Distribuitorii americani de filme au refuzat sã ruleze în SUA un film britanic despre viaþa lui Charles Darwin!

Paul Bettany în rolul lui Charles Darwin din filmul Creation

În timp ce mister Michael Shermer face reclamã pe târâm românesc ideilor evoluþioniste, umaniste ºi ateiste, în patria lui se face cã distribuitorii de filme au refuzat în bloc sã ruleze un film britanic despre viaþa lui Charles Darwin! ªtirea preluatã de HotNews de la The Telegraph menþioneazã cã filmul Creation, cu Paul Bettany în rolul principal, film care descrie “lupta lui Darwin între credinþã ºi raþiune”, în timp ce scrie Originea speciilor, îl prezintã pe Darwin drept un om care ºi-a pierdut credinþa în Dumnezeu dupã moartea fiicei sale, Annie, la vârsta de 10 ani.

De altfel, interpretul lui Darwin din acest film, actorul Paul Bettany, a declarat într-un interviu dat publicaþiei britanice  The Guardian cum cã, “Darwin este eroul meu ºi cred cã în absenþa lui Isus este un erou de folos…”

Filmul a fost selecþionat pentru a deschide Festivalul de film de la Toronto iar premiera sa britanicã are loc duminicã. A fost vândut în aproape toate colþurile lunii, din Australia pânã în Scandinavia. Totuºi, distribuitorii americani au respins ferm acest film, considerând cã ar fi stârnit foate multe contoverse ântr-o þarã în care, potrivit unui sondaj Gallup din februarie, doar 39% din locuitori cred în teoria evoluþionismului.

Pe de altã parte, Movieguide.org, un influent site care analizeazã filmele dintr-o perspectivã creºtinã, îl descrie pe Darwin drept pãrintele eugeniei (teorie care preconizeazã ameliorarea populaþiilor umane prin mãsuri genetice), caracterizându-l drept “rasist, bigot ºi naturalistul anilor 1800, a cãrui moºtenire este o crimã în masã”.

“Teoria sa, doar pe jumãtate argumentatã” l-a influenþat direct pe Adolf Hitler ºi a condus la “atrocitãþi, crime împotriva umanitãþii, clonare ºi inginerie geneticã”, scrie site-ul citat.

Filmul a generat dezbateri foarte aprinse pe site-urile creºtine din SUA, comentariile cele mai frecvente respingând evoluþionismul drept “o teorie prostuþã cu deficienþe grave din punct de vedere al dovezilor, în ciuda unui secol de încercãri”.

Uite cã se poate! Nu cred cã distribuitorii de film sunt uºã de bisericã, dar atunci când opinia publicã respinge gogoºile evoluþioniste, bãieþii iau decizii corecte.

Mulþi dintre comentatorii europeni sunt stupefiaþi de poziþia americanilor în aceastã privinþã… Treaba asta îmi aduce aminte de profesorul meu din facultate, dl.Crudu, cu care studiam “Organe de Maºini”, om cu greutate în mediul universitar tehnic, care spunea cu nãduf cã nu înþelege cum americanii care pun atâta preþ pe credinþã, fac ºuruburile mai bune ca noi…

3 thoughts on “Distribuitorii americani de filme au refuzat sã ruleze în SUA un film britanic despre viaþa lui Charles Darwin!”

  1. Nu ar fi trebuit sa blocheze filmul , desi teoria lui Darwin e falsa , nu vad ce rau ar fi facut un film despre viata lui. Daca creationistii isi pot prezenta filmele lor in public si evolutionistii ar trebuii sa poata face la fel. Oricum majoritatea americanilor ( si a romanilor) nu cred in teoria lui Darwin, dar chiar daca nu cred ,puteau sa afle multe lucruri despre viata lui din acest film. Distribuitorii de filme nu au inteles ca a difuza un film nu inseamna sa fii de acord cu mesajul lui. Aceasta initiativa regretabila se va restrange negativ asupra creationistilor si in general asupra crestinilor care iar o sa fie acuzati de fundamentalism si bigotism de atei. Practic prin blocarea filmului li s-a dat munitie ateilor sa ii atace iar pe crestini.

    1. Daca ar fi fost un film documentar, impartial, despre viata lui Darwin, nu ar fi fost nicio problema. Filmul insa este o incercare de promovare agresiva a teoriei evolutioniste, plecand de la mijloace de exprimare artistice. Cumva este mult mai parsiv decat o conferinta “stiintifica” fiindca are putere mare de persuasiune. Dupa cum vezi, actorul principal il declara deja pe Darwin ca fiind bun de erou personal, in locul lui Isus.

      Distribuitorii de film aleg in functie de succesul comercial, si ei au intuit un fiasco, din caza opozitiei majoritatii opiniei publice, asa ca nu i-a interesat sa intre in bucluc. Oricum, afirmatia ta are si niste limite… de exemplu, daca vine un film care promoveaza negarea Holocaustului, ar trebui ca distribuitorii sa-l accepte, chiar daca nu sunt de acord cu mesajul lui? Din punctul meu de vedere negarea Creatiei si a Creatorului a condus la aparitia Holocaustului, deci cu atat mai mult nu as lasa un asemenea film sa treaca. Nu e vorba de cenzura, e vorba de a proteja pe cei slabi.

      In alta ordine de idei, crestinii au. la randul lor obstacole foarte mari, in America, de la orice aduce cu religia, in spatiul public. Ghici de unde au venit ingradirile astea? Nu mai pot nici sa spuna o rugaciune la scoala, nici sa aiba “clasicele” 10 porunci afisate in scoala, nici multe alte lucruri. Ateii au ingradit extrem de mult libertatea de exprimare a crestinilor americani, dar ei tipa cand propaganda lor este oprita de la difuzare. Cum vine asta?

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.