După înființarea primei biserici baptiste române din Capitală, în decembrie 1912, Constantin Adorian s-a decis să coaguleze firava lucrare baptistă din Vechiul Regat. În acest scop, el a înființat Cercul Bisericilor Baptiste Românești, a cărui primă conferință s-a desfășurat pe str. Lânăriei din București, între 25–27 decembrie 1913. Cu ocazia acestei conferințe, a avut loc ordinarea lui Adorian ca pastor și cea a lui Ioan Branea ca diacon. Pentru ceremonia ordinării, baptiștii germani de la biserica din str. Popa Rusu au sugerat invitarea unor lucrători români din Transilvania. Ca urmare, au sosit în acest scop Teodor Sida și Gheorghe Slăv. Astfel, la conferință au participat cel puțin șase predicatori români, reprezentând bisericile din Arabagi – Niculae Baban (1856-1929), Jegălia – Haralambie Dumitru și Dobre Toancă, Cernavodă – Nicolae Teodorescu, Buteni – Teodor Sida și Aciuța – Gheorghe Slăv. Conform lui Marius Silveșan, în comisia de ordinare, pe lângă Sida și Slăv a făcut parte B. Scharschmidt, probabil fiul lui Carl Scharschmidt. La fel, Ioan Bunaciu pomenește de participarea lui Nicolae Brola, venit din Buteni împreună cu Teodor Sida. Ținuta lui Teodor Sida, sosit cu șuba de oaie, căciula de blană, cizme înalte și vesta albastră cu nasturi metalici, lucitori, a făcut oarece senzație printre participanți. Nu doar ținuta, dar și mesajele ardelenilor, simple, profunde, rostite în graiul lor atractiv, au impresionat audiența.
Căutând fotografii pentru istoricul bisericii din Brăila, care va ajunge curând sub tipar, pentru a-i cinsti centenarul anul viitor, am avut azi o surpriză extrem de plăcută. Am primit de la urmașii unuia dintre fondatorii bisericii, Costache Dobre, prin intermediul lui Daniel Cojocaru, o fotografie cu acest înaintaș, ca parte dintr-un grup mai mare. Studiind un pic imaginea, am ajuns să fiu aproape convins că este o fotografie de la această primă conferință a Cercului Bisericilor Baptiste Românești, din 1913. Poate fotografia este deja cunoscută, eu nu-mi amintesc să o fi întâlnit până acum. Am remarcat imediat prezența primului pastor român dobrogean, Niculae Baban, care a fost ordinat în 1915 . Dacă nu mă înșel, poza inclusă în necrologul lui Niculae Baban, din Farul Mântuirii nr. 6, 1930, este o decupare din această fotografie de grup. Baban este în rândul 2, chiar central, cu mustață și ochelari. Pe același rând, primul din stânga este Constantin Adorian. Pe primul rând, bănuiesc că sunt musafirii mai importanți. Ar fi posibil ca primul din stânga să fie Teodor Sida, fiind îmbrăcat cu ceva ce seamănă a cojoc. Lângă el este Gheorghe Slăv. Am comparat cu o fotografie din 1906, dintr-o lucrare publicată de Slăv, pusă pe net de Vasile Bel aici, căruia îi sunt recunoscător. Nu știu cine sunt ceilalți patru, dar tânărul din mijloc bănuiesc că este pastorul americano-german Benjamin Schlipf, de la Popa Rusu. Deși niciun istoric nu menționează prezența lui la eveniment, nu pot crede că nu a asistat la ordinarea lui Adorian. Mai mult, am indicii că Schlipf l-a consiliat pe Adorian cu privire la inițierea acestei prime forme de organizare baptistă în Vechiul Regat.
Dacă recunoașteți și alte persoane din această fotografie, aș fi extrem de recunoscător dacă ați semnala acest lucru printr-un comentariu, aici sau pe Facebook. Admit că e posibil să mă înșel și fotografia să fie de la alt eveniment, orice ajutor spre identificare corectă va fi apreciat.


Citește și Baptiștii din România: Pionierii