Dialoguri: ProLogos vs. Adeptii satanei

De ceva vreme, mai bine zis de la postarea articolului “ªi satana vrea libertate religioasã” am dezvoltat un dialog foarte interesant, zic eu, cu Marius, un tânãr care a iniþiat o miºcare filozofico-spiritualã numitã “adepþii satanei”, miºcare care se disociazã de satanimul modern al discipolilor lui Anton LaVey, dialog la care au mai avut câteva intervenþii, mai timide decât aº fi preferat eu, ºi alte persoane. Fiindcã dialogul s-a purtat prin comentarii succesive la postul respectiv, ajunse la nr.28, fiind mai greu de urmãrit, am ajuns la concluzia cã mai bine aº posta fiecare nou rãspuns al meu ca pe un post individual, pentru a face mai vizibil acest dialog, considerând cã poate fi de interes ºi pentru alþii.

De aceea, fiecare post în cadrul acestui ciclu, va purta numele de Dialog, la care va fi asociat un numãr ºi, eventual un subtitlu. Printre rânduri, în funcþie de timp ºi inspiraþie, o sã mai postez ºi în legãturã cu alte subiecte. Vã invit deci la Dialog!

15 thoughts on “Dialoguri: ProLogos vs. Adeptii satanei”

 1. Nu am mai intrat de ceva timp pe subiectul asta. Se pare ca nu s-au scris comentarii. Sa incep eu atunci.

  Titlul: Pro Logos vs. Adeptii Satanei. Probabil am uitat, dar Logosul din Venus era… Lucifer.

  Daca tot vorbim de Logos, hai sa vorbim si de Isus. Am citit niste lucruri, ce merita dezbatute.
  Vulturul gandirii teologice care a pus mai presus de orice: CUVANTUL – LOGOSUL – RATIUNEA – GANDIREA, avea sa fie doar protectorul Fecioarei Maria si apoi surghiunuit in insula Patmos sa aibe cele mai fantastice viziuni.

  Sa ne discutam despre ICOANA “Cinei celei de Taina”, singura pe care Hristos o recomanda sa se oficieze in amintirea lui. Este stiut ca in teologie s-au facut multe speculatii cu privire la aceasta tema a Cinei celei de Taina. Sa reluam simbolul PAINII si al VINULUI corespunzatoara TRUPULUI si SANGELUI si sa subliniem un detaliu important cu adanci semnificatii. Hristos spune despre sine: “EU SUNT PAINEA VIETII!” – precizez, nu spune ca El ar fi VINUL VIETII – cu toate ca si painea si vinul sunt elementele componente ale Cinei. “Tatal Meu va va da din cer PAINEA cea adevarata. Caci PAINEA lui Dumnezeu este aceea care se pogoara din cer si da viata lumii”… Si-n acelasi capilol (VI) spune: “EU SUNT PAINEA CE S-A POGORAT DIN CER”. Hristos este Cuvantul – LOGOSUL – RATIUNEA – GANDIREA – CONCEPTIA, dar mai ales FILOSOFIA, acea CETATE DE GRANIT a ratiunii si ideilor ce alcatuiesc ESENTA VIETII. Apare aici o contradictie care se cere scoasa in relief. Adica Hristos – LOGOSUL este RATIUNEA – CONCEPTIA, ar fi fost mai precis sa afirme ca este Vinul ceresc, adica SANGELE, pentru ca SANGELE este cel ce intretine viata. Hristos insa se defineste ca PAINE! De ce?

  In aceasta dramatica CRIZA CONCEPTUALA, Hristos si-a dat seama ca o simpla TEORIE NOUA nu avea sa dea rezultate. Era nevoie mai presus de orice de un exemplu, CONCRET si REAL? Religia s-a format de baza unor lucruri simple si concrete? Religia a fost creata pentru mintile incultilor din vremea respectiva? Noi inca ne mai ghidam dupa acele pilde scrise pentru oameni mai putin “cultivati”?

  M-am cam abatut de la subiect, dar ca sa salvam acest topic, merita.. se pare ca nimeni nu si-a facut curajul sa discute… :) O sa revin cand o sa am timp…

 2. Nu ºtiu de unde ai mai scos chesta cu Logos din Venus… Existã un singur Logos ºi acesta este Cel prin care au fost create toate lucrurile! Restul sunt ‘monedã calpã’, vorba lui Eminescu. Lucifer nu are nici o conexiune cu Logos. Absolut nicuna.

  Legat de Cinã, ea este într-adevãr o Tainã ºi nu ai cum sã o înþelegi fãrã informaþia corectã. Dacã ai face sãpãturi, ai vedea cã Isus foloseºte în relaþia cu ucenicii, cei care prefigurezã Biserica, icoana: mire – mireasã. El este Mirele iar Biserica este Mireasa.

  Cina cea de Tainã are douã chei:

  1. prima e legatã de elementele cheie: pâinea ºi vinul – aici e vorba de ritualul ebraic al mesei pascale (Pesah) care se referã la izbãvirea din Egipt. Dacã tot ai citit Biblia, îþi aminteºti poate cã ultima urgie din cele zece, cu care Dumnezeu a lovit Egiptul, a fost uciderea întâiului nãscut din orice casã. Singura excepþie era fãcutã acolo unde, potrivit poruncii divine, familia jertfea un miel ºi stropea cu sângele acestuia uºiorii casei. Sângele mielului era acela care proteja pe cei din casã împotriva urgiei lui Dumnezeu care a îngenuncheat Egiptul ºi pe Faraon. Ei bine, evreii comemorau la masa de Pesah ceea ce a fãcut Dumnezeu pentru ei, mâncând din pâinea nedospitã, similarã cu cea a exodului ºi bând din vinul care simboliza sângele mielului. Isus aduce la un nou nivel de înþelegere acest simbol, fiindcã acum El este Mielul lui Dumnezeu care se pregateste sa ridice pãcatul lumii. Pentru ucenicii lui Isus, simbolul era clar, ei fuseserã deja avizaþi de Ioan Botezãtorul cu cine au de-a face. Deci pâinea ºi vinul erau elemente fundamentale ale mesei pascale ºi nu au fost o gogoriþã de moment.

  2. A doua cheie a Cinei… este legatã de mesajul transmis – e o icoanã preînchipuitoare a logodnei la evrei, ca simbol al logodnei dintre Isus ºi Bisericã, în aºteptarea nunþii. Sunt multe de povestit, dar la evrei, când un bãiat peþea o fatã, se ducea anunþat la ea acasã, era poftit la cinã ºi mânca mâncarea gãtitã ºi servitã de fata respectivã, fãrã sã discute nimic cu ea, ci doar cu tatãl fetei, detalii tehnice (materiale) în caz cã s-ar fi încheiat cãsãtoria. Punctul culminant, la sfârºitul mesei, dupã negocierile preliminare, bãiatul îi întinde fetei un pahar cu vin. Dacã fata acceptã sã bea din pahar, era semnul cã era de acord cu cãsãtoria, dacã nu, totul se încheia acolo. Dar dacã fata bea din pahar, bãiatul rostea o frazã tipicã, preluatã de Isus, cum cã paharul acela este semnul legãmântului dintre cei doi ºi cã el, bãiatul nu va mai bea din pahar (vin) pânã la consumarea nunþii, atunci când, dupã ce pregãteºte o camerã în casa tatãlui sãu, vine ºi îºi ia mireasa la ospãþul nunþii.

  Simbollistica folositã de Isus este foarte puternicã, dar greu de înþeles de cineva care nu cunoaºte semnificaþiile ºtiute de ‘primitivii ºi ignoranþii’ ãia cum îi numeºti tu. Jertfã, dragoste, moarte, nuntã, înviere, toate sunt aici prezente ºi actorii stau faþã în faþã. El, Mielul lui Dumnezeu, le aratã cã sângele Lui era acela care urma sã-i curãþeascã de pãcat.

  Încã ceva, la Ioan 6:54 este scris: “Cine mãnîncã trupul Meu, ºi bea sîngele Meu, are viaþa vecinicã; ºi Eu îl voi învia în ziua de apoi.” ªi reþine, asta în contextul în care, cu câteva versete mai sus afirmã cã El e Pâinea vieþii. Doar dacã nu vrei, nu faci legãtua cu Cina cea de Tainã.

 3. Nici nu am mai citit tot mesajul daca sunt explicatii din biblie. Argumentele din biblie sunt egale cu zero pentru mine. Inainte de crestinism, Logos-ul din venus… era Lucifer, aducatorul de lumina. Primii crestini asa il considerau pe Isus, Logosul din Venus. Planeta Venus este Luceafarul. Luceafar: Lucifer , satan(a) (din dictionar)

  Mai bine am discuta despre profetul Zarathrustra care a creat o religie acum 6000 de ani, decat sa discutam din biblie. Ar fi mai interesant…

 4. mallze are dreptate. ce rost are sa citezi dintr-o carte plina de argumente nesigure. daca vrei sa demonstrezi cva argumenteaza cu ajutorul unei surse externe

 5. Se vede treaba ca la satanisti nu tre sa fi inteligent ci doar mandru si batos ca seful lor.
  Si finalul e adevarat ca va fi asemanator pentru toti adeptii satanei.
  Despre sange , el face parte din existenta carnala iar noi vom avea alt trup ,spiritual,dupa judecata…
  Sangele Lui Hristos este cel ce-i chinuie pe satanisti aici pe pamant,atitudinea voastra fata de el(sange) va va chinui vesnic , si va fi un chin spiritual (nu e vorba de umor).
  Mai aveti timp sa va pocaiti , adica sa beneficiati de iubirea lui Hristos, de spalarea facuta de Sangele Lui ,si aveti parte de Viata vesnica daca veti manca din Painea Vietii si va veti schimba viata in conformitate cu Cuvantul (Logosul) si atunci veti cunoaste si voi adeptii satanei ca Biblia are putere de a schimba vieti si de a infrange intunericul ,ura si minciuna, si ca nu este doar o carte invechita si plicticoasa…
  spor !!!

 6. Tudor, mesajul tau ma inspaimanta! Parca tu ai fi satanistul!
  Despre ce spalare in sangele lui Isus vorbesti?

  Scuza-ma, daca nu impartasim aceeasi credinta religioasa, asta nu inseamna ca unul e mai prost ca altul. Nu are rost sa apelezi aici la artificii deastea pocaite, vorbeste coerent sa inteleg si eu.
  Ai scris ceva de… “umor”. Nu-i nimic de ras aici, sau te-ai referit la “omor”? In acest caz, prefer prima varianta ;)

  P.S. Tudor, putem discuta despre ce vrei tu, numai nu incerca sa-mi impui mie credinta ta! Nu asa se procedeaza. Credinta vine din interior, nu din exterior, bagata pe gat. Asa ca… relaxeaza-te, stai comod in fotoliu, si hai sa purtam o discutie normala.

 7. Se pare ca nu ai abc-ul (un minim decent de lectura biblica) si te dai mare critic al doctrinelor crestine .
  Pune mana si citeste si daca nu intelegi ceva poti intreba…..Dar sa critici si sa dai interpretari ciudate la cultura ta biblica …

 8. Nu trebuie sa ne masuram aici in volumul de pagini citite, ci in logica propozitiilor pe care le spunem.
  Eu am citit, si daca am o intrebare, sigur nu voi cauta raspunsul la tine. Cand vei avea mintea putin mai limpede, si cand vei lasa deoparte fanatismul si incapatanarea ta, atunci poate o sa stam de vorba. Daca tot e vorba de site-ul meu in acest subiect, poti da o cautare pe google “adeptii satanei” (chiar asa se numeste si site-ul) si dupa ce citesti, poti sa-ti dai cu parerea.

 9. Numai in mintile bolnave se poate pune semn de egalitate intre Logos adica Hristos Isus si lucifer care a fost arhanghel in adevar dar s-a pervertit si a devenit satan sau diavol (ebraica respectiv greaca,cauta tu semnificatia)si despre care spui ca este logosul din venus.Cat despre cina de taina ,de unde ai scos ca Hristos o recomanda ,si la urma este o distanta intre anul aprox 30 cina luata de ucenici cu Hristos si pictura lui Leonardo facuta cu aprox. in 1480 .
  Nici nu se poate vorbi despre icoane in crestinism ,idolatria este incriminata de evrei , musulmani si normal de catre crestini.Tare te mai incurci…

 10. Tudor… ma scuzi ca intervin dar tin sa te informez ca oamenii erau oameni si aveau caracter si inainte sa existe Biblia. In Biblie nu scrie despre stapanirea de sine? Te intreb asta ca vad ca daca vorbim de omenie esti superior si apelezi la Biblie aiurea din pct. asta de vedere. Si ar mai fi indicat sa apelezi si la un limbaj “de om citit” ca nu traim in jungla.

 11. Si ce relevanta are o pictura facuta de un om care a trait mult mai tarziu de adevarata CINA DE TAINA,pe langa Biblie-CUVANTUL INSPIRAT AL LUI DUMNEZEU? (2Timotei 3:15)

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.