Ionatan a închis Taraba cu Fluturi ºi a plecat

Am aflat cã în seara aceasta Ionatan Pirosca a închis Taraba cu Fluturi ºi a plecat. În urmã rãmân amintirile despre un om care a vrut sã vorbeascã despre Dumnezeu ºi cel mai bine a fãcut-o în versuri, acestea din pãcate înþelese ºi apreciate de un numãr tare mic de semeni. Considerat pe merit drept cel mai bun poet al evanghelicilor români, Ionatan a ales drumul greu al promovãrii valorilor culturale autentice, într-un mediu în care subcultura specificã cocoloºea incultura, provocând adevãrate ravagii. A reuºit sã trezeascã interes ºi sã dovedeascã cã se pot impune adevãratele valori, meritele fiindu-i recunoscute ºi dincolo de graniþele confesionale, prin primirea sa în rândul Uniunii Scriitorilor. Plecarea lui dintre noi mã face sã mã întreb încã o datã oare de ce mor poeþii de tineri? De ce lor nu le este dat sã-ºi legene nepoþii pe genunchi? În mod extrem de sugestiv, ultima postare din blogul sãu poetic “Jurnalul Scrierii Iubirii” este o poezie intitulatã Al Tãu bal. Omul Ionatan Pirosca ºi-a dorit ca Dumnezeu sã îl invite la al Sãu bal ºi astãzi dorinþa i-a fost împlinitã, cu riscul de a ne lãsa pe noi cu semnele de întrebare.

A închis taraba ºi a plecat ca sã stea la umbra Lui. Aºa cel puþin ne-a dat de înþeles printr-o altã poezie, la fel de strategic poziþionatã, pe situl lui personal.

La umbra Ta

La umbra Ta vin codrii sã-ºi odihneascã frunza
de verdele vãratec ce-n ele s-a-ncrustat
ºi cerul nopþii, mândru-ºi adãposteºte spuza
de stele obosite de-atâta licãr ‘nalt.

La umbra Ta se naºte ºi piere-ntre albastruri
nimicul niciodatei din care toate curg
cu grijã însãilate, ca haina pe sub nasturi.
Sub umbra Ta e ziuã  ºi-n umbra Ta-i amurg.

La umbra Ta, Pãrinte, cresc negri chiparoºii,
ºi albã, neaua lumii se-aºterne peste ei
cum dimineaþa vine din zorii triºti ºi roºii,
peste bãrbaþii zilei, peste-ale ei femei.

La umbra Ta, cu grijã, un pas mai fac ºi tremur.
Sfânt, fanionul pãcii e-un alb însemn ce sus,
oh, cât mai sus ridicu-l, cu fricã ºi cutremur,
cum ridicatu-ºi crucea spre ceruri pe Isus.

2 thoughts on “Ionatan a închis Taraba cu Fluturi ºi a plecat”

 1. Mihai,
  Poate ca Ionatan a deschis taraba, nu a inchis-o.
  Acum fluturii zboara si duc cate-un vers pana in mari departari.

  Cu durere,
  A.Dama

  1. Frumos spus A.Dama! De acord cu tine. Legat de durere, ar trebui sa ne consoleze faptul ca, pentru a fi printre noi, Ionatan a suportat mari si multe dureri. Macar acum a fost eliberat, chiar daca ne e greu sa primim acest lucru.

Lasati un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags:

Statisticile zilei

 • 584
 • 106
 • 14,516
 • 378

Archives

Categorii

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Copyright, re-blogging etc…

Pentru re-bloging, folositi dintre icoanele de Social Media pe cea verde, din dreapta. Click, apoi alegeti dintre optiuni, WordPress sau ce mediu utilizati. In prealabil trebuie sa fiti logat in blogul personal, in alt Tab sau fereastra. Altfel nu merge procedura.

Rog a nu se prelua articolele integral, prin „copy and paste”, ci max. 25%, recomandabil 500 de semne, cu indicarea autorului si a sursei, cu un link viabil. Imi asum dreptul de a activa periodic protectia la copiere, pentru descurajarea tentativelor.