ca ai o problema.
  Daca vrei cauta-ma pe privat si haide sa discutam.

  octavian_ioan@yahoo.com

  Octavian Ioan

 28. Optimistule ,poti tu stii ce marturisesc oamenii Domnului ?
  Intrebi”tu ce faci pentru Domnul?”
  in ce calitate?
  crezi ca e normal sa trambitam pe blog,ceea ce facem?
  Mi se pare chiar nelalocul ei sa pui astfel problema”dar tu ce faci?”…
  Dece nu-ti place smerenia si iertarea? crezi ca fara ele ,conteaza ce faci pentru Domnul?daca nu te marturisesti?
  Chiar voiai ca sa ti se faca tie marturisiri?
  Acum,aici pe blog?
  Avem nevoie de ascultare,smerenie,si daca nu-ti dai tot ce ai Domnului,ptr.ca El ne cere TOTUL,
  ori nimic,degeaba faci”ceva pentru EL” El ne ne imparte cu nimeni !

 29. vlad,
  cred ca te adresai “mioritei” legat de numele de mielusel. Ai gresit fiindca se pare ca ea te sustine, sau nu ti-a citit postarea (daca nu sunteti cumva aceeasi persoana).

 30. miorita,
  de acord cu tine sa nu trambitam pe blog ce facem, dar nici sa trambitam ce nu facem nu se cade unor crestini, nu-i asa?
  Si nici sa trambitam ca “ala face asa…ala face invers…eu as face asa…de ce face ala…de ce castiga aia…de ce nu faceti asa…” nu e frumos pentru un om, asa-i?

 31. Vlad,
  nu ai vrea sa tii tu o prelegere la Festival? Poate in locul lui Franklin Graham.
  Vorbesc eu cu Mitropolia sa te treaca pe lista!
  Poate tu vorbesti mai bine ca toti astia de prin Romania.
  Te tine? Poate ca aduci tu o trezire de proportii si tii o slujba nediluata!
  Ce zici, te bagi?

 32. Draga Octavian,eu nu cred decat in evanghelizarile pe care si cum Le facea HRistos,
  cele prin duhul Sfant,
  sunt satula de atatea lucruri lumesti.
  Tu pari un om foarte firsc si vad ca nu primesti ceea ce ti se spune de catre un om ,care iubeste pe Dumnezeu,ma mir ca faci afirmatii gratuite,ca suntem aceeasi persoana,,
  nu te gandesti ca pacatuiesti?
  Vlad critica pe buna dreptate,
  noi trebuie s afim ‘SArea pe care nimeni n-o inghite,nu bomboana dulce,care se topeste.
  Nu te cunosc,dar sincer nici nu doresc,ai laut barda,si dai si dai,dar chiputilr altul e de vina.
  Nu mai vorbi despre Beni Lup,este cunoscut in zona,cu tot”ceea ce a facut stramb”nu vreau sa reiau discutia,dar si-a inchis gura,cand a aflat de unde sunt,din aceeasi zona.
  Octavian,dac aesti asa un om nemaipomenit,fa dovada,pe mine care am 65 de ani,m-ai dezamagit,
  ascult si citesc cu placere,un om documentat ca Vlad,sau altii ca el.
  Domul sa-ti dea o intelepciune curata.

 33. Octavian, esti o pilda vie prin modul in care judeci, capsunar? Poate, inca nu-i sezonul si daca as fi nu mi-ar fi rusine sa muncesc cu mainile mele chiar culegand capsuni. Tu castigi fara a munci? Cat despre frustrarea ca nu am primit nimic de la frati, tu crezi ca toata lumea astepta cu mainile in buzunar? Unii mai muncesc alti cauta sa-si castige onorabil painea. Nu stiu daca F.Graham a trecut prin ce au trecut multi frati in Romania, daca stie ce este foamea, greul, iar pe cei ce pleaca eu i-as trata cu ceva mai multa intelegere, poate ca nu sti ce inseamna sa ramai fara servici in tara straina, sa fii departe de cei pe care ii iubesti, sa treci prin rusini nemeritate doar pt ca esti roman. Dumnezeu este mult mai aproape de simtul nostru atunci cand trecem prin felurite incercari si dependenta de El creste o data cu provocarile si ispita de a face compromisuri este mai mare. Deci usurel prietene, esti prea arogant ca sa ma judeci la modul acesta.

  Legat de cine predica, cat se cheltuieste iti pot spune ca am vazut destule la viata mea ca sa iti pot spune ca cei mai multi din misionarii din Romania-cu foarte mici exceptii, traiesc mai belfereste decat cei ce-si muncesc viata la capsuni si pt ca misiunea trebuie sponsorizata, pozele si rezultatele, statistica ajunge peste hotare foarte umflata, astfel se justifica investitia in misiune.

  Degetele mele incrucisate prietene, sunt dezmortite atunci cand te aud pe tine vorbind asa de duhovniceste si atacand nu ceea ce spun ci atacand omul, dincolo de batjocura nu ti se citeste nimic frumos ce ar putea gasi cineva dupa o evanghelizare tip spectacol astfel incat sa se apropie de Dumnezeu. Daca eu sunt rau ca spun ce nu-ti place, tu care batjocoresti crezand ca esti bun in ce postura crezi ca te pui?

  Evanghelia este foarte diluata, iar noii convertiti sunt ca si tine, oameni care nu au renuntat la nimic dupa cum cere Domnul Isus dimpotriva sunt plini de ciuda cand sunt descoperiti si cand cartile sunt date pe fata.

  Oricine asculta mesajele pompoase , scenele cu vedete si coruri, spectacolul intelege ca Hristos nu are prea mult loc acolo.

  Te-ai gandit ca exista si betivi duhovnicesti, aceia care se amagesc cu orice altceva decat urmarea lui Hristos. Sincer si cu respect iti spun ca te porti ca unul din ei. Ai impresia ca aparand pe cine iti place si-ti suna dulce la ureche, faci un bine, pe cel ce nu-ti place nu contrazici ce are de spus incepi a-l batjocori aratand ce duhovnicesc esti.

  De la Neemia va trebui sa treci in Noul Testament si sa inveti sa iubesti Scriptura si cu cele ce nu-ti plac, iar dincolo de ele sa primesti a urma pe Hristos asa cum o cere El nu cum iti surade tie. Urmareste predicile de pe stadioane si vezi mesajul lor, uita-te la oameni ca Debora care se rusineaza sa cheme pe cineva la biserica si care gaseste mai usor sa cheme la stadion-cel putin ea a avut onestitatea sa o spuna, tie insa iti lipseste.

  Cat despre oameni ca Beni Lup si M. Corneanu, eu as fi mai retinut, cei ce mint si vand oameni, inca frati de credinta si la vrajmasi cred ca nu au cu Hristos nimic.
  Daca Dumnezeul tau este viu si tu spui ca vorbesti cu El ca si cu un Tata, ce-ar fi sa-L intrebi pe El daca ce spun eu este adevarat sau nu si chiar si in ce ma priveste, daca culeg sau vand capsuni. Iar daca nu-ti spune nimic inseamna ca trebuie sa mai verifici o data in plus daca ai vreo relatie cu El. Deci judeca-ma cu asprime dar mai intai vorbeste cu El despre mine. El ma cunoaste asa cum sunt, pacatos salvat prin bunatatea Sa in Hristos.

  Cand vei manca capsuni de azi inainte gandeste-te cati in lumea asta traiesc mai rau decat tine, multumeste Domnului daca ai mai multe si roaga-te pt fratii tai ca acolo unde sunt la capsuni sa nu cada in ispita.

 34. Octavian

  Nu cred in evanghelizarile cu tam -tam si nu dupa Hristos,pentru ca oamenii din lume ,vin ca s-au saturat de ea,
  vor liniste pentru sufletul lor,dar noi le dam ceea ce avem,se stie ca sunt interese imense,
  si nu Adevarul,
  am auzit de o persoana care are o siutatie excelenta in Bucuresti ,a vrut putina liniste,o persoane care nu-si refuza nimic,a intrat intr-o biserica de-a noastra(NP)a iesit ca n-a suportat muzica ,galagia,
  Dorea liniste,,s-a dus apoi la o manastire,unde i-a facut bine rugaciunea maicutelor smerite

  ,erau 2 sau3,s-a rugat si ea.A ramas consternata de galagia care era.Nu traim prin duh,si vrem sa dam,ceea ce nu avem.
  Drept e ca tu ai dat tot ce ai avut,ba nu te-ai saturat mai vrei sa te certi si pe privat.De ce?
  Ce duh te stapaneste de jignesti asa ca la usa cortului,dai povete din varful limbii..De la Vlad ai ce invata,pacat ca nu scrii ca si el,ca te-as cauta pe privat,dar ai o fiere ,mai amara,ca fierea.
  Cum de nu ti place ADEVARUL,?
  care e o persoana!!!
  la unii dintre voi,care vad ca stiti cate ceva,desi luat invers di n scriptura,ma mir ca nu ti-e teama de Domnul cat l-ai jignit,,
  nu-i nimic insemna ca slava lui Dumnezeu e deasupra lui ,ca e batjocoirit pentru adevar.
  Bucura-te Vlade!

 35. Bucura-te VLADE,ca a venit vremea cand esti batjocorit pentru ca aperi asa frumos adevarul,sari in sus de bucurie.Domnul ii cunoaste pe cei ce sunt ai lui!
  Satana a cerut sa ne cearna,Aleluia!

 36. Octavian, ma duc la culcare cu un gand trist,ca am cunoscut atacul la persoana pe care nici nu o cunosti,facuta “de un crestin”,,,desi…!
  Domnul sa aiba mila de tine,sa te curateasca>
  Daca iti pare rau de toate jignirile!
  Te si iarta!
  Daca te vei pocai si te vei impaca,cu…
  inainte de a-ti aduce darul la altar.

 37. octavian ,acum am citit

  il asemeni cu Simon vrajitorul
  “cu Iuda,”
  “unul ce asteapta sa capete de la frati”ai auzit tu ca a cerut?nu!atunci minti?

  cules la capsuni…adica daca ar fi la munca cineva,oricine e el,il dispretuiesti?
  Eu zic mustra-te Domnul sa te mustre,si sa-ti retragi jignirile publice ,facute cu duhul celui rau.

  Iertarea nu vine numai daca iti pare rau,o ceri,o ceri celui pe care l-ai jignit si apoi lui Dumnezeu,
  si cu aceeasi inima ,ne spui ca mine e duminica si ne urezi ,nu stiu ce…
  nu merge in aceeasi oala si veninul si mierea!

 38. Vlad si miorita
  au plecat la culcare,
  fericiti ca si-au varsat amarul unul catre altul.
  Irecuperabili!
  Miorita, nu esti oare aceeasi persoana cu vlad, sau cu elisa, sau cu cine stie cine… rusine “soro” sa iti dai atatea nume si atatea identitati diferite – ehe, criza de varsta a treia… bine ca il ajuti pe “fratele” vlad sa treaca prin bloguri cu “pieptul sus”. Felicitari!

  miorita, cati ani spui ca ai? Nu ai copii si sot de stai noaptea pe net?
  Nu trebuie sa faci si tu mancare, curat, sa spui rugaciunea “inger, ingerasul meu…” – o mai sti? Mai ieri batjocoreai si tu dar acum “te-ai spovedit” cred fiindca incurajezi pe vlad, inima de leu (ca de valuta duce lipsa)

  sa auzim mai bine!

 39. miorita,
  nu ai dat si un anunt de matrimoniale pe un site?
  parca tot “miorita” se chema persoana, tot varsta ta si tot asa de ocrotitoare si grijulie.

  ai gasit ce cautai? daca nu, succes!

 40. octavian,

  am gasit ce cautam si sunt fericita. Incearca si tu daca vrei. imi pare rau pentru tine.
  nu ma rog ingerasul fiindca nu ajuta la nimic. tu te rogi?
  sa iti dea dumnezeu lumina!

 41. miorita,
  nu te supara acum.
  fi tare draga si mergi inainte.
  vlad, de ce nu sari in ajutorul ei?
  ce om esti? ea si-a “varsat sangele pentru tine” pana acum si tu o lasi?
  sau poate ca tu esti si vlad si miorita?

 42. Octavian, optimistul, dar asa de putin crestinul, incearca sa-ti temperezi atitudinea, nu de alta dar te faci de rusine si iti faci pacate de pomana. Crezi ca facand rau ai sa capeti lauda de la Dumnezeu? Eu zic sa te gandesti.

  Ti-am scris si pe privat, uneori ajunge la spam deci verifica, asta ca sa nu crezi ca te desconsider pt atitudinea ta batjocoritoare. Domnul Isus m-a invatat ca si cei ca tine au nevoie de dragoste, nu sunt expert dar am sa incerc sa te iubesc asa cum esti. In prima scisoare varsa-ti tot zaduful dar nu mai pacatui, apoi incercam sa vedem de acolo ce se poate face.

  Dumnezeu sa te cerceteze inspre folosul sufletului tau.

  Miorita, te rog nu interveni pt mine, Dumnezeu este cel ce o face cel mai bine. Noi gresim adesea in felul in care o facem.

  Deci Octavian Dumnezeu sa iti fie pacea si linistea care iti lipseste. Imi dai voie sa ma culc. Nu-ti doresc in urma batjocurilor atata valuta cata am eu in portofel, asa cum ai merita, iti doresc ca Dumnezeu sa-ti poate de grija, mai mult ca unui crin, desi astazi ai mirosit urat. noapte buna in grija Domnului Cerurilor si al Pamantului!

 43. Octavian, iti pierzi si ultima demnitate de barbat, daca asa lupti cu o femeie mai in varsta, acum inteleg o data in plus a cui lucrare am deranjat-o, totusi nu te lasa biruit de raul ce iese din tine! Cere-i Domnului Isus acum cand vezi ca iese din tine raul, sa te ierte, sa-ti dea putere asupra lui si sa te mantuiasca. Nu-ti pierde sufletul pt nimic, te indemn ca pe un frate. Biruieste raul in Numele Domnului Isus!

 44. pentru unul octavian,
  om fara caracter,,,
  ce sa-i mai spui,
  tu nu ai rusine,nu sfiala,
  habar nu ai avut vreodata de Dumnezeu,
  dar ai o mama,poate,
  poate ca te-a facut o mama,
  rusine sa-ti fie,
  om al pacatului!
  de fapt nici nu meriti sa ti se raspunda,la obraznicii,la insulte,nu meriti nici sa fii batjocorit,
  nici macar atat!

 45. Din cate am inteles acest festival se organizeaza impreuna cu “fratii” ortodocsi? Vreau sa clarificam doua lucruri: 1) Ortodocsii sunt mantuiti ?
  a. daca Da,atunci cum?-respectand Biblia + Sfanta Traditie??! O A R E !!!!!!
  b. daca Nu , atunci de ce sunt numiti “frati”?…poate “frati romani”!

  2) Cum putem gasi suport biblic ca sa pornim o cruciada de evanghelizare impreuna cu oameni nemantuiti???

 46. Pentru OPTIMISTUL, VLAD si MIORITA,

  Nu am mai intrat zilele astea pe blog din motive personale, dar m-am speriat acum, citindu-va modul de argumentare.

  Vreau sa va fie clar: degeaba va declarati de partea buna, sfanta, crestina, duhovniceasca, spirituala, calea ingusta, adevarata, neprihanita, etc… daca folositi acest mod de a dialoga. Folosind atacul la persoana, invective, rautati, calificative… cu ce credeti ca sunteti mai buni decat vamesii si fariseii?

  Modul vostru de vorbire trebuie sa fie in armonie cu valorile voastre, altfel, tare-mi-e ca “din prinosul inimii vorbeste gura…”

  Va rog frumos, nu vreau sa trec la cenzura dar promit ca daca nu schimbati modul de argumentare, de la a discuta idei la a face atacuri la persoana, cu regret o sa iau masuri de a stopa aceste lucruri.

  MIORITA, am mai discutat acest lucru… daca nu vrei sa primesti pe email comentariile, cand publici un comentariu la un post trebuie sa debifezi casuta aceea mica de sub butonul “Submit Your Comment”… Daca o singura data ai uitat sa faci treaba asta, vei primi toate comentariile care apar la postul respectiv. Eu nu am cum sa anulez treaba asta. Asa ca fii mai atenta pe viitor inainte de a posta comentarii la alte posturi pe acest blog.

 47. Draga Mihai, imi pari foarte partinitor atunci cand vrei sa para ca toate lucrurile sunt la fel. Incerc sa-mi argumentez parerea in functie de cel caruia ma adresez.
  Cred ca am respectat limitele bunului simt, si nu am batjocorit pe nimeni, oricat de aspra mi-ar fi parerea.
  Deci cred ca nu este corect sa-mi atragi atentia cu privire la cenzura atat timp cat raman in aceste limite.

  Daca insa astepti sa bat din palme atunci te inseli pt ca nu am s-o fac.
  Deci acolo unde iti pare ca am trecut limita, mi-o spui mie nu ma pui pe o lista comuna. Asa este etic. Altfel am putea pune pe cel ce mananca un mar dintr-o gradina in acelasi loc cu cel care a comis o crima cu premeditare si tot pt atatia ani.

  Dani, ai intrat pe un teren minat de cei care sprijinesc miscarile ecumenice si apropierea fara discernamant intre religii. Asa cum esti tu surprins asa sunt si eu dar surprizele abia incep, iar cei ca Octavian sunt foarte deranjati cand atingem aceste puncte nevralgice. Dupa reactie se poate vedea a cui lucrare o deranjam.
  Intrebarea ramane: au inviat ortodocsii sau au murit evanghelicii?

 48. mihai,
  Mai intai imi cer scuze ptr tonul meu aspru si ptr ca m-am lasat antrenat in aceasta disputa.
  Nu voi mai face asta. Eram insa deranjat de “corectitudinea exagerata” a unora si de “pretentiile lor de omniscienta, omnispiritualitate si omnipotenta in a trimite oamenii in paradis sau in iad”

  Eu cred ca exista si crestini ortodocsi mantuiti si exista si “crestini” de alte confesiuni nemantuiti. Asa a fost dintotdeauna.
  Se stie ca la Timisoara bisericile de diferite confesiuni lucreaza impreuna pentru cauze nobile (vezi Marsul Invierii, Initiativele anti-avort, anti-homosexualitate, …s.a) Mi-ar placea ca si orasul meu si altele din Romania sa adopte astfel de atitudine.
  Nu cred ca noi putem cataloga o denominatiune ca fiind “buna” sau “mai putin buna” si cu atat mai mult nu putem numi pe cineva “mort” pana nu este judecat de Dumnezeu.

  Cred ca daca Dumnezeu alege, poate folosi pe ortodocsi sau catolici, sau baptisti, carismatici, luterani, evrei, penticostali, adventisti…(scuze ptr lipsa enumerarii altor culte sau denominatiuni-doar din ratiuni de spatiu) pentru atingerea lumii cu Evanghelia Sa.
  Parintele Cleopa spunea ca “orice om care are in el o idee despre Hristos poate spune altuia cum arata El cu adevarat, aducandu-l spre lumina de unde Il poate apoi vedea si singur”
  Asa ca, daca ortodocsii si evannghelicii sunt gata sa slujeasca lumii impreuna, fara ca Evanghelia sa fie diluata – (si Billy Graham nu a diluat-o niciodata si Franklin nu o dilueaza nici el), sa ne bucuram si sa sustinem cauza aceasta!

  Octavian

 49. Vlad,

  Eu cred ca folosesti in exces (ca si ceilalti, de altfel) atacul la persoana. Pentru exemplificare, dau cateva citate din comentariile tale:

  “iti pierzi si ultima demnitate de barbat”

  “noii convertiti sunt ca si tine, oameni care nu au renuntat la nimic dupa cum cere Domnul Isus dimpotriva sunt plini de ciuda”

  “Te-ai gandit ca exista si betivi duhovnicesti, aceia care se amagesc cu orice altceva decat urmarea lui Hristos. Sincer si cu respect iti spun ca te porti ca unul din ei.”

  “Mai ai un pacat ,venit din trufie.”

  “Fariseii aveau aceeasi mentalitate ca a ta.”

  Nu îti cer sa bati din palme, iti cer doar sa nu te erijezi in judecatorul fratilor tai, emitand verdicte ca sunt farisei, trufasi, betivi spirituali, plini de ciuda, etc… Combate ideile lor, nu persoana lor.

  Pana si la box exista niste reguli pe care le respecta cei ce se lupta. De ce am accepta noi aici loviturile sub centura?

  Dialogul vostru suna cam asa:

  “Domnul sa te binecuvinteze frate! Buf…” “Si pe tine sa te lumineze frate! Trosc…” “Trebuie sa te curatesti in Numele Domnului frate! Na un lighean de zoaie in cap…”

  Eu zic ca se poate si mai bine.

 50. dani,
  ce este rau in a respecta “traditia”?
  si Domnul Iisus si PSfantul Apostol Pavel au respectat-o. Apare o problema atunci cand traditia contrazice Biblia, si te asigur ca un crestin ortodox adevarat nu calca Biblia ca sa tina traditia.
  Si la evanghelici sunt traditii, nu? Femeile in stanga iar barbatii in dreapta, colecta la fiecare slujba, comitetul bisericii (Biserica Primara avea doar Diaconi si Prezbiteri nu comitet- asta vine de la Comunistii Rusi).
  Este buna traditia sau nu?
  Eu zic ca avem traditii si sunt bune cata vreme credem si traim Biblia.

  Octavian Ioan

 51. Octavian,

  Uneori o disputa de idei poate fi un spectacol magnific, care provoaca gandirea si te ajuta sa-ti clarifici mai bine punctul de vedere. Alteori, din lipsa de argumente, exista ispita de a recurge si la ‘muniþie’ interzisa, pentru a lovi adversarul si, mai ales pe net, e foarte usor sa judeci, sa jignesti, sa lovesti. Ideal este sa mentii discutia deasupra acestei linii de separatie si, daca nu se poate, e mai bine sa te abtii la o alimenta, pana ambele parti admit sa se respecte reciproc.

  În rest, fara a fi ecumenist, asa cum se vehiculeaza pe aici, si eu cred ca exista oameni care vor fi mantuiti din toate denominatiunile crestine… mi se pare ciudat ca Miorita nu mai sare in sprijinul ortodocsilor aici, fiindca in alte ocazii era avocata lor. In plus, Mitropolitul Corneanu mi se pare un om smerit… care a avut taria sa-si marturiseasca pacatul colaborarii si, in purtarea lui, pare mult mai pocait decat cei care defileaza sub acest nume. Sa fie oare mai bun Bartolomeu Anania al Clujului? Ati vazut ce a declarat despre neoprotestanti… De aceea cred ca trebuie sa multumim lui Dumnezeu ca in BOR exista si oameni ca Nicolae Corneanu.

  Nu cred in unirea religiilor, cu atat mai putin in unirea denominatiunilor crestine, dar cred in “unitate in diversitate” si cred ca Isus asteapta ca noi sa nu ne dam unii altora cu bata in cap. Si mai cred ca Timisoara este un model in ce priveste colaborarea interconfesionala, model care mi-ar place sa fie urmat si de alte orase.

 52. octavian,

  anumite practici care se intalnesc in bisericile evanghelice nu pot fi numite traditii.Daca te speli dimineata pe fata nu o faci din “traditie” si nici nu iti faci procese de constiinta si nici nu te judeca nimeni daca ai uitat sa te speli pe fata intr-o zi…nu? Practicilor noastre nu le acordam atata autoritate cum ortodocsii fac cu Traditia.Nu uita ca pentru ei (ortodocsi) mantuirea se obtine respectand in mod egal si Biblia si Traditia….si mai e ceva : nu in toate bisericile baptiste fratii stau separati de surori :))

 53. draga Octavian,
  cum ai ajuns la concluzia ca Domnul Isus a respectat Traditia?In Ioan 5:16-18 ne arata ca Domnul Isus era urmarit tocmai ca desfiinta Sabatul!!! Cred ca stii ca respectarea Sabatului este pentru evrei inima traditiei! Mai si multe alte exemple pe care le intalnim in Sfanta Scriptura de anulare a vechilor traditii…apostolul Pavel spune ca Legamantul cel vechi a fost INLOCUIT cu Legamantul cel nou!! Mai citeste te rog Galateni capitolul 3. Sunt de acord cu tine ca trebuie (totzi!!!) sa purtam discutii civilizate.

 54. dani,
  nu scrie nicaieri in scrierile Bisericii Ortodoxe ca mantuirea se obtine altfel decat prin Iisus.
  Si sa sti ca si la Ortodocsi se predica pocainta
  Octavian

 55. Dani,
  Domnul Iisus a fost dus la Templu, a mers la Sinagoga, a pastrat obiceiurile si Sarbatorile (chiar si Sabatul). De fapt atunci cand a fost acuzat ca desfiinteaza Sabatul El a spus ca nu a venit sa strice Legea ci sa o implineasca.
  Ucenicii au continuat sa mearga la Templu…
  A, ca Domnul nu a fost de acord cu traditia moarta si cu traditia omeneasca pusa mai presus de Legea lui Dumnezeu, este altceva.
  Nici eu nu sunt de acord cu asta!

  Legamantul cel nou este in Inima si nu pe Table de Piatra, are de-a face cu convertirea interioara si nu cu manifestarea exterioara.
  Cred ca pocainta este singura cale spre Domnul si jertfa Sa este singura cale spre mantuire.
  Cred ca Biserica Sa este Trupul lui Hristos pe pamant si El este Capul Bisericii – nu cred ca o anume denominatiune este “cea mai buna” ci cred ca Domnul alege pe cei care l-au acceptat personal in inima ca Domn si Mantuitor.
  Poate ca suna a “evanghelic” dar asta cred eu. Este bine, este gresit…?

  Octavian

 56. octavian,
  nu a fost tonul,a fost jignirea,pe care mi-ai adus-o intr-un spatiu public,de ce iti scuzi doar tonul:
  “ai dat si la matrimoniale,ti-ai gasit?nu tu erai aceea ?ca
  era de aceeasi varsta?
  adresarea fara decenta,fara respect,iti spusesem ca am 65 de ani,si au gasit de cuviinta sa ma ijignesti,intrebandu-ma,daca eu sunt cea care am dat la matrimoniale,asta inseamna vulgaritate!

  ai facut o afirmatie,pe care acum o scuzi,ca si cand ar fi fost altii vinovati,cine se scuza,se acuza,

  ca suntem aceeasi persoana,deci m-ai facut si mincinoasa.
  Este ultimul gand pe care ti-l adresez”de fapt vorbele care ranesc nu se mai pot sterge,
  mai lesne creste o padure arsa!”
  Nu sper ca vreodata sa te rusinezi,nu stiu de ce simt asta.

  Mihai,are importanata pentru tine,ce afirmam eu?de ce nu mi te adresezi direct?
  Faci ca si cu Marius,cand iti spuneam ca este mai frumos sa i te adresezi direct,nu?adica ii spui celui ce m-a jignit,
  despre mine,eu unde eram?
  Da ,eu sunt avocatul oricarui om de bun simt,indiferent ca e ortodox sau penticostal,pentru toti a murit Hristos.
  Si inchinarea e o problema de bun simt,toate de la acest bun simt pleaca.

 57. Octavian,

  Asa cum ai pus problema in ultima interventie,sigur,nu te pot contrazice dar chiar daca evreii tin Sabatul, ucenicii au instaurat prima zi a saptamanii (duminica) ca zi de odihna imediat dupa aratarea Domnului, dupa inviere.Traditia nu are suport biblic si cei care vor s-o tina n-au decat!Mantuirea are legatura numai cu pocainta.Duhul sfant se primeste numai in urma auzirii credintei nu prin faptele Legii (Gal3:2).Domnul Isus ,intr-adevar , a zis ca nu strica Legea ci ca o implineste…dar ca sa n-o mai implinim noi….pentru ca trebuia sa platim cu viata vina pacatelor noastre.De aceea a fost nevoie ca Domnul sa implineasca Legea..deci cum putea s-o desfiinteze?? Desi ea (Legea) nu a fost desfiintata totusi vedem ca ea a fost inlocuita cu Legamantu cel nou care se bazeaza numai pe credinta si nu pe fapte.Ap.Pavel spune galatenilor ca “..toti cei ce se bizuiesc pe faptele legii sunt sub blestem” (galateni 3:10) si Hristos ne-a rascumparat din blestemul Legii ,facandu-se blestem pentru noi”.Deci in afara de credinta in jertja Lui,care aduce neprihanire,nu este mantuire.In Evrei 8:7 stau scrise urmatoartele: ” In adevar,daca legamantul dintai ar fi fost fara cusur,n-ar mai fi fost vorba sa fie inlocuit cu un al doilea.” Deci cine a dat voie neamurilor sa tina anumite elemente din traditia evreiasca…(sfanta sfintelor de exemplu a fost sfasiata de Dumnezeu insusi la moartea Domnului Isus)

 58. dani,
  sunt total de acord cu tine.
  De ce te-ai indoi ca sunt ortodox (drept credincios)?
  Sunt mantuit prin credinta si nu prin lege, prin jertfa lui Iisus si nu prin tinerea traditiei.
  Sunt insa lucruri bune de invatat in traditie si sunt exemple vrednice de urmat intre eroii credintei.
  am speranta ca multi oameni vor putea asculta Evanghelia mantuirii la Timisoara pe stadion.
  Este minunat sa simti o atmosfera din aceea.
  Nu am absolut nici o problema ca predica un American (traduce un Roman), consilieri sunt toti Romani, corul este din toate bisericile, stafful aud ca au intalniri regulate de rugaciune.
  Nu cred ca poate iesi ceva rau din asta, ci dimpotriva.
  Si mai cred ca daca un singur betivan este transformat se merita tot efortul!
  Nu crezi asta?

  Octavian

 59. Mihai, cred ca oricum ai interpreta atacul la persoana este una si clomnierea este alta. Imi pare rau daca nu vezi diferenta desi eu inca mai sper.
  Comparatiile, chiar daca pot deranja, daca raman in limita bunului simt cred ca nu sunt tot una cu vorbele de ocara. Dar uneori cred ca mai trenuie sa inveti putin diferenta.

  Biserica Ortodoxa marturiseste ca nu exista mantuire in afara ei. Sunt lucruri fundamentale care ne despart iar faptul ca ne numesc in fel si chip are o baza teologica.
  Deci cred ca ceea ce se incearca aici este fie din lipsa de cunoastere fie din superficialitate.
  Rugaciunea la sfinti, intermedierea la Dumnezeu prin Fecioara Maria si alti sfinti si preot, este pt un neoprotestant o erezie iar pt un ortodox nerespectarea tainelor in viziunea sa sunt tot erezie. Exemplele pot continua.
  Cat despre larghetea in afirmatia ca vor fi mantuiti din toate denominatiunile crestine este lipsita de baze reale, este o dulcegarie contrazisa de teologa practicata de aceste culte.
  Daca putem numi mort sau nu pe cineva dpdv duhovniceste, lucrul acesta se poate face atunci cand analizezi daca cineva treieste-cel putin teoretic adevarul sau nu.
  Daca un np crede ca doar prin Isus se capata mantuirea, prin credinta si pocainta, un ortodox crede cu totul altceva, ca sa nu mai vorbim de semnificatia pomenii care ar trebui sa dea de gandit.

  Deci indiferent din ce directie privim, teologic grupul opus teologic este eretic, la modul serios.

  Traditia si obiceiul sunt diferite si nu se confunda.

  Cartile necanonice sunt partea de Scriptura pe care np au “scos-o”.
  Etc.
  Cat despre legaturile de “prietenie” raman doar de prietenie, fratietatea inseamna altceva.

  Cand vorbim de ceva la modul acesta in care nu cunoastem bine ceea ce credem ,nu facem decat sa inmultim confuzia si mai mult.

  Un np si un ortodox pot fi prieteni dar niciodata frati in credinta, intre ei sta o mare schisma si cativa mari reformatori care ne intrec pe noi cei marunti in ceea ce priveste credinta si Adevarul. Deci, daca imi dai voie Mihai, sa nu ne imbatam cu apa rece si sa ne stamparam foamea cu gogosi verbali.

  Cat despre N Corneanu, este buna marturisirea pacatului dar in mod normal cel putin bunul simt, decenta ar trebui sa indemne la neocuparea unei astfel de pozitii.
  Chestia ca te faci frate si cu necuratul pana trece festivalul, este ceea ce se vede clar a fi: un compromis.

  Legat de atmosfera de stadion, este faina, dar pt un meci sau orice altceva, nu pentru cercetare si pocainta.

  Mihai nu te supara cand spun ca esti fatarnic dar, cand vorbesti de Patratosul il ataci direct la persoana, atacnd ceea ce tie iti pare pacat, cand insa vine vorba de a face betiv duhovnicesc-metaforic vorbind, o pui la restrictie ca atac la persoana. Deci inca astept sa fii un om serios, pana acum nu mi-ai dovedit-o.

  Putina teologie nu strica desi spatiul nu o permite, totusi joaca cu ceea ce credem este periculoasa.

  Cat despre tot efortul ca macar un betiv sa se intoarca la Domnul, cred ca nu merita analizata ideea pt simplul motiv ca am ajuns jalnici daca avem nevoie de mii de oameni ca sa se pocaiasca unul, iar inaintasii nostri erau unul la cateva mii.

  Spectacolul va produce spectatori si actori, Evanghelia dupa Domnul Isus vestita in moduri corespunzatoare mesajului va avea sanse mai mari de izbanda iar roadele se vor diferentia categoric.

  Oare chiar nu mai stim ce credem? Oare chiar credem ca nu este important ce credem?
  Lipseste

  Mihai, lipseste nu ucenicizarea, ci caticheza.

 60. Vlad,
  te-ai rugat vreodata pentru evanghelizarea de la Timisoara?
  Daca ne procupa atat de tare un lucru, ar trebui sa il aducem in fata lui Dumnezeu – nu prin Fecioara si nici prin preot, ci personal! Ai facut-o? Daca nu, vrei sa te rogi?
  Nu cred ca esti documentat cand vorbesti despre Tainele Bisericii si despre Dogma (asa se numeste, nu teologie. Teologia este Studiul despre Dumnezeu). Apoi , Schisma si Erezia…nu stiu ce sa zic.
  Mantuitorul se ruga: “Tata, vreau cca una toti sa fie, precum eu in Tine si Tu in Mine. Ca astfel lumea vazandu-i sa creada ca Tu trimisu-Mai…” Se ruga pentru membrii unui cult care se cearta la Oradea?
  Sau pentru cei care au fost impuscati la Timisoara pe treptele Catedralei?
  Tare as vrea sa stiu ce varsta ai, de unde esti, cu ce te ocupi dar prea iti place sa stai anonim. Poate imi dai un numar de telefon sa te sun in privat.

  Si inca ceva: suntem pe blogul lui Mihai si nu suntem “datori” sa fim aici. Ne putem incalta si pleca linistiti “acasa” cand vrem noi. Nu te sfii sa pleci Vlad! Mihai nu va pierde nimic, si nici eu, si nici Timisoara, si nici Severinul; iar tu vei avea de castigat liniste si pace.
  Stai pe blogul lui Marius Cruceru (nu uita ca stramosii lui faceau cruci – poate inainte de Schisma) si se inchinau Fecioarei – asa cum eu si multi alti ortodocsi nu o facem.
  Se pare ca mai mult tin unii dintre voi la “preotii” lor decat ortodocsii pacatosi si nemantuiti!
  Uita-te la Dani, care are puterea sa asculte si sa respecte. Poate inveti ceva.

  Tu cunosti baptisti sau penticostali nemantuiti?

  Doamne ai mila!

  Octavian

 61. Octavian, sa nu facem confuzie, Domnul se ruga pt ai Lui, iar noi incercam sa vedem cum ca nu toti sunt ai Lui.
  Indiferent cum suna, trebuie sa recunoastem ca teologic vederile sunt diferite ca de la cer la pamant. Dincolo de Trinitate si admiterea mortii si invierii lui Hristos nu prea exista lucruri comune, si nu ma refer la dogmatica ci la teologie, vederea despre Dumnezeu. Dogmatica pana la urma de acolo se trage.

  Multumesc de invitatia de a parasi blogul, dar tot nu inteleg de ce il ataci pe Marius si familia lui? De ce trebuie mereu sa jignesti? Sper ca Mihai ca un om onest asa cum se pretinde sa-ti mai atraga si de data asta atentia. Iar ca sa nu ma puna pe lista comuna ma voi limita la a spune ca acest festival ramane un festival, dupa cum un ortodox nu este un neoprotestant si viceversa. Ti-am scris, mi-ai scris pe privat, continuam daca vrei, eu sunt dispus sa comunicam in continuare si aici si pe privat.

  Rugaciunea mea va fi ca Dumnezeu sa lucreze astfel incat sa descopere celor cu inima curata dintre cei implicati intr-un fel care este voia Sa cu privire la evanghelizarea ca forma si mesaj.

  Inteleg ca ii aperi pe cei de la Timisoara, inteleg si ca ai amintiri frumoase de acolo, dar asta nu justifica raportarea ta la eveniment dpdv teologic, dogmatic si emotional. Ajungi de pacatuiesti.

  Nu cunosc penticostali si baptisti nemantuiti stiu doar ca cei care isi spala hainele in sangele Mielului vor fi mantuiti, iar pentru asta se cer cateva lucruri care nu se gasesc in orice cult sau biserica. Adevar mantuitor, credinta, pocainta si umblare in dragoste si ascultare de Dumnezeu. Restul nu numai ca incurca dar si indeparteaza de Dumnezeu.
  Nu te supara, dar entuziasmul nu-mi este strain atunci cand vorbim de unele lucruri acoperite.

  Pe privat ti-am spus si cati ani am daca asta este o problema , sper sa nu fie.

  Deci cu mantuirea nu este care cum apuca, ci asa cum spune Domnul Isus. Noi mai incercam sa o invartim dar la El lucrurile sunt clare. faptul ca mai scapa cate unul, teoretic vorbind, de peste tot asta nu este decat exceptia care intareste regula.
  Nu apartenenta doctrinara la un cult ne mantuieste, desi B.Ortodoxa crede asta, ci credinta in Hristos si umblarea in voia Sa, asta nu se gaseste chiar peste tot.

  Iar Schisma, Reforma spun mai mult decat pot spune eu despre ceea ce separa BOrtodoxa si NProtestantii.

 62. Cred ca Dumnezeu ii cunoaste pe cei care cauta sincer,de aceea vor fi mantuiti din toate cultele,
  De ce? pentru ca ,cautand sincer, Dumnezeu ii vede si le va da adevarata Lumina cat sunt in viata aceasta.

  Eu sunt Cakea Adevarul si Viata,pe cel ce vine la mine,nu-l voi da afara.

  Iar este atacat Marius,de ce?
  Din care credinta vin mereu atacuri?cea in Isus Hristos?
  nu,ci din sentimenete care nu ne fac cinste.

  Daca esti mantuit,crezand in jertfa Domnului Isus,Mantuitorul lumii,conteaza ce au facut stramosii lui Marius?sau ai mei?puteau fi cei mai mari criminali,dar daca nu sunt fatarnici si se intorc la Dumnezeu,
  sunt mantuiti,
  nu avem “noi” voie sa dam mereu cu barda,vorbind de pacatele iertate de Dumnezeu.
  Nu avem acest drept.

  Procuparea dincolo de religii,trebuie sa fie rugaciunea pentru noi toti,si restul lumii,care zace in pacat.
  Lume pentru care a murit tHrtistos.

 63. Mihai, am o problema, am fost intrebat pe privat legat de comentariul 44 unde “miorita” ma intreaba daca l-ar fi putut cineva scrie ca nu l-a scris ea. vei sa verifici te rog cine face chestii mai putin “ortodoxe”.

  Octavian legat de dogma, doctrina si teologie cred ca in limbaj neacademic putem vorbi de teologie pt ca doctrinele si dogma sunt ca incarcatura semantica aproape sinonime si asa si sunt pt cei mai multi, legat de teologia din care se revarsa dogma/doctrina cred ca nu pot fi asa usor despartite de aceasta. Deci le voi numi toate la un loc, inclusiv practica ca fiind teologie ca sa nu incepem cu tot tacamul.
  Asadar telogia este atat de diferita incat nu putem numi fratietate ceea ce nu este din aceeasi familie, chiar daca toti putem fi incadrati la “crestinism”, inclusiv “martorii mincinosi”. Frate sunt cu cel ce face voia Tatalui Domnului Isus si asta incepe cu teologia si continua cu practica, dar sfarseste odata cu incalcarea oricareia din cele doua.

  In plus vad ca incerci sa umbli cu ascunzisuri si chiar comentariile lui Dani scot in evidenta faptul ca te ascunzi si vrei sa pari un ortodox luminat. C
  Viclesugul nu este voia lui Dumnezeu, daca ai ceva de spus, invata sa o spui in fata. Prefer o lupta deschisa decat o lasitatea si viclesugul.
  Inteleg acum de ce pe privat ma intrebi cine sunt sustinatorii mei si ma intrebi din ce grup fac parte. Atunci cand nu lucrezi cu sinceritate primul gand lipit de minte este o indoiala, pt ca te gandesti ca si celalalt foloseste aceleasi mijloace ca si tine. Nu sunt afiliat nici unui grup si de aceea incep sa dispretuiesc tot mai mult aceste grupuri de tip mafiot care prin toate mijloacele incearca sa-si patreze demnitatea construita cu atat sarg.

  Sunt mai convins ca oricand ca cel care lucreaza fara sinceritate nu iiubeste cu adevarat nici pe Dumnezeu nici pe oameni. Iar cei care fac din calea Domnului marele circ, spectacol vor plati acel pret despre care Domnul vorbeste lamurit, oameni mari dar…

  Afara, blestematilor niciodata nu v-am cunoscut. asa a spus Domnul Isus si a mai spus:
  Daca pe stapanul casei l-au numit Beezebul, cu cat mai mult vor numi asa pe cei din casa lui?

  Deci, chestia cu festivalul, fratietatea ,ica prea lesne ca sa cred in povestile cu “fratietatea” intre popoare.

  Sa ramanem la cele invatate din Scripturi si sa nu ne amagim, Domnul nu se lasa inselat.

  El sa ne cerceteze inspre pocainta si credinta adevarata si sa ne ajute sa trecem prin vremurile acestea de inselaciune fara sa ne pierdem cununa!

 64. Vlad,

  Legat de mesajul Mioritei… Mesajele ei vin de la o gramada de IP-uri, toate din Bucuresti. E ca si cum ar scrie de la diferite Internet Cafe-uri sau, cumva, are un IP alocat dinamic, adica se schimba de la o conectare la alta.

  Am gasit cel putin 5 IP-uri diferite doar intre comentariile ei din ultimele zile la acest post. Daca cineva a postat in locul ei vreun comentariu, nu numai ca i-a stiut adresa de email dar este si din Bucuresti.

 65. mihai,
  multumim pentru lamuriri.

  vlad, parca imi scriai ca miorita e din caransebes… nu mai este de acolo?
  Vezi ca pe net se lasa urme…
  Domnul va vede!
  vorbind despre lupta, eu nu lupt cu nimeni – tu vrei sa lupti cu toata lumea.
  cat despre “pe fatza” – inca nu stim cine esti…esti de mult “intre noi” si inca nu ne-ai spus cum te cheama, iar cand iti vine randul sa te prezinti, “tusesti” si dai din colt in colt cu teologia, pocainta, moralismul, si altele…
  Vorba lui Caragiale: “curat murdar!”

 66. Mihai inseamna ca sistemul are o bresa si cred ca ar fi bine sa afli ce se intampla altfel risti sa pierzi credibiliatea minima in astfel de cazuri.

  Deci sunt unii care se ocupa de lucruri urate.

  A te semna cu un nume ce nu-ti apartine pt a lasa impresia ca esti alta persoana, se numeste inselaciune, este un pacat si o rusine, indiferent cine esti si de ce o faci.

  Sunt oameni care se folosesc de orice pacat ca sa-si poata duce lucrarea la indeplinire. Mi-e scarba.
  “Miorita” nu este din Bucuresti asa cum eu cu steagul care-l am nu pot fi si in Romania si in Spania la capsuni cum spunea cineva, in acelasi timp.

  Eu incep sa am rezerve serioase.

 67. vlad,
  vrei sa lamuresti ideea ta anterioara legata de comentariile lui dani?
  ce vezi tu acolo din care sa reiese ca ma ascund si ca vreau sa par ortodox luminat?
  cred ca eu si dani discutam frumos si logic, asa ca te rog asculta (adica citeste) si nu strica dialogul.
  Apreciez linistea!

 68. Vlad,

  Legat de comentariul 66…

  Inteleg diferenta dintre atacul la persoana si calomniere… dar nu aprob nici una nici alta. Scopul blogului nu este sa atacam pe unii si pe altii ci sa discutam idei si informatii care pot provoca transformare.

  Nu cred ca atacul la persoana sau calomnia vor schimba vreodata pe cineva in bine.

  Spui de BOR ca marturiseste ca nu exista mantuire in afara ei… dar si evanghelicii fac la fel… adica tu… Cu ce esti mai breaz ca ei daca ii excluzi in bloc din Imparatia Cerurilor. Eu sunt sigur ca vor fi destui ortodocsi care vor ajunge acolo si vor fi destul de multi evanghelici care vor ramane afara.

  Sunt de acord ca exista doctrine si practici gresite la ortodocsi… dar tot asa exista doctrine si practici gresite la adventisti, penticostali, etc… Nimeni nu detine monopol asupra ADEVARULUI. Chiar si baptistii vor avea surpriza sa vada ca in cer or sa fie si oameni din alte confesiuni crestine :-)

  Chiar si oameni mari ai credintei au anumite conceptii care sunt socante pentru ceilalti… Am avut odata sansa sa ii iau un interviu lui Richard Wurmbrand, asta prin 1992, si m-a socat de-a dreptul spunand ca noi evanghelicii suntem gresiti in atitudinea noastra fata de Fecioara Maria, citând versetele din Luca, cap.1

  28 Îngerul a intrat la ea, ºi a zis: ,,Plecãciune, þie, cãreia þi s’a fãcut mare har; Domnul este cu tine, binecuvîntatã eºti tu între femei!“
  (…)
  42 Ea a strigat cu glas tare: ,,Binecuvîntatã eºti tu între femei, ºi binecuvîntat este rodul pîntecelui tãu.
  43 Cum mi-a fost dat mie sã vinã la mine maica Domnului meu?

  Wurbrand a zis ca gresala noastra este ca o ignoram pe Maria si sigur ea nu e de ignorat.

  Acum sigur zic eu ca nici cealalta extrema nu este acceptabila… dar ideea este ca nimeni nu detine monopolul practicilor si doctrinelor corecte 100%.

  Marele har este ca baza mantuirii este credinta in Hristos. Daca unii tin si Sabatul pe de-asupra, daca altii o venereaza si pe Maria, fara a-l nega pe Hristos, nu cred ca vor fi fara har… fiindca Dumnezeu tine seama de nivelul de cunostinta al fiecaruia. Sansa noastra este ca avem un Dumnezeu indurator si plin de dragoste, altfel numarul celor care vor intra in Imparatie ar fi extrem de mic…

  Eu l-am cunoscut personal pe Ioan Alexandru si l-am simtit ca imi era frate… asa ortodocs cum era el. Predicile lui erau mai pline de putere decat predicile multor pastori evanghelici si omul asta traia ce predica.

  Gresesti! Eu nu-l atac pe Patratosu la persoana… Eu am pus in balanta afirmatiile lui care se bat cap in cap… Inainte de a face treaba asta am postat comentarii pe blogul lui si i-am spus unde greseste… frumos… sperand ca este fair play… Raspunsul lui a fost ca recunoaste ca e partinitor cu o tabara si ca e alegerea lui sa fie asa.

  Sunt multe de spus dar timpul nu mi-e aliat acum…

 69. Ma intreb daca vreun pastor sau preot nu inghite in sec cu afirmatii de genul acesta rostit de unul din enoriasii sai. Deci Octavian cand faci astfel de afirmatii cred ca ai probleme grave.

  “Apare o problema atunci cand traditia contrazice Biblia, si te asigur ca un crestin ortodox adevarat nu calca Biblia ca sa tina traditia.” – chiar nu vrei sa stii ce marturiseste un ortodox adevarat despre traditie? Sau minti fara jena?

  “Nu cred ca noi putem cataloga o denominatiune ca fiind “buna” sau “mai putin buna” si cu atat mai mult nu putem numi pe cineva “mort” pana nu este judecat de Dumnezeu.”

  Cred ca astfel de pareri strict personale te descalifica din oricare tabara crestina. Domnul ne spune ca am fost morti inpacatele noastre pana la intalnirea cu El si oricine nu s-a intalnit cu El este mort. Iar daca putem cataloga ca un grup sau altul fiind mai bun sau mai putin bu si chiar rau, cred ca este de datoria oricarui crestin serios si care stie ce crede.

  Discutia iti place atunci cand iti iese jocul, cand nu iti iese te duci curtenitor la alta masa.

  Nu are rost sa-i aperi pe cei de la Timisoara ii faci de rusine.

  Dani este baiat bun si cred ca daca este cu capul pe umeri asa cum pare se va plictisi de ascunzisul dupa deget.

  Ori sistemul are o bresa, ori cineva minte si pt ca stiu precis ca “miorita” nu transmite din Bucuresti ci asa cum spune din Caransebes, cred ca problema este destul de serioasa.

  Octavian,ti-am scris pe privat si ai raspuns, la ultima scrisoare te-ai dat la fund, ceea ce imi lamureste clar din cele spuse ce joc faci. Poti sa-i aperi pe cei de la Timisoara dar tu ramai tot in pacat. Nimeni nu ataca oamenii din Timisoara, sunt atacate mijloacele strambe prin care vrem ceva drept, desi ma indoiesc ca multi vor ceva drept intr-o chestie atat de stramba.

  Linistea nu ti-o tulbur pt ca ce nu reuseste Dumnezeu eu nu am cum. Dumnezeu sa se indure de tine si sa te mantuiasca! E tot ce iti mai doresc.

 70. Mihai, legat de 100% doctrina si practica cred ca suntem de acceasi parere, dar la capitolul mantuire nu pot negocia. Singurul Mantuitor este Isus Hristos si singurul mijlocitor intre Dumnezeu si om este Isus Hristos. Eu o respect pe fecioara Maria si care lucru cred ca a vrut sa ni-l sugereze fratele Wurmbrand dar este total impotriva Scripturii si chiar a cunoasterii fecioarei Maria Sa te rogi si sa ceri sa mijloceasca.
  Deci acolo unde se cladeste o credinta pe minciuna, acolo Hristos nu mai este.
  Ca vor fi in cer oameni care au apartinut unor culte sau altora, nu stiu, este tot din inchipuire umana si mult de comentat, dar ce stiu este ca datoria mea morala fata de Adevar este sa-l proclam as cum este si sa condamn minciuna si orice neadevar, mai ales cand este vorba de punerea altora, chiar si a fecioarei Maria in locul lui Hristos.

  Aceste conceptii sunt pasii panteismului modern spre inchinarea finala adusa lui Antihrist. Mantuirea este doar in Hristos si singurul milocitor intre Dumnezeu si oameni este Isus Hristos, restul este inselaciune si neadevar.

  Nimeni nu detine monopolul practicilor, sunt de acord, pt ca mai sunt de invatat si nici a doctrinelor extinse, dar daca in ce priveste Mantuirea si inchinarea inaintea lui Dumnezeu nu deti adevarul atunci trecem deja in categoria separata clar de Adevar si anume a ereticilor.
  Pentru ca dupa aceasta teorie a ta pretentia ta ca poti chema la mantuire este lipsita de suport si nu stiu ce om serios te-ar lua pe bune.
  Diferenta intre erezie si adevar este tocmai aceasta confuzie si limbaj de ciocolata in care sunt sanse peste tot si la urma si in alte religii. Domnul Isus a fost exclusivist, Apostolii au fost si ei, iar de la ei incoace toti cei ce l-au urmat pe Hristos. Este adevarat ca panteisti antici isi au corespondentul modern pt inceput mai fin iar apoi mai aspru exact in felul de oameni si invatatura propagata in modul pe care l-ai facut aici si tu Mihai, desi sper fara sa va dati seama.

  Atacul la persoana-in modul inteles de tine este pretutindeni Mihai in Scripturi, deci imi arog dreptul de a-l folosi, filozofia ma lasa rece ca gheata. In schimb calomnia este pacat si nu este permisa. Mai gandeste-te Mihai.
  Ex.Mustarea Apostolului Petru de catre Domnul, Apostolul Pavel, a altor ucenici, mustrarea fariseilor etc.

 71. Mihai poti da ce explicatie vrei iar dupa principiul lui Octavian ai putea fi numit chiar Iuda, pt ca ce te intereseaza pe tine cum cheltuieste B.Ortodoxa banii, poate se va mantui un betiv macar si tot citandu-l pe Octavian merita efortul.

  “Le Figaro in meci cu faraonismul B.O.R.”

  si iarasi imi spui cum se numeste…inconsecventa sau minciuna, poate ipocrizie, cand spui ca pe acest blog:…

  “Inteleg diferenta dintre atacul la persoana si calomniere… dar nu
  aprob nici una nici alta. Scopul blogului nu este sa atacam pe unii si pe
  altii ci sa discutam idei si informatii care pot provoca transformare.”

  Sau cand nu-ti place ceva numesti ca fiind rau, iar daca tu faci acelasi lucru se schimba in bine.

  Cum pot fi foarte bine vazute ale tale Mihai si crede-ma, nu-ti sade bine.

  Deci sa invatam si sa stim ce credem, iar apoi sa avem grija ce vorbim.

 72. vlad,
  ce ai scris pe privat?
  nu mi-ai raspuns la interbari dragul meu- nici orasul, nici numele, nici biserica… cum sa comunicam asa?
  ce bresa in sistem? Nu crezi ca e bun blogul? vorba ta…du-te curtenitor la alta masa…vad ca peste tot te cam trimit …la plimbare! Mai poti?
  cat despre doamna miorita, ce sa zic…poate e din bucuresti si trimite de la internet caffe-uri mesaje – ca nume mai are cateva…

  Pacat!

 73. mihai,
  nu il poti invita pe vlad sa mearga undeva unde este “acceptat” pe post de “Dalai Lama” unde sa i se spuna “sarutmana” ?
  Este incredibil sa intre pe blogul tau si sa te atace…
  Rusinos din partea ta vlad!

  Vezi ca mai ai pe privat de raspuns la niste intrebari legate de niste nume pe care le-ai folosit – daca nu poti…. esti fals si miroase rau!

 74. Vlad,

  Nu e vorba de o bresa a sistemului… Si tu poti sa publici comentarii folosind numele si adresa de email a altcuiva, dar te da de gol IP-ul…

  Ca sa fiu mai sigur ca nu am gresit, am verificat si la altii care au publicat comentarii… la ei apare mereu acelasi IP, doar la Miorita IP-ul se schimba periodic… cel mult doua, trei comentarii cu acelasi IP, apoi altul… Ca sa distrug ipoteza oricarei conspiratii, am mers in urma la comentarii pe care ea le-a postat pe blogul meu la inceputul lunii noiembrie… acelasi tipar… IP-uri schimbatoare si locatia este BUCURESTI. Sunt tot atat de sigur de corectitudine cum sunt sigur ca IP-ul tau este de Madrid.

  Ba inca pot sa-ti spun cu certitudine ca foloseste IP-uri alocate dinamic… nu isi schimba locatia, deci cade ipoteza cu Internet Cafe-urile. Toate IP-urile se localizeaza exact undeva la 10 minute de mers pe jos de Piata Universitatii, undeva in zona Lipscani, aproape de Calea Victoriei. (zona Bancorex…)

  Vlad, pe cat sunt de sigur ca Isus Hristos este Domnul, tot atat de sigur sunt ca IP-urile Mioritei sunt de downtown Bucuresti… E la o aruncatura de bat de IGP-ul din Victoriei, incat mi-a trecut o clipa prin cap si un gand nastrusnic… dar l-am izgonit :-)

  In rest, legat de nedumeririle tale… vreau sa-ti spun ca ii respect pe credinciosii ortodocsi care nu sunt credinciosi doar cu numele… am insa un ghimpe cu naravurile institutiei BOR care se vrea stat in stat. Daca tu faci diferente intre evanghelici, cu atat mai mult e OK sa fac diferente intre ortodocsi. Am afirmat cu unii vor fi mantuiti, nu toti. Idem despre evanghelici. E mai clar acum?

 75. Mihai inseamna ca sistemul are o problema, eu sunt la 600 km aproximativ de madrid iar chestia este destul de serioasa si daca ar fi erori nu conteaza asa de mult dar daca omul spune ca nu a postat ceva si eu vad niste erori, am semne de intrebare care se ridica.

  De Billy Graham, am citit niste lucruri foarte interesante, legat de ralatia lui cu B. Catolica foarte apropiata, cu evreii nemantuiti impotrivitor si apartenenta sa la la masonerie-freemasonary

  http://www.despatch.cth.com.au/Misc/Graham3.htm

  Sunt lucruri interesant despre apostazia sa si negarea principiilor pt care au mrit frati in credinta.

  http://www.apprising.org/archives/2006/08/billy_grahamas.html

  http://www.atruechurch.info/graham.html

  Puteti cauta pe internet si alte materiale in care cred ca reiese dincolo de naivitatea noastra cam cum stau lucrurile cu Billy Graham

  Mihai sper sa ai curajul si cinstea sa citesti pana la capat si apoi sa mai promovezi astfel de oameni si organizatii. Eu ma cutremur cat de linistiti stam si naivi pana la moarte atunci cand vine vorba sa credem ceea ce spune Domnul de falsii profeti.

 76. aflam ca vlad este aproape/departe de madrid.
  pe privat imi spune ca e din romania si ca il doare tare pentru starea bisericilor din tara.
  vlad, ai platit tu ceva pentru festivalul de la Timisoara?

  spuneam eu ca esti frustrat dar nu trebuie sa acuzi aici pe toata lumea.

  cred ca ar fi bine sa ne lasi sa discutam chestii interesante si logice.
  Poate asa vor mai intra si altii care stau deoparte fiindca imediat ce vor sa spuna ceva tu le-o retezi scurt.

  Deschide-ti blog si trage in teapa acolo pe cine vrei……………………………………………………

  A fost ultimul comentariu legat de acest nume, “vlad”

  Octavian Ioan

 77. Vlad,

  Omule, dupa cum ziceam, asa cum stiu sigur ca Isus Hristos este Domnul stiu ca sistemul meu n-are bresa, fiind fundamentat pe stanca!

  Alt ‘sistem’ are probleme si le-a avut dintotdeauna, daca intelegi ce vreau sa spun :-)

  Vezi tu, localizarea IP-ului n-are nici o legatura cu sistemul meu… eu am folosit doar o unealta FREE de pe web, care imi permite sa vad si acoperisul caselor din zona celui care comenteaza pe blog… Stii tu chestia aia, cu lucrurile spuse la intuneric care vor fi trambitate de pe acoperis :-)

  Asa ca Madrid e Madrid… daca nu crezi, ia-ti IP-ul si verifica-l, sa vezi ce spun programele de localizare. Dar tu stii deja adevarul, nu?

 78. Nu prea inteleg ce aveti cu mine?

  da sunt din caransebes,am tel0255513114,dupa cod e vede clar,pot fi sunata si aveti confirmarea,eu nu umblu cu dedesupturi,asa m=-a invatat Dumnezeul meu,

  am fost uimita sa vad mai de mult un comentariu,si acum de curand inca unul,care nu sunt scrise de mine,
  al doilea a aparut cand m-a jignit Octavian,eu nu-i raspundeam atunci,in acel mod,pentru ca ma suparase.
  I-am scris cand m-am linistit,un alt comentariu.

  Doresc sa dispar din acest blog,asa cum am intrat, deci in primul rand nu ma mai intereseaza,causticitatea voastra,va credeti mari si tari,dar va dati de gol,prin ceea ce pretindeti dar nu sunteti,prin modul de adresare.

  Apoi desi debifede nu stiu cate zile,nu mai scap de comentariile voastre,pe adresa mea de email,

  Mihai de la inceput”ma certai,ca si pe altii”Miorita tu nu citesti ce scrii?”atunci m-am gandit ca nu esti un om prea duhovnicescadica acuzi omul ca nu stie ce face,Domnul sa fie cu tine,apoi cand il comentai pe Marius,nu era principial,iti spuneam sa-i spui direct nu mie,erai insisitent.E problema ta,rezolva-ti-o!

  S-ar parea ca lucrurile nu sune cele care se vad,a se vedea comentariile lui Octavian,cele jignitoare,pentru care nu a fost in stare sa zica o scuza,
  (ma gandeam ca nu are nici o remuscare,cine se exprima atat de vulgar cu o persoana in varsta,degeaba se mai scuza)nu am gresit ,nu avea nici o remuscare,ceea ce inseamna,ca la”inima lui” inca nu e cine trebuie sa fie la carma.Domnul sa-i dea lumina.

  Deci va rog sa nu mai pomeniti numele meu,sa ma lasati in pace,folositi-va energiile pentru cauze mai bune,duceti-va in Oltenia,unde nu-s biserici,unde is oamenii saraci,poate ca oamneiiia cei va vor asculta.

  Deci va rog sa ma lasati in pace!

 79. Mihai ,acum citesc mai sus,tu vorbesti serios,ca eu stau in Bucuresti?mai omule draga,nu am mai fost macar in Bucuresti de nu stiu cati ani,cum vrei sa te lamuresc?ti-am dat telefonul,cine ar mai face-o ,o fac pentru ca nu am de ce sa ma ascund!
  mai frate parca as fi asa o persoane importanta,se vede ca nu mai aveti ce discuta,da,cred ca cineva a folosit numele meu, nu stiu cu ce scop,si de unde are adresa mea,
  poate pentru ca nu-mi inchid intotdeauna casuta?inainte de a iesi de pe net?nu ma prea pricep la astea,
  dar eu sunt aici,de 3 ani ,in mai se implinesc,in acest oras micut.
  Nu umblu prin Bucuresti,poate stafia mea:))

  De azi nu mai intru,asa ca persoana,care face asta ,va fi cea care nu sunt eu,in mod sigur,asa poate se poate verifica,o data ma lipsit mai mlt timp,si am vazut postare cu numele meu?!
  Pe fix,verifica te rog,ca sa nu ai pacatul banuielii,care e un pacat si el,ca si altele.

 80. Mihai ,acum citesc mai sus,tu vorbesti serios,ca eu stau in Bucuresti?mai omule draga,nu am mai fost macar in Bucuresti de nu stiu cati ani,cum vrei sa te lamuresc?ti-am dat telefonul,cine ar mai face-o ,o fac pentru ca nu am de ce sa ma ascund!
  mai frate parca as fi asa o persoane importanta,se vede ca nu mai aveti ce discuta,da,cred ca cineva a folosit numele meu, nu stiu cu ce scop,si de unde are adresa mea,
  poate pentru ca nu-mi inchid intotdeauna casuta?inainte de a iesi de pe net?nu ma prea pricep la astea,suna acum!daca vrei adevarul.
  dar eu sunt aici,de 3 ani ,in mai se implinesc,in acest oras micut.
  Nu umblu prin Bucuresti,poate stafia mea:))

  De azi nu mai intru,asa ca persoana,care face asta ,va fi cea care nu sunt eu,in mod sigur,asa poate se poate verifica,o data ma lipsit mai mlt timp,si am vazut postare cu numele meu?!
  Pe fix,verifica te rog,ca sa nu ai pacatul banuielii,care e un pacat si el,ca si altele.

 81. deci de astazi,incepand,te anunt ca nu mai intru,ca sa poti verifica,desi poate vedea si peroana aceea din Bucuresti,
  prea afirmi cu tarie,
  parca tot nu ma dumiresc,nu le prea am eu cu sistemele astea,am invatat sa intru pe net,pentru a coresponda cu 2 persoane din strainatate,ca am avut nevoie,pentru a face economie,dar nu stiu multe,insa cand vad,ca spui sigur ca eu ma aflu in alta parte…decat sunt..
  iseamna ca sistemele lor nu-s asa grozave,si nu ne va detecta Anticristul,cand ne vom ascunde:))

 82. astept telefonul Mihai ,pot sa-ti dau si mobilul,daca iti foloseste,asta cand ma suni pe fix.
  daca ies din casa,revino seara,dupa 21,mai sigur,poate is la biserica.etc.

 83. Wow Miorita ce defensiva ai devenit! Cinci mesaje la rand doar sa ne convingi ca esti din Bucuresti…

  Ma intreb de ce este asa de important sa ne dovedesti de unde esti? Parca te-ai panicat, nu alta.

  Eu nu-s Sherlock Holmes sa dau telefoane… si astea se pot aranja… ma intreb doar de ce reactionezi astfel? O fi vreun clinci, nu?… Tu stii mai bine.

 84. Mihai, as vrea sa cred ca nu minti ci doar te inseli. Imi dau insa seama ca si daca nu ai mintii totusi ai o problema mare, un pacat grosolan, incerci sa faci pe cei care au alte pareri decat tine sa-i faci mincinosi si induci aceasta parere.

  Pe live traffic se vede San Just Desvern, provincia Catalunia, deci chiar daca nu este foarte corect, provincia este aceasta. Alta data ii aratam sotiei ce simplu se poate vedea de unde transmiti, aratand Barcelona/ Catalunia.

  Deci daca nu minti cand spui ca transmit din Madrid, atunci sigur o faci cu rea intentie cand incerci sa insinuezi cum ca eu sau altii fac ceva.

  Este o vorba: la tot hotul ii este frica de hot.

  Cu tot respectul iti spun ca asta faci. cred ca in partea dreapta a ecranului la live traffic se va vedea de unde sunt si voi intra de cateva ori ca sa ma sigur ca cei cinstiti pot vedea si cantari vorbele tale.

  Despre numele care imi spui Octavian, nu am vazut decat patru: un oarecare Marinica, pe care tu il cunosti eu nu stiu inca cine este, Petru Dugulescu, Beni Lup, Mihai si Debora. Cred ca la fiecare am dat explicati si celor in dreptul carora nu am dat a fost pt ca deja exista comentarii publice care sa oglindeasca relatia mea cu ei, repectiv Debora si Mihai.

  Cred ca aveti o maniera de atac care aduce rusine asupra voastra. Va dat femeia si telefonul unde puteti ferifica existenta ei in Caransebes. Mihai acum spui ca nu esti detectiv cand omul isi dovedeste clar nevinovatia, dar cand ataci pe Marius sau BOR atunci schimbi tactica. Esti fatarnic si lipsit de sinceritate si fair play. te asociezi si il aperi pe Octavian care si-a dovedit caracterul si purtarea crestina destul de bine, s-a dovedit batjocoritor si viclean.

  Iti este ciuda Octavian ca nu vin la tine ca la angajare cu CV in brate si cu sarutmana nasule. Esti pierdut in pacate si asa vei ramane daca pastrezi atitudinea asta.

  Cat despre cei de la Timisoara, eu as fi rusinat in locul lor ca unul ca tine sa ma apere.

  Sunteti prea slabi si ati dovedit-o.

  Inca nu am vazut parerile voastre oneste despre ceea ce spune marele Billy Graham despre anumite lucruri si apartenenta sa la Freemasonry- mason precum si teologia gaunoasa despre sinucidere, mantuire etc. Relatia lui cu BCatolica si lucrurile care nu si le mai aducea aminte spuse evrei dar care au fost inregistrate la Casa Alba. Nu am stiut ca sunt atat de multe articole despre el care spun dincolo de numerele extraordinare de convertiti-nemantuiti cam ce crede omul nostru si chiar care sunt cele mai importante lucruri pt el. Nu am gasit nici mantuirea nici pe Isus Hristos figurand intre cele mai importante si asta din declaratiile lui.

  Interesant pe cine promovati. Sper ca Debora si alti cititori sinceri sa citeasca articolele nu numai cele postate ci gramada in care se gasesc lucruri care lamuresc teologia si cracterul cuiva care nu depinde de Hristos in ceea ce face. Sunt in engleza, dar sunt oameni care pot sa le traduca pt cei care nu cunosc engleza.

  Pacat ca ati ales un drum in care Hristos nu are loc, dar toate lucrurile vor iesi la iveala si atunci nu va veti mai ascunde.

  Minciuna si inselaciunea au picioare scurte, iar pretul pt ele este departarea de Domnul Isus.

  Chiar daca nu as vorbi eu Dumnezeu inca mai are oameni care vor rosti adevarul si cel rau va fi demascat, deci nu ma ingrijorez, dar grija mea ramane atunci cand a gandesc la voi.

  Daca lumina din voi este intuneric, cat de mare este intunericul acela.

  M-ai dezamagit Mihai, am tot sperat ca esti sincer macar, acum pot sa-ti spun ca nu mai cred.

 85. Mihai,am spus ca nu mai vreau sa comentez,
  daca tu esti nascut in vremea lui Dej,nu esti asa pusti,de ce atunci te porti ca pustanii de azi?

  Adica eu de buna credinta,ma bag cu cate idei imi veneau pe rand,ca sa lamuresc siutatia,imi pare rau ca mi-am pierdut vremea,
  crezi ca am vreo frica,in afara de Dumnezeu?

  Mie mi-e frica sa mint,sa jignesc,
  am vrut sa te scutesc de pacatul de a socoti pe cineva mincinos,pe nedrept,dar se vede ca la tine ,adevarul are fata neagra.
  Pe cat e ochiul tau de intunecos,pe atat vezi negru.

  Zici ca pana si telefoanele se pot aranja,nu stiu ca nu suntS.Holmes,acu aflu de la un “pocait”,cum se face ca telefonul fix,sac raspunda in alt oras?

  Mihai,nu iti face cinste a face mincinos pe
  nedrept,acum inteleg,ce ai cu alte persoane care au franchete.
  Nu suni,pentru ca tu esti cel care ai mintit.
  asta e singura explicatie.
  Cum sa zbor eu prin Bucuresti?

  aiureli,ai mitit si acum o dai la intors
  credeam ca esti de buna credinta,
  imi pare rau ca m-am mai intins la discutie si ca tot bifez,si nu faci sa nu-mi mai intre comentariile,
  nu le mai vreau,tot trebuie sa le sterg,
  asta ca sa ai clicuri,probabil.
  Unde e cerul fata de pamant esti fata de Marius,de asta il urasti si pe el.
  A avea caracter,dar mai ales caracter crestin ,e un lucru mare.nu poate avea oricine.
  Ramai cu banuielie tale ,cu pacatul banuielii si…te rog sa ma scutesti a ma mai pomeni,crede ce vrei,nu merita, ai dreptate ca sa reactionez.Nu!
  Acum nu suni ,ca nu estiS.Holmes…dar esti un om cu probleme de caracter.
  Te las in plata Domnului,fac cum te duce pe tine mintea,de pustan.
  Maturitatea nu o capata oricine,imi pare rau ca m-am bagat pe acest blog.nu se merita.
  Poate ca va avea mila de tine Cel de sus.

  iti scrie cineva…de pe planeta Marte,
  tu marele stiutor care vezi si acoperisurile caselor,fain ca acoperisul blocului meu din Caransebes ea a juns in Bucuresti,sa auzi si sa nu crezi.

 86. Vlad,
  dupa cercetari am aflat si eu cine esti: Vlad Laurentiu, un tip care alearga intre Spania si Romania, aduna fete pe care le duce sa stea cu copiii spaniolilor pentru o plata mai bune…dupa o luna acestor fete li se spune ca “spaniolilor nu le-a placut serviciul” si nu le plateste.
  Vlad, de cate ori ai facut asta? Avem si noi olteni prin Catalunia si stiu cine esti.
  Asa se face ca ai timp de stat pe internet…in afara de Sambata cand mergi sa aduni bamii.
  Acum acuzi pe Mihai si pe altii….
  Vezi ca “functioneaza” si reteaua din Romania? Si la Severin se stie ce se intampla in Spania. De ce nu mai mergi la biserica la care mergeai? Fiindca pastorul si liderii ti-au atras atentia sa nu mai faci ce faci…
  si ai plecat… si acum “predici” altora sa se mantuiasca!

  Hai pocaieste-te !

  Octavian

 87. Ce faci te dai inspectacol, Octavian?
  Pai nu prea iti iese socoteala, Catalunia este mare, oraselul de langa mine este de vreo doua ori cat capitala.

  M-am uitat si nu stiu de ce dar la pagina asta vizioneaza cineva din Timisoara? Poate te mai gandesti oltene si ne spui cum este azi timpul in Banat.

  Minciuna are picioare scurte si sper sa ti-o dovedesca Dumnezeu.

  Nu ma cheama Laurentiu desi nu este un nume urat.
  Nu sunt nici oltean, dar ma surprinde imaginatia ta si a lui Mihai.

  Acum ca intre noi, de ce nu l-ai intrebat pe Dumnezeu despre mine? Cand ti-am spus ca nu-l cunosti credeai ca o spun asa sa ma aflu in treaba? Sper ca in curand sa-ti mai fac o surpriza, pana atunci ies ca sa vedem de unde transmit. Catalunia e mare prietene, Severinul ar fi un sat, hai poate o comuna, deci or fi olteni pe aici dar sincer cred ca nu am intalnit, poate nu-mi aduc aminte.

 88. “O,”vezi ,ca te-ai cam grabit,ai gresit numele,
  are cu totul alt nume,ma faci chiar sa rad,dar cum e vorba iar de jigniri…….
  ce te mai repezi in a jigni,in a gasi ceva rau,asta inseamna clorportare de minciuni,ce mare ti-e ciuda, si rautatea,
  exact cum ai facut si cu mine,
  dar probabil ca iti va raspunde el,
  eu nu as mai face-o ,pentru ca sincer tu nu meriti,
  tu esti un om tare mic,pacat

 89. Mihai si Octavian, sunteti voi oameni seriosi?
  Aici este traficul din partea dreapta a pagini prologo.ro
  la capitolul trafic pe astazi am avut o surpriza nu chiar asa de mare, dar …
  Pe harta cu conexiunile de astazi lipseste Turnu severin si cam toata oltenia. Dar in schim apare Timisoara si mai apare si intrarea la aceasta pagina.

  M-am gandit ca prea aperi pe cei din Timisoara si ii cunosti, iar la urma daca erai un om serios din Severin si orotdox cum spui nu prea aveau sens dar te-am lasat sa.ti dai in petec ca sa vada si altii ce vad eu in tine, nici urma de Dumnezeu. Mihai si el fuga dupa tine, doar ca la el speram mai mult.

  Va las baieti, nu aveti nici caracter, nici Dumnezeu si cred ca incepe sa-mi fie rusine cu asa oameni.
  Incerc sa va scot din mocirla si voi va gasiti placerea in ea.

  Sa va fie rusine! Dumnezeu sa va cerceteze.

  http://feedjit.com/stats/prologos.ro/map/

 90. cum scrie vlad, la cateva minute si miorita. Doar ca ea nu are steagul Spaniei in piept!
  Nu vedeti ca miroase?
  Cateva ipoteze…demontati-le daca puteti:
  Voi stati la telefon permanent? Dupa postarile lui vlad scrie miorita…dupa miorita vlad, ambii spunand cam acelasi lucru: Ea zice: da, vlad are dreptate, hotarat! El e singurul care are dreptate! El zice: miorita are dreptate, hotarat! E singura care are dreptate!

  APoi: ea ii stie numele, el ii stie adresa…varsta, hobbyurile…
  Ei si surpriza? Atac de hackeri?
  Probabil…
  Rusinica!

 91. mihai,
  la mine se incearca patrunderea in sistem.
  Poate si la tine se va incerca “gasirea bresei” – ca cica aia din Catalunia au virusi isteti.
  Cunosc si eu unul…

  Cineva chiar vrea sa dovedeasca ca are dreptate…desi el sigur si ea e sigura ca nu au.
  Ei, fusera ambitiosi, asta e.

  Vlad, in Banat este frumos. Si Severinul e tot in Banat (vezi monografiile mai vechi)
  Nu mi-ai raspuns despre “fetele” pe care nu le-ai platit dupa ce au lucrat saracele o luna – si le-ai dat bani doar de mancare.
  Noroc cu pastorul (de la biserica unde mergeai, si nu ai avut trecere fiindca vroiai sa faci ordine acolo) ca le-a dat bani de drum inapoi in Romania – Delia Avram, Mariana Ionitza si Elena Balc. Ce zici?
  Te bagi sa raspunzi?

 92. Vlad si Miorita

  Eu zic sa punem cartile pe masa fiindca vad ca jucati la cacealma, cunoscandu-va unul pe celalalt si acoperindu-va reciproc. Eu unul nu fabulez ci scriu bazat pe fapte. As vrea dupa ce faceti verificarea cuvenita sa incheiem acest capitol fiindca am si lucruri mai bune de facut.

  Deci, mergeti la http://www.geoiptool.com/

  Aici scrieti-va IP-urile in casuta “Host/IP”, apoi dati click pe “View Info”… Tu Vlad ai IP-ul ultimelor trei comentarii: 83.54.56.214 care da, este din Barcelona

  iar pe cel al comentariilor anterioare acesta: 88.1.173.185 care este din Madrid…. Daca nu crezi, iti fac PrintScreen sa vezi cu ochii tai.

  Verifica si o sa vezi.

  La Miorita am o avalansa de IP-uri… o sa listez doar ultimele… toate sunt din aceeasi locatie din Bucuresti:
  92.81.203.1
  89.123.52.5
  89.123.45.144
  89.123.3.25
  92.82.231.153
  89.123.48.127

  Astea sunt IP-urile folosite doar in ultimele trei zile… Verificati… Sunt din aceeasi locatie din Bucuresti. Pentru a vedea si voi acoperisurile… Vedeti in dreapta harta, alegeti din butonul de sus “Satellite” si din scara gradata din stanga imaginii urcati progresiv dinspre – spre + si veti vedea foarte clar strazile si cladirile. Se vede Casa poporului si Piata Universitatii, apoi daca mariti mai mult se vede exact locatia, care este absolut identica pentru toate IP-urile…

  ………………………

  Octavian, eu zic sa iti aduci aminte de mesajul in care ai zis ca e ultimul referitor la Vlad. Ai o bila alba daca il respecti. Pe bune, nu merita dialogul acesta. Hai sa discutam de lucruri mai pozitive! O seara buna!

 93. Mihai lucrurile sunt destul de ciudate, dar cred ca Octavian stie mai multe decat spune. Pe live traffic de pe blogul tau se vede clar ca lipseste Severin si toata zona. Cat despre Banat vreau sa-ti spun ca se sfarseste cu mult inainte de Severin. Acum erai oltean, acum esti banatean.

  Imi pare rau Mihai, dar sincer nu mai incredere. Nivelul meu de informatica este cel bazic, nu am programe de ascuns IP etc, desi este interesanta schimbarea. oricum nimic nu justifica comportamentul vostru si lipsa de rusine.

  Daca esti om onest Mihai, poti suna, iti raspunde si cred ca nu trebuie sa asculti nimic mai mult. Daca nu o faci inseamna ca ai interese dincolo de ceea ce spui. Prefixul vechi a ramas acelasi si nu cred ca este chiar la indemna oricui sa-l manevreze cum spui tu, atunci nu mai avem incredere in nimeni si nu mai au rost toate pe net pt ca toate pot fi puse sub semnul intrebarii.

  Nu voi mai scrie pe acest blog si imi dau seama ce fel de jocuri faceti. Traficul chiar daca ar gresi se vede ce fel de oameni sunteti in special Octavian.

  Dumnezeu sa va cerceteze si sa va ajute sa va lasati de aceste manevre de culise, care nu va fac cinste ca sa nu mai spun de jigniri si minciuni.

  Dumnezeu sa se indure de voi!

  PS. Atunci sa ne miram ca sunt unii care ii apara pe cei ce si-au vandut fratii la dusman? Acum inteleg mai bine totul.

 94. Mihai ceea ce zici tu mi se pare absurd,l-am intrebat pe fiul meu acum,
  (este ortodox cu studii aprofundate in Grecia,datorita felului lui de traire , si al preotilor care sunt prietenii lui,
  si nu numai,
  cred ca sunt unii ortodocsi seriosi cu adevarat,iar altii niste biete si amarate persoane,care se ascund dupa ei)
  despre chestia cu Bucurestiul ,nu stie nici el,cum se poate asa ceva.
  Adevarul e ca pentru mine nu conteaza,
  nimic din ceea ce se intampla,pe acest blog,
  la urma urmei,doar ca m-am lasat angrenata,
  pe moment,si nu-mi plac lucrurile neclare,
  ma mir ca fraternizezi cu oameni ca si “O”

  ceea ce ma face sa-ti scriu,e ca cineva,mi-a spus ca esti baiat bun,si chiar daca m-am suparat,a fost si in pricina altei persoane,care nu merita sa-i pronunt numele,pentru ca m-a jignit si nu a avut parere de rau,un semn distinctiv a celor care il cunosc cat de cat pe Dumnezeu.

  Eu nu sunt asa o persoana importanta,poate in ochii lui Dumnezeu,ca suflet,dar altfel nu am de ca sa ma ascund,si cum te-ai putea ascunde,cand Dumnezeu le stie pe toate.
  Ma feresc sa pacatuiesc,de aceea daca te-am suparat si eu te rog sa ma ierti,ca sa ne despartim “in pace”

  Pentru tine ca si persoana care se ocupa cu electronica ,repet ,stau de circa 3 ani in Caransebes,
  ultima oara am iesit din oras,acum 6 luni,
  am un calculator nu tocmai performant,fiul meu are in camera lui Laptop,are treaba pe el,traduce carti din greaca,
  nu ma pot baga mereu ,ca avem un singur modem,din economie,Ma cheam Elisabeta si am postat cu un pseudonim,Miorita,
  ca asa mi se parea ca se face,pe bloguri,mai apoi am inteles ca e mai corect sa-ti dai numele,
  desi nu stiu cati o fac,
  de aceea acum postez cu elisa,dar aici nu mi-am mai schimbat pentru ca nu am mai vrut sa intru.
  Cred ca e mai bine sa intru unde si doar pentru cat ma zidesc.
  Nu sunt spioana si nici vreun magnat ca sa operez in a da nr de tel.fix fals,la care sa raspunda cineva, si de ce?
  un singur gand am sa apuc pe Isus Hristos,ceea ce iti doresc si tie,
  persoana care mi-a spus ca esti baiat bun,e una pe care tu nu o vorbesti de bine,pacat!
  Domnul sa ne fie la toti ceea ce trebuie,ca sa avem parte de viata vesnica,restul este UN MARE GUNOI!

  daca spui ca ai lucruri mai importante(si eu)
  cred ca unul este sa clarifici o stuaitie ambigua,
  in care eu am fost jignita,pentru faptul ca mi se pune in carca,ca ma aflu in Bucuresti,
  dar nu vreau sa spun,
  nu inteleg ce as castiga ?de ce sa ascund?

  Care e ratiunea?am un mobil pe conex,poti suna si verifica,si un fix,ca sa nu planeze asupra mea neincrederea ta si din partea mea la fel,
  daca esti un om cinstit o faci ,chiar acum,nu plec de acasa,de abia am venit din oras.
  dar oricum si seara,
  Daca nu, atunci ,nu mai cred nimc bun.
  Si raman cu un gust amar,cat despre mine sa ma judece Dumnezeu daca ma ocup de minciuni,pe voi la fel.

 95. “O”
  daca eu postez acum ,si o alta persoana se afla On LINE,nu apar postarile una dupa alta?
  nu se vad pe ecran?trebuie sa stai pe telefon?atunci la ce folos blogul?ce aiureli spui!

  “O’ te-ai facut de ras,cu insultele,fata de un om pe care nu-l cunosti,dar eu stiu sigur ca vei da o socoteala si mai mare.Deocamdata se vede ca nu ai frica de Dumnezeu,dar sa stii ca El vede tooot!ai o subrezenie de caracter,nu e frumos,pentru un tanar!

  pentru mine de fapt nu mai existi,felul vulgar in care te adresezi si altora,bagandu-le niste vini preluate pentru alte persoane de la unele ,aiurea,fara a le stii numele si prenumele,ba chiar cofundandu-le.
  Asta voi face si eu,nu are rost ,nu voi mai scrie.
  “nu aruncati margaritarele voastre..s-ar putea sa va sfasie.”..De ce zicea Domnul asta?

 96. Miorita,

  Foarte interesanta treaba cu Caransebesul… Cum iti spuneam, la mine nu apare niciun vizitator macar din acea zona. Ciudat.

  Vrei sa-mi spui si mie in ce an te-ai nascut si in ce orase ai locuit inainte de Caransebes?

 97. Are vreo importanta?
  daca esti sincer…eu am fost ,
  asa cum mi-e felul,
  In Chisinau in oras,m-am nascut ,URSS in 1942 7 nov,la 7 dimineata,
  am locuit la Caransebes pana in 1963,dar pe vremea aceea numai de net nu se stia,Nu?
  apoi in Brasov,pana in 2005 ,luna mai,
  iti raspund pentru ca,cum am zis cineva,mi-a spus,…nu rele…despre tine,acum poti exploata cum vrei asta
  (MC..).
  Ce mai vrei sa stii?de cand nu mai mint?din 1994,poate din greseala doar,(luna iunie,de rusalii a fost cel mai mare eveniment din viata mea)

 98. repet doar datorita lui MC ti-am raspuns,pentru ca m-am mirat ca te-ai aliat cu”o” care spune minciuni mari ,denigrari despre Vlad, insulte grave,
  si despre biserica in care e,Severin ,Ioan Gura de aur,…
  nu pare nici orto,niciNP,
  i-am spus personal parerea mea,
  oricum ,treaba lui,nu?

 99. Adresa mea pe net,am facut-o cand eram in Brasov,cand nu vorbeam de acasa,ci de la Club,dar cum de acum nu se vede…nu ma pricep,aud ca se fac tot felul de smecherii,dar eu nu sunt Mata Hary,ca sa prezint importanta,

  am spus un singur lucru conteaza pentru mine.PUNCT>

 100. Miorita,

  Eu te cred ca spui adevarul si ca nu locuiesti in Bucuresti. As vrea insa sa ma crezi si pe mine ca nu te mint cand spun ca IP-urile tale imi sunt prezentate cum ca ar fi de Bucuresti. Nu pot nici eu explica de ce, dar asta este situatia. Oricum, e mai intelept sa o lasam in plata Domnului. Daca tu nu esti Mata Hari, nici eu nu sunt Sherlock Holmes!
  Mult har si binecuvantare iti doresc.

 101. Cred ca Netul e tot o mare inselaciune,asa cum l-am vazut eu acum cativa ani,vezi cum apar Ip urile mele..

  Altii se vaita ca se sterge tot blogul,ca le apare ce au postat pentru viitoarele zile,desi nu doreau,si multe altele,
  ..dar cea mai urata treaba e ca scriu tot felul de persoane ,care se dau de buna credinta,ce caraghios ca acestia sunt crezuti,iar cei seriosi ,nu,asta m-a enervat de fapt,

  cunosc f.bine o persoana care iubeste adevarul si uraste minciuna si fariseismul,un om curat si sincer,si a fost acuzat aici de catre’O” ca ocupandu-se cu lucruri rusinoase,eu m-as fi suparat,el nu ,nu a ripostat,
  Putea sa-i spuna adevarul,dar chiar ca persoana nu a meritat.

  De asta ma enervam,cand stiam ca nu e asa,lmi se parea totul tare urat,caci stiam adevarul,la fel pt.ca nu ma credeai,,,desi nu era sa de mare supararea.
  Da ,totul e relativ,dar pe Net si mai si,sunt cred si lucruri miselesti.
  Nu cred ca are vreo legatura ca fiul meu,are f.multi prieteni la Bucuresti,credinciosi cu care tine legatura si editura la care lucreaza,trimite lucrari,am spus-o,el are alt calculator si cand schimbam modemul,de multe ori
  calculatorul nu e recunoscut …desi e aceeasi parola..
  ITi doresc sa fii in continuare exemplu,pentru cei ca “O” si sa nu-i acoperi,eu sunt convinsa ca nu e din Severin,stiu ca nu exista acolo,bis Ioan Gura de Aur,sa le spui franc in fata,chiar daca pe moment pare cum trebuie,pentru mine e o experienta rea.
  Domnul sa-ti fie Ajutorul!si LUMINA!

 102. mihai,
  dupa o pauza, am ami citit pe ici si colo si m-am uimit.
  Vlad zice ca ne-a pus la punct pe amandoi. Omul asta este bolnav rau de tot.
  A disparut si miorita – asta ma face sa cred ca erau pe mana amandoi – sau pe limba .
  Mai, astia au ceva cu Timisoara de nu mai pot. Unul doua comentarii se abtin dar apoi aduc vorba de festivalul de la Timisoara si de baniii cheltuiti -parca ar fi ai lor.
  Poate ca sunt de pe acolo si au frustrari -din cauza Primariei sau baptistilor.
  Se prea dau tari in Scripturi atacind Traditia – dar bag mina in foc ca sunt niste lasi.
  Am zis ca nu mai scriu dar vad cita otrava este in glanda lui vlad si a protectoarei lui numita miorita -il apara parca i-ar fi puiutz.

  Rusine la amindoi – nu dau doi bani pe chestia cu Caransebesul -ea nu este din Caransebes cum nu sunt eu din Caracal.

  Sa fiti sanatosi!

  octavian

 103. vlad,
  nu mi-ai raspuns la o chestie de onoare:

  Nu mi-ai raspuns despre “fetele” pe care nu le-ai platit dupa ce au lucrat saracele o luna – si le-ai dat bani doar de mancare (Delia Avram, Mariana Ionitza si Elena Balc).
  Ce zici?
  Te bagi sa raspunzi?

 104. vlad,
  este adevarat ca miorita este mama ta?

  Daca da, asta ar fi culmea blogaritului – si meriti un premiu pentru nesinceritate si inselaciune.

  Rusine! Mare rusine si tie si mamei tale – femeie in virsta care se tine de prostii la virsta asta!

  gata nu mai zic nimik!

 105. Octavian, cu permisiunea lui Beni postez aici un text de scrisoare care dovedeste ca esti un mincinos asa cum am mai spus. Iar faptul ca Mihai ingaduie ca un individ ca tine sa posteze la modul in care o faci tu cred ca atrage asupra sa si intareste banuielile cu privire la partinire, nesinceritate si incorectitudine.

  “Cat despre Octavian,
  nu cunosc nici o persoana octavian din Severin. Nu m-a
  sunat si nici nu il cunosc. Nu am discutat cu nimeni
  din Severin sau din alta parte despre subiecte legate
  de bloguri.
  Nu il cunosc pe Octavian din Severin. Nu sunt de acord
  cu modul lui de a vorbi si nici cu atacurile la adresa
  persoanelor.
  Poti posta aceasta sectiune. ”

  Deci prietene, Dumnezeu sa te cerceteze si te ajute sa vezi cat de mincinos, batjocoritor si viclean esti, pacate cu care traiesti si de care vei da socoteala.

  Acuzele tale sunt toate scornite dintr-o inima bolnava de pacat.Nu cunosc personal pe niciuna din tinerele mentionate si ma bucur ca Dumnezeu ti-a dat pe fata toata ticalosia. Mie in locul tau mi-ar fi rusine, esti de toata jena.

  Pacat de tine! Dumnezeu sa te cerceteze!
  Imi pare rau ca ai putut ajunge pana aici.

 106. Bãieþi,

  Nu vreþi sã vã “maturizaþi” ºi sã schimbaþi subiectul? Hai cã nu duce nicãieri. Dacã n-o lãsaþi baltã opresc comentariile la acest post.

  Vã doresc o sãptãmânã bunã!

 107. Pentru unii care aici au confundat Tradiþia cu datina.

  „Cãci lãsând porunca lui Dumnezeu, þineþi datina oamenilor: spãlarea urcioarelor ºi a paharelor ºi altele ca acestea multe pe care le faceþi”. (Ev. Sf. Marcu 7.7). Versetul de mai sus vorbeºte de datini, citat în mod eronat de cãtre unii atunci când e vorba de Tradiþie.

  Sfânta Tradiþie este descoperirea dumnezeiascã pãstratã prin viu grai ºi transmisã prin Bisericã din generaþie în generaþie, precum reiese din textul:
  „ªi încã multe alte minuni a fãcut Iisus înaintea ucenicilor sãi, care nu sunt scrise în cartea aceasta” (Ev. Sf. Ioan cap.20.30)
  Iar în alt loc Sfântul Ioan scrie:
  „Sunt ºi alte multe lucruri pe care le-a fãcut Iisus ºi care dacã s-ar fi scris cu de-amãnuntul, cred cã lumea aceasta n-ar cuprinde cãrþile ce s-ar fi scris” (Ev. Sf. Ioan cap.21.25).
  Dacã DEX-ul pune semnul „=” între datinã ºi tradiþie, Ortodoxia nu face acelaºi lucru.

 108. “Isus a cerut bisericii sa iasa în lume, nu sa aduca oamenii la “biserica”. Evanghelizarea pe stadion este una din modalitatile prin care biserica poate iesi in lume pentru a vesti Evanghelia. Poate ca nu este cea mai eficienta, dar este una din optiuni.”

  Enuntul de mai sus este NON SENS. Si mai sunt si altele aici. Va rog, scrieti cu atentie. Faci confuzii grave, prietene…

 109. MIªCAREA ECUMENICÃ
  Sau
  Unitatea trupului mistic al lui Cristos
  De Raul Enyedi
  Aspecte introductive
  Dezvoltarea tehnologicã ºi ºtiinþificã demaratã spre sfârºitul secolului al XIX-lea a adus cu sine o secularizare crescândã a lumii. Religia pãrea sã batã în retragere, ajungând chiar sub asediul ateismului. Mulþi vedeau în aceasta moartea omului religios.
  Însã religia a supravieþuit, ºi, dacã unii îi profeþeau sfârºitul, André Malraux îi prevestea victoria, prin cuvintele devenite acum celebre: „secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”. Iar forma în care religia avea sã învingã pãrea sã se contureze chiar în mijlocul acestui „câmp de luptã”. Dar ce se petrecea oare în sânul lumii religioase în tot acest timp?
  Tabloul religios al secolului XX a fost marcat în primul rând de noul curent apãrut în cadrul creºtinismului: ecumenismul. Dacã la începuturile sale a fost doar o miºcare nesemnificativã ºi neluatã în seamã de mulþi, aceasta s-a transformat în curând într-o forþã ce se impunea din ce în ce mai mult, devenind în cele din urmã principala miºcare a lumii creºtine.
  Termenul de ecumenism care desemneazã aceastã miºcare religioasã provine din cuvântul grecesc oikoumene, însemnând lume, pãmânt, întreaga parte locuibilã a pãmântului. Astfel, cuvântul indicã scopul principal al miºcãrii, anume, o singurã bisericã pe întreg pãmântul, universalã ºi vizibil unitã, slujind la convertirea lumii. Ecumenismul este o încercare de a ajunge la unitate ºi reunificare eclesiasticã, prin intermediul unor doctrine, metode ºi activitãþi specifice.
  Trãsãturile care caracterizeazã ecumenismul sunt dialogul, deschiderea pentru comunicare în vederea ajungerii la o înþelegere, parteneriatul ºi colaborarea. Spre deosebire de „deschiderile spre dialog” ale denominaþiilor dinaintea lor, care aveau loc nu pentru a ajunge la o soluþie comunã, ci pentru a dovedi partea opusã ca greºitã, aceastã miºcare oferã un „spaþiu ecumenic” de discuþii ºi tratative tocmai în vederea ajungerii la puncte comune.
  Miºcarea ecumenicã este o noutate în istoria creºtinismului. Ecumenismul modern, organizat îºi are originile în douã întruniri inter-denominaþionale. Prima dintre ele a avut loc în Londra, în August, 1846, unde 800 de reprezentaþi ai principalelor denominaþii protestante din 10 þãri diferite s-au întrunit pentru a lansa, în propriile lor cuvinte, „ceva nou în istoria bisericii, o organizaþie distinctã care sã exprime unitatea între indivizi creºtini aparþinând unor biserici diferite”. Aceastã întrunire a pus bazele a ceea ce acum se numeºte Alianþa Evanghelicã Mondialã.
  A doua dintre aceste întâlniri a avut loc la Edinburgh, în anul 1910, aceasta fiind o conferinþã în care diferite biserici protestante au discutat despre posibilitatea eficientizãrii lucrãrii de misiune în lumea ne-creºtinã ºi promovãrii unei legãturi inter-confesionale mai strânse. Aceasta a pus bazele a ceea ce în 1948 devine Consiliul Mondial al Bisericilor.
  Baza doctrinarã a acestor conferinþe ecumenice era învãþãtura postmilenistã, conform cãreia creºtinii trebuiau sã converteascã lumea înainte de revenirea lui Cristos.
  Din acel moment, ecumenismul a progresat într-un mod incredibil, devenind cel mai popular curent al creºtinismului modern, cerând un rãspuns tuturor denominaþiilor. Cel mai important rãspuns a venit din partea Bisericii Catolice care, în cadrul Conciliului Vatican II, rãspunde afirmativ, deºi ambiguu, miºcãrii ecumenice protestante.
  Condiþia religioasã a lumii creºtine, caracterizatã printr-un progres al eforturilor misionare, dorinþa de expansiune a frontierelor creºtinismului, oboseala datoratã secolelor de confruntãri denominaþionale, atitudinea învechitã a denominaþiilor tradiþionale în raport cu noile confruntãri pe care o lume în rapidã schimbare le aducea cu sine, particularitãþile denominaþionale tot mai ºterse, apariþia a noi grupãri ºi curente în cadrul creºtinismului, în special curentul penticostal ºi mai târziu carismatic… toate acestea au contribuit la apropierea confesiunilor una de alta, la stabilirea de legãturi ºi începerea unor discuþii care aveau sã se înmulþeascã ºi întãreascã în anii care aveau sã urmeze.
  Condiþia socialã a lumii (rasismul, încãlcarea drepturilor omului), condiþia politicã (apariþia unor regimuri dictatoriale, totalitare) ºi cea economicã (sãrãcia extremã, efectele negative ale globalizãrii) au generat situaþii care necesitau un rãspuns din partea creºtinismului.
  Aceºtia au fost principalii factori care au alcãtuit decorul scenei religioase mondiale pe care avea sã îºi înceapã prestaþia miºcarea ecumenicã.
  Cea mai cunoscutã organizaþie ecumenicã, având în acelaºi timp ºi cea mai largã deschidere, este Consiliul Mondial al Bisericilor, organizaþie compusã din Biserici Protestante ºi Ortodoxe, care colaboreazã îndeaproape cu Biserica Romano-Catolicã. Pe lângã aceasta, existã numeroase alte organizaþii ecumenice, mai mult sau mai puþin deschise spre dialog.
  Pentru ca ecumenismul sã aibã succes, trebuie ca toate pãrþile componente sã fie aduse împreunã ºi pãstrate astfel, funcþionând ca un întreg, ca un organism; deºi fiecare celulã – bisericã localã, în cazul nostru – funcþioneazã individual, totuºi, lucrarea sa are în vedere scopul întregului organism.
  Aºadar, pentru un ecumenism real, trebuie ca între pãrþi sã existe o armonie suficientã încât sã se poatã realiza obiectivul propus. Aceasta se face prin intermediul a patru elemente esenþiale:
  1. Scopuri comune
  2. Activitãþi comune
  3. Doctrinã comunã
  4. Un aparat legislativ, executiv ºi administrativ care sã asigure implementarea punctelor de mai sus la toate nivelurile, de la forurile internaþionale la membrul de rând al unei biserici locale.
  Deoarece aceste patru puncte necesitã o atenþie specialã, vom încerca sã le analizãm pe rând.

  Scopuri comune

  Dintre toate lucrurile care ar putea face ecumenismul imposibil, lipsa unui scop comun ar fi primul dintre ele. Acesta este liantul care þine împreunã bisericile, cu atât mai mult cu cât doctrina variatã, comunã doar în punctele principale, nu este destul de puternicã pentru a aduce ºi pãstra împreunã aceste biserici ecumenice.
  Este esenþial ca scopul principal sã fie scopul particular al fiecãrui membru al miºcãrii, urmãrit chiar fãrã existenþa unei astfel de organizaþii.
  Scopul invocat ar fi ducerea Evangheliei pânã la marginile pãmântului, împãrtãºirea veºtii bune a creºtinismului cu fiecare locuitor al planetei. Acesta este þelul ºi idealul fiecãrui creºtin, al fiecãrei biserici ºi al fiecãrei denominaþii creºtine. Idealul acesta însã nu a fost niciodatã atins, ºi, chiar cu mijloacele media de acum, încã nu poate fi atins. Deºi este momentan imposibil, idealul se poate realiza daca toþi creºtinii de pretutindeni ar lucra împreunã la aceasta la nivel local, zonal, naþional, internaþional ºi chiar mondial. Astfel, o organizaþie mondialã ecumenicã ar înlesni eforturile individuale, ar face lucrarea de misiune mai eficientã ºi ar spori astfel ºansele de reuºitã.
  Bineînþeles, alãturi de scopul principal, existã ºi alte obiective pe care miºcarea ecumenicã le are în vedere. Printre acestea s-ar numãra lupta pentru respectarea drepturilor omului, a copilului, a femeii; militarea pentru încetarea discriminãrilor etnice sau rasiale; a violenþei ºi a conflictelor militare precum ºi asigurarea ajutoarelor umanitare. Toate acestea sunt ºi obiectivele locale sau denominaþionale ale diferitelor organizaþii membre. Slogane ca iubire, pãrtãºie, închinare, laudã, unitate, echitate, dreptate, dialog se gãsesc în vocabularul oricãrui membru sau admirator al acestei miºcãri.
  Scopul suprem pe care ecumenismul îl propune creºtinilor este acela de a fi „una în Cristos”. Se spune cã toþi cei ce fac parte din biserica universalã invizibilã trebuie sã fie una, invocându-se cuvintele Domnului din Ioan 17:21, „Mã rog ca toþi sã fie una, cum Tu, Tatã, eºti în Mine, ºi Eu în Tine; ca, ºi ei sã fie una în noi, pentru ca lumea sã creadã cã Tu M-ai trimis.” Unitatea în trupul mistic este absolut necesarã pentru „convertirea lumii”, afirmã promotorii ecumenismului.
  Iatã cum vede Consiliul Mondial al Bisericilor aceastã unitate ºi rolul ei: „bisericile împreunã slujind o lume în nevoie”. În continuare se afirmã: „Dupã secole de diviziune, bisericile recunosc din nou cã sunt una în Cristos. În cadrul pãrtãºiei ecumenice, ei mãrturisesc împreunã, lucreazã împotriva injustiþiei ºi cautã sã învingã diferenþele lor istorice ºi teologice”.
  Aºadar, ecumenismul propune ca scop final al sãu un creºtinism unit, care luptã pentru câºtigarea lumii pentru Cristos.

  Activitãþi comune

  Dar, pentru a nu rãmâne doar la discuþii teoretice, trebuie sã se gãseascã modalitãþi de punere în practicã a scopurilor enumerate mai sus, ceea ce ne duce la cel de-al doilea punct din programul de ecumenizare a creºtinismului: Activitãþi comune.
  Fãrã îndoialã cã numai lucrând împreunã cu vecinul, intrând în vorbã cu el, dialogând, ajungem sã ne cunoaºtem mai bine. Întotdeauna suntem mai legaþi de o persoanã pe care o cunoaºtem, oricât de puþin, decât de un strãin. Tot aºa, organizaþiile ajung sã lege contacte trainice prin intermediul unor activitãþi ºi dialoguri comune inter-denominaþionale. Papa Ioan Paul II spunea: „Cu cât ne întrunim mai mult ºi ne iubim mai mult unul pe celãlalt, mãrturisind bucuria care ne uneºte, cu atât va fi mai puþin grea calea dinaintea noastrã.”
  Aceste activitãþi trebuie sã existe la toate nivelurile. Se organizeazã congrese ºi conferinþe la care participã liderii religioºi naþionali sau internaþionali ai mai multor denominaþii. Astfel de congrese se pot încheia cu o masã Agape, cu împãrtãºirea la Cina Domnului sau chiar cu ritualul spãlãrii picioarelor. Seminarii sau cursuri pe diferite teme, având ca invitaþi profesori cu renume, din confesiuni diferite, sunt de asemenea utile pentru educarea viitorilor lucrãtori.
  Mass-media este folositã pentru a promova ecumenismul, prin emisiuni radio sau TV în care apar figuri cunoscute din culte diferite care stau la masa dialogului, discutând amiabil subiecte comune tuturor; diferite publicaþii, articole în ziare, site-uri de internet, materiale audio-video – toate acestea sunt folosite pentru a îndemna la atitudine ºi acþiune comunã.
  Un rol însemnat îl au organizaþiile inter-denominaþionale cu profil social ºi de caritate, de felul azilelor de bãtrâni, orfelinatelor, cantinelor pentru sãraci, ºcolilor, grãdiniþelor, clinicilor ºi spitalelor.
  Dar importanþa crucialã o au manifestãrile ecumenice în care sunt implicaþi membrii obiºnuiþi. Dacã aici se eºueazã, toate celelalte activitãþi menþionate mai sus sunt lipsite de orice rod ecumenic ºi însemnãtate.
  Membrii obiºnuiþi reprezintã majoritatea covârºitoare a tuturor denominaþiilor, iar dacã deciziile luate la vârful piramidei nu îºi gãsesc împlinirea la baza ei, acestea sunt ca inexistente, fiindcã acest nivel reprezintã oglinda realã a sistemului ecumenic, reflectând adevãrata sa stare ºi eficienþã.
  Astfel, marºurile care reunesc aceºti membrii, cum ar fi Marºul Învierii, alãturi de alte manifestãri de acest gen (concerte religioase, cruciade evanghelistice ºi programe religioase comune, în locaþii de obicei neutre) îºi aduc aportul important în sãdirea unei atitudini ecumenice în inimile participanþilor, în sânul bisericilor lor ºi în comunitatea din care fac parte.
  Dar unul din cele mai eficiente instrumente prin care se poate realiza o unitate mentalã sau spiritualã la nivel naþional, internaþional, ºi chiar mondial, este rugãciunea – un timp definit, în care toþi credincioºii, din toatã lumea, se roagã pentru acelaºi lucru. ªi astfel ajungem la ceea ce se numeºte „Sãptãmâna mondialã de rugãciune”. Aceasta îi aduce pe toþi participanþii, din întreaga lume, împreunã, legându-i spiritual. Sãptãmâna de rugãciune este anualã, dar datele calendaristice în care este þinutã pot diferi de la o zonã la alta. Subiectul, textele biblice ºi îndemnurile la rugãciune sunt ºi ele date, astfel încât unitatea tuturor participanþilor sã fie una ºi mai deplinã.
  Ca proiect, rugãciunea pentru unitatea creºtinilor la care sã participe mai multe denominaþii, a existat încã din sec. XVIII ºi s-a dezvoltat tot mai mult în sec. XIX ºi în primele decade ale sec. XX. Ideile au plecat fie de la protestanþi cu tendinþe penticostale, fie de la romano-catolici.
  Ideea de sãptãmânã mondialã de rugãciune aparþine abatelui francez Paul Couturier, care, în 1935, propune „Sãptãmâna universalã de rugãciune pentru unitate creºtinã”. Anul 1964 aduce cu sine douã evenimente extrem de importante în evoluþia sãptãmânii de rugãciune. Primul are loc la Ierusalim, unde Papa Paul VI se roagã împreunã cu Patriarhul ortodox al Constantinopolului, Athenagoras I, ca „toþi sã fie una” (Ioan 17). Al doilea se petrece la Roma, unde Decretul despre Ecumenism al Conciliului Vatican II subliniazã cã rugãciunea este sufletul miºcãrii ecumenice ºi încurajeazã þinerea sãptãmânii de rugãciune. În anul 1965, Comisia pentru credinþã ºi ordine a Consiliului Mondial al Bisericilor ºi Secretariatul pentru promovarea unitãþii creºtine (cunoscut acum drept Consiliul pontifical pentru promovarea unitãþii creºtine) din partea Bisericii Romano-Catolice încep pregãtirea oficialã comunã a materialului pentru Sãptãmâna de rugãciune, material folosit pentru prima datã oficial în anul 1968. De atunci, aceste materiale au o utilizare tot mai largã, fiind folosite în prezent de aproximativ 550 milioane de creºtini ecumenici.
  Deºi alte organizaþii ecumenice folosesc alte date sau alte materiale, ideile ºi practica provin din sursa citatã mai sus.
  Un pas dincolo de limitele creºtinismului sau a dialogului cu religiile monoteiste, în vederea colaborãrii inter-religioase, a fost fãcut de Papa Ioan Paul II, care a chemat toate denominaþiile creºtine ºi religiile lumii sã se întruneascã pentru a se ruga împreunã pentru pace. Aceasta s-a realizat pentru întâia datã în 27 octombrie 1986 în oraºul Assisi, Italia. Acolo, sub prezidiul papei, s-au adunat reprezentanþi ai principalelor confesiuni creºtine, alãturi de evrei, musulmani, hinduºi, budiºti, indieni americani, etc., rugându-se fiecare la dumnezeul sãu, în felul sãu caracteristic, pentru pacea lumii.
  Urmând „spiritul Assisi”, dupã cum l-a numit papa Ioan Paul II, aceste întruniri de rugãciune au continuat în fiecare an, în locaþii diferite, în anul 1998 evenimentul având loc la Bucureºti. Aceastã controversatã chemare la rugãciune a deschis o uºã pentru dialogul inter-religios la care sunt invitate ºi religiile politeiste ºi animiste, dând o nouã dimensiune dialogului ecumenic, prin apropierea marilor religii ale lumii una de cealaltã.
  Alte activitãþi comune de o importanþã deosebitã pentru miºcarea ecumenicã sunt sãrbãtorile religioase. În jurul acestora s-au dezvoltat ceremonii complexe, tradiþii ºi diferite alte obiceiuri care au dus la un adevãrat „spirit” al acestor sãrbãtori, de o puternicã încãrcãturã emoþionalã pentru participanþi. Principalele sãrbãtori ecumenice sunt Crãciunul, Botezul lui Isus, Floriile, Paºtele, Rusaliile, Înãlþarea lui Isus. Datele acestor sãrbãtori sunt fixate de Biserica Romano-Catolicã ºi de Bisericile Ortodoxe.
  În trecut, evanghelicii s-au opus categoric acestor sãrbãtori datoritã originii pãgâne a datelor ºi obiceiurilor ºi a faptului cã nu existã nici o poruncã în Noul Testament de a þine astfel de zile. În prezent, evanghelicii implicaþi în miºcarea ecumenicã participã la sãrbãtorile catolice/ortodoxe, selectând din acestea pe cele care au legãturã cu Isus.
  De ce sunt importante aceste diferite activitãþi comune? O faptã face mai mult decât o mie de vorbe. ªi chiar mai mult decât atât, dacã vorbele nasc polemici ºi nu consens… În acelaºi timp, atunci când oamenii sunt þinuþi ocupaþi, gândirea criticã este considerabil redusã, scãzând astfel dispoziþia lor spre cercetare doctrinarã, privitã acum doar ca simplã teorie comparativ cu activitãþile în care sunt implicaþi.
  Iar aceste motive sunt mai mult decât suficiente în încercarea de a calma apele, ºi aºa destul de învolburate datoritã problemei doctrinare…

  Doctrinã comunã

  Dacã activitãþile comune îi apropie pe oameni, problemele doctrinare creeazã cele mai aprinse dezbateri, cele mai multe neînþelegeri între participanþii la discuþie. Primele douã puncte sunt desemnate tocmai pentru a ajuta la realizarea acestuia. Doar aºa miºcarea ecumenicã ar avea un fundament solid, iar unitatea ar fi deplinã.
  Ceea ce împiedicã unitatea doctrinarã din sânul miºcãrii ºi încetineºte mult atingerea obiectivelor ecumenice este identitatea denominaþionalã, adicã susþinerea din partea denominaþiilor membre a unor doctrine specifice lor, care le fac diferite de celelalte.
  Cele mai multe denominaþii îºi bazeazã existenþa tocmai pe astfel de particularitãþi. Problema cu care se confruntã acestea este cã, odatã cu nivelarea acestor particularitãþi, ele îºi pierd nu doar identitatea, dar ºi motivul separãrii ºi înfiinþãrii. Acceptând renunþarea la specificul lor, implicit îºi denunþã întemeietorii ºi predecesorii ca schismatici ºi impostori.
  Modelul bisericii ecumenice este unul „post-denominaþional”, în care bisericile refuzã sã ia în considerare diferenþele dintre ele, insistând sã priveascã doar la asemãnãri.
  Cu toate acestea, identitatea denominaþionalã rãmâne o problemã acutã. Chiar ºi Consiliul Mondial al Bisericilor se confruntã cu aceastã problemã serioasã. Se spune: „O altã provocare vine, paradoxal, datoritã ascuþirii identitãþilor în bisericile din miºcarea ecumenicã tradiþionalã. Acesta poate fi un rãspuns necesar unei lumi în rapidã schimbare, cu nesiguranþa viitorului pe care o aduce, pierderea valorilor sociale tradiþionale ºi secularizarea crescândã. Nu ar trebui sã fie anti-ecumenicã. Dar deseori este: o accentuare a localului ºi familiarului, o teamã de ceea ce este diferit, stresul financiar – asemenea factori cheamã spre o ‚re-confesionalizare’, o întoarcere spre interior care lasã resurse mai puþine pentru pãrtãºia ecumenicã”.
  Orice astfel de „ascuþire” a identitãþilor ºi de privire spre propriile particularitãþi reprezintã o provocare pentru ecumenici, atât timp cât se încearcã acoperirea diferenþelor ºi nu rezolvarea lor o datã pentru totdeauna.
  Ca mijloc de protecþie împotriva unor secte ecumenice heterodoxe, eretice, ºi totodatã pentru a încerca sã se arate membrilor cã împãrtãºesc ºi doctrinã comunã, nu doar scopuri ºi activitãþi, este necesarã subscrierea la o mãrturisire de credinþã ca una din condiþiile de aderare la o organizaþie ecumenicã.
  Aceastã mãrturisire fiind una ambiguã, rãmân destule probleme neatinse ºi suficient spaþiu pentru identitate confesionalã. Mãrturisirea nu are ca scop rezolvarea acestor diferenþe, ci sublinierea elementelor de credinþã comune, aducând bisericile ce se alãturã miºcãrii într-un „spaþiu ecumenic” în care se pot pune în discuþie diferenþele de doctrinã.
  Conform promotorilor ecumenismului, existã doi piloni pe care întreaga miºcare este aºezatã: Scriptura ºi Crezul Niceo-Constantinopolitan. Vom reveni mai târziu pentru a discuta pe larg baza scripturalã a ecumenismului. Esenþa ecumenicã a Crezului constã în afirmaþia: „Cred într-una, sfântã, soborniceascã [catolicã sau universalã] ºi apostolicã Bisericã”. Astfel, doctrina despre bisericã dezvoltatã în Sinoadele ecumenice cheamã pe toþi cei care cred în biserica universalã la unitate spiritualã, practicã ºi doctrinarã.
  Totuºi, doctrina comunã rãmâne punctul cel mai greu de realizat, pãrând deocamdatã imposibil. Dar reducerea importanþei doctrinei într-o lume pragmaticã, orientatã spre acþiune, favorizeazã împlinirea scopului. Nu mai conteazã atât ceea ce crezi în anumite domenii, atât timp cât eºti implicat în mega-acþiuni, cum ar fi apãrarea drepturilor omului, ajutorarea sãracilor Africii sau militarea pentru pace în Orientul mijlociu.

  Aparatul legislativ, executiv ºi administrativ

  Cel de-al patrulea element esenþial al miºcãrii ecumenice îl reprezintã aparatul legislativ, executiv ºi administrativ care ia deciziile ºi se asigurã de implementarea lor la toate nivelurile. Într-adevãr, vorbim de niveluri diferite ale unei organizaþii piramidale bine structurate.
  Deciziile luate la centru sunt transmise fiecãrei organizaþii naþionale membre care, la rândul ei, le transmite mai departe organizaþiilor teritoriale. De aici, deciziile ajung la nivel local în biserici, prin intermediul pastorilor, comitetelor sau al altor lucrãtori bisericeºti autorizaþi. Aceastã structurã este formatã din comunitãþi de biserici, uniuni, alianþe, convenþii sau consilii inter-religioase. De fapt, chiar bordurile de misiune sau comitetele din cadrul unei biserici locale pot fi incluse aici, fiindcã tot ce depãºeºte nivelul unei democraþii locale, este o piesã în acest angrenaj imens, mondial.
  Desigur cã cele mai multe dintre aceste uniuni, convenþii, etc., nu au fost înfiinþate pentru a sluji miºcãrii ecumenice, dar, în timp, ºi-au schimbat rolul ºi scopurile. Ecumenismul a gãsit în aceste organizaþii supra-bisericeºti o structurã deja formatã ºi funcþionalã, ºi a folosit-o ca pe un instrument important pentru înaintarea sa rapidã.
  Aceste structuri piramidale sunt strict necesare miºcãrii ecumenice, deoarece în lipsa lor, tratativele ar trebui duse cu fiecare bisericã localã în parte, proces care ar dura o lungã perioadã de timp ºi ar implica resurse umane ºi financiare imense.
  Fiindcã ecumenismul nu ar putea funcþiona decât la nivel local fãrã organizaþii supra-bisericeºti, vom lua douã exemple concrete despre felul în care se aplicã niºte hotãrâri mondiale la nivelul membrului de rând dintr-o anumitã bisericã localã.
  Primul exemplu se referã la sãptãmâna mondialã de rugãciune a Consiliului Mondial al Bisericilor.
  Aºadar, în cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor, se ia hotãrârea ca sãptãmâna mondialã de rugãciune sã aibã tema cãutãrii unitãþii creºtine pe tot parcursul anului. Totodatã, se desemneazã ºi textele biblice, explicaþiile textului ºi motivele de rugãciune care vor fi folosite. Aceste materiale sunt preluate de delegaþii Bisericii Evanghelice Luterane din America, care le transmit organizaþiilor regionale, de unde sunt trimise celor 65 de sinoade, printre care North Western Washington Synod, South Eastern Iowa Synod sau Metropolitan New York Synod. De aici, materialele ajung în biserici, în Seattle, Davenport sau New York, loc în care îºi împlinesc scopul, acela de a uni în rugãciune ºi spirit pe credincioºii din bisericile luterane americane cu celelalte sute de milioane de creºtini participanþi la acelaºi eveniment ecumenic.
  Pentru a vedea chiar mai bine sistemul piramidal ecumenic ºi modul în care acesta funcþioneazã, sã luãm cel de-al doilea exemplu mai apropiat nouã.
  Un program asemãnãtor de rugãciune comunã este iniþiat ºi de Alianþa Evanghelicã Mondialã. Acest program poate apãrea sub forma celui de mai sus, sau sub o formã mai generalã, ca ºi chemare la rugãciune pentru un anumit subiect. O astfel de chemare la rugãciune poate fi pentru creºtinii din Coreea de Nord sau pentru Biserica persecutatã de pretutindeni de pe glob.
  Traseul unui astfel de apel poate parcurge urmãtorii paºi: de la centrul Alianþei Evanghelice Mondiale apelul este transmis Alianþei Evanghelice Europene, care, la rândul sãu, îl transmite Alianþei Evanghelice Române (constituitã din cultele Creºtin Baptist, Penticostal, Creºtin dupã Evanghelie ºi miºcarea Creºtin Ortodoxã Oastea Domnului). Urmãtoarea etapã este ajungerea apelului la Uniunea Bisericilor Creºtine Baptiste din România, de unde este trimis spre asociaþiile regionale, Comunitãþile Bisericilor Creºtine Baptiste de Timiº, de Arad, de Bucureºti, etc. De aici, apelul este transmis, prin intermediul pastorilor, bisericilor locale din Timiºoara, Arad, Bucureºti, etc., care se unesc în rugãciunea lor, pentru Coreea sau pentru Biserica persecutatã, cu sutele de milioane de alþi creºtini nominali, din diferite denominaþii protestante ºi neo-protestante, de pe tot întinsul globului, participanþi la acelaºi eveniment ecumenic.
  Desigur cã nu toate bisericile membre în organizaþii ecumenice au acelaºi ritm de implementare al deciziilor luate la nivel înalt. Existã o oarecare libertate de sortare a deciziilor venite de la vârf în cadrul nivelurilor superioare aºa încât nici o decizie nu ajunge la membrul de rând înainte de a fi filtratã. Pe aceastã cale ecumenicã, unele biserici aleargã înainte, iar altele vin mai pe urmã. Dar ele au aceeaºi þintã ºi vor ajunge toate, fãrã îndoialã, la linia de sosire, mai devreme sau mai târziu.

  Scopul real al ecumenismului – Biserica mondialã unicã

  Pe lângã scopurile afirmate deja, existã ºi scopul despre care nu se vorbeºte, dar care devine tot mai clar, pe mãsurã ce se studiazã mai atent ecumenismul mondial, ºi anume, conceperea unei Biserici mondiale unice.
  Scopul ecumenismului este de a aduce creºtinismul din starea în care se gãsea, starea „Biserici separate” la starea „Biserica una”. Acum ne aflãm la o fazã intermediarã, starea „Bisericile una”, fazã caracterizatã de scopuri ºi activitãþi comune. Faza finalã nu se poate realiza decât la rezolvarea problemei doctrinare.
  Dar care este rolul Catolicismului pe viitor? ªi de ce este Biserica Catolicã interesatã de ecumenism? Aceasta nu considerã cã deþine adevãrul parþial, cã trebuie sã îl caute ºi sã îl gãseascã în „spaþiul ecumenic de discuþie”. Biserica Catolicã este singura care nu are aceeaºi poziþie ca restul bisericilor implicate în ecumenism. Rãspunsul: Aceasta cautã sã întoarcã la ea pe fiicele „rãtãcite” ºi „risipitoare”, sã aducã înapoi schismaticii ºi sã corecteze ereticii, numiþi acum de Roma, „fraþi separaþi”. ªi nimic nu ajutã aceastã cauzã a ei mai mult decât ecumenismul.
  Biserica Catolicã deja coopereazã cu diferite miºcãri ecumenice, discuþiile între pãrþi aflându-se în diferite stadii, unele chiar avansate. Din moment ce nici o miºcare ecumenicã nu are consistenþa doctrinarã necesarã pentru þinerea împreunã a pãrþilor componente, aceastã consistenþã ºi consecvenþã gãsindu-se totuºi la Vatican, o unire a acestor pãrþi ar duce într-adevãr la o Bisericã unicã mondialã, cea mai puternicã organizaþie religioasã pe care va fi vãzut-o omenirea în toatã istoria ei!

  Activitãþile ecumenice – Biserica socialã

  Implicarea bisericilor ecumenice în activitãþile umanitare, sociale ºi politice le face niºte instituþii social-umanitare sau organizaþii de apãrare a drepturilor omului, ºi nu biserici ale lui Cristos. Nu pentru astfel de activitãþi au fost lãsate bisericile pe pãmânt!
  Scopul pe care bisericile trebuie sã îl îndeplineascã se gãseºte în porunca Mântuitorului,: „Duceþi-vã ºi faceþi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatãlui ºi al Fiului ºi al Sfântului Duh. ªi învãþaþi-i sã pãzeascã tot ce v-am poruncit. ªi iatã cã Eu sunt cu voi în toate zilele, pânã la sfârºitul veacului. Amin.” – Mat. 28:19-20. „Duceþi-vã” este o trimitere cu împuternicire divinã (vs. 18), cei trimiºi lucrând pentru Dumnezeu (vs. 19) ºi bucurându-se de prezenþa lui Cristos (vs. 20). Ucenicii sunt persoane care au auzit Evanghelia, au crezut-o ºi au fost botezaþi (Marcu 16:15, 16). Datoria Bisericii de atunci ºi a tuturor descendentelor ei este de a predica Evanghelia, a boteza pe cei ce cred ºi a-i învãþa întreaga învãþãturã creºtinã. Toate aceste activitãþi sunt responsabilitatea bisericilor ºi nici una efectuatã în afara lor nu reprezintã ascultare de Cristos. Da, evanghelizarea, administrarea rânduielilor ºi instruirea în credinþã efectuate de bisericile eretice sau apostate nu reprezintã acte de supunere faþã de Cristos, ci mai degrabã acte de rebeliune ºi imitaþie a adevãrului!
  Dacã o bisericã nu îndeplineºte obiectivul pentru care a fost lãsatã pe pãmânt, dacã nu este implicatã în activitãþile legate de acest obiectiv, aceasta nu poate fi o Bisericã a lui Cristos! Nu conteazã cât bine face comunitãþii, câþi sãraci a ajutat în þãrile din lumea a treia, ce realizãri a avut pe plan politic internaþional, toate acestea la un loc nu o fac bisericã a lui Cristos!

  Ecumenismul – fundamentat pe doctrinã falsã

  În încercarea de a rezolva problema doctrinarã, ecumenismul recurge la strategii subtile ºi neoneste. Printre acestea se numãrã urmãtoarele: denaturarea istoriei creºtinismului în vederea vindecãrii rãnilor trecutului; reinterpretarea particularitãþilor denominaþionale; redefinirea doctrinelor, acolo unde o asemenea redefinire este posibilã ºi de ajutor; abstractizarea ºi relativizarea unor termeni ca unitate, iubire, adevãr, pãrtãºie, Bisericã, trupul lui Cristos, etc. care îºi pierd sensul ºi greutatea când sunt luaþi în afara contextului lor biblic, ajungând sã primeascã alt înþeles decât cel iniþial.
  Dar cât de solidã este temelia doctrinarã comunã a ecumenicilor? Vom încerca în continuare sã analizãm validitatea interpretãrilor date de ecumenici pasajelor scripturale considerate a fi bazã doctrinarã a ecumenismului.
  Una din doctrinele principale cãreia ecumenismul îi datoreazã existenþa este, aºa cum deja s-a menþionat, postmilenismul. Ideile fondatorilor erau cã trebuie ca Cristos sã gãseascã, la revenirea Sa, o lume convertitã. Dar vorbeºte Biblia despre convertirea întregii lumi? Rãspundem cu un NU hotãrât ºi nu aducem decât una din multele dovezi, aceasta fiind suficient de convingãtoare. Domnul spune: „Dar când va veni Fiul omului, va gãsi El credinþã pe pãmânt?” – Luca 18:8. Implicaþia este cã va fi, dar nu multã. În nici un caz nu va gãsi o lume convertitã!
  Una din doctrinele care îi apropie pe ecumenici este doctrina salvãrii prin fapte. Catolicismul afirmã participarea la sacramentele Bisericii ca fiind calea spre mântuire; Ortodoxismul predicã ºi doctrina accederii la sfinþire prin propriile fapte; evanghelicii promoveazã regenerarea decizionalã, sau exersarea voinþei libere în luarea unei decizii pentru Cristos, manifestatã într-o varietate de forme. Dar toate acestea nu sunt decât ramuri diferite ale aceleiaºi doctrine umaniste – capacitatea umanã de se mântui, de a cumpãra harul lui Dumnezeu.
  Scriptura condamnã clar aceastã doctrinã umanistã, afirmând în repetate rânduri cã harul nu poate fi câºtigat ºi nici amestecat cu fapte umane.
  Versetul atât de des citat de ecumenici, „un Domn, o credinþã, un botez” aratã, la fel ca ºi contextul din care provine, unitatea spiritualã, doctrinarã ºi practicã a membrilor bisericii.
  „O credinþã” aratã caracterul unic ºi compact al adevãrului. Acest adevãr a fost revelat de Dumnezeu în Sfânta Scripturã, iar bisericilor le-a fost încredinþatã responsabilitatea de a-l apãra ºi proclama lumii. În acest sens, o bisericã a lui Dumnezeu este „stâlpul ºi temelia adevãrului” (1 Tim. 3:15). Aºadar, adevãrul nu se aflã în locul în care fiecare confesiune îºi aduce „contribuþia la adevãr”, dupã cum ne învaþã ecumenismul, ci în adunarea scripturalã, în fiecare adunare scripturalã recunoscutã de Dumnezeu, fiindcã numai într-o astfel de adunare este Sfânta Scripturã crezutã ºi proclamatã!
  Unitatea în diversitate învãþatã de Pavel în 1 Corinteni 12:12-27 ºi Efeseni 4:1-16 este unitatea spiritualã ºi doctrinarã a trupului – un organism viu – în diversitatea membrelor (care au daruri diferite, ba chiar mãsurã diferitã a harului), aceasta fiind baza activitãþilor comune ºi a scopului lor comun în cadrul trupului, al adunãrii din locul respectiv.
  Ce ne învaþã ecumenismul în prezent? Unitatea trupului mistic, universal al lui Cristos în scop ºi activitãþi, în diversitate doctrinarã. Din nou se vede clar diferenþa dintre calea lui Dumnezeu ºi calea oamenilor!
  Cheia înþelegerii corecte a rugãciunii Mântuitorului din Ioan 17, „mã rog ca toþi sã fie una” stã în studierea contextului. Nu activitãþile sociale îi leagã pe ucenicii lui Isus, ci prezenþa Lui în ei (vs. 23) – unitatea spiritualã – ºi Cuvântul pe care Domnul L-a primit de la Tatãl ºi l-a dat lor (Ioan 17:8, 14, 17, 20, 21) – unitatea doctrinarã. Numai astfel puteau fi cei de atunci una, ºi numai astfel putem noi, cei de acum, sã fim una cu cei de atunci.
  Adevãrata unitate nu stã într-un scop comun, în acþiuni comune, nu stã nici mãcar în dragoste! Adevãrata unitate stã în adevãr, în Cuvântul sfânt! Oamenii astãzi sunt gata sã sacrifice adevãrul pe altarul iubirii în cinstea unitãþii, dar unirea lor nu va fi, nu poate fi acceptatã de Dumnezeu! Calea ecumenismului este alternativa umanã la planul divin, fiindcã nesocoteºte modul revelat de Dumnezeu prin care trebuie sã se realizeze unitatea.
  Deseori ecumenismul apeleazã la Scripturã pentru a se justifica. Dar putem gãsi oare în Scripturã exemple ecumenice, de deschidere spre alte credinþe, de tolerare a erorilor, de ignorare a diferenþelor? A fost Isus, Domnul ºi Mântuitorul nostru, un lider ecumenic, deschis spre dialog ºi cooperare cu celelalte grupãri religioase din vremea Lui. Oare pentru ecumenism se roagã El în Ioan 17? Dar urmaºii sãi? Au fost apostolii ecumenici în gândire ºi acþiune? Ce spune Scriptura?
  Mântuitorul a avut mai degrabã discuþii polemice decât ecumenice cu liderii religioºi ai zilelor Lui, condamnând devierile din doctrina ºi practica acestora (Marcu 7:9, etc.). Petru, predicând în Ziua Cincizecimii ºi mai târziu, în Templu, apoi vorbind Sanhedrinului, ªtefan vorbind aceloraºi conducãtori iudei, nu au cãutat dialoguri ecumenice, nu au încercat sã caute soluþii comune pentru o mai bunã convieþuire ºi colaborare, ci ºi-au predicat direct mesajul, chiar dacã mulþi scrâºneau din dinþi la auzul vorbelor lor. Pavel nu cautã puncte comune între creºtinism ºi filozofiile greceºti, când a vorbit atenienilor în Areopag, sau între creºtinism ºi pãgânism în cetatea Listra.
  Mesajele predicate de aceºtia subliniau individualitatea ºi unicitatea creºtinismului ca deþinãtor al adevãrului deplin (Vezi Fapte 2:14-36; 3:12-26; 4:8-12; 14:8-18; 17:22-31).
  Este evident cã primii creºtini nu concepeau nici un fel de dialog inter-religios. Ei însã nu concepeau nici negocierile cu „fraþii separaþi”, cu cei care nu au rãmas în întregime fideli învãþãturilor creºtine, ci ºi-au luat asupra lor autoritatea de a adãuga sau scoate învãþãturi din cele primite. Astfel, Pavel cheamã în repetate rânduri la separare de aceºti oameni, „sã vã depãrtaþi de orice frate, care trãieºte în neorânduialã, ºi nu dupã învãþãturile pe care le-aþi primit de la noi” (2 Tes. 3:6). „ªi dacã n-ascultã cineva ce spunem noi în aceastã epistolã, însemnaþi-vi-l, ºi sã n-aveþi nici un fel de legãturi cu el, ca sã-i fie ruºine. Sã nu-l socotiþi ca pe un vrãjmaº, ci sã-l mustraþi ca pe un frate” (2 Tes. 3:14, 15), aratând atitudinea potrivitã faþã de cei care s-au depãrtat de adevãr (Vezi Rom. 16:17, 2 Tim. 3:5, Tit 3:10, 2 Ioan 10, etc.).
  Un alt verset la care fac referire ecumenicii pentru a-ºi justifica încercarea de unitate în diversitate doctrinarã este Filipeni 3:16, „dar în lucrurile în care am ajuns de aceeaºi pãrere, sã umblãm la fel”. Ca de fiecare datã, studierea contextului rezolvã problema ºi respinge pretenþiile ecumenicilor.
  În versetele anterioare Pavel vorbeºte despre perseverenþa în viaþa de credinþã, comparând-o în versetele 12-14 cu o cursã de atletism în care încearcã sã ajungã la linia de sosire, adicã învierea din morþi. Versetul 15 spune: „Gândul acesta [al alergãrii, perseverenþei pe cale] dar sã ne însufleþeascã pe toþi care suntem desãvârºiþi ºi dacã în vreo privinþã sunteþi de altã pãrere [variaþie doctrinarã faþã de Pavel], Dumnezeu vã va lumina ºi în aceastã privinþã”. Pavel nu cedeazã nici un centimetru de teren doctrinar, ci afirmã cã Dumnezeu îi va conduce spre aceeaºi doctrinã ºi pe aceia dintre ei care difereau parþial faþã de doctrina apostolului. În versetul 17, Pavel îndeamnã din nou ca filipenii sã îl urmeze ºi sã ia ca modele pe cei ce îl urmeazã.
  În acest context, Pavel îndeamnã în versetul 16 la unitate pe baza doctrinei comune, aceastã unitate urmând sã creascã pe mãsurã ce diferenþele doctrinare erau eliminate, nu prin negociere ºi încercare de ajungere la consens, ci prin aliniere la doctrina revelatã ºi autorizatã de Dumnezeu.
  Acestea sunt doar câteva exemple din multele care puteau fi citate pentru a demonstra cã nu existã gândire ecumenicã în Scripturã ºi nici practicã de acest gen printre primii creºtini. Nu, ecumenimsul nu exista nici mãcar ca idee în Noul Testament, cu atât mai puþin ca practicã. ªi fiindcã toate bisericile nou-testamentale erau independente, neexistând nici una din structurile supra-bisericeºti de astãzi, ecumenismul era imposibil!
  Care este deci adevãrata temelie a ecumenismului? Din multitudinea de exemple posibile, am ales doar câteva pentru a demonstra cã Biblia nu sprijinã ecumenismul. Astfel, a mai rãmas un singur pilon: Crezul ºi dogmele care s-au dezvoltat pe parcursul Sinoadelor ecumenice, dupã ce creºtinismul a devenit religie de stat! Aceasta este adevãrata temelie a ecumenismului! Pe acestea se sprijinã tratativele dintre Biserica Catolicã ºi Bisericile Ortodoxe, ºi pe aceastã bazã sunt aduºi protestanþii înapoi la Biserica-Mamã!

  Piramida ecumenicã

  Putem spune cã fãrã piramida organizaþiilor para- ºi supra-bisericeºti, ecumenismul ar fi imposibil. Cât timp, ce efort ºi ce sume ar fi necesare pentru a determina sute de mii de biserici locale, independente, din diferite confesiuni ºi de pe întreg întinsul pãmântului, sã se uneascã într-o astfel de „horã” ecumenicã? Rãspunsul este imposibil de dat.
  Dar ne putem întreba, de unde pleacã ecumenismul, care este izvorul sãu? S-ar putea rãspunde: organizaþiile supra-bisericeºti de felul comunitãþilor, asociaþiilor, uniunilor, convenþiilor, etc. Rãspunsul ar fi corect, dar incomplet. Chiar dacã ideile pornesc de acolo, responsabilitatea apariþiei ºi dezvoltãrii ecumenismului aparþine bisericilor locale! Într-adevãr, dacã membrii bisericilor nu ar fi renunþat la drepturile lor, dacã nu ar fi fugit de datoriile lor, nu s-ar fi ajuns aici. Într-adevãr, nu bisericile locale au fost acelea care au hotãrât schimbarea steagului de pe catarg, ci organizaþiile superioare lor. Bisericile locale s-au gãsit în poziþie de indiferenþã, ignoranþã sau neputinþã de a schimba ceva în sistem.
  Sã ne amintim însã cã nu a fost întotdeauna aºa! Aceste organizaþii, devenite instrumente ale ecumenismului mondial, care dicteazã bisericilor cursul pe care trebuie sã îl urmeze, nu au existat dintotdeauna! A existat o vreme în care bisericile, independente, dar conlucrând ca surori, luptau pentru adevãrul biblic aºa cum îl înþelegeau, rãmânând separate de orice pãrea a fi rãu, nebiblic!
  Astãzi, ideea de bisericã democraticã, independentã, pare ceva cel puþin ciudat. Independenþa s-a pierdut, democraþia simplã în cadrul unei astfel de adunãri a fost înlocuitã de o ierarhie stufoasã de „comitete ºi comiþii” scãpate de sub controlul adunãrii locale.
  Membralitatea într-o bisericã scripturalã aduce cu sine ºi responsabilitatea de a contribui la viaþa bisericii prin luarea deciziilor, exprimate prin votul tuturor membrilor. În cazul acestor sisteme, puterea de decizie nu o mai are membrul, ci reprezentanþii sãi. Biserica nu mai este o democraþie sub Cristos, Capul, ci o republicã în care membrii aleg un grup restrâns care sã îi reprezinte. În astfel de cazuri, membrul obiºnuit ºi bisericile locale pierd controlul asupra activitãþilor ce se petrec la nivelurile superioare, devenind simpli executori ai ordinelor venite de sus.
  Membrului de rând nu-i mai pasã ce se întâmplã ºi se mulþumeºte sã creadã ce i se spune ºi sã execute ce i se porunceºte. Iar pentru un astfel de membru, ecumenismul pare a fi calea cea mai sigurã ºi confortabilã de urmat pentru viitor.

  Concluzie

  Sã fie oare ecumenismul singura opþiune pentru viitorul creºtinismului? Un influent predicator ecumenic român spunea în urmã cu câþiva ani, „Viitorul Bisericii este un ecumenism ponderat”. Sã fie oare aºa? Compromisul, renunþarea la identitate proprie, adoptarea unei doctrine care sã nu ofenseze pe nimeni, aceasta sã fie calea fãrã alternativã pe care o vom urma? ªi unde duce aceasta? Calea ecumenismului, pavatã cu intenþii bune, decoratã cu lozinci frumoase, duce spre acea unicã bisericã mondialã, unitã în scopuri, activitãþi ºi doctrinã, dar fãrã Cristos ºi fãrã adevãr.
  Care este atunci alternativa la ecumenism? Rãspunsul îl gãsim în Scripturã: „despãrþiþi-vã de ei” (2 Cor. 6:18) – separarea de tot ceea ce este pângãrit, independenþa bisericilor faþã de stat ºi faþã de orice organizaþii supra-bisericeºti. Da, biserici separate total de stat, independente de comunitãþi, uniuni, alianþe ºi consilii bisericeºti este SINGURA ALTERNATIVÃ REALÃ la ecumenism!
  Dar sunt oare toate bisericile independente biserici ale lui Cristos? Nu, ci numai acelea care au doctrina ºi practica primei Biserici înfiinþate de Cristos ºi originea în aceasta! Bisericile Lui nu urmeazã învãþãturile vreunui om, ci Cuvântul lui Dumnezeu; acestea nu au fost întemeiate de vreun om, ci de Cristos (Mat. 16:18)! Cristos a stat alãturi de aceste biserici în toatã existenþa lor bimilenarã, împlinindu-ºi promisiunea, „ªi iatã cã Eu sunt cu voi în toate zilele, pânã la sfârºitul veacului.”
  Singurele biserici care au conservat doctrina ºi practica creºtinismului original ºi care pot pretinde o existenþã neîntreruptã în toate timpurile sunt bisericile de tip baptist.
  În aceºti douã mii de ani de istorie creºtinã, bisericile de tip baptist (cunoscute în acest timp sub o mulþime de nume) s-au împotrivit pãgânizãrii creºtinismului de cãtre catolici ºi ortodocºi, au cerut socotealã Reformatorilor pentru cã s-au oprit la mijlocul drumului ºi au condamnat erorile miºcãrilor restauratoare moderne, supunând toate aceste grupãri testului Scripturii, standardul dupã care mãsurau întotdeauna învãþãturile oamenilor.
  Aceste biserici s-au supus ºi ele aceluiaºi test al Scripturii ºi au descoperit cã unele din bisericile care purtau numele „baptist” nu mai erau biserici scripturale. Cele mai multe s-au organizat ºi ºi-au creat structuri supra-bisericeºti care slujesc astãzi miºcãrii ecumenice. Acestea ºi-au întors urechea de la chemarea la separare pe care Domnul o face, au diluat învãþãtura ºi practica biblicã ºi au ajuns sã-ºi renege chiar înaintaºii ºi istoria, din dorinþa de a se conforma acestei miºcãri de unificare. Dar apostazia acestora sau necredincioºia lor nu anuleazã fidelitatea Domnului faþã de promisiunile Sale!
  La fel cum a fãcut în fiecare veac, Dumnezeu, în providenþa Sa, a pãstrat ºi astãzi o rãmãºiþã de biserici fidele Lui, astfel încât se poate spune cã nu a existat nici un timp în aceºti douã mii de ani de istorie creºtinã în care El sã fi fost lipsit de mãrturie!
  Credem cã bisericile adevãrate de astãzi se gãsesc printre cele baptiste; acestea sunt independente, misionare, predicã mântuirea numai prin har, iar în lucrarea de perpetuare (predicare, botezare ºi înfiinþare de noi biserici) practicã ordinea Noului Testament, ºi anume, o bisericã scripturalã organizeazã o nouã bisericã scripturalã.

  Vã chemãm astfel nu doar afarã, într-un loc confuz ºi neclar, ci sã faceþi parte din bisericile Domnului, plãcute Lui, care nu recunosc decât autoritatea Sa ºi care sunt gata sã se supunã Lui indiferent de preþul pe care trebuie sã îl plãteascã! Vã chemãm sã faceþi parte dintr-o astfel de bisericã baptistã independentã!

  „‚Ieºiþi din mijlocul lor, ºi despãrþiþi-vã de ei’, zice Domnul; ‚nu vã atingeþi de ce este necurat, ºi vã voi primi. Eu vã voi fi Tatã, ºi voi Îmi veþi fi fii ºi fiice, zice Domnul Cel Atotputernic.’” – 2 Corinteni 6:18
  „Apoi am auzit din cer un alt glas, care zicea: ,Ieºiþi din mijlocul ei, poporul Meu, ca sã nu fiþi pãrtaºi la pãcatele ei, ºi sã nu fiþi loviþi cu urgiile ei!’” – Apocalipsa 18:4

 110. Aurel,
  Eu vad comentariul tau, dar nu este afisat… nu stiu din ce cauza. Este posibil ca din cauza lungimii, sa fie setata vreo limita privind lungimea unui comentariu… nu stiu…

 111. Wow…daca as spune eu ceva cred ca as gresi asa ca doresc doar sa afisez cateva versete care sper sa deschida ochii si inima spre Adevar! Ma doare inima cand vad asa dar eu cu gura nu voi rezolva nimic…Duhul Sfant e singurul care poate convinge…DACA CHIAR SI CHIAR VA PASA DE MANTUIREA SUFLETELOR CITITI SI MEDITATI LA ACESTE VERSETE SI FIECARE DINTRE NOI SA LUAM TOT CE E SCRIS ACOLO NU NUMAI CE NE PLACE NOUA! Domnul Isus sa aiba mila de fiecare dintre noi si sa ne lumineze prin Cuvantul Lui!! :) “Vrei dar sã înþelegi, om nesocotit, cã credinþa fãrã fapte este zadarnicã?” (Iacov 2:20)…
  “…ºtim cã toþi avem cunoºtinþã. Dar cunoºtinþa îngâmfã pe când dragostea zideºte. Dacã crede cineva cã ºtie ceva, încã n-a cunoscut cum trebuie sã cunoascã.Dar dacã iubeºte cineva pe Dumnezeu, este cunoscut de Dumnezeu.” (1 Corinteni 8:1-3)…
  “Luaþi seama însã ca nu cumva aceastã slobozenie a voastrã sã ajungã o piatrã de poticnire pentru cei slabi.” (1 Corinteni 8:9)…
  “Dacã pãcãtuiþi astfel împotriva fraþilor, ºi le rãniþi cugetul lor slab, pãcãtuiþi împotriva lui Hristos.” (1 Corinteni 8:12)…
  “Nu vã miraþi, fraþilor, dacã vã urãºte lumea. Noi ºtim cã am trecut din moarte la viaþã, pentru cã iubim pe fraþi. Cine nu iubeºte pe fratele sãu, rãmâne în moarte. Oricine urãºte pe fratele sãu, este un ucigaº; ºi ºtiþi cã nici un ucigaº n-are viaþa veºnicã rãmânând în el. Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea cã El ªi-a dat viaþa pentru noi; ºi noi deci trebuie sã ne dãm viaþa pentru fraþi. Copilaºilor, sã nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta ºi cu adevãrul. Prin aceasta vom cunoaºte cã suntem din adevãr, ºi ne vom liniºti inimile înaintea Lui, ori în ce ne osândeºte inima noastrã; cãci Dumnezeu este mai mare decât inima noastrã, ºi cunoaºte toate lucrurile. Preaiubiþilor, dacã nu ne osândeºte inima noastrã, avem îndrãznealã la Dumnezeu.” (1Ioan 3:12-24)…
  “Nu judecaþi, ca sã nu fiþi judecaþi.Cãci cu ce judecatã judecaþi, veþi fi judecaþi; ºi cu ce mãsurã mãsuraþi, vi se va mãsura.De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tãu, ºi nu te uiþi cu bãgare de seamã la bârna din ochiul tãu? Sau, cum poþi zice fratelui tãu: „Lasã-mã sã scot paiul din ochiul tãu”, ºi, când colo, tu ai o bârnã într-al tãu? Fãþarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tãu, ºi atunci vei vedea desluºit sã scoþi paiul din ochiul fratelui tãu. Sã nu daþi câinilor lucrurile sfinte, ºi sã nu aruncaþi mãrgãritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva sã le calce în picioare, ºi sã se întoarcã sã vã rupã. Cereþi, ºi vi se va da; cãutaþi ºi veþi gãsi; bateþi, ºi vi se va deschide. Cãci oricine cere, capãtã; cine cautã, gãseºte; ºi celui ce bate, i se deschide. Cine este omul acela dintre voi, care, dacã-i cere fiul sãu o pâine, sã-i dea o piatrã? Sau, dacã-i cere un peºte, sã-i dea un ºarpe? Deci, dacã voi, care sunteþi rãi, ºtiþi sã daþi daruri bune copiilor voºtri, cu cât mai mult Tatãl vostru, care este în ceruri, va da lucruri bune celor ce I le cer! Tot ce voiþi sã vã facã vouã oamenii, faceþi-le ºi voi la fel; cãci în aceasta este cuprinsã Legea ºi Proorocii. Intraþi pe poarta cea strâmtã. Cãci largã este poarta, latã este calea care duce la pierzare, ºi mulþi sunt cei ce intrã pe ea.
  Dar strâmtã este poarta, îngustã este calea care duce la viaþã, ºi puþini sunt cei ce o aflã. Pãziþi-vã de prooroci mincinoºi. Ei vin la voi îmbrãcaþi în haine de oi, dar pe dinãuntru sunt niºte lupi rãpitori.Îi veþi cunoaºte dupã roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini, sau smochine din mãrãcini?
  Tot aºa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rãu face roade rele.Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rãu nu poate face roade bune.Orice pom, care nu face roade bune, este tãiat ºi aruncat în foc. Aºa cã dupã roadele lor îi veþi cunoaºte. Nu oriºicine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra în Împãrãþia cerurilor, ci cel ce face voia Tatãlui Meu care este în ceruri.Mulþi Îmi vor zice în ziua aceea: „Doamne, Doamne! N-am prorocit noi în Numele Tãu? N-am scos noi draci în Numele Tãu? ªi n-am fãcut noi multe minuni în Numele Tãu?”
  Atunci le voi spune curat: „Niciodatã nu v-am cunoscut; depãrtaþi-vã de la Mine, voi toþi care lucraþi fãrãdelege.” ” (Matei 7:1-23)

 112. Dumnezeu sa va binecuvinteze caci aveti lumina Domnului ISUS… Catre D-na & Sora Debora

 113. (Multi nu-si dau numele, de frica… Ma rog…)

  Buey, oameni buni si, în special, cei “adepti” ( >:) )!
  Nu m-am dus… Nu cred ca am facut bine… Dar stiti de ce nu cred? Nu pentru ca am facut vreun pacat, ci fiindca probabil ar fi trebuit sa vad despre ce a fost vorba si, atentie cultelor!, sa pun în balanta ce e, într-adevar, bine sau rau!

  Va avertizez pe voi, cei care încercati sa “ne deschideti mintile si inimile”:
  Nu veti reusi niciodata sa atingeti acest obiectiv, pentru ca, dupa cum ati si precizat, nu conteaza religia, cultul, sau secta, ci doar credinta, iar eu (si sunt sigur ca si multi altii) nu am nevoie sa frecventez vreo biserica, pentru a fi mântuit. Legatura dintre mine si Cel care ne-a creat este strict între mine si El! Nu prin vreun intermediar (preot, etc.)!
  Unei credinte n-ar trebui sa i se faca vreo reclama. Oamenii n-ar trebui, în mod normal, sa fie ghidati. Asta ar însemna clar sa fie si condusi. De aceea nicio religie, cult, etc. n-o sa reuseasca vreodata a se “perpetua”…
  Voi, da, voi nu mai stiti ce-i aia religie. Nu mai stiti sa propovaduiti, sa explicati!

  (De m-ar auzi cultele de pe toata planeta!!!)

  În loc sa va uniti fortele cu cine trebuie, spre a hrani zecile de milioane de copii care mor de foame, batrânii care au nevoie de ajutor… Si câte si mai câte se întâmpla pe globul asta… Voi preferati sa aruncati hârtiutele numite “bani” pe diferite evenimente (efectiv, au fost bani aruncati pe nimic, mai ales daca s-a intrat gratis…)!

  Nu vreau sa închid gura nimanui, dara-mi-te a satului… Parerea mea e ca e bine sa existe mai multe culte, fiecare având caile lui; da, un fel de concurenta a credintei, dar ar fi bine ca acea concurenta sa stea în a-i arata cel mai bine omului Adevarul Suprem, ce l-a creat. Însa, îngâmfarea a atins culmea culmilor si religia a decazut enorm. Nu e ca si cum as fi trait acum sute de ani, dar am timp sa privesc adânc în sufletul meu si, la 25 de ani pe care-i am, sa-mi pot da seama ca nici macar credinciosii nu mai stiu de notiunea “credinta”!

  Îmi pare foarte rau…

  As invita pe oricine doreste (mai ales pe cei din “tabara adversa”) la o discutie, sa încerce sa “ma lumineze”; as avea, probabil, raspuns la orice: adrian.armas – pe Yahoo! Messenger.

  Multumesc!

 114. Ce sa-ti spun… ti-ai schimbat nick-ul cu care ai postat anuntul pe Mersul Vremurilor si te-ai aciuat aici cu aceleasi insinuari veninoase… doar ca acum “fratii traiesc in orbire”, nu sunt “fara creier”, cum sugerai acolo stimabile. Pe bune, cam dezacordata vocea asta baptista… suna fals de tot.

 115. Ce atat de multa zarva ? Important este ca se propovaduieste Evanghelia ! Ca este din slava desarta sau pentru Domnul, asta va judeca EL.

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.